Originally posted by Narsil
Καλησπέρα,
Θα ήθελα εδώ να γράψω κάποια πράγματα μιας και ανταλλάσσονται απόψεις που μοιάζουν με συμβουλές σχετικά με τις κρίσεις πανικού.
Με όλο το σεβασμό και την αποδοχή σε σένα Δημήτρη που ξεπέρασες ένα τόσο δύσκολο σημείο στη ζωή σου, στον πανικό ΔΕΝ κυρίσουμε πόλεμο!!!
Ναι... έτσι ακριβώς!!!
Ο πανικός μας θέλει σύμμαχο για να ξεπεραστεί!!!
(είμαστε όλοι ψύχραιμοι μέχρι εδώ???)
Όχι, δεν εννοώ να αφήσουμε τις κρίσεις μας να διαιωνίζονται μπας και περάσουν μόνες τους και σίγουρα θέλει δύναμη και πείσμα η προσπάθεια, αλλά όχι ή \"αυτό ή εγώ\"!!!
Παροδόξως \"αυτό\" είμαστε \"εμείς\"!!!
Ο πανικός μας είναι μια κατάσταση μας!!! είναι συναισθήματα μπλοκαρισμένα και θαμμένα και μοιάζουν με ηφαίστειο λίγο πριν εκραγεί!!!
Αυτό που καμιά φορά ονομάζουμε κρίση πανικού είναι ακριβώς αυτός ο πόλεμος που κυρίσουμε σ\' αυτή μας την κατάσταση γιατί ακριβώς δεν αφήνουμε την ενέργεια που έχει μαζευτεί να εκτονωθεί!!!
Σε τίποτα απ\' όσα κουβαλάμε μέσα μας δεν κυρίσουμε πόλεμο!!! είναι κομμάτια μας που κάτι θέλουν να μας πουν και να μας μάθουν!!!
Όταν πνίγονται βρίσκουν άλλο τρόπο να βγουν γιατί απλά η ενέργεια δεν χάνεται ποτέ!!!
...βγαίνουν λοιπόν με διάφορους τρόπους κυρίως σωματικά μπας και πάρουμε το μύνημα!
Αυτό που έχει γίνει πια πανικώς ήταν η ΛΥΣΗ που είχε βρει ο εαυτός μας στο πρόβλημα που κάποια στιγμή είχαμε γιατί τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή και όχι το πρόβλημα αυτό καθαυτό!!!
Απλά δεν χρειαζόμαστε πια αυτή τη λύση!!!
Το ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις ΖΩΗ ή όποιος άλλος ... πίστεψε με δεν είναι κακό!!! το να το ψάξεις με ψυχοθεραπεία είναι ακόμα καλύτερο!!!
Αυτά απ\' έναν άνθρωπο που ζούσε σε μια μόνιμη κρίση πανικού για πολλά χρόνια και δεν το ήξερε...
PS: ρε παιδιά, πως γράφεται το \"κυρίσω\"???
Καλησπέρα σε όλους,
Narsil, ειλικρινά, χαίρομαι που βλέπω ότι έχω να κάνω με έναν άνθρωπο που, όπως και πολλά παιδιά στο forum, έχει μάθει να ασχολείται, να αναλύει και να φιλοσοφεί τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής του.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αναφορικά με την \"ενεργειακή\" πλευρά της ανάλυσής σου. Ναι, πιστεύω κι εγώ, ότι οι κρίσεις πανικού, η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη εν συνεχεία είναι η αντίδραση του οργανισμού μας σε καταστάσεις που τον καταπιέζουν και που ίσως δεν τις έχουμε καταλάβει καν. Τον εαυτό μου τον συνέτριψα 4 συνεχόμενα χρόνια από την άποψη ότι τον ταλαιπωρούσα, τον κούραζα, ενώ ταυτόχρονα δεν του έδινα διεξόδους. Όλη, όμως, αυτή η αρνητική ενέργεια συσσωρεύοταν και, όπως είναι απολύτως φυσικό, με κάποιο τρόπο έπρεπε να εκτονωθεί για να επέλθει ισορροπία. Ο τρόπος έκφρασης της εκτόνωσής της ήταν όλη αυτή η κατάσταση που βίωσα, αρχίζοντας με κρίσεις πανικού και καταλήγωντας σε κατάθλιψη.
Εδώ, όμως, έρχεται το σημείο στο οποίο διαφωνώ μαζί σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι απόλυτος. Απλά έτσι το βίωσα, έτσι το ξεπέρασα και αυτό έχω να προτείνω σε κάποιον άνθρωπο που βιώνει αυτή τη φρίκη. ΝΑΙ, οφείλεις να κυρήξεις τον \"πόλεμο\" σε αυτή την κατάσταση. Από τη στιγμή που είχα ορίσει το πρόβλημά μου, από τη στιγμή που γνωρίζα τί με έχει φέρει στο απόλυτο μηδέν, από τη στιγμή που αυτό που είχα ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΖΩ, με συγχωρείς, αλλά δεν μπορούσα να μείνω αδρανής. Καλές οι επισκέψεις στον ψυχολόγο μου, καλή η ψυχοθεραπεία, αλλά αν εγώ ο ίδιος δε λάμβανα μέτρα απέναντι στο πρόβλημά μου, αν εγώ ο ίδιος δεν αντιδρούσα, αν εγώ ο ίδιος δεν \"τσατιζόμουνα\" με την κατάστασή σου, τότε πολύ λίγα από τα θεωρητικά του ψυχολόγου μου θα έπαιρναν σάρκα και οστά και πολύ λίγα από αυτά θα τα βίωνα στην πράξη.
Ναι, η ενέργεια δε χάνεται, απλά μετατρέπεται και εναλλάσεται μεταξύ διαφόρων μορφών. Και από τη στιγμή που όλη αυτή η αρνητική ενέργεια, η οποία μεταφράζοταν και σε αρνητική ψυχολογία, είχε καθηλώσει τον Δημήτρη στο απόλυτο μηδέν, αυτός ΕΠΡΕΠΕ να αντιδράσει. Για να μετατρέψει αυτή την αρνητικότητα σε κάτι μη αρνητικό. Αν είχα μείνει αδρανής τότε, είμαι παραπάνω από σίγουρος ότι θα ήμουν ακόμη εκεί, στο μηδέν... Το πρόβλημα ήταν του Δημήτρη και αυτός, μόνο αυτός, θα μπορούσε να το νικήσει. Ούτε ο ψυχολόγος αποκλειστικά, ούτε τα φάρμακα αποκλειστικά. Και τα δύο με βοηθήσανε να δω κάποια πράγματα διαφορετικά και να ηρεμήσω αρκετά, με τροφοδοτήσανε με κάποια όπλα παραπάνω. Αλλά αυτά τα όπλα αν δεν τα χρησιμοποιήσεις μόνος σου δεν έχει και αξία η ύπαρξή τους.
Επαναλαμβάνω ότι αυτά που περιγράφω είναι τα προσωπικά μου βιώματα και οι μέθοδοι που εγώ \"ανέπτυξα\" τότε για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Και από τη στιγμή που με τα συγκεκριμένα όπλα, όλη αυτή η αρνητική ενέργεια μετατράπηκε σε κάτι πολύ θετικό, δεν μπορώ παρά να είμαι πεπεισμένος ότι ΠΡΕΠΕΙ να αντιδράσεις, να δεις στα μάτια και να πολεμήσεις αυτή την κατάσταση. :-)
Να είμαστε όλοι καλά!
Με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη,
Δημήτρης
Ένα κερί δε χάνει τίποτα αν χρησιμοποιηθεί για να ανάψει κάποιο άλλο...
Υ.Γ. Οτιδήποτε γράφω, εκφράζει προσωπική άποψη.