Results 31 to 45 of 91
-
15-03-2011, 23:49 #31
- Join Date
- Feb 2011
- Posts
- 48
καλησπερα και απο μενα!αν πιστευεις οτι εισαι παρα πολυ χαλια και δεν αντεχεις καλυτερα να πας κατευθειαν σε ψυχιατρο,αλλιως θα σου προτεινα να επισκευτεις ψυχολογο και αυτος θα σου πει αν χρειαζεται ο ψυχιατρος.κατα τη γνωμη μου καλυτερα να αποφυγεις τα φαρμακα,εξαλλου ισως να μην σου χρειαζονται.
- 15-03-2011, 23:55 #32
- Join Date
- Mar 2011
- Location
- ...
- Posts
- 78
wow! εκεί που νόμιζα ότι είχε βαλτώσει το ποστ μου, πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια!
Υ.Γ. εγώ είμαι ο θεματοθέτης που αναφέρεται παραπάνω? καλόοοοαγγλιστί post-placer?
)
Για να σοβαρευτώ και να επανέλθω στο θέμα με τα χάπια, είχα διαβάσει ένα άρθρο πριν καιρό για το πόσο αποτελεσματικά ή όχι είναι, νομίζω ότι ήταν αυτό:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artId=4489460
Κρατάω σαν stabilo 1-2 κομμάτια του άρθρου:
<<..Επίσης, τονίζει ότι τα αγχολυτικά και τα ηρεμιστικά λαμβάνονται για να ξεπεράσει κανείς τις κρίσεις. «Η μακρόχρονη λήψη τους θεωρείται ότι δεν αφήνει τον χρήστη να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα.>>
και επίσης:
<<..Όταν δημοσιεύθηκε η έρευνα Κirsch, όπου φαινόταν ότι νέα αντικαταθλιπτικά είχαν ελάχιστη επίδραση σε σχέση με τα placebo, πέρα από μετρημένα στα δάχτυλα>>
15-03-2011, 23:56 #33
- Join Date
- Oct 2007
- Posts
- 2,515
Μάλλον είναι και τα δύο αλέξανδρε, κατά περίπτωση
Γενικά δεν μου αρέσει η έπαρση και η υπερβολή, από οποιαδήποτε ειδικότητα και για οποιαδήποτε μέθοδο. Σωστά λες ότι είναι ένα εργαλείο και πράγματι πολλές φορές, άνθρωποι που την αρνούνται ίσως θα ωφελούνταν / τη χρειάζονται περισσότερο.
Τώρα προσωπικά δεν είμαι υπέρ μιας συγκεκριμένης ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης για όλους και για όλα. Αλλά νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι καταρχήν ο ίδιος ο θεραπευτής να έχει επίγνωση των ορίων του και της επάρκειάς του. Η γνωσιακή δεν είναι βέβαια η θαυμαστή μέθοδος για πάσα νόσο, ούτε και η μοναδική που έχει συνάφεια με το 'βιολογικό'. Απλά είναι μια μέθοδος που λόγω της φύσης της, έχει μελετηθεί πολύ και μπορεί να υποστηριχθεί από έγκυρα ερευνητικά δεδομένα. Η ψυχοθεραπεία σαν σύνολο όμως (για ένα συγκεκριμένο άτομο), κάποιες φορές ολοκληρώνεται με μια γνωσιακή διαδικασία, κάποιες φορές με μια άλλη προσέγγιση και κάποιες φορές με ένα συνδυασμό διαφόρων πραγμάτων ή/και τεχνικών-προσεγγίσεων-μεθόδων.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν πάνε πάντα συμπληρωματικά (δηλαδή κάνω γνωσιακή για το σύμπτωμα, την επιφάνεια, το 'βιολογικό' και συνεχίζω με ψυχοδυναμική για το 'βάθος'), ούτε ανταγωνιστικά βέβαια. Το θέμα είναι καταρχήν σε τι είναι εκπαιδευμένος ο θεραπευτής και τι έχει ανάγκη ο θεραπευόμενος. Κατά τ' άλλα, η διάκριση ανάμεσα στα μοντέλα (π.χ. γνωσιακό-ψυχοδυναμικό) είναι εν πολλοίς τεχνητή. Επίσης, αν και συνηθίζουμε να δίνουμε περιγραφές στα θεωρητικά μοντέλα (π.χ. γνωσιακή: σύντομη, επιφανειακή, εστιάζει στο εδώ και τώρα - ψυχοδυναμική: σε βάθος, μακροχρόνια, ανάλυση του παρελθόντος), αυτές αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφετέρου στην κλινική πράξη χρειάζονται πολύ περισσότερα από ένα 'μοντέλο' για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.
16-03-2011, 00:02 #34
- Join Date
- Sep 2006
- Posts
- 2,456
Ήταν ωραίος για ρεπορτάζ ο τύπος : ) Ο νάρκισσος της γνωσιακής κι άλλες απογευματινές ιστορίες λολ
Νομίζω ότι είναι και θέμα πολυτέλειας. Δλδ αν κάποια στιγμή στη ζωή σου σου βγούνε π.χ. ΙΔΨ για οποιοδήποτε λόγο (νομίζω ότι είναι από το εντονότατο άγχος) τότε η ψυχοδυναμική παύει να έχει και πολύ νόημα. Όταν μετά για κάποιο λόγο φύγουνε αυτά, τότε ίσως έχει ξανά νόημα;
Τέλος πάντων, νομίζω ότι είναι και θέμα συνθηκών που ισχύουνε κάθε φορά...
16-03-2011, 00:04 #35
- Join Date
- Mar 2011
- Location
- ...
- Posts
- 78
Ξέρεις κάτι? νομίζω αυτή είναι η παγίδα όλα αυτά τα χρόνια που δεν κάνω αυτό το βήμα να πάω κάπου. 'Εχω συνηθίσει να είμαι χάλια, ξέρω ότι κάποιες μέρες θα είμαι χάλια, μετά 'θα ισορροπήσω΄(φυσικά ούτε λόγος για χαρά, ούτε λόγος για πραγματική λύπη) και θα μπορέσω να βγάλω τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας πιέζοντας τον εαυτό μου κ.ό.κ.
Τώρα αν με ρωτούσες τι προτιμάς, να σου δώσουν μια χούφτα χάπια και να νιώσεις καλύτερα ή να ξεκινήσεις μια πορεία ψυχοθεραπείας, νομίζω η απάντηση είναι εύκολη, ίσως όλοι να έδιναν την ίδια απάντηση. Θα αφήσω τον ειδικό να με κατευθύνει, εφόσον πάω και δεν το κουκουλώσω για άλλη μια φορά το πρόβλημα.
16-03-2011, 00:11 #36
- Join Date
- Oct 2007
- Posts
- 2,515
χαχα μα ναι, πολλές φορές η απλούστευση είναι αναγκαία
Για το διάλειμμα που λες, ναι πολύ σωστά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γι' αυτό η όποια θεραπεία χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη και τις τρέχουσες ανάγκες-συνθήκες ζωής του ατόμου. Αλλά εδώ ταυτίζεις την ψυχοθεραπεία με κάτι μακροχρόνιο και με μεγάλο κόστος, πράγμα που αφενός δεν ισχύει (και δεν θα έπρεπε να ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις) και αφετέρου να θυμίσω ότι μερικές φορές ισχύει 'το φτηνό είναι ακριβό'
Και σαφώς δεν είναι ψυχοθεραπεία vs φάρμακα, αφού η ολοκληρωμένη ψυχοθεραπεία (= ψυχολογική θεραπεία, όχι θεραπεία της 'ψυχής') μπορεί κάλλιστα να συμπεριλαμβάνει και φάρμακα (όχι απαραίτητα όμως τα κλασικά αντικαταθλιπτικά, να μην το ξεχνάμε κι αυτό).
Τέλος, όχι δεν λέω ότι η σκέψη δημιουργεί την κατάθλιψη ή το αντίστροφο. Αλλά ότι απλά μπορούμε να παρέμβουμε μέσω του λόγου, της συζήτησης στην καταθλιπτική σκέψη (και κατά συνέπεια και στους νευροδιαβιβαστές, είτε το θέλουμε είτε όχι)
16-03-2011, 00:11 #37
- Join Date
- Oct 2006
- Posts
- 5,668
whoami,
επειδη τα λογια σου μου θυμιζουν τα δικα μου στην πρωτη μου συνεδρια (αν χρειαστει της ειχα πει δωσε μου κ χαπια, οτιδηποτε να σταματησω να νιωθω παγωμενη), νιωθω το ποσο μπορει να φοβασαι, ακομα κ το τηλεφωνημα για το πρωτο ραντεβου...Ομως πλεον, αρκετα χρονια μετα κοιττωντας πισω θα λεγα οτι ηταν ενα απο τα καλυτερα δωρα που χω κανει στον εαυτο μου. Ελπιζω να το κανεις κ εσυ κ ολοι οσοι νιωθουμε το τελμα κ το παγωμα μεσα μας κ γυρω μας!πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
16-03-2011, 00:31 #38
- Join Date
- Sep 2006
- Posts
- 2,456
16-03-2011, 02:04 #39
- Join Date
- Jul 2008
- Posts
- 2,713
Το συμπέρασμα είναι αυτό που γράφεις στις τελευταίες σειρές.
Πίστη και θέληση για θεραπεία.
Αυτό προέχει, αυτό ήθελα να πω στο προηγούμενο μνμ και όχι να μειώσω την ψυχοθεραπεία σαν εργαλείο (σαν εργαλείο όμως) συν το ερώτημά μου ... τελικά πόσοι ψυχίατροι προτείνουν ψυχοθεραπεία και πόσοι ψυχολόγοι φαρμακοθεραπεία ?
16-03-2011, 02:21 #40
- Join Date
- Jul 2008
- Posts
- 2,713
Ωραίο ποστ Μαρίνα μου
)
Επί ευκαιρίας θα ήθελα να θίξω ένα θέμα με ερέθισμα το ερώτημα αν ένας ψυχολόγος θα παραπέμψει για φαρμακοθεραπεία όταν υπάρχει ανάγκη.
Βασικά μου δημιουργήθηκε η απορία απαντώντας στο προηγούμενο μήνυμα...
Γιατί ένας ψυχολόγος δεν έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει? Κ εφόσον δεν το έχει κατά πόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την παραπομπή σε ψυχίατρο?
16-03-2011, 08:15 #41
- Join Date
- Mar 2011
- Location
- ...
- Posts
- 78
Γιατί δεν είναι γιατρός, γι'αυτό δεν μπορεί/επιτρέπεται να συνταγογραφήσει ο ψυχολόγος.Όπως ένας μαθηματικός δεν μπορεί να σου γράψει φάρμακα το ίδιο κι ένας ψυχολόγος. Από την φιλοσοφική σχολή δεν αποφοιτούν κι οι ψυχολόγοι; big difference από την Ιατρική Σχολή, δεν λέω καλύτερη ή χειρότερη, απλά τελείως διαφορετική σχολή. Προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από 2 διαφορετικές σκοπιές. Φαντάζομαι ότι όταν δει ότι αυτά που μπορεί να θεραπεύσει/ασχοληθεί δεν φτάνουν για την περίπτωση του ασθενή του, είναι σαν να του λέει, εγώ ως εδώ φτάνω, για τα δικά σου τα συμπτώματα πρέπει να δεις και κάποιον άλλο.
Φαντάζομαι όσο σίγουρος μπορεί να είναι κι ένας ομοιοπαθητικός γιατρός ότι με φυτικά φάρμακα μπορεί να θεραπεύσει κάποια αρρώστια.Κι εκεί έχεις το ρίσκο να περνάει ο χρόνος χωρίς να βλέπεις αποτέλεσμα γιατί πολύ απλά η αρρώστια σου μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με βότανα και να χρειάζεσαι φάρμακα(φαρμάκια...)
16-03-2011, 08:32 #42
- Join Date
- Apr 2006
- Location
- athina
- Posts
- 3,863
Αγαπητε μασ Whoami.. αυτο που περιγραφεισ ειναι μαλλον δυσθημια.. δηλαδη χρονια ηπιασ μορφησ καταθλιψη.. ενα μονιμο δεν ειμαι σκ**α αλλα ουτε καλα.. το μονο που ξερω εινια πωσ δεν ειμια ευτυχισμενοσ..
η κυκλοθημια ειναι επισεισ ενα συμπτωμα.. ερευνες εχουν διξει πως τα αντικαταθλιπτικα εχουν καλα αποτελεσματα στην δυσθημια.
για δεσ και αυτο το βιντεακι για να το δεισ πωσ γινεται και απο μεσα..χεχεχε
http://www.dailymotion.com/video/x16...ts-work_school
μου αρεσει πολυ που κανεισ χιουμορ...και καταλαβαινω απολυτα πωσ ειναι μα μην σε πιστευουν οι αλλοι πωσ δεν εισαι καλα..να φανταστεισ εγω σχεδιαζα την αυτοκτονια μου και οταν ακουγε η μανα ου πωσ δεν ειμαι καλα..μου ελεγε να παω εξω να παρω λιγο αερα και θα μου περασει.. ημουν τυχερη που δεν πεθανα τελικα.. και ειμαι μια χαρα τωρα μετα απο πολυυυ δουλεια..
στο βιβλιο του ΜΑΥΟ CLINIC για την καταθλιψη καπου εξηγει πωσ προκαλειται η καταθλιψη... ο ανθρωποσ οταν νιωσει η του συμβει κατι δυσαρεστο που θα τον στεναχωρισει.. φυσιολογικα εχει αυτοματα μειωση σεροτονινησ στον εγκεφαλο.. και σιγα σιγα καθε λεπτο ωρα και μερα.. νιωθει ολο και καλητερα μεχρι που επανερχεται στο νορμαλ επιπεδο οπου δεν νιωθει δυστυχια.. αλλα ουτε χαρα νιωθει ''καλα''.
το προβλημα εμφανιζεται οταν κατι σε στεναχωρησει.. και πριν προλαβεισ να νιωσεισ καλητερα... να επανελθεισ απο αυτο.. σου ξανασυμβαινει κατι που σε πληγωνει.. και μετα στο καπακι κατι αλλο..και κατι αλλο...
και πανω που πασ να τα ξεπερασεισ ερχονται κι αλλα..κι εσυ που εισαι ειδη πληγωμενος νιωθεις μεγαλητερο τον πονο που σου προκαλουν οι νεες στεναχωριες..
κι εκει... ξαφνικα ολο αυτο το συστημα.. τσουπ κολλαει... και η σεροτονινη που παλευε τοσο καιρο να επανελθει στα φυσιολογικα της επιπεδα... ξαφνικα (αυτο παιρνει συνηθωσ αρκετο καιρο.. απο 3 μηνες και περισσοτερο)...σκαλωνει.. και παραμενει σε χαληλη περιεκτικοτητα στο σωμα μασ..
κι εκει ερχονται τα αντικαταθλιπτικα με τον τροπο που δειχνει το βιντεο... να την κανουν να αυξηθει φυσικα......Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
16-03-2011, 08:41 #43
- Join Date
- Apr 2006
- Location
- athina
- Posts
- 3,863
επισεισ ριξε μια ματια εδω... εχει να κανει με αρθρα σχετικα με την διατροφη και την καταθλιψη... βοηθαει πολυ!!! εγω προσωπικα οπωσ αυτον τον καιρο.. οταν ξεφιγω λιγο.. και κανω χαζεσ παρασπονδιεσ..τυπου πατατακια.. κλπ :P εχω μια αισθηση χρονιασ κοπωσης... μετα τισ 4 το απογευμα ειμαι ειδη κουρασμενη χεχε...
http://www.e-psychology.gr/forum/sho...ιατροφή
http://www.e-psychology.gr/forum/sho...ιατροφη!!...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
16-03-2011, 10:31 #44
- Join Date
- Mar 2011
- Location
- ...
- Posts
- 78
Καλημέρα,
αν εσύ μένεις μόνο στα πατατάκια έχει καλώς, η περίπτωση σου είναι απλή!!!
Αν συνεχίζεις στις σοκολάτες, στους χαλβάδες(λόγω ημερών), στα γαριδάκια, κι ότι άλλο υπάρχει στα ράφια του σπιτιού ή του σούπερ μάρκετ τότε η περίπτωση (μου) είναι βαριά!!!)
Θα τα διαβάσω τα άρθρα μόλις μπορώ να κάνω ένα διάλλειμμα απ'τη δουλειά, μάλλον έχει να κάνει με το θέμα των κορεσμένων λιπαρών. Επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Α! μην ξεχάσω να προσθέσω τα ποπ-κορν, τα παστέλια, τις χαλβαδόπιτες κλπ κλπ.
Χτύπησες σε αδύνατο σημείο με αυτό που είπες!!!
16-03-2011, 10:37 #45
- Join Date
- Oct 2006
- Posts
- 5,668
ηθελα να σου απαντησω στο ερωτημα σου που εθεσες πως μπορει να κρινει με σιγουρια ο ψυχοθεραπευτης αν χρειαζομαι φαρμακο. Στην δικη μου περιπτωση, δεν μου μιλησε για σιγουρια. Μου ειπε χαρακτηριστικα με την παραμικρη υποψια οτι χρειαζεσαι θα σε παραπεμψω σε ψυχιατρο. Νομιζω οτι αυτο ειναι το νοημα: της συμπληρωματικης θεραπειας. Κ της συνεργασιας των ειδικων, οποτε χρειαζεται.
Επισης στο θεμα της διαγνωσης, μου εχει γινει απο την ψυχοθεραπευτρια μου. Δλδ νομιζω οτι δεν παιζει να μην γινονται διαγνωσεις απο ψυχοθεραπευτες. Του τυπου εχεις καταθλιψη ή δεν εχεις ή εχεις διπολικη κλπ.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
Similar Threads
-
Ψυχίατρος/ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη?
By dark_sea in forum Εμπειρίες Ψυχοθεραπείας - Ψυχολογική & Ψυχιατρική ΥποστήριξηReplies: 8Last Post: 23-06-2010, 10:42 -
Ψυχολογος ή ψυχιατρος
By mariap in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 7Last Post: 02-08-2009, 21:04 -
Ψυχολογος ή Ψυχιατρος
By giorgos_86 in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 3Last Post: 11-07-2008, 00:02 -
Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος...;
By harrys in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 23Last Post: 17-08-2007, 18:32 -
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ?
By αντωνης25 in forum Εμπειρίες Ψυχοθεραπείας - Ψυχολογική & Ψυχιατρική ΥποστήριξηReplies: 8Last Post: 11-09-2006, 10:12
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία