Results 1 to 4 of 4
Thread: Διατροφική θεραπεία
-
27-02-2013, 08:01 #1
Διατροφική θεραπεία
Βρήκα μερικά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με την Διατροφική θεραπεία , αλλά μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες όπως:
Πρέπει να τα παίρνεις με μορφή συμπληρωμάτων ή από τροφές ?
Αν έχεις διατροφική διαταραχή παράλληλα βοήθαει ή όχι?
Υπάρχουν παρενέργειες?
Οι ουσίες και τα συμπληρώματα που λέει οτι μπόρεις να παίρνεις, είναι όντως αποτελεσματικά?
Εχω χρησιμοποιήσει πχ το βότανο του Αγίου Ιωάννη , αλλά δεν ειχε καμία επιδραση πάνω στις ιδεοληψίες μονο λίγο στα καταθλίπτικα συμπτώματα.
Τα υπόλοιπα δεν τα έχω χρησιμοποιήσει , άρα δεν μπόρω να ξέρω .
http://www.biomedcentral.com/content...5-2891-7-2.pdf
http://www.lef.org/protocols/emotion...tm#nutritional
Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό???Last edited by betelgeuse; 27-02-2013 at 08:38.
- 27-02-2013, 12:02 #2
Καλημέρα Μπέτελ μου :-)
Τί είπε ο Ιπποκράτης μας? " Το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου και να είναι η τροφή σου το φάρμακό σου " Και βέβαια " Είμαστε ό,τι τρώμε κι ό,τι σκεπτόμαστε "
Κανονικά όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας θα πρέπει να τα παίρνει από τις κατάλληλες τροφές κι εννοείται μ' ένα σωστό διαιτολόγιο.
Αλλά πόσο κατάλληλες είναι οι τροφές μας σήμερα και πόσο σωστά έχουμε μάθει να τρεφόμαστε για να μην αρρωσταίνουμε?
Συντηρητικά, φυτοφάρμακα-λιπάσματα, μεταλλαγμένα κ.λπ. Άρα πληθώρα τροφών που σε μεγάλο βαθμό είναι φτωχές σε στοιχεία, ίσως δεν θάταν υπερβολή να πω
ότι ορισμένες απ' αυτές και λόγω επιβαρύνσεων, βλαβερές. Μετά κι ο τρόπος που τρώμε ό,τι τρώμε.. δεν είναι αυτός που θάπρεπε να είναι, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε
και διατροφική παιδεία. Επομένως, τα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής, έρχονται ίσως να προσθέσουν ό,τι λείπει από την διατροφή μας και κάπως να την ισορροπήσουν.
Π.χ. τα Ω3 που βοηθάνε στο ψυχολογικό κομμάτι, απ' την άλλη βοηθάνε και σ' ένα σωρό άλλα, όπως δέρμα, αρθρώσεις κ.λπ.
Γι' αυτό και συνήθως δεν τα παίρνουμε οποιαδήποτε ώρα, αλλά όταν τρώμε και δεν βλέπουμε βελτίωση απ' τη μια στιγμή στην άλλη αλλά μετά από κάποιο διάστημα μηνών.
Δεν κατάλαβα τι εννοείς διατροφική διαταραχή, αλλά αν π.χ. πρόκειται για κολίτιδα, μια ασθένεια που έχει μεγάλη συχνότητα στον πληθυσμό, τότε κι επειδή δεν μπορείς
να καταναλώσεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια.. χρειάζεται να κάνεις αποτοξίνωση για να μπορέσει μετά ο οργανισμός να αφομοιώσει όσο γίνεται αυτές τις τροφές.
Δηλ. είναι λάθος αυτό που λέγεται σε κάποιον ότι δεν πρέπει π.χ. να τρως χόρτα, ορισμένα φρούτα, όσπρια κ.λπ..
Παρενέργειες, όταν είναι φυτικά τα προϊόντα δεν υπάρχουν. Εννοείται ότι τηρείς τη δοσολογία και δεν κάνεις αλόγιστη χρήση.
Τώρα, όσον αφορά το αποτελεσματικά που λες, προσωπικά πιστεύω ότι είναι, όχι βέβαια με την έννοια του παυσίπονου, αλλά μακροπρόθεσμα βλέπεις βελτίωση.
Επειδή κάνω χρήση.. αν θες λεπτομέρειες θα σου στείλω πμ για να μη φανεί ότι κάνω διαφήμιση εταιρειών.
ΥΓ Εννοείται ότι μόνο η διατροφή και τα συμπληρώματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα ψυχολογικά μας προβλήματα, που πιστεύω ότι αν δεν δούμε τους λόγους
που τα προκαλούν δεν μπορούμε και να βοηθηθούμε αποτελεσματικά. " Γνώρισε την αλήθεια και θα σ' ελευθερώσει " ΧριστόςΆσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
27-02-2013, 13:10 #3
Μαρκελα ευχαριστω για την απαντηση σου.
Συμφωνω οτι πρεπει να βλεπεις και τις βαθυτερες αιτιες , οταν υπαρχουν , για αυτο και αλλωστε εχω επιλεξει να μην παιρνω φαρμακα αλλα δεν με βλεπω να τα γλυτωνω . . .
Με τον ορο διατροφικες διαταραχες εννοω βουλιμια ανορεξια και ολα τα σχετικα .
Αν και δεν μιλαω για αυτο , εχω διαγνωστει και με αυτο (compulsive overeating). Eλπιζω να μην μου κανουν και αλλη διαγνωση και φτασω 30 χρονων με ολο το dsm πανω μου.
27-02-2013, 15:43 #4
Επανήλθα, για να εξηγήσω πως με τον όρο αποτοξίνωση, εννοώ κι αλλαγή κάπως στο τρόπο διατροφής. Αντί π.χ. να πιούμε την καφεδούμπα, αμέσως μόλις
ανοίξουμε ή για ν' ανοίξουμε το μάτι, είναι καλύτερο να πιούμε ένα ποτήρι νερό σκέτο ή με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και να φάμε ένα φρούτο..
Έτσι και στοιχεία παίρνουμε και βοηθάμε με τις φυτικές ίνες τη λειτουργία του πολύπαθου εντέρου μας. Εκεί κι αν έχουμε πρόβλημα.. :ρ
Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων βοηθάει.. γιατί έχουμε απώλειες σε πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό, από τις τροφές ή το ελλιπές διαιτολόγιο
κι όταν το έντερό μας αντιμετωπίζει κάποια πεπτική δυσλειτουργία, οπότε η αφομοίωσή τους περιορίζεται τότε στο ελάχιστο.
Εξάλλου και το κομμάτι έντερο είναι εξίσου σοβαρό και σπουδαίο, αφού αποτελεί ένα δεύτερο "εγκέφαλο" για το σώμα μας, με περίπου 100 εκατομμύρια
νευρικά κύτταρα, περισσότερα κι απ' αυτά που βρίσκονται στο νωτιαίο μυελό. Οι δε νευροδιαβιβαστές του λειτουργούν ακριβώς όπως λειτουργούν
οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Ουσίες των ψυχοτρόπων φαρμάκων όπως σεροτονίνη, βενζοδιαζεπίνες και ντοπαμίνη εκτός απ' τον εγκέφαλο
παράγονται και στο έντερο. Δεν θέλω ν' αναφέρω, γιατί θα επεκταθώ πολύ, ότι αρκετά από τα προβλήματά του έχουν κι άμεση σχέση με την πολυφαρμακία
π.χ. δυσκοιλιότητα, που είναι μια συχνή πάθηση και μια απ' τις αιτίες των προβλημάτων υγείας ψυχικής και σωματικής.
χαχαχα άντε τώρα νάσαι καλά όταν κι ο πάνω κι ο κάτω εγκέφαλος πάσχουν :ρΆσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις