αθηνα η θεσσαλονικη;διλημμα
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Junior Member

αθηνα η θεσσαλονικη;διλημμα

Γεια σε ολους
    Ειμαι 19,φετος περασα κοινωνιολογια στην αθηνα.Ειναι πολυ καλη σχολη και μου αρεσει πολυ.Περασα ομως πολυ δυσκολα πανω στην αθηνα(ειμαι απο ηρακλειο).Δεν ξερω αν φταιει οτι δεν προσαρμοστηκα.Μπορει στην πορεια να προσαρμοστηκα και να μην αντεχα τον τροπο ζωης εκει.Δεν εδωσα κανενα μαθημα στο α εξαμηνο και γυρισα μετα για να ξαναδωσω πανελληνιες.Εκανα λαθος ομως.Τελικα δεν εδωσα.Ηθελα να φυγω απο την αποπνικτικη και δυσκολη αθηνα.Με κουραζε παρα πολυ με τις αποστασεις της και ολα τα αλλα αρνητικα της.Εβλεπα οτι δυσκολα θα εκανα φιλους εκει.Ενιωθα να με πνιγει και η πολη και το σπιτι στο οποιο δε θελω να ξαναγυρισω ποτε.Ηθελα απο περυσι παρα πολυ να περασω θεσσαλονικη.Εχω ακομα τη δυνατοτητα να δηλωσω με το 10% δηλαδη με την περυσινη βαθμολογια.Δυστυχως δεν εχει κοινωνιολογια στη θεσσαλονικη αλλα εχει δημοσιογραφια.Ειναι ομως μετρια σχολη και δεν εχει το πλουσιο ειδικευμενο και ενδιαφερον προγραμμα σπουδων της κοινωνιολογιας.Εχω ομως πολλους λογους να θελω να παω θεσσαλονικη,εχω ακουσει εξαλλου καλα λογια για αυτη.Φοβαμαι οτι στην αθηνα δε θα τα βρω με τον εαυτο μου και με τρομαζει η ιδεα του να περασω τα ιδια.Θελω πολυ να κανω μια νεα αρχη καπου αλλου.Η θεσσαλονικη εχει πολλα θετικα αλλα κυριως το γεγονος οτι θα κανω μια νεα αρχη σε μια αλλη πολη σε αλλο περιβαλλον που δεν εχει τις δυσκολιες της χαοτικης αθηνας ειναι πολυ σημαντικο για μενα.Απο την αλλη με προβληματιζει το θεμα των σχολων.Ειμαι πραγματικα σε διλημμα.Θελω να παω καπου που να νιωθω καλα με τον εαυτο μου και να εχω ορεξη να κανω πραγματα.
    Στο σχολειο ημουν παντα αφοσιωμενος στα μαθηματα μου.Τωρα δε θελω να ειμαι ο φοιτητης που ειναι συνεχως προσκολλημενος στα της σχολης..νιωθω πως δε θελω να δωσω πολυ αξια στη σχολη και στο πανεπιστημιο γενικοτερα και να ασχοληθω με αλλα πραγματα που θα με κανουν καλυτερο και θα μου αλλαξουν τον τροπο ζωης..Δεν ξερω αν θα αλλαξει τη ζωη μου η σχολη.

Junior Member
    Καλημέρα νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας τα εξής:
    1) Τί θέλετε να σπουδάσετε;
    2) Κατά πόσον η επιθυμία σας για σπουδές είναι αντικειμενική και κατά πόσον κρύβει άλλες θεμιτές επιθυμίες (πχ χειραφέτηση από την οικογενειακή εστία και αυτονόμηση)
    3) Γιατί θέλετε να περάσετε στην Θεσσαλονίκη; Υπάρχει κάτι που συνδέεται με το αντικέιμενο των σπουδών σας ή έχετε εξιδανικεύσει την πόλη από διάφορες περιγραφές (Θεσσαλονίκη η πολή με τις πιο ωραίες γυναίκες και τους πιο ωραίους άνδρες, Θεσσαλονίκη, η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη με τα Λαδάδικα κλπ κλπ)
    4) Πού γνωρίζετε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι εξίσου χαοτική, όπως η Αθήνα;
    5) Έχετε σκεφτεί την περίπτωση της Κοινωνιολογίας σε τμήμα Πανεπιστημίου επαρχιακής πόλης; Συνδυάζει και τμήμα που σας ενδιαφέρει και φαντάζομαι μία πόλη σε χαλαρότερους ρυθμούς και πιο ανθρώπινη από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Οι σπουδές είναι μία παράμετρος που αλλάζει την ζωή και φυσικά δεν είναι η μοναδική. Όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο ως αφορμές για άλλες μας επιθυμίες, διότι στο τέλος εμείς οι ίδιοι είναι που αποσυντονιζόμαστε.
    Όλοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Member
    defacto,πρέπει ν\'αποφασίσεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα:η σχολή ή το περιβάλλον που θα σπουδάσεις.Απ\'το post σου φαίνεται ξεκάθαρα οτι σε απασχολεί περισσότερο η πόλη στην οποία θέλεις να σπουδάσεις, μιας και αυτό που προέχει για σένα είναι οχι να είσαι τόσο καλός φοιτητής όπως στο σχολείο ήσουν καλός μαθητής,αλλά η φοιτητική ζωή!Στη Θεσσαλονίκη λέγεται πως η φοιτητική ζωή δεν συγκρίνεται με καμμιάς άλλης πόλης.ʼν και σπούδασα εδώ,δεν μπορώ να στο πω αυτό εκ πείρας,γιατί μένω στη Θεσσαλονίκη απ\'τα 7 μου χρόνια και τη <<βλέπω>> διαφορετικά!Πιστεύω πως αν πήγαινα π.χ. στην Κρήτη ή σε κάποια μικρότερη πόλη,θα έλεγα οτι είναι καλύτερη απ\'τη Θεσ/νίκη γιατί θα ήμουν <<εκτός έδρας>>.Πάντως και η Θεσ/νίκη είναι μια μεγαλούπολη με μεγάλο πληθυσμό συν τους χιλιάδες φοιτητές,αλλά σαφώς δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αθήνα!Εδώ η ζωή <<κυλάει>> πιο ήρεμα,οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί,οι άνθρωποι πιο <<ζεστοί>>,μπορείς να κάνεις ευκολότερα φιλίες,οι αποστάσεις είναι μικρότερες, αλλά δεν παύει να \'ναι μια μεγαλούπολη με το κυκλοφοριακό της,τα καυσαέριά της,κτλ.Είναι πιο εύκολο να προσαρμοστείς εδώ.Η γνώμη μου είναι καλύτερα να σπουδάσεις σε μια <<μετριότερη>> σχολή και να \'σαι κάπου που σ\'αρέσει και περνάς καλά,παρά στη σχολή της πρώτης σου επιλογής και να νοιώθεις αποπνικτικά όπως λες ή να το μετανοιώνεις μια ζωή!Εύχομαι να βρεις το <<δρόμο>> σου...

Φιλικά,
    Χρύσα

Senior Member
    Σπουδασε αυτο που σε ενδιαφερει περισσοτερο κατα την γνωμη μου για να μη μετανοιωσεις μετα για τις επιλογες σου.Τωρα βεβαια εξαρταται απο το ποσο πολυ θελεις να φυγεις απο την Αθηνα...εσυ αποφασιζεις.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Junior Member
    defacto, συμφωνώ με τον righttochange γιατί σίγουρα πρέπει πρώτα εσύ να σκεφτείς πολύ καλά τα πράγματα.

Έχω προσωπική εμπειρία στο θέμα γιατί είμαι από Αθήνα και σπούδασα εδώ. Γνώρισα πολλά παιδιά που ήταν από άλλα μέρη και όλοι μα όλοι ειδικά αν ήταν από πολύ μικρές πόλεις, χωριά και νησιά είχαν προβλήματα στην αρχή να προσαρμοστούν. Ένας πολύ καλός φίλος μου επειδή κέρδισε χρόνια ήρθε από το χωριό που έμενε στην Αθήνα μόλις στα 17. Μού είπε πως στην αρχή τα έβλεπε όλα βουνό και έκλαιγε συνέχεια.
    Η Αθήνα είναι όντως χαοτική και αισθάνεσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων,μόνο που εμείς που μένουμε εδώ από πάντα το έχουμε συνηθίσει.

Τα περισσότερα πάντως παιδιά που ξέρω αφού άρχισαν τη σχολή γνωρίστηκαν σιγά σιγά με τους άλλους, και κυρίως με φοιτητές που έμεναν και εκείνοι μόνοι τους. Έκαναν παρέα, έτρωγαν μαζί, πήγαιναν ο ένας σπίτι του άλλου, αφού οι περισσότεροι που νοίκιαζαν εδώ έμεναν κοντά. Φυσικά αυτό χρειάστηκε κάποιο χρόνο και απ\'ότι ξέρω το Α εξάμηνο ήταν για όλους πάρα πολύ δύκολο. Είναι σίγουρα σκληρό και στην αρχή θέλει γερά νεύρα και υπομονή αλλά νομίζω πως σιγά σιγά έρχονται όλα και δένουν. Εξάλλου κι εγώ που είμαι από εδώ έκανα πολύ καλούς φίλους που ήταν από επαρχία (ίσως και τους περισσότερους) και μάλιστα έχω πάει και τους έχω επισκεφθεί και στα σπίτια τους με άλλους συμφοιτητές.

Όταν με τον καιρό φτιάξεις στην Αθήνα τη δική σου μικρή κοινωνία θα δεις πως δε θα σου φαίνεται καθόλου όπως στην αρχή.Να μην ξεχνάς βέβια πως το πανεπιστήμιο είναι πάντα μια δύσκολη αρχή για όλους και όχι μόνο γι\'αυτούς που μετακομίζουν αφού είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του σχολείου που μέχρι χθές ήξεραν.Όλοι πρέπει να γνωριστούμε με τελείως καινούργιους ανθρώπους και σιγα σιγά χάνουμε τις παρέες που κάναμε πριν και φτιάχνουμε καινούργιες χωρις φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάμε τους φίλους μας. Θέλω δηλαδή να σου πω πως όλοι ανεξαιρέτως στην αρχή πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.
    Πάντως σε συμβουλεύω πρώτα να σκεφτείς καλά τι θέλεις όντως να σπουδάσεις και γιατί και μετά το που.΄
    Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως ;).
    Φιλικά...μια Αθηναία

Member
    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑ ΔΑΓΚΩΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

ΩΣΤΟΣΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ \"ΜΕΤΡΙΑ\", ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ..
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 4 ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ).Η ΖΩΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ!!

ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!
    ΟΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΗΣ..ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΚΙ ΕΣΕΝΑ!

Junior Member
    Εγω ειμαι απο χωριο,σπουδαζω στην αθηνα και γουσταρω απεριοριστα.Οποτε μπορω βεβαια φευγω γιατι τσαντιζομαι καμια φορα.Αλλα, αυτο που θελω να τονισω ειναι πως, οπου και να πας ειναι το ιδιο, γιατι η πολη σπουδων σου θα αλλαξει αλλα εσυ οχι.Γιατι ομως δεν σπουδαζεις στο Ηρακλειο που εχει και φοβερες σχολες+δεν θα πρεπει να αφησεις τον τοπο σου?

Senior Member
    ....αλλωστε στην Αθηνα υπαρχει ο Βελτσος&τα βελτσακια!