Results 1 to 15 of 29
Thread: Χριστουγεννιατικη Καταθλιψη
-
04-12-2010, 01:51 #1
Χριστουγεννιατικη Καταθλιψη
δε ξερω ποσοι απο εδω νιωθουν ασχημα τα χριστουγεννα, εγω παντως νιωθω χαλια.
γενικα στις γιορτες χειροτερευει η κατασταση μου, και λογο μοναξιας, και λογο χαρουμενου κλιματος κι ολα.
ολοι γυρω μου μοιαζουν ευτυχισμενοι, τα παντα στολιζονται πολυχρωμα να γιορτασουν... αλλα εγω αντι να γιορτασω μαζι τους, νιωθω ακομα περισσοτερο φυλακισμενος στο προσωπικο μου Limbo, ανικανος να κανω το οτιδηποτε που θα μπορουσε να φερει χαρα. κι αν τα καταφερω, δε προκειται να νιωσω και πολλα, ειναι λες κι εχει φυγει η ψυχη απο μεσα μου, παιρνωντας μαζι καθε συναισθημα, κι αντικαθηστωντας το με κενο, απαθεια, μισος, σιχαμαρα ή θλιψη. μονιμως μπορω να πω οτι ειμαι ετσι. στεκομαι παρατηρητης ή αποφευγω τα παντα.
τις εορταστικες περιοδους (μαζι με το τελος καθε καλοκαιριου, αλλα αυτο εξαρταται αν πηγα διακοπες) κανω τις χειροτερες σκεψεις για τη ζωη μου, που φτανουν μεχρι και σε αποπειρες. εγω μπορει να μην κοβομαι, αλλα μου εχει ερθει να χτυπαω με μανια το κεφαλι μου στα πλακακια του μπανιου, μεχρι να ζαλιστω ή να ματωσω και να πεσω κατω. επισης τις ημερες που ξερω οτι προκειται να ερθουν επισκεψη συγγενεις ή γενικα κοσμος στο σπιτι, με πιανει η μισανθρωπια μου και δε θελω να τους δω, εστω να μου πουν ενα γεια. δε θελω να δω τις φατσες τους, αλλα ουτε αυτοι εμενα σ'αυτα τα χαλια. ετσι εχει τυχει να κανω πρωτοχρονια μονος μου στο παγκακι του παρκου, μεστο κρυο παρεα με τις γατες και τα αδεσποτα. οπως και φυσικα κλειδαμπαρωμενος στο δωματιο μου, με τους αλλους απ'εξω να με παρακαλανε να κοψουμε τη πιτα κλπ, μεχρι να φυγουν. κανουν σαν να ειμαι καποιο ειδος αξιοθεατου, και πρεπει να με δουν μη χασουν. οσο σκεφτομαι οτι ορισμενοι ερχονται μια φορα το χρονο (ή εχουν χρονια να ερθουν), κι εχουν να με δουν απο πριν παω γυμνασιο, αηδιαζω με το τροπο που μου μιλανε, σαν να με ξερουν ακομα.
συναισθηματα αγαπης για τον Χριστουλη στη φατνη, συμπαθειας για τα παιδακια που λενε τα καλαντα, οπως κι ευχαριστησης απο καποιον που μου εκανε δωρο, φυσικα δεν υπαρχουν! αν και πλεον ολοι συνηθιζουν να μου δινουν λεφτα, εγω προσωπικα ποτε δεν αγορασα δωρο για κανεναν! ολα μοιαζουν τοσο σπαστικα ψευτικα.
μικρος βεβαια τα χριστουγεννα ηταν η αγαπημενη μου γιορτη. λατρευα τον στολισμο στο δρομο και στο σπιτι, ανυπομονουσα να φτασουν, κι αναρωτιομουν γιατι οι ανθρωποι δε κρατανε αυτη την ατμοσφαιρα ολο το χρονο για να ειναι χαρουμενοι. τωρα πλεον δε μπορω να τα ξαναευχαριστηθω. κι οπως ολα δειχνουν, και φετος θα ειναι μια απ'τα ιδια, παλι μονος...
γι'αυτο αν καποιος εχει να προτεινει κατι, οτιδηποτε, ας το κανει, μηπως και γλυτωσουμε απ'το πολυ αρνητισμο. εστω μια ταινια, ενα βιβλιο, κατι το οποιο μπορει να μας κανει να σκεφτουμε θετικα, μπας και συνελθουμε κι αρχισουμε να ζουμε παλι ελπιζωντας.Last edited by deleted-member30-03; 04-12-2010 at 16:08.
- 04-12-2010, 02:01 #2
Εμένα το πρόβλημα λύθηκε όταν αποφάσισα πως οι γιορτές τέρμα δεν θα ξαναγίνουν σπίτι. προτιμώ να βγω έξω παρά να κλειστώ μέσα να διαβάσω ή να δω τηλεόραση. Δοκίμασε το φέτος να δεις!!
Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα `ναι αργά δεύτερη ζωή δεν έχει.
04-12-2010, 02:21 #3
Ένα ωραίο βιβλίο που έχω διαβάσει και ίσως σε ενδιέφερε είναι το εξής: "Θετική σκέψη" Εκδότης: Διόπτρα, Συγγραφέας: Peiffer Vera, Υπότιτλος: Εξουδετερώστε τις αρνητικές σκέψεις με κατάλληλες ασκήσεις και τεχνικές και πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας
04-12-2010, 02:42 #4
ΚΕΝΟ,
θα σου πρότεινα να διαβάσεις τα βιβλία του Douglas Adams ''Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο-Στοπ'', ''Το Ρεστοράν στο τέλος του Σύμπαντος'' και τα υπόλοιπα της σειράς αυτής. Διαγαλαξιακές ιστορίες με φαντασία και πολύ χιούμορ. Δεν ξέρω τα γούστα σου στα βιβλία, αλλά αυτά ίσως να γίνουν για σένα μια ευχάριστη και αισιόδοξη κούρσα.
04-12-2010, 03:23 #5
Αφιερωμένο: http://www.youtube.com/watch?v=nvnxG...eature=related
Ένα ωραίο ζεϊμπέκικο και από μουσική και από ερμηνεία και από στίχοι...
Ο μοναχός ο άνθρωπος
όταν γλεντούν οι άλλοι
ντρέπεται που είναι μοναχός
και στη χαρά φαλτσάρει
Αν το δεις απλά, θα διαπιστώσεις ότι είναι μια απλή φυσιολογική αντίδραση. Αυτό που θα σου πρότεινα να δεις είναι το πόσο μόνος είσαι (όχι το πόσο μόνος νιώθεις) και γιατί είσαι μόνος.
Επίσης θα σου πρότεινα να δεις και το πώς συνδέονται οι παρακάτω στίχοι με τους άλλους που ανέφερες.
Όταν με φτιάξει το κρασί
το κέφι όταν σκορπιέται
ντρέπομαι εγώ να τραγουδώ
κι αυτός να μη μιλιέται
04-12-2010, 04:17 #6
ευχαριστω oλους σας για τις προτασεις και την αφιερωση!!!
τα βιβλια ομως ειναι η ευκολη λυση, γι'αυτο τα ανεφερα τελευταια. δλδ διαβαζωντας τα καποιος, οσο κι αν ταξιδευει με το μυαλο, παραμενει κλειδωμενος στο δωματιο του...
κατι αλλο καλυτερο και πιο δραστικο δεν υπαρχει ? κατι που να με κανει να ξεχαστω κι ολας απ'το μισος που νιωθω γι'αυτους τους ανθρωπους, μηπως και τους δω με καλο ματι ? ετσι οπως ειμαι τωρα, και να τους σκοτωσω δε θα μου κανει καμια εντυπωση, ουτε θα νιωσω τυψεις, αφου κυριολεκτικα μου ειναι αχρηστοι. για την ακριβεια νιωθω πως παρενοχλουν τη ζωη μου. αλλα εχε χαρη που γνωριζω τις επιπτωσεις που θα εχει μετα αυτο.
ξερω πως ακουγομαι καπως και ειναι συγγενεις μου, αλλα ετσι σκεφτομαι, δε μπορω να υποκριθω.
ναι κι εγω θελω να βγω, μακαρι να λειπα καμια βδομαδα απ'το σπιτι, εστω τη μερα που εχουμε επισκεψεις μονο. αλλα δεν εχω κυριολεκτικα πουθενα να παω. δεν εχω παρεες, ουτε καν ενα φιλο. και δεν ψαχνω και για φιλους, δυσκολα εμπιστευομαι ανθρωπους, και δε θελω να εξαρτιονται απο μενα.
ειμαι μονος γιατι εχω προβλημα με τη κοινωνικοτητα και την κοινωνικοποιηση μου, δλδ πασχω απο αντικοινωνικη συμπεριφορα που φτανει μεχρι μισανθρωπικες τασεις, σιχαμαρα και απαθεια για ολα. η απαθεια και μπορει ολα τα υπολοιπα προερχονται ή μετατρεπονται και σε καταθλιψη.
04-12-2010, 09:59 #7
Θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που έγραψες."Όλοι γύρω μου μοιάζουν ευτυχισμένοι".
Όλοι???Είσαι σίγουρος γι αυτό?
Και τη λέξη"μοιάζουν"πρόσεξε αν θες.Μπορεί να μοιάζουν αλλά να μην είναι.Μπορεί και κάποιοι νά'ναι,αλλά σίγουρα και κάποιοι όχι.Είναι μία γενίκευση,που αν την επεξεργαστείς θα την αποδυναμώσεις.
Επίσης,δεν είναι ανάγκη να έχεις παρέα για να περάσεις καλά.Γιατί να μη φύγεις για μία εκδρομή την ημέρα εκείνη?Να αλλάξεις τις παραστάσεις σου και να μην είσαι"αναγκασμένος"να την περάσεις με άτομα που δε θα ήθελες να το κάνεις?Επίσης μία ενδιαφέρουσα ταινία σε ένα σινεμαδάκι,με ποπ κορν και γέλιο(μπορείς να διαλέξεις μία καλή κωμωδία!).Μία συναυλία τις μέρες εκείνες,ή ένα ρακάδικο στο κέντρο.Δεν είναι απόλυτη ανάγκη να πιστεύεις"μόνος,άρα δυστυχής".Κι αν δε βγεις δε θα έρθουν κι οι ευκαιρίες για να μην είσαι μόνος.Σου εύχομαι να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς.Μη σκέφτεσαι ή ευτυχία ή τίποτε,προσπάθησε να αρχίσεις με λίγες απαιτήσεις για να μην εισπράττες ματαίωση."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
04-12-2010, 10:30 #8
Κοίτα εγώ να σου πω τι κάνω; Το εφαρμόζω ειλικρινά εδώ και 5-6 χρόνια. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ενώ τα αγαπώ πάραααααααααα πολύ ανήμερα δεν αισθάνομαι καθόλου όμορφα. Οι λόγοι είναι περίεργοι για αυτό ας μην τους αναφέρω. Την προηγούμενη μέρα προτείνω σε συγγενικό πρόσωπο ή φίλο/φίλους να πάμε εκδρομή και αυτό γίνεται. Αν δεν μπορεί κανείς σκασίλα που την είχα πάω μόνος μου!! Το πρωί πάω εκκλησία, μετά ετοιμάζομαι πάω εκδρομούλά τρώω μεσημέρι έξω πάω βόλτα το απόγευμα και το βράδυ αφού πέρασε η μέρα επιστρέφω πίσω. Να η rain σου πρότεινε ακριβώς το ίδιο. Σε εμένα λειτουργεί πραγματικά.
Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα `ναι αργά δεύτερη ζωή δεν έχει.
04-12-2010, 13:11 #9
νταξει και να μοιαζουν αλλα να μην ειναι, εμενα δε με ενδιαφερει πλεον, κοιταζω μονο τον εαυτο μου.
εκδρομη ή καλυτερα ταξιδι θα ηταν καλη ιδεα γιατι εγω προσωπικα εχω αμεση αναγκη απο αλλαγη περιβαλλοντος, αλλα μεσα στην ρουτινα της καθημερινοτητας, ενιωσα απλα ανικανος να το προγραμματισω, ειδικα αφου ειμαι και μονος σκεφτομαι οτι οπως παντα δε θα εχω ορεξη για τπτ.
επειδη ασχολουμαι αρκετα με τον κινηματογραφο και ειναι απ'τα βασικα ενδιαφεροντα μου, αυτο εχει ως αποτελεσμα να βλεπω αρκετες ταινιες. το σινεμαδακι που προτεινες λοιπον ειναι καλο και για οταν θες να βγεις παρεα με καποιον και δεν εχετε που να πατε, αλλα και να ξεφυγεις και ξεχαστεις μια-δυο ωρες. για καποιον που δεν εχει παρεα ισχυει το δευτερο, απλα παω, βλεπω τη ταινια και γυρναω σπιτι μου.
το θεμα μουσικη ειναι κατι που απολαμβανω επισης μονος μου, και ειδικα σε συναυλιες πλεον δυσκολα παω.
ολ'αυτα χωρις να θελω να φανω αρνητικος. σ'ευχαριστω για τις εναλλακτικες προτασεις σου. απανταω απλα για να δεις πως σκεφτομαι εγω που εχω προβλημα με τη κοινωνικοτητα και την κοινωνικοποιηση μου και δε θελω να πολυκυκλοφορω χωρις λογο...
ναι τα συγγενικα μου προσωπα ειπα πως τα νιωθω, οσο για φιλους ειμαι δυσκολος, σπανια να βρω ατομο με κοινα ενδιαφεροντα, ασε που δεν μπορω να εμπιστευτω ευκολα πλεον...
04-12-2010, 13:49 #10
05-12-2010, 15:43 #11
γεια σου κενο.
έχεις δίκιο, οι γιορτές έχουν κάτι το ψεύτικο, και φυσικά έχει χαθεί ο αληθινός χαρακτήρας τους, που ήταν καθαρά θρησκευτικός. τώρα οι περισσότεροι απλά κάνουν επίδειξη τα νέα τους ρούχα, ή το πόσο τέλεια περνάνε, το πόσο χαρούμενοι νιώθουν κτλ. κι εμένα μου μοιάζουν κάπως εκβιασμένα όλα αυτά.
από την άλλη, σχεδόν κάθε χρόνο περιμένω πως και πως τα χριστούγεννα, για την άδεια, για τα γλυκά και για να μπορέσω να αράξω για λίγο με άτομα που με ενδιαφέρουν. αδιαφορώ για όλους αυτούς που ψωνίζουν σαν τρελοί και που πρέπει σώνει και καλά να κάνουν κάτι το πολύ σούπερ το βράδυ των χριστουγέννων και αν τους πεις πως εσύ απλά άραξες σπίτι με 2-3 φίλους και μπύρες σε κοιτάνε σαν εξωγήινο.
ίσως πρέπει να απο-δαιμονοποιήσεις αυτή την περίοδο του χρόνου εσύ ο ίδιος. οι γονείς σου μάλλον θέλουν να σε δουν γιατί ενδιαφέρονται για σένα και όχι επειδή είσαι αξιοθέατο.
δες το λίγο πιο θετικά (τι σου λέω τώρα, έχω περάσει κι εγώ από κατάθλιψη και ξέρω οτι δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά it's worth trying). δεν χρειάζεται να περάσεις γαμάτα. σχεδόν κανείς δεν περνάει τόσο τέλεια όσο λέει!
από ταινίες, εμένα πάντα με ανεβάζουν και γελάω πολύ με τις ταινίες του γούντυ άλλεν. από βιβλία, σου προτείνω ο,τιδήποτε του χαρούκι μουρακάμι. είναι μαγεία! αληθινά σε ταξιδεύει.
05-12-2010, 15:58 #12
Μπα,άμα είσαι μόνος καλύτερα κάτσε σπίτι γιατί έξω βλέποντας όλα αυτά τα ζευγάρια και χαρούμενο κόσμο γίνεσαι πολύ χειρότερα και είσαι για αυτοκτονία.Πάρε και κανα μπουκάλι ουίσκι γιατί με το ποτό ξεχνιέσαι κάπως.Υπάρχει βέβαια και η λύση του μπουρδέλου,κι αυτό βοηθάει επίσης.
05-12-2010, 16:06 #13
05-12-2010, 17:08 #14
claire σε ευχαριστω για τις συμβουλες!
κοιτα, η αληθεια ειναι οτι δε μου αρεσει οντως να πολυκυκλοφοραω πλεον γι'αυτο το λογο. ολοι εχουν μια παρεα, αλλα ειδικα οταν βλεπω ζευγαρια, νιωθω απαισια, να ανοιξει η γη να με καταπιει.
χρηση αλκοολ κανω αρκετη, αλλα σχεδον παντα το ελεγχω. βεβαια και περσυ η πρωτοχρονια με βρηκε να πινω τ'αντερα μου σπιτι, γιατι δεν ενιωθα. οσο για τα μπουρδελα, ναι δε διαφωνω, απλα βρισκω ηλιθιο το να πληρωνω για κατι που υπο αλλες συνθηκες, κι αν η κοινωνια ηταν νορμαλ, θα εκανα τζαμπα και με περισσοτερα αισθηματα.
05-12-2010, 17:55 #15
εξηγήστε μου κάτι για να το καταλάβω. Γιατί τα χριστου'γεννα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και όλοι ευτυχισμένοι; Από εκει που ήταν οι αγαπημένη μου γιορτή οταν ήμουν μικρός, τώρα είναι η χειρότερη μου. Τι σόι ανωμαλία είναι αυτή που πρέπει να ακούμε χαρούμενα τραγουδάκια, να χαμογελάμε, να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε μόνο και μόνο επειδή είναι χριστούγεννα; ¨ολοι να κυκλοφορουν ζευγαρια στους στολισμενους δρόμους της Αθήνας κι εσύ να νιώθεις ένας εξωγηινος που δε μπορείς να συμμετασχεις στο πανηγύρι. Μακάρι να κοιμόμουνα στις 23 Δεκεμβρη και να ξυπνούσα στις 3 Ιανουαρίου. Γαμώ τα κωλοχριστούγεννα. Να πρέπει να υποκρίνεσαι οτι περνας καλά ενώ στην ουσία μέσα σου να είσαι σκατά.