Results 1 to 15 of 72
Thread: Μη βιάζεσαι να \"συγχωρέσεις\"
-
04-01-2010, 16:11 #1
Μη βιάζεσαι να \"συγχωρέσεις\"
Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση γνωστής ψυχοθεραπεύτριας,της Suzan Forward η παραπάνω,του τίτλου του topic.
Κάποια θύματα κακοποίησης,\"βιάζονται\"πο� �ύ να συγχωρέσουν,ώστε να περάσουν στη συναισθηματική απεξάρτηση από έναν/ή και τους δύο κακοποιητικούς γονείς.Και θέτει το εξής ερώτημα:γιατί πρεσβεύεται από ψυχολόγους η συγχώρεση ως πανάκεια;H ίδια διαπίστωσε από την εμπειρική/θεραπευτική προσέγγιση θυμάτων πως ήταν ανασταλτικός παράγοντας στον εσωτερικό κόσμο του θύματος,που απομάκρυνε από τη θεραπεία,παρά έπαιζε ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν.Επιμένει πως πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της συγγνώμης από την πλευρά του θύματος,καθώς μπορεί να είναι μία προσπάθεια κάλυψης του θύτη.Πώς να συγχωρέσεις έναν βιαστή πατέρα,ρωτά.Ή μία μητέρα που ξυλοκοπούσε;
Σκέψεις δικές σας;"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
- 04-01-2010, 16:46 #2
Απο την προσωπικη μου εμπειρια δεν πιστευω στην τεραστια δυναμη της συγνωμης.Προσπαθουσα πολλα χρονια να συγχωρεσω κ το αποτελεσμα ηταν να ειμαι κολλημενη κ να μην προχωρω την ζωη μου.Να νιωθω θυμο κ να μην μπορω να τον διαχειριστω
Η λυτρωση ηλθε οταν αποφασισα οτι δεν δεν θελω να συγχωρεσω κανενα,οτι δεν ειμαι Παπας να μοιραζω συγχωροχαρτια κ οτι θελω να ζησω.Απλα προσπερασα μια κατασταση κ δεν θελω να ασχολουμαι με αυτην πλεον
04-01-2010, 18:24 #3
Originally posted by mariafound
Απο την προσωπικη μου εμπειρια δεν πιστευω στην τεραστια δυναμη της συγνωμης.Προσπαθουσα πολλα χρονια να συγχωρεσω κ το αποτελεσμα ηταν να ειμαι κολλημενη κ να μην προχωρω την ζωη μου.Να νιωθω θυμο κ να μην μπορω να τον διαχειριστω
Η λυτρωση ηλθε οταν αποφασισα οτι δεν δεν θελω να συγχωρεσω κανενα,οτι δεν ειμαι Παπας να μοιραζω συγχωροχαρτια κ οτι θελω να ζησω.Απλα προσπερασα μια κατασταση κ δεν θελω να ασχολουμαι με αυτην πλεον
Νομιζω πώς ειναι ανακουφιστικο κ ανθρωπινο, να αφηνεται ο καθενας μας να αισθανθει τον εαυτο του, τα δικα του συναισθηματα, χωρις την ακλονητη απαιτηση κ τεραστιο ταμπου της κοινωνιας μας που ειναι η αγαπη ανευ ορων στους γονεις μας. Κ στην συγχωρεση, ανεξαρτητα απο γεγονοτα, συμπεριφορες.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
04-01-2010, 18:35 #4
Καταρχήν σας εύχομαι να έχετε μια πολύ καλή χρονιά!Σας διαβάζω και χωρίς να το ξέρετε με έχετε βοηθήσει πολύ...
Σε οτι αφορά στη συγχώρεση...συμφωνώ κι εγώ με τους/τις προλαλήσαντες.Διαπίστωσα μετα πόνου πως η συγχωρεση δεν πρέπει να δίνεται ανευ όρων,γιατι τότε γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης ,κοινώς γινόμαστε προβλέψιμοι...
Αααα, για να μη το ξεχάσω (άσχετο βέβαια) ο ίδιο ισχύει και με τη χρήση του \"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ\".
05-01-2010, 09:07 #5
Originally posted by RainAndWind
Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση γνωστής ψυχοθεραπεύτριας,της Suzan Forward η παραπάνω,του τίτλου του topic.
Κάποια θύματα κακοποίησης,\"βιάζονται\"πο� �ύ να συγχωρέσουν,ώστε να περάσουν στη συναισθηματική απεξάρτηση από έναν/ή και τους δύο κακοποιητικούς γονείς.Και θέτει το εξής ερώτημα:γιατί πρεσβεύεται από ψυχολόγους η συγχώρεση ως πανάκεια;H ίδια διαπίστωσε από την εμπειρική/θεραπευτική προσέγγιση θυμάτων πως ήταν ανασταλτικός παράγοντας στον εσωτερικό κόσμο του θύματος,που απομάκρυνε από τη θεραπεία,παρά έπαιζε ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν.Επιμένει πως πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της συγγνώμης από την πλευρά του θύματος,καθώς μπορεί να είναι μία προσπάθεια κάλυψης του θύτη.Πώς να συγχωρέσεις έναν βιαστή πατέρα,ρωτά.Ή μία μητέρα που ξυλοκοπούσε;
Σκέψεις δικές σας;
Έχεις προσέξει πως όταν διάφοροι διάσημοι με... ταραχώδη βίο αναφέρονται στη ζωή τους, μιλάνε λες και η ζωή τους ξεκίνησε από την εφηβεία; Για τα πρώτα τους χρόνια λένε απλώς \"είχα ευτυχισμένη παιδική ηλικία\" ή \"μεγάλωσα όπως όλα τα παιδιά\". Σαν να μην έχουν καθόλου μνήμες από αυτό το πρώτο και τόσο καθοριστικό κομμάτι της ζωής τους...
05-01-2010, 12:14 #6
συγχωρεση? δεν το εχω σκεφτει ποτε ετσι, ορισμενα πραγματα γινονται κ συ πρεπει απλα να συνεχισης να ζεις, οτι κ αν περιλαμβανει αυτο. θα θελα να συγχωρεσω τον εαυτο μου καποια στιγμη που του φερομαι σαν να εχει κανει τη μεγαλυτερη αμαρτια κ το μεγαλυτερο κακο. δεν ξερω αν συγχωρεις ή εμμεσως αδιαφορεις για να μπορεσεις να ανταπεξελθεις, σιγουρα ομως θυμωνεις που σου συνεβησαν καποια πραγματα. τωρα τι λενε οι ειδικοι, καραμελιτσες με διαφορετικες γευσης θα ελεγα.
05-01-2010, 12:54 #7
Originally posted by mstrouf
...... θα θελα να συγχωρεσω τον εαυτο μου καποια στιγμη που του φερομαι σαν να εχει κανει τη μεγαλυτερη αμαρτια κ το μεγαλυτερο κακο. ......σιγουρα ομως θυμωνεις που σου συνεβησαν καποια πραγματα...
Άραγε με ποιον θυμώνουμε??Προσωπικά επειδή είμαι σε φάση που προσπαθώ να δω γιατί μου φέρομαι κ ειδικά μου φέρθηκα τόσο άσχημα,βλέπω πως δεν τίθεται σ\'αυτήν την περίπτωση ζήτημα συγχώρεσης αλλά διαστρέβλωσης.Τιμωρούσα-ώ τον εαυτό μου για πράγματα που αυθαίρετα κ παραλογα θεωρούσα πως έφταιγα ενώ στην ουσία όχι μόνο δεν έφταιγα αλλά επωμίστηκα τις ευθύνες άλλων.
Αλλά ακόμα και γι\'αυτή τη διαστρέβλωση δε φταίω εγώ γιατί ήταν ανάγκη επιβίωσης.
Είναι δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες.
Για το λόγο ότι καπάκι αποκαλύπτεται η αλήθεια,τα πρόσωπα των πιο αγαπημένων μας ανθρώπων κ η άθλια συμπεριφορά τους απέναντί μας που δε χωράει συγχώρεση.....
Κ αυτό πονάει πολύ.
Προσωπικά αυτό ένιωσα.
05-01-2010, 16:54 #8
Ο θυμός είναι ένα πολύ υγιές συναίσθημα,όταν μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά.Όταν τον εκφράζουμε,αντί να τον αφήνουμε να μας δηλητηριάζει,όταν δεν τον στρέφουμε εναντίον του ήδη κακοποιημένου μας εγώ.Πάντως είναι μεγάλη κουβέντα το συγχωρώ,έχει να μας δώσει θετικά όταν έχουν προηγηθεί άλλα απαραίτητα βήματα.Πριν συγχωρέσεις πρέπει να έχεις αποδώσει ευθύνες,αλλά και να έχουν γίνει αποδεκτές από τον θύτη.Τότε αξίζει τη μεγαλόπνοη κίνησή σου.Ποιο το νόημα να συγχωρέσεις κάποιον που συνεχίζει πχ να κακοποιεί;Μάλλον πρόκειται για έντεχνη κάλυψη ευθυνών σε τέτοια περίπτωση,που πολύ εύκολα μας κρατάει σε θέση επίκυψης.
"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
06-01-2010, 11:29 #9
Rain, δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ….
Γράφεις σε 5 γραμμές ένα βιβλίο ολόκληρο. Όλα αυτά που λες είτε τα έχω ζήσει είτε τα έχω παρατηρήσει γύρω μου στα 46 χρόνια που υπάρχω. Οσο ήμουν μικρότερη, τα ένιωθα χωρίς να όμως να μπορώ πλήρως να τα ερμηνεύσω. Τώρα τα έχω ερμηνεύσει και κατανοήσει και είναι ακριβώς έτσι, όπως τα λες.
Kάτι άλλο που θέλω να προσθέσω είναι ότι πλέον τώρα που τα βλέπω πιο καθαρά λόγω πείρας και ωριμότητας, οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγγέλονται. Θέλω να πω πως πολλοί άνθρωποι κακοποιούνται σε καθημερινή βάση με διάφορους τρόπους και δεν το αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι. Παιδιά, σύζυγοι, υπάλληλοι, ανύποπτοι πολίτες που περιμένουν σε μια ουρά του ΙΚΑ ή της εφορίας και πάει λέγοντας. Εχει μπερδευτεί ο κόσμος και νομίζει ότι η κακοποίηση είναι νορμάλ κατάσταση.
06-01-2010, 12:13 #10
Originally posted by nature
Rain, δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ….
Γράφεις σε 5 γραμμές ένα βιβλίο ολόκληρο. Όλα αυτά που λες είτε τα έχω ζήσει είτε τα έχω παρατηρήσει γύρω μου στα 46 χρόνια που υπάρχω. Οσο ήμουν μικρότερη, τα ένιωθα χωρίς να όμως να μπορώ πλήρως να τα ερμηνεύσω. Τώρα τα έχω ερμηνεύσει και κατανοήσει και είναι ακριβώς έτσι, όπως τα λες.
Kάτι άλλο που θέλω να προσθέσω είναι ότι πλέον τώρα που τα βλέπω πιο καθαρά λόγω πείρας και ωριμότητας, οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγγέλονται. Θέλω να πω πως πολλοί άνθρωποι κακοποιούνται σε καθημερινή βάση με διάφορους τρόπους και δεν το αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι. Παιδιά, σύζυγοι, υπάλληλοι, ανύποπτοι πολίτες που περιμένουν σε μια ουρά του ΙΚΑ ή της εφορίας και πάει λέγοντας. Εχει μπερδευτεί ο κόσμος και νομίζει ότι η κακοποίηση είναι νορμάλ κατάσταση.
Πολλές μορφές κοκοποίησης, δεν γίνονται καν αντιληπτές απο τον αποδέκτη τους, γιατί ο τελευταίος δεν έχει την συναισθηματική εγρήγορση που απαιτείται για να τις βιώσει.Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
06-01-2010, 12:19 #11
Originally posted by RainAndWind
Ο θυμός είναι ένα πολύ υγιές συναίσθημα,όταν μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά.Όταν τον εκφράζουμε,αντί να τον αφήνουμε να μας δηλητηριάζει,όταν δεν τον στρέφουμε εναντίον του ήδη κακοποιημένου μας εγώ.Πάντως είναι μεγάλη κουβέντα το συγχωρώ,έχει να μας δώσει θετικά όταν έχουν προηγηθεί άλλα απαραίτητα βήματα.Πριν συγχωρέσεις πρέπει να έχεις αποδώσει ευθύνες,αλλά και να έχουν γίνει αποδεκτές από τον θύτη.Τότε αξίζει τη μεγαλόπνοη κίνησή σου.Ποιο το νόημα να συγχωρέσεις κάποιον που συνεχίζει πχ να κακοποιεί;Μάλλον πρόκειται για έντεχνη κάλυψη ευθυνών σε τέτοια περίπτωση,που πολύ εύκολα μας κρατάει σε θέση επίκυψης.
Κι όχι μόνο θεωρητικά ή στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Να δεις τον άνθρωπο που σε έχει κακοποιήσει να συνειδητοποιεί πώς ακριβώς το έκανε αυτό και να αλλάζει στάση απέναντί σου.
Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει.
Δεν μπορώ να περιμένω οτι ένας άνθρωπος που με κοκοποιούσε λόγω των αδούλευτων θεμάτων του και επιμένοντας οτι θέλει το καλό μου, θα αλλάξει έυκολα τη φιλοσοφία του και την θεώρησή του των πραγμάτων.
Θα αντιμετωπίσει εύκολα την αλήθεια του και την ευθύνη του...
Και δυστυχώς, αν η συγχώρεση δοθεί πριν ή χωρίς να προηγηθούν όλα αυτά, τότε είναι γράμμα κενό.
Είναι μια συγνώμη βολική, που προσπαθεί να οικοδομήσει ( σε σαθρά θεμέλια) αυτό που θα έπρεπε να είναι η αιτία της.Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
06-01-2010, 12:26 #12
Χμ δυσκολη ερωτηση...το ευκολο θα ηταν να πεις ναι κανει καλο το να συγχωρεις ή οχι δεν κανει καλο να συγχωρεις.
Δεδομενου οτι πρεπει να λαβεις υποψιν την ψυχοσυνθεση του θυματος,την ψυχοσυνθεση του θυτη και τις υπαρχουσες συνθηκες...εμ καλο ειναι να πεσεις σε \"εξυπνο-διαισθητικο\" ατομο...ειτε φιλο ειτε ψυχοθεραπευτη ή οτι αλλο χρειαζεται.
Δεν μπορεις να θεσεις κανονες.
Ισως η αδυναμια της ψυχαναλυσης ειναι οτι 1+1 δεν κανουν δυο οπως ειναι σε πολλες επιστημες....δηλαδη δεν υπαρχουν κανονες.
Ναι μπορεις να μαθεις καποια θεωρητικα,καποιους κανονες...απο κει και περα καλο ειναι να αποκτησεις εμπειρια και να εχεις τις ικανοτητες να το κανεις.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
06-01-2010, 14:27 #13
\'... Να αποδώσεις τις ευθύνες, και αυτές να γίνουν αποδεκτές.
Κι όχι μόνο θεωρητικά ή στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Να δεις τον άνθρωπο που σε έχει κακοποιήσει να συνειδητοποιεί πώς ακριβώς το έκανε αυτό και να αλλάζει στάση απέναντί σου.
Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει.
Δεν μπορώ να περιμένω οτι ένας άνθρωπος που με κοκοποιούσε λόγω των αδούλευτων θεμάτων του και επιμένοντας οτι θέλει το καλό μου, θα αλλάξει έυκολα τη φιλοσοφία του και την θεώρησή του των πραγμάτων.
Θα αντιμετωπίσει εύκολα την αλήθεια του και την ευθύνη του...
Και δυστυχώς, αν η συγχώρεση δοθεί πριν ή χωρίς να προηγηθούν όλα αυτά, τότε είναι γράμμα κενό.
Είναι μια συγνώμη βολική, που προσπαθεί να οικοδομήσει ( σε σαθρά θεμέλια) αυτό που θα έπρεπε να είναι η αιτία της...\'
... και μάλιστα να έχεις ήδη αναλάβει το δικό σου μερίδιο ευθυνών προτού προχωρήσεις στη... μοιρασιά. Ένα τόσο βαρύ φορτίο που όταν σε βρίσκει εξαντλημένο όπως στην περίπτωσή μου, είναι για να αναρωτιέσαι αν τελικά μπορείς να το αντέξεις για άλλη μια φορά, για όλες τις προηγούμενες φορές, ποιούς τελικά έχει αποδέκτες και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Δε πρόκειται ποτέ να δω τον άνθρωπο αυτό να παραδέχεται ο,τιδήποτε συνειδητά. Συνεχίζει ακάθεκτος να με κακοποιεί με βάση τη δική του αντίληψη για τα πράγματα, μια αντίληψη διαστρεβλωμένη για την οποία μόνο \'ευχαριστώ\' στον εαυτό μου μπορώ να πω, που παρόλο που τη βίωσε και τη βιώνει ακόμη δε την έκανε ποτέ κομμάτι του, συνεχίζοντας να την ακυρώνει και να την αποποιείται με όσες δυνάμεις έχουν απομείνει. Ένας άνθρωπος που μου συμπεριφέρεται χειρότερα από τότε που ήμουν εξαρτημένη, γιατί απλά καταλαβαίνει υποσυνείδητα πλέον πως \'τελειώνουν τα ψωμιά του\' και δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλει πέρα με τον υγιέστατο θυμό μου και την αλήθεια μου. Έδινα συχωροχάρτια με τη σέσουλα, ορμώμενη απ\' το αδιαμφισβήτητο γεγονός της σχέσης αίματος και ταυτόχρονα κατάφερνα να βγαίνω πάνω από τη σχέση αυτή και να \'βλέπω\' την κακοποίηση που με τη σειρά της οδηγούσε στην αυτοκαταστροφή. Είναι εξαιρετικά αντιφατικό να βιώνεις και να παρατηρείς ταυτόχρονα.
Αν υπάρχει κάτι που με χαροποιεί έστω και στο ελάχιστο στο σήμερά μου είναι που δεν έχω να συγχωρέσω κανέναν και για τίποτα, γιατί όσοι μας κάνουν κακό απλά είδαν φως και μπήκαν... για το συγκεκριμένο άνθρωπο δε θέλω να κάνω καμιά \'προσπάθεια\' προκειμένου να κατανοήσει πράγματα, δε πρόκειται να αναλωθώ ούτε στο ελάχιστο γιατί απλούστατα έχω να συγχωρέσω τον εαυτό μου και μόνο. Έχω να κάνω το πιο δύσκολο πράγμα με το οποίο ήρθα ποτέ αντιμέτωπη. Προς το παρόν βιώνω την απόσυρσή μου σα μια κατάσταση που την είχε ανάγκη ο οργανισμός μου. Δε με κατηγορώ, σα να πρόκειται για ακόμη ένα είδος αυτοτιμωρίας. Είμαι φάτσα - κάρτα με όλες μου τις πλευρές, χωρίς πατερίτσες, χωρίς στήριξη γνωρίζοντας ενστικτωδώς πως ο κύκλος θέλει ακόμη για να κλείσει. Η μόνη συγγνώμη που οφείλω είναι σε μένα που με καταπόνησα όσο δε πήγαινε. Τα σαθρά θεμέλια είναι πολύ γερά τελικά. Φτιάχνονται με μεράκι και θέλουν ζήλο και δύναμη για να γκρεμιστούν...
06-01-2010, 15:10 #14
Originally posted by keep_walking
Χμ δυσκολη ερωτηση...το ευκολο θα ηταν να πεις ναι κανει καλο το να συγχωρεις ή οχι δεν κανει καλο να συγχωρεις.
Δεδομενου οτι πρεπει να λαβεις υποψιν την ψυχοσυνθεση του θυματος,την ψυχοσυνθεση του θυτη και τις υπαρχουσες συνθηκες...εμ καλο ειναι να πεσεις σε \"εξυπνο-διαισθητικο\" ατομο...ειτε φιλο ειτε ψυχοθεραπευτη ή οτι αλλο χρειαζεται.
Δεν μπορεις να θεσεις κανονες.
Ισως η αδυναμια της ψυχαναλυσης ειναι οτι 1+1 δεν κανουν δυο οπως ειναι σε πολλες επιστημες....δηλαδη δεν υπαρχουν κανονες.
Ναι μπορεις να μαθεις καποια θεωρητικα,καποιους κανονες...απο κει και περα καλο ειναι να αποκτησεις εμπειρια και να εχεις τις ικανοτητες να το κανεις.
Ναι εώς ένα σημείο είσαι σωστός.
Ίσως να μην υπάρχει στανταρ \"χρυσός κανόνας\" που να λέει \"συγχωρώ\"-κακό, \"δεν συγχωρώ\"-καλό, όμως σίγουρα υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με το πότε (είναι καλό?) να ακολουθούνται αυτές οι δύο συμπεριφορές. Το αν θα συγχωρήσει κάποιος και το αντίκτυπο που θα έχει αυτή του η πράξη στον ίδιο εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου, το \"βάρος\" της άσχημης πράξης που κατεθύνθηκε πάνω του, το πόσο \"άσχημες\" τις αντιλαμβάνεται τις πράξεις των άλλων πάνω του (η θυμάται η νομίζει πως θυμάται η οτιδήποτε), το αν έχει περάσει παρόμοιες καταστάσεις η αν επαναλαμβάνονται κάποια μοτίβα (οπότε και γίνονται γνώμονες σύγκρισης, συνειδητά η ασυνείδητα-αυτόματα), το ευρύτερο περιβάλλον του, την συναισθηματική του κατάσταση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που συνέβει αυτό κλπ.
Συνήθως είναι εύκολο να συγχωρέσει κάποιος όταν αξιολογεί το αντίκτυπο του δυσχερούς γεγονότος που κατευθύνθηκε πάνω του να ήταν \"μικρής σχετικά σημασίας\" η ότι έστω το άτομο αισθάνθηκε ότι έχει τους \"συναισθηματικούς πόρους διαχείρισης\" (resources) να το διαχειριστεί οπότε και δεν χρειάζεται μια \"εξωτερική πηγή να πάρει το βάρος\". Όταν όμως το άτομο αντιλαμβάνεται το γεγονός (άσχημη πράξη?) που ως στόχο είχε αυτόν, να \"υπερβαίνει\" τους συναισθηματικούς πόρους διαχείρισης του, τότε συνήθως τα άτομα από άμυνα δεν συγχωρούν γιατί θα πρέπει να αποδώσουν μέρος του πόνου που νιώθουν σε μια \"εξωτερική αιτία\" για να δικαιολογήσουν την δυσχερή κατάσταση που έχουν βρεθεί.
Παραιτέρω γνώμονες σύγκρισης μπορούν να γίνουν και άλλες αιτιακές παράμετροι όπως πόσο σταθερά η όχι το άτομο αντιλαμβάνεται την άσχημη συμπεριφορά του \"θήτη\" να κατευθύνεται πάνω του ,το αν η κακή συμπεριφορά του \"θήτη\" κατευθύνεται μόνο πάνω του η γενικά σε όλους, κατά πόσο ηθελημένα πράτει την \"άσχημη\" συμπεριφορά ο \"θήτης\" προς το (\"θύμα\") άτομο κα. (και φυσικά αυτές οι αντιλήψεις και συγκρίσεις θα κατευθύνονται τόσο από τα \"Real-life\" περιβαλλοντικά στοιχεία που θα λαμβάνει το άτομο την συγκεκριμένη στιγμή σε σύγκριση φυσικά με τις προηγούμενες εμπειρίες του, την ιδιοσυγκρασία του κλπ. που καθορίζουν τους \"συναισθηματικούς πόρους διαχείρισης\" που αντιλαμβάνεται να έχει το άτομο)
Αν και όπως είπα πριν σε καμιά περίπτωση δεν είναι κανόνας, τα άτομα που αποδίδουν τις αιτίες \"των άσχημων πραγμάτων/πράξεων\" σε εξωτερικούς, στιγμιαίους, τυχαίους, τοπικούς παράγοντες έχουν και συνήθως και καλύτερη συναισθηματική κατάσταση (παρ\'όλο που αυτές οι αξιολογήσεις μπορεί να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα). Το να μην \"συγχωρέσεις\" όντως μπορεί να \"ξαλαφρώσει\" από το βάρος γιατί συνάδει με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς που \"κατευθύνεται\" πρως τα έξω από το άτομο και το απαλλάσει εν μέρη από το συναισθηματικό βάρος. Άτομα αντίθετα που αποδίδουν τις αιτίες των \"άσχημων πραγμάτων\" σε εσωτερικούς, σταθερούς, καθολικούς κλπ. παράγοντες, μπορούν να πάρουν το φταίξιμο πάνω τους επιβαρύνοντας την συναισθηματική τους κατάσταση. Τα άτομα τότε μπορούν να να συγχωρήσουν γιατί μάλλον δεν \"βλέπουν\" τον θήτη \"να φταίει\" πολύ και παίρνουν μέρος της ευθύνης πάνω τους. Φυσικά όπως ειπώθηκε και πριν, μιλάμε για καταστάσεις που το αντίκτυπο του γεγονότος υπερβαίνει τους \"πόρους διαχείρισης\" του θύματος.
Άτομα συνήθως με κατάθλιψη παρουσιάζουν ποιο ακραίους \"ενοχικούς\" τρόπους σκέψης που κατευθύνονται προς τον εαυτό τους. Φυσικά μεταξύ αυτών των δύο ακραίων ψυχολογικών τρόπων υπάρχουν πολές \"μεσαίες βαθμίδες\" αλλά σίγουρο κάθε άτομο έχει την \"τάση\" τους προς κάποιον πόλο.
Οπότε ναι, σε περίπτωση που νιώθει κάπιος το βάρος της οικογένειάς του να υπερβαίνει τα στανταρ του και να του προκαλεί πόνο, τότε θα ήταν καλό να μπορεί να αποδόσει όσο ποιο σωστά μπορεί το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Φυσικά με τον καιρό, ίσως αλλάζοντας τρόπο σκέψης και μαθαίνοντας να τα βγάζει πέρα ποιο αποτελεσματικά με αυτό, τότε ίσως να αισθανθεί ποιο έτοιμος/η και να τους συγχωρέσει (και αυτό ισχύει με οποιονδήποτε όχι μόνο με την οικογένεια)
06-01-2010, 15:31 #15
Originally posted by PETRAN
Ίσως να μην υπάρχει στανταρ \"χρυσός κανόνας\" που να λέει \"συγχωρώ\"-κακό, \"δεν συγχωρώ\"-καλό, όμως σίγουρα υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με το πότε (είναι καλό?) να ακολουθούνται αυτές οι δύο συμπεριφορές.
Originally posted by PETRAN
Συνήθως είναι εύκολο να συγχωρέσει κάποιος όταν αξιολογεί το αντίκτυπο του δυσχερούς γεγονότος που κατευθύνθηκε πάνω του να ήταν \"μικρής σχετικά σημασίας\" η ότι έστω το άτομο αισθάνθηκε ότι έχει τους \"συναισθηματικούς πόρους διαχείρισης\" (resources) να το διαχειριστεί οπότε και δεν χρειάζεται μια \"εξωτερική πηγή να πάρει το βάρος\". Όταν όμως το άτομο αντιλαμβάνεται το γεγονός (άσχημη πράξη?) που ως στόχο είχε αυτόν, να \"υπερβαίνει\" τους συναισθηματικούς πόρους διαχείρισης του, τότε συνήθως τα άτομα από άμυνα δεν συγχωρούν γιατί θα πρέπει να αποδώσουν μέρος του πόνου που νιώθουν σε μια \"εξωτερική αιτία\" για να δικαιολογήσουν την δυσχερή κατάσταση που έχουν βρεθεί.
Θα ελεγα μαλιστα, πώς οταν τα παιδια υποτιμουν το γεγονος, την βαρυτητα που ειχε ή ακομα κ την επιδραση σ αυτα τα ιδια, τοτε ειναι κ πιο ευκολο να συγχωρεσουν τους γονεις τους.
Η καταννοηση, η γνωση κ η επαρκεια της αναφορικα με ενα ασχημο γεγονος δεν συνεπαγεται κ την αποδοχη του, ή την συγχωρεση του απο το παιδι ή τον ενηλικα.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
Με έδιωξαν από το σπίτι.
18-07-2025, 14:01 in Με καφέ και συμπάθεια....