Results 46 to 60 of 123
Thread: πιστευετε στο θεο?
-
30-10-2010, 21:07 #46
η θεση των ορθοδοξων ειναι πανω κατω η εξης, απο τα λιγα που εχω διαβασει:
ο Θεος υπαρχει,
υπαρχει επικοινωνια ανθρωπου κ Θεου, ο Θεος ειναι βιωματικη εμπειρια,
εμφανιζεται σαν βιωμα σε ανθρωπους που προσευχονται κ θελουν να τους εμφανιστει, δεν θα παει σε καποιον που δεν τον θελει κ τον αρνειται,
δεν εχει σημασια το IQ καποιου, ουτε το ποσα βιβλια ειχει διαβασει περι Θεου,
μπορει να εχει πολυ καλη επικοινωνια με ενα βαρια αυτιστικο κ ο λυγερος με το IQ 189 να μην εχει παρει πρεφα,
δεν προσεγγιζεται με επιστημονικες κ λογικες μεθοδους, ειναι υπερβατικος της απτης πραγματικοτητας, της λογικης, της παρατηρησης κ του πειραματος.
Αυτα! (δεν ειναι η θεση μου, ειναι η θεση της ορθοδοξης εκκλησιας)
- 30-10-2010, 21:23 #47
Καλά κι εγώ που πίστευα παλιά και προσευχόμουν κάθε βράδυ, ποτέ δεν μου είχε εμφανιστεί. Επιπλέον, η θέση της εκκλησίας δεν είναι πάντα η ίδια, κάθε πνευματικός πατέρας, λέει τα δικά του κηρύγματα περι θεού. Τα ξέρω από προσωπική εμπειρία.
30-10-2010, 21:29 #48
Κοινως,
Θεος :
Ενα ον το οποιο δεν εχει δει ποτε κανεις, το ξερουμε μονο μεσα απο περιγραφες και θρυλους , εμφανιζεται μονο σε λιγους και σπανια , δεν μπορεις να αποδειξεις ιστορικα-επιστημονικα την υπαρξη του
Μονοκερος:
Ενα ον το οποιο δεν εχει δει ποτε κανεις, το ξερουμε μονο μεσα απο περιγραφες και θρυλους , εμφανιζεται μονο σε λιγους και σπανια , δεν μπορεις να αποδειξεις ιστορικα-επιστημονικα την υπαρξη του
Δρακος:
Στρουμφακια:
30-10-2010, 21:35 #49
Originally posted by Lou!..
η θεση των ορθοδοξων ειναι πανω κατω η εξης, απο τα λιγα που εχω διαβασει:
ο Θεος υπαρχει,
υπαρχει επικοινωνια ανθρωπου κ Θεου, ο Θεος ειναι βιωματικη εμπειρια,
εμφανιζεται σαν βιωμα σε ανθρωπους που προσευχονται κ θελουν να τους εμφανιστει, δεν θα παει σε καποιον που δεν τον θελει κ τον αρνειται,
δεν εχει σημασια το IQ καποιου, ουτε το ποσα βιβλια ειχει διαβασει περι Θεου,
μπορει να εχει πολυ καλη επικοινωνια με ενα βαρια αυτιστικο κ ο λυγερος με το IQ 189 να μην εχει παρει πρεφα,
δεν προσεγγιζεται με επιστημονικες κ λογικες μεθοδους, ειναι υπερβατικος της απτης πραγματικοτητας, της λογικης, της παρατηρησης κ του πειραματος.
Αυτα! (δεν ειναι η θεση μου, ειναι η θεση της ορθοδοξης εκκλησιας)
Tα παραπανω αν τα συμπτιξεις σε μια γραμμη θα σου βγει κατι σαν \"αν πιστευεις θα τον δεις, αν δεν πιστευεις δεν θα τον δεις\",
κατι που βασιζεται αυστηρα σε μια ταση μας να πιστευουμε αυτο που θελουμε εμεις οι ιδιοι να πιστευουμε.
Οταν ενας βαριαρωστος γινεται ξαφνικα και χωρις προφανη λογο καλα, ενας μοναχος θα το ερμηνευσει σαν θαυμα.
Ενας γιατρος θα το ερμηνευσει σαν σπανια περιπτωση ή σαν ανεξηγητο (ακομα) ιατρικο φαινομενο.
Ποιος απο τους 2 εχει δικιο ομως? Και οι 2 πιστευουν αυτο που θελουν οι ιδιοι να πιστευουν οτι συνεβη.
30-10-2010, 21:37 #50
λαιτ, συμφωνω κ μαζι σου. πραγματι ο καθε παπας λεει τα δικα του, κ μαλλον ο θεος δεν εμφανιζεται σε οποιον προσευχεται απλα, αλλα σπανια.
μπολτσιντ, λλλοοοολλλλλ!!!
εγω σκεφτομαι οτι αν εχει πραγματι εμφανιστει εστω κ σε εναν, αλλα πραγματι, οχι να μπερδευτηκε ο ανθρωπος κ να νομιζει οτι ειχε εμπειρια θεου, τοτε θεος υπαρχει.
γενικα δινω περισσοτερες απο 50% πιθανοτητα να υπαρχει, ας πουμε οτι κ το μοντελο των δαρβινιστων κ αυτο δε με πολυπειθει οτι ολα γινανε τυχαια, αντε κ με τη βοηθεια του μηχανισμου της επικρατησης του ισχυροτερου.
παραδοσιακα ημουν αθεη, τωρα τελευταια εχω αρχισει να αλλαζω λιγο.
30-10-2010, 21:40 #51
ναι, μπολτ εχεις δικιο σε αυτο, ομως με τον βαρια αρρωστο που γινεται ξαφνικα καλα, πολλες φορες εχουν πεσει πολλες προσευχες απο τον ιδιο κ τους δικους του!
σε ολα τα αλλα συμφωνω.
30-10-2010, 21:44 #52
μπολτ το διλημμα που θετεις ειναι κατα μια εννοια ψευδοδιλημμα. μπορει κ επιστημη να υπαρχει κ Θεος μαζι. δεν αναιρει (για μενα τουλαχιστον) το ενα το αλλο. δλδ ο γιατρος θα δει το τυχαιο η το ανεξηγητο φαινομενο, ο πιστος το θαυμα, μπορει κ οι δυο να εχουν δικιο ταυτοχρονα! (η αν δεν υπαρχει Θεος, θα εχει δικιο μονο ο γιατρος).
παντως η επιστημη δεν αναιρει τον Θεο, αλλα ουτε κ αποδεικνυει το Θεο, οπως κ ο Θεος (αν υπαρχει) δεν αναιρει την επιστημη.
30-10-2010, 21:58 #53
ναι, μπολτ εχεις δικιο σε αυτο, ομως με τον βαρια αρρωστο που γινεται ξαφνικα καλα, πολλες φορες εχουν πεσει πολλες προσευχες απο τον ιδιο κ τους δικους του!
σε ολα τα αλλα συμφωνω.
30-10-2010, 22:07 #54
ποτε μου δεν καταλαβα, απο που προκυπτει, οτι αν υπαρχει θεος, δεν θα αρρωσταινει και δεν θα πεθαινει καποιος.
ακατανοητο...
30-10-2010, 22:31 #55
γενικα δινω περισσοτερες απο 50% πιθανοτητα να υπαρχει, ας πουμε οτι κ το μοντελο των δαρβινιστων κ αυτο δε με πολυπειθει οτι ολα γινανε τυχαια, αντε κ με τη βοηθεια του μηχανισμου της επικρατησης του ισχυροτερου.
παρολα αυτα εκει που λες για δαρβινισμο , συχνα υπαρχουν πολλες παρεξηγησεις για αυτη την θεωρια.
για την ακριβεια ο δαρβινισμος
1) ΔΕΝ εξηγει το απο που προηλθε η ζωη , ουτε καν ασχολειται με τα origins της ζωης. Ασχολειται με την εξελεκτικη διαδικασια ομως των ειδων.
2) ΔΕΝ λεει πως ολα ηταν τυχαια , αλλα ισα ισα το ακριβως αντιθετο, οτι λογω αυστηρα συγκεκριμενων συγκηριων το ειδος Α εξελιχθηκε με τα χρονια σε ειδος Β
3) Ο ορος \"theory\" στο \"theory of evolution\" , μπορει οντως να ειναι θεωρια, αλλα ειναι επιστημονικης βασης αποδεδειγμενη θεωρια, ιδιου βαθμου με την θεωρια της Βαρυτητας. Αυτο το λεω επειδη υπαρχουν και θεωριες για καλικατζαρους και θεωριες περι βρυλ , και συχνα αρκετοι το χρησιμοποιουν σαν επιχειρημα σε στυλ \"αφου ειναι θεωρια, δεν εχει αποδειχθει\". Οι επιστημονιες θεωριες , μπορουν ΠΑΝΤΑ να αλλαξουν οσο προχωραει ο καιρος/τεχνολογια/επιστημη , μπορει σε 100 χρονια πχ οι επιστημονες να γελανε με τους σημερινους κανονες μας περι βαρυτητας πχ. Για αυτο λεγεται θεωρια, επειδη μπορει ανα πασα στιγμη να αλλαξει. Δεν αλλαζει ομως ευκολα ;D
Τα παραπανω δεν πανε αυστηρα σαν απαντηση προς εσενα, αλλα γενικα τα θυμηθηκα τωρα σχετικα με τις παρεξηγησεις περι δαρβινοθεωριας.
30-10-2010, 22:37 #56
Originally posted by lightbluepath
σε ολα τα αλλα συμφωνω.
Aκριβως ειναι το παραδοξο εδω.
Εχουμε εναν αρρωστο.
Αν ζησει , τοτε τον βοηθησε ο Θεος.
Αν πεθανει , τοτε δεν τον βοηθησε ο Θεος επειδη \"ο Θεος δεν αναμιγνυεται στις ζωες των ανθρωπων\" ή \"ηταν θελημα Θεου\" κτλ κτλ
Η λογικη πλανη εδω ειναι οτι και στις 2 περιπτωσεις , υπαρχει σαν προυποθεση ο Θεος για... την αποδειξη του αν υπαρχει η οχι.
Ειναι σαν να προσπαθει καποιος να αποδειξει αν υπαρχει ή οχι θεος και να χρησιμοποιει σαν επιχειρημα \"το λεει η βιβλος που ειναι θεοπνευστη\".
Αυτο στα μερη μου το ονομαζομαι \"circular belief\"
30-10-2010, 23:00 #57
εγω θα ελεγα οτι και ο θεος, ειναι στο μυαλο μας..
30-10-2010, 23:02 #58
αν θυμαμαι καλα, και ο αινσταιν ειχε πει:\"θελω να μαθω τη σκεψη του θεου. ολα τα αλλα ειναι λεπτομερειες\". εντελως διαφορετικη αποψη απο του νικου λυγερου...
30-10-2010, 23:08 #59
Originally posted by lightbluepath
σε ολα τα αλλα συμφωνω.
παντως σε καμια περιπτωση δεν ισχυριζεται οτι ο Θεος εγγυαται την απουσια του κακου απο τη ζωη μας. Υπαρχει Θεος (κατα αυτους), υπαρχει κ το κακο.
οι χριστιανοι πιστευουν στην ανασταση του χριστου, που ειναι η νικη, πανω στο θανατο. ομως ο θανατος υπαρχει κ ο χριστος πεθανε πριν αναστηθει. αρα λοιπον, δεν εχουμε πουθενα αρνηση του θανατου. απλα ο καλος χριστιανος βρισκει τροπο να την ξεσκαπουλαρει απο δαυτον!
30-10-2010, 23:33 #60
μπολτ αν εσενα μια μερα ερθει η χαρις του Θεου (ετσι την αποκαλουν) κ σε φωτισει, αυτο θα ειναι circular argument η οχι? βιωμα against reason.
Πώς να είμαι ικανοποιημένη με την έλλειψη ζωής;
04-08-2025, 16:10 in Κατάθλιψη - Δυσθυμία