Πιο εξυπνος με τεχνητα μεσα.
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35
    Senior Member

Πιο εξυπνος με τεχνητα μεσα.

Το μεγαλύτερο δυστύχημα του δυτικού πολιτισμού είναι ότι διαρκώς επιδιώκουμε το καλύτερο, το μεγαλύτερο, το ομορφότερο, το ταχύτερο..........
    Οποιοδηποτε παιδι να ρωτησεις θα σου πει οτι υπαρχουν ανθρωποι πιο εξυπνοι απο αλλους.

Μα ποια ειναι η διαφορα ουσιαστικα ενος ανθρωπου με δοκτωρα και ενος "συνηθισμενου" ανθρωπου?

Εαν βρουμε αυτο τοτε ερχεται το ηθικο διλλημα.

Ειναι ηθικο να μετατρεψουμε το συνηθισμενο ανθρωπο σε διανοια?

Η θεωρια της εξελιξης προτεινει οτι εαν ειμαστε αρκετα εξυπνοι ωστε με τεχνολογικα μεσα να αυξησουμε τι εγκεφαλικες μας δυνατοτητες , θα επρεπε να το χρησιμοποιησουμε υπερ μας.

Η αυξηση της εξυπναδας με τεχνητα μεσα δεν ειναι επιστημονικη φαντασια.
    Πολλα απο αυτα τα φαρμακα ειναι σε κλινικες ερευνες και θα τα δουμε να σκανε μυτη σε κανα πενταρι χρονια.

Ηδη υπαρχουν καποια φαρμακα που βοηθανε σε διαφορες μνημονικες δυσλειτουργιες.

Επισης φαρμακα που εχουν σχεδιαστει για ψυχικες ασθενειες μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την αυξηση της αποδοσης μερικων εγκεφαλικων λειτουργιων.

Οπως το Ritalin μπορει να αυξηξει την ακαδημαϊκη αποδοση σε υπερκινητικα παιδια (hyperactive chlidren) , μπορει και το κανει και σε κανονικα παιδια.
    Πολλοι ηδη το χρησιμοποιουν για αυτο το σκοπο.
    Υπαρχει ομως μεγαλη κοινωνικη αντιδραση.
    Γιατι επιμενουμε να μην αλλαξουμε τις νοητικες μας ικανοτητες μεσω φαρμακων?

Ισως ενας λογος ειναι οτι σκεφτομαστε αλλαζωντας τις νοητικες μας ικανοτητες ειναι ενα ειδος "κλεψιματος".
    Εαν καποιος τα καταφερει στη ζωη του μεσω σκληρης δουλειας σκεφτομαστε οτι ειναι ενταξει .
    Αλλα το να παρει ενα χαπι και να αντλησει τις πληροφοριες που χρειαζεται σε χρονο dt μας φαινεται αδικο.

Μεσα στον πληθυσμο υπαρχουν γυναικες και αντρες που εχουν καταπληκτικες ικανοτητες στην μνημη
    που μαθαινουν γρηγορα κλπ.
    Κατι στο μυαλο τους τους επιτρεπει να επεξεργαζονται πληροφοριες αστραπιαια.

Υποθετουμε οτι εχουν ενα χημικο συστημα στο εγκεφαλο τους που ειναι ανωτερο απο το συνηθισμενο

ή κατι που τους κανει το συμπλεγμα νευρωνων του εγκεφαλου τους πιο αποτελεσματικο.

Μερικοι ειμασταν ατυχοι γιατι η μητερα φυση δεν μας εδωσε το εξελιγμενο αυτο συστημα νευρωνων , γιατι λοιπον πρεπει να αναστατωνομαστε στην ιδεα να χρησιμποιησουμε ενα χαπι για αυτο το σκοπο και να "κλεψουμε" την μητερα φυση.
    Φαινεται σαν κατι πολυ εξυπνο που μπορουμε να κανουμε.

Επιστημονες πχ γνωριζουν οτι η καφεϊνη αυξανει την αποδοση , η γλυκοζη κλπ κλπ.
    Γιατι να μην χρησιμποιησουμε κατι καλυτερο απο αυτα?

Υπαρχουν πολλα πραγματα που μπορει να σκεφτει κανεις.
    Οταν εχει καποιος ταξινομησει την ζωη του συμφωνα με τις εγγεφαλικες του δυνατοτητες , μπορει χαλωντας αυτη την ισορροπια να βρεθουμε μπροστα στην υπαρξη καινουριων ψυχολογικων προβληματων.
    Εαν πχ θελουμε να ξεχασουμε μια κακη αναμνηση και παιρνουμε το σουπερ ντουπερ φαρμακο που αυξανει την μνημη τοτε δεν ειναι κατι καλο.

Αλλο προτερημα ειναι η πραγματικη βοηθεια σε ανθρωπους με προβληματα οπως το Αλτζχαιμερ.

Ενα ενδιαφερον ερωτημα ειναι το τι θεωρουμε και εξυπναδα.

Παντως ασχετα του τι αναλυουμε αυτα τα φαρμακα θα βγουν και θα κυκλοφορησουν. Υποκειται στον καθενα απο μας στο αν θα τα απρει ή οχι και φυσικα στο κατα ποσο οι εκαστοτε κυβερνησεις θα επιτρεψουν την κυκλοφορια τους.
    Παντως θα βγουν.
    Και καλο ειναι οι κυβερνησεις να μην ανακατευτουν και να αφησουν τον καθενα μας ισως να αποφασισει?

Απλως μερικες σκεψεις , εκλεισα λιγο αποτομα γιατι κουραστηκα να γραφω.

To σε παραθεση κειμενο ειναι απο κατι που ανεφερε ο NikosD. sto blog του.

Η ιδεα πανω στις νοοτροπες ουσιες ειναι απο ενα αρθρο του Scientific American που διαβαζα , αλλα οι
    νοοτροπες ουσιες (ετσι λεγονται , nootropic) με ειχαν απασχολησει απο πολυ παλια και ειχα ψαχτει αρκετα.
    Ελπιζω να μη κουρασα:)
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Χμ πολυ μικρες προτασεις , ειναι γιατι ειχα το πρωτoτυπο κειμενο ανοιχτο και μετεφραζα και εγραφα ταυτοχρονα:P
    Δεν βγαινει πολυ καλο αποτελεσμα αν δεν γραφεις ελευθερα...
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    δεν νομιζω να μπορει καποιος να γινει πιο εξυπνος με τεχνητα μεσα. προσωρινα ισως αλλα θα γινει εξαρτημενος απο αυτο.
    Last edited by carrot; 11-12-2010 at 12:41.

Senior Member
    υπαρχουν διαφορων ειδων εξυπναδες. εσυ πιθανως εννοεις την μαθηματικη εξυπναδα. εμενα μου αρεσει οταν γραφονται τετιου ειδους αριστουργηματα οπως αυτο..

http://www.youtube.com/watch?v=ZfsLA_exHUY
    το αφιερωνω στις μαριες.

Εννοω στοιχεια οπως μνημη , επεξεργασια πληροφοριων , συγκεντρωση ,επιολυση προβληματων κλπ κλπ ...δεν αναφερθηκα σε μαθηματικη , φιλολογικη , συναισθηματικη ή κατι εξυπναδα.

Οσο για τις nootropic ουσιες μπορειτε να διαβασετε και την wikipedia.

Τωρα εαν αρχσιουμε να λεμε υπαρχουν πολλως ειδων εξυπναδες , η εξυπνδα ειναι υποκειμενικη , τα ταλεντα ειναι πολλα. η τρελλα υποκειμενικη , δεν μας βγαζει πουθενα.

Εμενα με ενδιεφεραν αποψεις οπως περι ηθικοτητας κλπ του ολου εγχειρηματος...και πως σας φαινεται

Senior Member
    για την δουλεια αυτη υπαρχουν υπολογιστες, χωρις ομως τα πολυπλοκα ανθρωπινα συναισθηματα και την βουλιση.

εξυπναδα για μενα ειναι η συνεργασια. οι πολλοι που μεσω της συνεργασιας τους μπορουν να εξαφανιζουν τις μειονοτητες η οτι δεν τους αρεσει*, η μαζα αυτονομη και λιγοι πονηροι που την κουμανταρουν. θα ηθελα πολυ να ειχα την ικανοτητα να μιλαω για κουτσομπολια και για τηλεοπτικες σειρες οπως κανουν ολοι και μπορουν ετσι να βρισκονται σε παρεες και να μην σπαταλαω τον χρονο μου προσπαθοντας να αποδειξω πως δεν υπαρχουν τρελοι.

* απο αυτο βεβαια συνεπαγεται πως η εξυπναδα μπορει να ειναι και καταστροφικη

Senior Member
    δεν νομιζω να μπορει καποιος να γινει πιο εξυπνος με τεχνητα μεσα. προσωρινα ισως αλλα θα γινει εξαρτημενος απο αυτο.
    Ηδη το ritalin υπερσυνταγογραφειτε γιατι ειναι...αποτελεσματικο.

Εχουν γινει τεστ και τεστ και καποιες ικανοτητες του εγκεφαλου μπορουν να ανεβουν σε μεγαλο βαθμο.

Εχουν γινει τεστ σε πιλοτους ,στον στρατο κλπ κλπ.
    Οσο για το ritalin θα το εχουν παρει ηδη εκατομμυρια και εκατομμυρια...

Senior Member
    για την δουλεια αυτη υπαρχουν υπολογιστες
    Δηλαδη εγω θελω να περασω το τραπεζι απο μια πορτα και πρεπει να το συστρεψω αντιστοιχα...μηπως να πω στον υπολογιστη να το κανει???

Senior Member
    και οι παρενεργιες ποιες ειναι;

Senior Member
    Quote Originally Posted by keep_walking View Post
    Δηλαδη εγω θελω να περασω το τραπεζι απο μια πορτα και πρεπει να το συστρεψω αντιστοιχα...μηπως να πω στον υπολογιατη να το κανει???
    εννοω για τις μαθηματικες πραξεις. δεν ειναι απαραιτητο τη σημερον ημερα να εχει καποιος πτυχιο για να μπορει να ζησει μια ανετη ζωη.

Senior Member
    και οι παρενεργιες ποιες ειναι;
    αχα...ο κινδυνος.

Ναι εμπιστευεσαι την φαρμακευτικη οτι εχει τις απαιτουμενες γνωσεις να παιξει με τα κεφαλια μας?
    Τυχον παρενεργειες?
    Για αυτο δεν θα δοκιμαζα , αλλα το καφε μου θα το πιω ...ναι φοβαμαι ειναι η αληθεια και ευλογα φοβαμαι.

Senior Member
    κι εγω με το καφεδακι μου. δεν παραπονιεμαι.

οσο για την εξυπναδα. υπαρχει θαρρω μια διαχωριστικη γραμμη και αφου ξεπεραστει αυτη η γραμμη η εξυπναδα μετατρεπεται σε παρανοια, η αλλιως αυτοκαταστροφη και δεν καταστρεφει μονο τον πασχοντα αλλα γινεται μια αλυσιδωτη αντιδραση. ειναι κατι σαν τιμωρια του ανθρωπου που θελει να πλησιασει τον Θεο, τον δημιουργο του συμπαντος. να χανει τον παραδεισο κατα καποιο τροπο..

Senior Member
    βεβαια θα μου πεις αλλο η παρανοια και αλλο αυτο που θεωρειται ως σχιζοφρενεια. εν τουτις θα ελεγα κινδυνευουμε σε μερικα δεκαδες χρονακια να μην εχουμε τις βασεις για το απαραιτητο οξυγονο στην ατμοσφαιρα, να εχεουν ανεβει τοσο τα επιπεδα του διοξειδιου και να χωριστουμε σε δυο παγκοσμια κρατη-ημισφαιρια, το κρυο κρατος και το ζεστο. αυτα δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου. τα εβλεπα σε ντοκυμαντερ και ειναι αρκετα σοβαρα (δηλαδη οι επιπτωσεις της κλιματικης αλλαγης).

Senior Member
    Quote Originally Posted by keep_walking View Post
    αχα...ο κινδυνος.

Ναι εμπιστευεσαι την φαρμακευτικη οτι εχει τις απαιτουμενες γνωσεις να παιξει με τα κεφαλια μας?
    Τυχον παρενεργειες?
    Για αυτο δεν θα δοκιμαζα , αλλα το καφε μου θα το πιω ...ναι φοβαμαι ειναι η αληθεια και ευλογα φοβαμαι.
    ειναι δυσκολο πραμα η εμπιστοσυνη στις μερες μας. οχι μονο στα φαρμακα.

Senior Member
    απο την αλλη βεβαια ειναι τοσα τα παραμυθια που μας πουλανε και δεν ξερουμε τι ισχυει στην τελικη; θα επιβιωσει ο ανθρωπος η απλα θα καταστραφουν οι μαζες;

Senior Member
    Ισως ομως πρεπει να προχωρησουμε σε αυτο το εξελικτικο βημα , γιατι αν περιμενουμε την μητερα-φυση να μας προσαρμοσει ζητω που καηκαμε.
    Ισως ειναι ωρα να δημιουργησουμε το επομενο βημα , αλλαζοντας εμας τους ιδιους και οχι ολο το περιβαλλον γυρω μας.

Page 1 of 3 123 LastLast