Results 1 to 15 of 91
-
14-03-2011, 12:59 #1
Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος; Από που ξεκινάμε;
Καλημέρα σε όλους,
αν πιστεύεις ότι έχεις κατάθλιψη και ήρθε η στιγμή να το αντιμετωπίσεις(μετά από πολλά χρόνια...), από που είναι καλύτερο να ξεκινήσεις; Από ψυχολόγο ή ψυχίατρο;
Έχετε κάποια καλή πρόταση για Αθήνα(αν μπορείτε να μου πείτε και τον λόγο που συστήνετε κάποιον θα μου ήταν χρήσιμο για να μπορέσω να αποφασίσω). Αν δεν θέλετε να πείτε κάποιο όνομα δημόσια στείλτε μου ένα μήνυμα.
Και το 2ο ερώτημα είναι, τι γίνεται με το κόστος της θεραπείας και το ΙΚΑ; Μπορείς να πάρεις τίποτα πίσω(από επισκέψεις ή από τα φάρμακα,αν χρειαστούν); Μπορείτε να μου πείτε ενδεικτικά κόστη και για τα 2 (αμοιβή γιατρού, φάρμακα).
Ευχαριστώ πολύ, in advance, που λένε και στο χωριό μου!
- 14-03-2011, 13:11 #2
Εγώ θα πρότεινα ψυχίατρο που κάνει ψυχοθεραπεία. Δύο σε ένα.
14-03-2011, 14:01 #3
14-03-2011, 14:51 #4
Εγω θα σου προτεινα να δεις εναν ψυχολογο σε πρωτη φαση. Σε περιπτωση που χρειαζεσαι φαρμακα θα σε παραπεμψει κ σε ψυχιατρο. Μην προτρεχεις, προκαταβαλλοντας οτι θα χρειαστεις κ φαρμακα...Καταλαβαινω πολυ καλα ποσο χαλια μπορει να νιωθεις...θυμαμαι κι εγω την πρωτη φορα που πατησα το ποδι μου στο γραφειο της ψυχοθεραπευτριας μου, της ειπα: "αν χρειαστω φαρμακα, δως μου οτι να ναι, αρκει να το ξεπερασω ολο αυτο...".
Σε οτι αφορα το χασιμο χρονου κ χρηματων οπως λες, ναι ειναι το ιδανικο να βρεις εναν καλο ειδικο με τη μια, αλλα θα σου ελεγα οτι αν σου προτεινει καποιο μελος καποιον που πραγματικα εκτιμα, εσενα πολυ απλα μπορει να μην σου κανει. Να μην "κολλας" μαζι του, για καποιο λογο. Θελει δλδ να δοκιμασεις την ολη διαδικασια μεσα απο τον συγκεκριμενο ειδικο,ετσι κ αλλιως, για να δεις αν σου ταιριαζει.
Ισως σου στειλω ενα π.μ με καποιον ειδικο που για μενα ειναι καλος.
Καλη αρχη παντως σου ευχομαι. Αξιζει η προσπαθεια whoamiπάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
14-03-2011, 15:09 #5
Αναλογως ποσο ασχημα εισαι...εαν αισθανεσαι πραγματι πολυ χαλια σε ψυχιατρο ο οποιος ισως να σε συνταγογραφησει για αρχη και κατοπιν δουλεμα με ψυχολογο για να μην χρειαζεσαι φαρμακα , χμμ δεν νομιζω να υπαρχει γενικος κανονας.
Αρκει να πεσεις σε σωστο-ους επαγγελματια-ες.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
14-03-2011, 15:14 #6
Σωστό αυτό που λες, αυτός που για τον ένα είναι καλό για τον άλλο μπορεί να μην κάνει, γι'αυτό είχα γράψει ότι όποιος θέλει να μου πει και γιατί τον θεωρεί καλό ώστε να βγάλω ένα πρώτο συμπέρασμα. Αυτό που φοβάμαι πιο πολύ είναι ότι αν με 'απογοητεύσουν' κάποιοι γιατροί ή ψυχολόγοι, το πιο πιθανό θα είναι να τα παρατήσω, έκανα αρκετά χρόνια μέχρι να φτάσω σ'αυτό το σημείο να ξεκινήσω να ζητήσω βοήθεια και καταλαβαίνεις ότι στο στάδιο αυτό είναι πιο πιθανό να κάνω το βήμα πίσω παρά το βήμα μπροστά.
Περιμένω το π.μ. σου όπως και των άλλων μελών.
Ευχαριστώ πολύ
14-03-2011, 15:29 #7
Είναι δύσκολο να πω αν αισθάνομαι πολύ χάλια ή όχι, είναι κάτι που κρατάει χρόνια οπότε το μέτρο σύγκρισης ίσως να έχει χαθεί.Όλα είναι flat, θετικά και αρνητικά, οπότε τι είναι το χάλια και τι το καλά...
Δυστυχώς (ή ίσως ευτυχώς, θα δείξει...) είμαι σε μια καμπή της ζωής μου που μαζεύτηκαν πολλά πράγματα που πάντα ανέβαλλα να αντιμετωπίσω, αλλά τώρα πια δεν μπορώ να τα αγνοώ και πρέπει να τα αντιμετωπίσω και να πάρω αποφάσεις. Και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αν δεν λύσω αυτό το πρόβλημα πρώτα, δεν μπορώ να αντέξω το βάρος τέτοιων σημαντικών αποφάσεων. Κι αν τις πάρω πιθανότατα θα κάνω λάθος. Ελπίζω ότι ,εάν, αυτό είναι που με κρατάει πίσω σε πολλά θέματα της ζωής μου,λύνοντας το, ίσως λυθούν 'αυτομάτως' και κάποια από τα άλλα.
14-03-2011, 15:30 #8
Θα συμφωνησω με τη marian.
Δε σημαινει οτι αν ο ψυχιατρος κανει και ψυχοθεραπεια θα πρεπει να συνεχισεις σ'αυτον, μπορεις να πας και αλλου αν δε σ'αρεσει. Αλλα ενας ψυχιατρος που κανει και ψυχοθεραπεια ισως ειναι και πιο θετικος προς αυτη την κατευθυνση αντι να σου δωσει με τη μια χαπια που μπορει και να μην χρειαζεσαι. Γνωμη μου ειναι να πας πρωτα σε εναν ψυχιατρο, να σου πει μερικα πραγματα και απο ιατρικης αποψης (χαπια κτλ) που θελεις να μαθεις πιθανοτατα αφου αναφερεις και τα χαπια στο ποστ σου και μετα να δοκιμασεις οτιδηποτε αλλο. Δεν ξερουμε αλλα στοιχεια για σενα, απλα αυτο το χρονιο και αοριστο που περιγραφεις αρκει για να σου προτεινω αυτα. Καλη τυχη και εμπιστευσου και τον εαυτο σου, αν δεις οτι σου ακουγονται υπερβολικα καποια πραγματα που θα σου πει ενας ειδικος ή νιωθεις οτι κατι δεν ειναι και τοσο σωστο για σενα, δοκιμασε και αλλου και μην απογοητευτεις. Ισως ειναι και πιο αποτελεσματικο να παιρνεις 2-3 γνωμες παραπανω, κατευθυνεσαι καλυτερα.
14-03-2011, 22:11 #9
Καμμία πρόταση δεν υπάρχει παίδες για κάποιον ειδικό που να τον θεωρείτε καλό? Καμμία???
14-03-2011, 22:36 #10
whoamI??? ... o samgia12 ..... το βρηκα??? 12 points!
Λεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
14-03-2011, 22:47 #11
Βλέπω μιλάς για 'σημαντικές αποφάσεις' & για 'θέματα ζωής' κι απ' όσο καταλαβαίνω ελπίζεις πως αν οφείλονται σε κάποια κατάθλιψη, θεραπεύοντάς την, αυτομάτως θα λυθούν και κάποιες άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Από τον τρόπο λοιπόν που εκφράζεις την αγωνία σου για 'θεραπεία' (αφού είσαι σε μια φάση ζωής όπου μαζεύτηκαν πολλά), θα πρότεινα να αποφύγεις (σε πρώτη φάση) την εύκολη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή
Όπως σωστά ανέφερε η Σοφία, αν πράγματι την έχεις ανάγκη, και ο ψυχολόγος θα σε παραπέμψει. Είναι σημαντικό η επιλογή της θεραπευτικής διαδικασίας να μη γίνεται μόνο με βάση την πιεστική ανάγκη για αλλαγές στη ζωή. Αλλά να είναι ένας συνδυασμός της εμπιστοσύνης σε αυτό που νιώθουμε και θέλουμε, και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο ενός ειδικού.
Από τη στιγμή που δεν έχεις ζητήσει ποτέ επαγγελματική βοήθεια και δεν υπάρχει κάποια προηγούμενη επίσημη 'διάγνωση', ούτε έχεις κάνει ποτέ θεραπεία (φαρμακευτική ή μη), το σημαντικό είναι να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και σωστή αξιολόγηση από τον οποιονδήποτε ειδικό. Σε πρώτη φάση λοιπόν θα ήταν καλό, εκτός από ονόματα, να ψάξεις και να ενημερωθείς για τη διαδικασία μιας ψυχοθεραπείας και να ξέρεις τι να περιμένεις από τις συνεδρίες. Αυτό θα σε διευκολύνει να επιλέξεις και τον κατάλληλο για εσένα.
14-03-2011, 23:11 #12
Εχοντας περασει μεσα απο καταθλιψη κ εχοντας νιωσει την ανασα της να επιστρεφει καποιες φορες, εχω να πω κατι για την δικη μου εμπειρια. Δεν νομιζω οτι μαθαινοντας γι αυτην ιατρικα με πηγε ή με βοηθησε καπως. Κ διαβαζοντας γι αυτην, κ 300 βιβλια γυρω απο αυτην παλι στο πουθενα με πηγε. Μπορω να πω οτι καποτε με μπερδευε με πληροφοριες που δεν με αφορουσαν. Ουτε γιατρος, ουτε ψυχολογος ειμαι.Το δυσκολο δεν ηταν για μενα να μαθω γι αυτην. Για την παθηση. Το δυσκολο κ το πιο οδυνηρο ηταν κ ειναι να μαθω για μενα. Η καταθλιψη ειναι απλα το αποτελεσμα των προβληματων μου. Δεν ειναι το προβλημα τελικα αυτη.
Θα πω και κατι ακομα, για την εμπειρια που αποκομισα ως κορη της καταθλιπτικης μητερας μου. Η ιδια βιωσε την καταθλιψη σε μια εποχη που η καταθλιψη αντιμετωπιζονταν μονο μεσω ιατρικης παρακολουθησης. Μονο μεσω δλδ συνταγογραφησης. Η καταθλιψη ερχονταν κ εφευγε. Γιατι δεν αντιμετωπιζονταν ολιστικα, σε σχεση με τον ανθρωπο, αλλα σαν συμπτωμα. Παρε το χαπι σου κ φυγε. Σχεδον παντα αυτο δεν αρκει κ δεν βοηθα για πιο μονιμα αποτελεσματα. Γιατι οι δυσκολιες στη ζωη μας, αλλα κ οι δυσκολιες στη συμπεριφορα μας ειναι ακομα εκει, αδουλευτες.Αν δεν δουλευτουν και αυτα μας τα στοιχεια, τα χαπια δεν θα ναι ποτε αρκετα.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
14-03-2011, 23:36 #13
14-03-2011, 23:43 #14
15-03-2011, 19:59 #15
Κατα αρχη να συμφωνησω με Σοφια και Μαρινα.Δεν μπορω να πια την τρελη επιθυμια για φαρμακοληψια.Ευτυχως η δυστυχως η καρδια δεν παθαινει γριπη η ιλαρα οποτε με χαπια δεν γιατρευεται τωρα οποιος επιθυμει να κανει το μυαλο του να παψει να λειτουργει υπάρχει και η λοβοτομη,δεν ξερω εαν εφαρμοζεται παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι στο παρελθον εφερνε αποτελεσματα(αποβλακωση).Σ� �γουρα σε πολυ σοβαρες περιπτωσεις η φαρμακοληψια βοηθαει αλλα παρατηρω οτι οι περοσσοτεροι με λιγοτερο σοβαρες διαταραχες αναζητουν την ευκολη λυση, να παρω χαπια να γινω καλα,ενω το προβλημα ειναι αλλου τελικα......Εχω διαβασει εδω μεσα αρκετες περιπτωσεις πχ με καταθλιψη που πηραν χαπια <<τους περασε>> και μετα απο λιγο τους ξαναρθε και αντε παλι απο την αρχη.Ναι ειναι ο ********ς τροπος σκεψης εκει οτι πιο ανωδυνο και πιο ευκολο ειναι και το καλυτερο,ειναι τελικα?........
Last edited by ανεμος; 15-03-2011 at 20:19.