Results 46 to 60 of 69
Thread: MORFOSH !!!!
-
29-01-2011, 18:46 #46
ποτε δεν ειπα ο εσωτερικη δυναμη ειναι ο κρινο.ειπα οτι ο εσωτερικη δυναμη εχει δικο του φορου
υμ ψυχολογιας το οποιο κατενομασα.ας διαβαζουμε πιο προσεχτικα.
- 29-01-2011, 18:51 #47ΜουχλαλούδαGuest
Παιδιά μου συγγνώμη δεν διάβασα όλα τα σχόλια, θα το κάνω σε λίγο όμως
ήθελα να σας παραθέσω όμως κάτι
Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου…
Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,
Δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.
«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς…
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με…
γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα..
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»
Και απ' ότι πρόλαβα να δω στην αρχή, τέθηκε θέμα για ανορθογραφία, θεωρώ πως με το να κρίνουμε κάτι τέτοιο απλά αφαιρούμε από τους άλλους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Ο αδερφός μου για παράδειγμα είναι τελείως ανορθόγραφος. Αυτό που του προτείνω στον αδερφό μου είναι να μη γράφει με αγγλικούς χαρακτήρες γιατί έτσι δε προσπαθεί!
Ας κάνει όσα λάθη μπορεί, ας προσπαθήσει να τα διορθώσει .. και αν τα καταφέρει θα είναι καλό στο να ξέρει τη γλώσσα καλύτερα, αν όχι αυτό δε θα τον εμποδίσει να εκφράζεται με το να κάνει κάποια ορθογραφικά.
29-01-2011, 19:03 #48
Πολυ ωραιο ποστ Μουχλαλουδα : ) αν και μου φαινεται πως αναφεροταν στη επιμορφωση του χαρακτηρα ενος ατομου κατα τη διαρκεια της ζωης του... Και πως ηταν αυτος ο εμμεσος τροπος του να τονισει τη σημαντικοτητα του χαρακτηρα υπερ της γνωσης. Τωρα που τα λεμε βεβαια ειχε κι ο Σωκρατης εναν χαρακτηρα που σημερα θα ελεγαν αρκετοι οτι συνδυαζε ολες της αρετες και τα ελαττωματα ενος ολιγον παθητικα επιθετικου τυπου: "αυτοματη" και ακαμπτη αμφισβητηση της εξουσιας και του καθιερωμενου, ανεμελη στοχαστικοτητα αλλα και τεμπελια, αντιλογια με σκοπο την αντιλογια και μονο, με λιγη δοση ενδοξης μαρτυρικοτητας και δραματοποιησης να βγαινει μονο κατω απο εντονο στρες =P
"When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.
When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."
29-01-2011, 19:13 #49ΜουχλαλούδαGuestχαχα μου άρεσε αυτό! Βέβαια δε θα μάθουμε ποτέ πως πραγματικά ήταν ο Σωκράτης ..
συμφωνώ πάντως, σίγουρα είναι υπέρ της γνώσης. Νομίζω ότι δείχνει τη μόρφωση κυρίως με την ευρεία έννοια.
και ότι πολλές φορές δεν έχει να κάνουν μόνο οι γνώσεις για να θεωρηθεί κάποιος μορφωμένος
30-01-2011, 12:03 #50
μια χαρα τα ειπε ο προγονος μουχλαλουδα μας, αλλα ξεχνας κατι...
τω καιρω εκεινο στην ελλαδα ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΓΝΩΣΗ, ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΓΝΩΣΗ...και τι να μελετησουν δλδ, αν οχι τα συγγραματα συγχρονων τους?? τις σπηλαιογραφιες?
οι επιστημες, οι τεχνες και η φιλοσοφια του σημερινου δυτικου πολιτισμου, τοτε ξεκινησαν , οι αρχαιοτεροι απο αυτους πολιτισμοι οπως κινεζικος, αιγυπτιακος κλπ, δεν ηταν κοντινοι τους και διαθεσιμοι για να τους μελετησουν, οτι μπορουσαν εκαναν οι ανθρωποι.... και εκαναν αρκετα, δεν εχουμε παραπονο ;)
30-01-2011, 12:13 #51
Σωστο... Πολυ σωστο. Τωρα που το σκεφτομαι, και σε αλλες ιστορικες στιγμες στην ιστορια της παραγωγης γνωσης (σε μικροτερη κλιμακα εστω) εχει παιξει αναλογη νοοτροπια... Θυμαμαι μια περιφημη ατακα απο ενα ερευνητικο ινστιτουτο στη Γαλλια του '60, οπου γραφαν ολη μερα παπαδες και ολοι οι συναδελφοι τους παγκοσμιως περιμεναν να δουν τι θα βγαλουν οι συγχρονοι εκεινοι Πυθαγορειοι την επομενη μερα. Ειχε λοιπον παραπονεθει ενας επισκεπτης ερευνητης για την ελλιπη κατα τη γνωμη του βιβλιοθηκη του ινστιτουτου... Και ο ηγετης του γκρουπ του ειχε απαντησει "εμεις εδω δεν διαβαζουμε συγγραμματα - τα γραφουμε εμεις οι ιδιοι."
"When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.
When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."
30-01-2011, 15:13 #52ΜουχλαλούδαGuestΝαι συμφωνώ , είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα
Το θεώρησα σημαντικό πάντως να δούμε και αυτή τη πλευρά :)
30-01-2011, 15:42 #53
30-01-2011, 16:15 #54
30-01-2011, 16:26 #55
Το μορφωμένος βγαίνει από τη μορφή εξάλλου (ή κάνω λάθος; )
30-01-2011, 19:17 #56
30-01-2011, 19:21 #57
Eχω καταλαβει πως η εξυπναδα απο μονη της δεν ειναι αρκετη... χριαζομαστε κ μορφοση....
προτο εροτημα : πια ειναι η ουσιαστικοτερη κ βασικοτερη μορφοση π πρεπει να εχει καπιος ?
δευτερο εροτημα : μπορει ο οπιοσδιποτε να μορφο8ει η σιγγεκριμενοι τυποι ανθρωπον ?
ερωτημα νουμερο τρια : σε τι οφελει η μορφοση εκτοσ απτο να καταλαβενεις καλυτερα τι σου γινεται ?
αντε καντε τιν τσακαλια...!
30-01-2011, 19:22 #58
ο κρίνο πού κολλάει σε αυτό το θέμα?
τομαζίνα, έχει πολύ ενδιαφέρον να εμφανίζεσαι κάθε φορά που ακούς το όνομα του.
πώς τα καταφέρνεις είναι πραγματικά αξιοσημείωτο!http://www.mazi.org.gr/
30-01-2011, 19:24 #59
31-01-2011, 10:41 #60
Σχετικά με τις παραινέσεις για "σωστή" χρήση της γλώσσας. Το δικό μας σωστό δεν είναι απαραίτητα το σωστό όλου του κόσμου.
Υπάρχουν και άλλες οπτικές και διαφορετικές χρήσεις της γλώσσας. Όπως η γλώσσα πέρασε από την αρχαία στην καθαρεύουσα και στη δημοτική, τώρα περνάει τη φάση επίδρασης του ανοίγματος σε έναν πρωτοφανή νέο κόσμο, όπου νέοι κώδικες, ανάγκες, σύνορα, ταχύτητες, αλληλεπιδράσεις πολιτισμικές την επηρεάζουν. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που γίνεται εμφανής και στη γλώσσα μας, γιατί ούτε και η γλώσσα καταλαβαίνει από ηθικές κατασκευές.
Για όσους θέλουν να ασχοληθούν παραπάνω υπάρχει η έννοια deep linguistic ecology, το οικοσύστημα της γλώσσας. Η γλώσσα ανοίγεται σε καινούργιους δρόμους, γιατί δεν είναι στατική, ούτε αιώνια αλλά δέχεται τις επιρροές πάνω της και τις αφομοιώνει σε ένα διαρκές, αέναο διαδραστικό τοπίο αναγέννησης και πλουτισμού της με φρέσκα στοιχεία.
Όπως θα μας φαινόταν γραφικός ο χρησιμοποιών την καθαρεύουσα στην εποχή της επικράτησης της δημοτικής, έτσι σε κάποια χρόνια εμείς θα φαινόμαστε γραφικοί για τα παιδιά μας όταν δε θα χρησιμοποιούμε τους νέους κώδικες που η γλώσσα αγκαλιάζει.
Αν λοιπόν επεξεργαστούμε το ζήτημα με μία βαθιά οικολογική ματιά, τα σύνορα δεν είναι πραγματικά σύνορα και οι γλώσσες των λαών προχωράνε σε μία παγκόσμια διαλεκτική που θα προσδώσει κοινά στοιχεία σε όλες. Σε τι μας απειλεί αυτό?
Η βιόσφαιρα της γλώσσας δεν κατανοεί τις αντιρρήσεις μας και δε νοιάζεται γι αυτές. Η "δική μου γλώσσα" είναι κι αυτή μία κοινωνική κατασκευή, που έχω συνδέσει με την ιστορία μου με έναν τρόπο μάλιστα ιδιοκτησιακό και εθνικιστικό. Η περηφάνεια της γλώσσας μου. Μπορώ να αγαπώ τη γλώσσα μου και με άλλον τρόπο, πιο ελεύθερο. Δίνοντάς της το δικαίωμα να γράφει την υπερηφάνεια μου εκεί που της αρμόζει. Στ' αρχίδια της."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
Xanax και Ναρκωτεστ!
20-07-2025, 20:57 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή