Results 1 to 5 of 5
Thread: ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΟΡΙΑ
-
27-06-2006, 00:14 #1
ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΟΡΙΑ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΩ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ; ΠΟΥ ΝΑ ΔΩΣΩ ΒΑΣΗ? MASTER? ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ??
PLEASE ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΛΕΤΕ!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
- 27-06-2006, 00:29 #2
Αν έχεις ψυχολογικά προβλήματα και θέλεις να γίνεις ψυχολόγος γιατί έτσι περιμένεις ότι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου καλύτερα να το ξανασκεφτείς.Δεν θα βοηθηθείς. Αν όχι να το τολμήσεις. Είναι όμως δύσκολη δουλειά. Δεν είμαι ειδικός απλώς σου λέω την άποψή μου.
29-06-2006, 14:47 #3
Αν θέλεις να γίνεις ψυχολόγος πρέπει να γνωρίζεις μερικά πράγματα τα οποία ενδέχεται να μην τα έχεις σκεφτεί ή πληροφορηθεί. Εγώ πάντως δεν είχα ιδέα αν και πάντα ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Αρχίζω:
1) Πολύ βασικό. Η ψυχολογία έχει πολύ περισσότερα μαθηματικά από όσα έχει στο μυαλό του κάποιος, που φαντάζεται την ψυχολογία αποκλειστικά σαν εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Μαθηματικά ως στατιστική κυρίως, αλλά και στην ψυχομετρία (αυτό που λέμε ψυχολογικά τεστ) και ένα μαθηματικό τρόπο σκέψης στη μεθοδολογία γενικά. Εγώ που ήμουν τρίτη δέσμη (αρχαία, λατινικά, έκθεση, ιστορία) έπαθα σοκ στην αρχή. Σταδιακά συνειδητοποίησα ότι είναι απολύτως απαραίτητα. Κάποιος μπορεί να τελειώσει το πανεπιστήμιο και μετά να μην ξαναασχοληθεί με μαθηματικά και στατιστικές ,αλλά τότε η δουλειά του θα είναι λίγο - πολύ αστήριχτη επιστημονικά και θα θυμίζει εκείνη των αερολόγων τηλεοπτικών μετριοτήτων.
2) Ψυχολογία δεν είναι μόνο η κλινική ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία. Αν κάποιος ταυτίζει την επιστήμη της ψυχολογίας μόνο με τις δύο αυτές εξειδικεύσεις , όταν βρίσκεται στά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά μαθημάτων, που του φαίνονται άσχετα με αυτό που είχε στο μυαλό του και μπερδεύεται. Υπάρχει η γνωστική ψυχολογία, η κοινωνική, η εργασιακή - οργανωτική, οι στατιστικές και οι μεθοδολογίες που προανέφερα, που δεν μοιάζουν με αυτό που κάποιος έξω από τα πράγματα φαντάζεται ως ψυχολογία και αποτελούν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών. Στην πορεία καταλαβαίνεις πόσο σημαντικά είναι αυτά τα μαθήματα, αλλά στην αρχή νιώθεις αποπροσανατολισμένος σε σχέση με τις προσδοκίες σου.
3) Αν τελικά εμμείνεις στην κλινική κατεύθυνση θα πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζονται πολλά χρόνια σπουδών. Αν και ο νόμος επιτρέπει τυπικά να εργαστείς στο χώρο μόνο με το βασικό πτυχίο, αν το κάνεις το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να απαξιώσεις τον εαυτό σου και τον κλάδο. Χρειάζεται σίγουρα ένα μεταπτυχιακό (2 -3 χρόνια για Ελλάδα) και εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία που δεν δίνεται στα πανεπιστήμια αλλά σε ιδιωτικόυς φορείς (2 - 4 χρόνια). Αν δεν θέλεις να υφίστασαι και τον σνομπισμό των ψυχιάτρων στις δομές ψυχικής υγείας καλό θα ήταν και ένα διδακτορικό (4 χρόνια). Αυτά τα χρόνια δεν προστίθενται όλα μαζί γιατί την εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία μπορείς να την αρχίσεις μετά τα πρώτα 4 χρόνια του βασικού πτυχίου παράλληλα με το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό (το οποίο φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις, αλλά σου περιγράφω το optimum).
3) Χρειάζεται άριστη γνώση αγγλικών γιατί από ένα σημείο και μετά η ελληνική βιβλιογραφία δεν επαρκεί.
4) Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι θολή, αλλά αν σου αρέσει αυτό που κάνεις δεν πτοείσαι εύκολα.
Αυτά και καλή τύχη
07-02-2007, 01:25 #4
vasika pisteuo oti o klados tis psixologias an kai einai idiaitera parexigimenos,ostoso einai poli vasikos kai poli ma poli diskolos kai enoitai simantikos...prosopika ithela ki ego na gino psixologos...poli,oxi epeidi itan to oneiro mou toso,oso giati ola ta alla mou fainontan sxoles gia\'\'tous koinous thnitous\'\'...ithela loipon na spoudaso ton klado giati me entiposiazan oi theories tou Freud gia ta oneira,gia tin ipnosi kai ola ta sxetika...omos psixologia den einai mono auta..pisteuo oti prepei na exeis poli anoixto mialo gia na parameineis enthousiasmenos gia ti sxoli otan tha mpeis...giati ego pou toso ma toso poli ithela na peraso ekei(kai na fantasteis itan o monos logos pou piga theoritiki,ta sixainomuna ta theoritika...)me to pou ppiga sti sxoli epesa apo ta sinnefa....den perimena oti tha itan etsi...den thelo na se apogoiteuso...apla na ksereis oti enas psixologos tha asxolithei me antilipsi,prosoxi,mathisi,glossa,eikona,paidia,vre fi..kai fisika me klinikes periptoseis kai me psixanalisi kai me psixotherapeia..omos den einai mono auto...paei poli poli pio pera i istoria...einai ateleioti gia tin akriveia....an omos den fovasai na tin akolouthiseis,kanto!
07-02-2007, 02:40 #5
Σπουδάζω ψυχολογία και μου αρέσει πολυ, σαν αντικείμενο. Όμως, ακούω συνεχώς οτι είναι πολύ δύσοκλη η εππαγελματική αποκατάσταση. Επίσης, για την αποκατάστασή σου χρειάζεσαι λεφτά απ\'ο,τι καταλαβαίνω, καθώς πρέπει να εκαπαιδευτείς σε ενα μοντέλο ψυχοθεραπείας,σε ιδιωτικό φορέα. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας, ξέρω οτι ειναι αρκετά δύσκολο να μπεί κανείς(λίγες θέσεις και απαιτήται υψηλή βαθμολογία), αρα, πιθανώς να χρειαστείς να πας στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό (αρα χρειαζεσαι λεφτά πάλι).
Πώς;
14-06-2025, 02:52 in Κατάθλιψη - Δυσθυμία