Results 16 to 30 of 37
Thread: life coacher έχετε ακούσει;
-
23-03-2011, 16:43 #16
Γιάννη εγώ έχω γνωρίσει και προσωπικά κάποιους ανθρώπους που εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους, μάλιστα κατά σύμπτωση ξέρω και έναν από Κύπρο! Αν θες ευχαρίστως να σου στείλω στοιχεία με π.μ.
Η γενική γνώμη μου για τη μέθοδο είναι πως αν κάποιος θέλει μια νότα αισιοδοξίας, να περάσει ευχάριστα, ενδεχομένως να πάρει κάποιες ιδέες και ίσως να αποκτήσει κάποιες δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς, γιατί όχι. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το ποιος την εφαρμόζει και για ποια θέματα. Για παράδειγμα, στο site που παρέθεσε η crazy_diamond, βλέπω έναν άνθρωπο με πτυχία οικονομικών να προσφέρει σεμινάρια κι εργαστήρια δια πάσα νόσο στην κυριολεξία....πώς να ξεπεράσεις τις φοβίες 'για πάντα', για διαχείριση βάρους, για ερωτικές σχέσεις και χίλια δυο! Ε σε κάτι τέτοια προσωπικά παίρνω δρόμο...
- 23-03-2011, 17:38 #17
23-03-2011, 21:40 #18
Μα αυτό ακριβώς παρουσιάζεται! Υπάρχει μια υπερβολή και μάλιστα αφήνει σε μένα τουλάχιστον μια γεύση έπαρσης. Όχι μόνο υπόσχεση αλλά και εγγύηση επιτυχίας και αλλάγής σε όλα τα θέματα. Αυτό όμως έχει να κάνει με τη ''διαφήμιση'' και σίγουρα ένας life cooach, αν μη τι άλλο, ξέρει να μανατζάρει τον εαυτό του.
Από εκεί και πέρα για την όλη ιδέα της προπόνησης, παίζει ρόλο και ο κάθε χαρακτήρας. Ακούγεται ίσως κάπως και σαν ντοπάρισμα, ''ναι, μπορείς'', ''ναι, θα πετύχεις'', ''ναι, τώρα, πίστεψέ το'', αλλά σαφώς ο καθένας μπορεί να πάρει ιδέες, ''συνταγές'' και εργαλεία και να τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος νομίζει.
Παίζει ρόλο και το πόσο θα επενδύσει κάποιος σε μια τέτοια ιδέα και τι προσδοκίες θα έχει από μια τέτοια διαδικασία. Είναι στο χέρι μας το πόσο θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας, με ποιο τρόπο και το αν θα τον παραμυθιάσουμε.
Όπως ο Γιάννης που ενδιαφέρθηκε, ρωτάει γι' αυτό και σκέφτεται να το ψάξει χαλαρά, χωρίς να πιστεύει σε ''θαύματα''.
23-03-2011, 21:44 #19
Καλύτερα nigerian scums 401 παρά αυτό παναγία μου.
Τελικά τα φράγματα είναι στον καθένα. Περιμένεις από άλλο να σου δώσει τη λύση... αφού έχει γμησει τη ζωή του. Δε πα να είναι οικονομολόγος και ψυχολόγος.
23-03-2011, 23:45 #20
-αμα σε βοηθαει να αυξανεις τις 'επιδωσεις ' σου, και συμφερει. Γιατι οχι; Ειναι μια συνεργασια. προφανως θα διεπεται απο καποιους κανονες , επιτυχια - αμοιβη κλπ. Αλωστε οταν η ζωη εχει γινει στιβος , η μαλλον αρενα , και ο ανταγωνισμος εχει αντικαταστησει τον συναγωνισμο , ερχεται να 'δεσει' και ο ρολος ενος προπονητη ! Τα νεα επαγγελματα ερχονται να καλυψουν 'τρυπες' κοινωνικων αναγκων που προκυπτουν απ την εξελιξη .Δηλαδη αν δεν υπηρχαν ανθρωποι που εχουν μεινει πισω στον στιβο της ζωης , και αν τα Ψ επαγγελματα ηταν αρκετα και καλυπταν αυτη την αναγκη , δεν θα εμφανιζονταν και οι προπονητες ζωης. δατς λαιφ δηλαδη.
24-03-2011, 00:38 #21
Ειναι χρησιμα γενικα, αλλα θα δεις οτι 9 στους 10 ανθρωπους διαβαζουν ενα βιβλιο απο αυτα (ή πανε σε μια συνεδρια , με το αζημειωτο προφανως) , και μετα διαβαζουν και αλλο βιβλιο, και αλλο , και αλλο , αλλες συνεδριες , πιστευουν οτι κανουν βηματα και μαθαινουν αλλα στην ουσια γινονται... θεωρητικοι αυτων των πραγματων μονο..!!
Πως να στο πω, ειναι σαν να διαβασεις ενα βιβλιο με τιτλο "πως να οδηγησεις ενα αυτοκινητο" , και μετα απο αυτο να πιστευεις οτι θα οδηγας σαν τον σουμαχερ(!), επειδη απλα το λεει -ο τιτλος συνηθως- του βιβλιου! Γινεσαι θεωρητικος των απο πανω, και οχι πρακτικος, δηλαδη μηδεν αποτελεσμα.
Καλα ειδικα στον τομεα του "γνωρισε οσες γυναικες θελεις" "κανε τις με 3 κινησεις να σε οδηγησουν σπιτι τους" κτλ , εκει γινεται το ελα να δεις!! Θα δεις οτι κοσμος προσπαθει να "μορφωθει" με τα βιβλια τους (αμερικανικα επι των πλειστων) , και βιβλια που υποσχονται εκμαθηση NLP τεχνικων , και η ειρωνια ποια ειναι?
Οτι στις σελιδες τους πανε να σε παγιδεψουν να αγορασεις τα σεμιναρια και τα βιβλια τους με NLP!!!
Αυτο και μονο δειχνει την κοροιδια και την ειρωνια ολου του ζητηματος και του ποσο εμπορικο ειναι το θεμα!!!
Κατα την γνωμη μου, ψαξε πολυ πολυ καλα που θα αποφασισεις να δωσεις τον μισθο σου γιατι δε μπορεις να φανταστεις ποσες απατες κυκλοφορουν εκει εξω απο αχρηστους "ειδικους στην ψυχολογια" (χωρις πτυχιο ψυχολογιας προφανως) που σου υποσχονται λαγους και πετραχειλια.!!
24-03-2011, 09:04 #22
Ευχαριστώ παιδιά για τις απόψεις.
Για να μαστε ειλικρινείς μπηκα τις τελευταίες μέρες σε ιστοσελίδες κάποιων που αποκαλούνται life coachers, αλλά δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα, ούτε από τα προσόντα ούτε από τα ίδια τα πρόσωπα.
Παλιά είχα γνωρίσει κάποιον ο οποίος είχε κάνει καποια επαγγελματικά σεμινάρια στο εξωτερικό όπου είχε αποκτήσει τα σχετικά προσόντα, αποκαλείτο ψυχοθεραπευτής και έδινε συμβουλές, όμως ο άνθρωπος αυτός είχε προσωπικά βιώματα, είχε δει με τα ίδια του τα μάτια και αντιμετώπισε καταστάσεις και δυσκολίες στη ζωή του, και τη δουλεία αυτή την επέλεξα γιατί ήθελε πραγματικά να βοηθήσει ανθρώπους να μην βρεθούν σε παρόμοιες με αυτόν καταστάσεις. Ήταν πρώτα βιωματικός, μέσα από τη δική του εμπειρία μπορούσε να κατανοήσει και να δώσει συμβουλές. Τετοιος πιστευω προσομοιάζει με life coachers. Κάπως έτσι πρέπει να ναι.
Ίσως τον ρόλο αυτό θα πρέπει να τον αναζητήσουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και μας αγαπούν που μέσα από τις δικές τους εμπειρίες στη ζωή μπορούν να μας καθοδηγήσουν. Ακόμα και μεις με τις δικές μας εμπειρίες, αυριο, με ανιδιοτέλεια να κληθούμε να βοηθήσουμε αλλους.γιάννης
24-03-2011, 09:18 #23
Νομίζω Γιάννη, ότι ο ειδικός παραμένει η καλύτερη λύση (και έχε στο μυαλό σου κι αυτό που είπε η μαρίνα για το "φθηνό είναι ακριβό").
Από κει και πέρα περί βιωματικών προσεγγίσεων θα πρέπει ο άλλος να καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά αυτό που περνάς και πρέπει (κατά την άποψη μου) να υπάρχει πλήρης ανιδειοτέλεια. Δεν θα πρέπει να πληρώνεις φράγκο. Το κάνει ο άλλος γιατί κάτι εκπληρώνει μέσα του (φιλανθρωπία δεν υπάρχει). Λέγεται και με μία άλλη λέξη αυτό (και πολύ μακρυά από τους... life coachers πως τους λένε) : φιλία : )
24-03-2011, 11:07 #24
Χαίρομαι που δεν ενθουσιάστηκες ιδιαίτερα Γιάννη. Εγώ σου έστειλα πριν λίγο τα στοιχεία ενός που ξέρω ότι εκπαιδεύει με παρόμοιες μεθόδους, αλλά όπως έγραψε και η crazy_diamond παραπάνω, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι αυτοί έχουν το ταλέντο να μανατζάρουν τον εαυτό τους. Τον είχα παρατηρήσει σε παρέες και σεμινάρια και όλοι γύρω του ήταν μες στην τρελή χαρά, περίμεναν πώς και πώς να τους πετάξει μια πετυχημένη ατάκα...Νομίζω ότι αν κάποιος είναι εύπιστος κι επιρρεπής, μπορεί να γίνει ένας πολύ ενθουσιώδης και φανατικός ακόλουθος...του coach. Αυτό δεν το βρίσκω και πολύ θετικό :)
Τα περισσότερα από τα σεμινάρια με τα οποία ισχυρίζονται ότι 'πιστοποιούνται' είναι από φορείς με εντυπωσιακά ονόματα αλλά καμιά επιστημονική εγκυρότητα. Εε...αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: ότι πολλοί από αυτούς αυτοαποκαλούνται ψυχοθεραπευτές & δίνουν συμβουλές!! Για να γίνει όμως αυτό, είτε είναι βολικό είτε όχι, χρειάζεται πρώτα ένα τουλάχιστον σχετικό πτυχίο, δεν γίνεται να είσαι πληροφορικάριος, οικονομολόγος, μηχανικός κι επειδή έτσι αποφάσισες να γίνεις απευθείας ψυχοθεραπευτής με σεμινάρια. Είναι σαν να πάω να κάνω μερικά σεμινάρια feng shui και μετά να δηλώνω αρχιτέκτονας (πολύ αμφιβάλλω αν θα συμφωνεί μαζί μου το τεχνικό επιμελητήριο...). Μπορώ να κάνω και μερικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αλλά αν ανοίξω 'ιατρείο', υποθέτω θα έχει κάποιες αντιρρήσεις ο ιατρικός σύλλογος... :D
Για την 'εμπειρία ζωής', έχω να πω πως σε επαγγέλματα όπως του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή είναι φυσικά απαραίτητη. Χρειάζεσαι αυτογνωσία, ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ορίζοντες, να έχεις εκτεθεί σε καταστάσεις, να έχεις συναναστραφεί με διαφορετικούς ανθρώπους, να ακούς, να κινείσαι, να ενημερώνεσαι, να ζεις. Αυτό όμως ΔΕΝ αντικαθιστά μια σωστή εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία.
24-03-2011, 11:47 #25
Ευχαριστώ Μαρίνα μου για το π.μ. και για το ενδιαφέρον. Το π.μ. ειδα πριν λίγο, θα ψάξω την ιστοσελίδα μετα με επιφύλαξη βεβαια σύμφωνα με όσα έχουμε πει. Αν και όπως σου ειπα δεν έχω ενθουσιαστεί από άλλους που έψαξα τις ιστοσελίδες τους.
Συμφωνώ ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι ένα σχετικό πτυχίο. Δηλαδή η εργασία του να αποτελεί τη συνέχεια και να χει βάσεις σε αναγνωρισμένη σχετική επιστήμη. Σύνθεση αυτού και προσωπικής εμπειρίας είναι τα εχέγγυα για τον καλό θεραπευτή. Εξαρτάται και από το πόσο έντονα βιώνει και του αρέσει αυτό που κάνει, καθώς και από την ικανότητα αντίληψης που έχει.γιάννης
24-03-2011, 22:04 #26
http://www.psychology-blog.gr/%ce%b1...-prolipsi.html
-Νομιζω ενα πολυ κατατοπιστικο αρθρο για το τι ακριβως ειναι το life coaching ,και τ ι δ ε ν ε ι ν α ι !
07-05-2013, 16:36 #27
Τα σεμινάρια life coaching που γίνονται κατα καιρούς όλο και πο συχνά αν παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τους Έλληνες coaches, είναι ενημερωτικής φύσεως και δίνουν στον κόσμο να καταλάβει σε γενικές γραμμές πως λειτουργεί.
Σημειωτέον πολλά απο αυτά τα σεμινάρια γίνονται δωρεάν.
Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τη διαχείριση για παραβίαση των όρων χρήσης.
Απαγορεύεται η αναφορά στο φόρουμ σε ονόματα ειδικών.
Και ενώ σίγουρα για να επέλθει η αλλαγή δεν αρκούν απλά 3 ημέρες η 3 ώρες, ο συμμετέχοντας που έχει την κατάλληλη διάθεση και την ετοιμότητα/επίγνωση του που θέλει να φτάσει αναγνωρίζοντας οτι θα απαιτηθεί μέγιστη προσωπική προσπάθεια, παίρνει αρκετά καλά απο τα σεμινάρια αυτά και μετά μπορεί να αποφασίσει, όταν βρει τον κατάλληλο coach να ξεκινήσει πιο εξειδικευμένες συνεδρίες life coaching.
07-05-2013, 16:48 #28
Σιγα μην παω σε life coacher να σκασω τα φραγκα τα χοντρα για να μου πει αυτα π ξερω μονη μ η αυτα π ανετα μπορω να διαβασω σε βιβλιο, ασχετα π νομιζω δν εχουν τελειωσει απαραιτητα ψυχολογια αλλα επειδη στην ελλαδα ειμαστε του "ο,τι δηλωσεις εισαι" με την ιδια λογικη μπορει να γινει ο καθενας.. σας ειχα πει νομιζω παλιοτερα για συμβουλο ψυχικης ευεξιας (σαν το life coacher νομιζω ειναι) π ηταν αποφοιτος λογιστικης συμφοιτητης του μπαμπα μου κ μαλιστα του δωσε κ την καρτουλα χαχαχαχα
Εγω λοιπον κανω τον εαυτο μου life coacher του εαυτου μου, δν χρειαζομαι κανεναν αλλον, ανετα μπορω να θεσω σε ισχυ την πνευματικη μου (δυσ)λειτουργια προκειμενου να βελτιωσω την ψυχικη μ ευεξια χοχοχοχ! :PP" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
07-05-2013, 22:34 #29
Όλα τα είχαμε τώρα, ο προσωπικός life coacher μας έλειπε...
Υou don't know the power of the darkside...
08-05-2013, 21:20 #30
Δεν είναι και κάτι καινούργιο απο την δεκαετία του 80 έχει αρχίσει στην Αμερικη. Στην ουσία είναι προσωπικη υποστήριξη είτε από κοντά είτε απο mail, ειτε τηλεφωνικά (skype). Δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα ακόμη και δε ξέρω αν θα γίνει κ ποτέ. Δεν το έχω δοκιμάσει για να έχω θετική ή αρνητική γνώμη...
Ας ξεκλειδώσουμε την σκέψη μας.... http://www.tokleidi.com/