Results 166 to 180 of 649
Thread: Θεος κ κολαση
-
03-04-2011, 16:51 #166
Εβλεπα χτες την ταινια "Ο λογος του βασιλια", κι εκει που κηρυχθηκε ο Β' ΠΠ και ο βασιλιας επρεπε να βγαλει διαγγελμα, και ολοι οι Βρετανοι κρεμοντουσαν απο τα χειλια του, μου θυμησε λιγο την σχεση Θεος-ανθρωποι. Ενα απομακρο ον, οπως ο βασιλιας, ο οποιος προσωπικα δε μας γνωριζει ουτε τον γνωριζουμε, ειναι ανωτερος απο μας και εχει πολλα προνομια, αλλα ως υποχρεωσεις εχει απλα να ειναι εκει ως παρουσια για να κραταει το εθνος ενωμενο, δινοντας μια αισθηση ή ψευδαισθηση συνοχης, ασφαλειας και εμπιστοσυνης, και οχι να παει να πολεμησει, να βγει στο δρομο να βοηθησει τους φτωχους και ανημπορους, να μοιρασει την περιουσια του και να δουλεψει. Γιαυτα υπαρχουν αλλοι, οι στρατιωτικοι, οι πολιτικοι, οι εκπαιδευτικοι, οι στρατιωτες, οι κοινοι πολιτες με λιγα λογια. Προφανως, οι βασιλευομενοι πολιτες εχουν και ενα καμαρι εναντι των αλλων, των μη βασιλευομενων, και οντως η υπαρξη του βασιλια και η προβολη της μεγαλειοτητας και μεγαλοδυναμιας του τους δινει μια αισθηση ασφαλειας αλλα και πεπρωμενου.
Νομιζω ότι ειτε υπαρχει Θεος ειτε οχι, καλως ή κακως για την πλειοψηφια των ενθεων ο Θεος λειτουργει καπως ετσι στη συγχρονη εποχη, καθως χαρη στον καπιταλισμο και τον ακρατο δυτικο εγωκεντρισμο και υλισμο, νομιζω οτι εχουν ξεπεραστει αρκετα οι δισειδαιμονιες για φοβερες τιμωριες, για κυνηγια μαγισσων και για το καζανι που περιμενει τους ατακτους (κατα πως μας συμφερει δλδ προσαρμοζουμε τη θρησκεια μας!). Στον μεσαιωνα μονο οι ιερεις ηταν αυτοι που μπορουσαν να μιλησουν για τον Θεο (και με το Θεο ενιοτε!), να ερμηνευσουν τα ευαγγελια, να αφορισουν, να συγχωρησουν, να κανουν οτι τους γουσταρει τελοσπαντων, και ειδαμε που βγαλανε ολα αυτα, για αυτο μετα ο ανθρωπος αρχισε να στηριζεται στις δικες του δυναμεις και στις επιστημες, γιατι απο τους ιερεις... καηκε!! τωρα αρχισαμε να καιγομαστε και απο τους επιστημονες και τις επιπτωσεις της βιομηχανικης αναπτυξης και των επιστημονικων ανακαλυψεων (ατομικη ενεργεια, μεταλαλγμενα τροφιμα, δηλητηριασμενα υδατα, τρυπα του οζοντος, νεες ασθενειες, μολυνση του περιβαλλοντος κτλ), το ριξαμε λιγο στο νιου ειτζ, στη φιλοσοφια, στον αθεισμο και στις οριενταλ θρησκειες, που θα μας βγαλει αυτη η ιστορια, ποιος ξερει! (σημ. δε μιλησα για θρησκειες και επιστημες, αλλα για ιερεις και επιστημονες, και γενικοτερα ανθρωπους με ισχυ, γιατι απο μονες τους οι θρησκειες και οι επιστημες δεν κακες!)
Παντως, στα αγγλικα υπαρχουν δυο διαφορετικοι οροι σε σχεση με την πιστη στο Θεο, οι οροι religiocity και spirituality. Εγω πχ. δεν ειμαι θρησκευομενη, αλλα ειμαι "spiritual", πως αποδιδεται σωστα αυτος ο ορος στα ελληνικα δεν ξερω..Last edited by carrie; 03-04-2011 at 17:12.
- 03-04-2011, 16:54 #167
Εισαι σιγουρος sabb οτι κανεις εδω (και σε αλλα threads με το ιδιο θεμα) κανεις δεν χαρακτηρισε καπως τους πιστους? Και σε αυτο, και σε αλλα παντα υπάρχουν αυτες οι αποψεις. Οταν χαρακτηριζεται ενας ανθρωπος επειδη πιστευει στον θεο, ως μη συνειδητοποιημενος...τοτε αυτο δεν ειναι ενα ειδος ρατσισμου ή προκαταλλειψης? Κ μαλιστα, χωρις να γινει αναφορα σε φανατισμενο πιστο, απλα σε πιστο....?
Κατι ακομα: ποιος ειμαι εγω που θα κρινω το αν "στεκει" ο φοβος του άλλου ή οχι? Φυσικα και ΔΕΝ εχω δικαιωμα να το κανω. Σεβομαι τους φοβους του συνανθρωπου μου και απαιτω να κανει ο αλλος το ιδιο. Και φυσικα ο καθε φοβος εχει λογο υπαρξης και τροπο να εκφραζεται. Ο ανωτερος και κατωτερος τροπος μου κανει σκετη επικριση και αλλαζονεια. Εμεις οι εξυπνοι και συνειδητοποιημενοι κ ο λαουτζικος ο ηλιθιος. Λυπαμαι για τετοιου ειδους ελιτιστικους διαχωρισμους πραγματικα. Και δεν αναφερομαι σε σενα προσωπικα, αναφερομαι στα γραφομενα σου και σε καποιων αλλων.Κ λυπαμαι ακομα περισσοτερο, οταν αυτες οι αποψεις λαμβανουν χωρα σε ενα φορουμ που εχει στοχο την υποστηριξη, πραγμα που σημαινει ακουω κ προσπαθω να καταλαβω. Οχι αποδεχομαι, αλλα ουτε κοροιδευω ή παω να αποδειξω το δικο μου ως σωστο και τον αλλο υποδεεστερο.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
03-04-2011, 17:27 #168
Δεν κατάλαβα πως μου στερείται το δικαίωμα να χαρακτηρίζω συμπεριφορές...
Οι πιστοί μπορούν να πιστεύουν ότι τους κατέβει, το να ομαδοποιούνται όμως με κριτήριο την πίστη τους, εναντίον όλων όσων πιστεύουν κάτι άλλο ή τίποτε, στην Ιστορία έχει δημιουργήσει πλείστες όσες ανακατωσούρες κι αυτό δεν είναι κάτι που θα μου πει κάποιος μην το σχολιάζεις ή μην το χαρακτηρίζεις.
Είναι αυθαίρετη η υπόθεση σου πως αν δεν υπήρχε η θρησκεία για να κάνουμε πολέμους θα εφευρίσκαμε μιαν άλλη αιτία. Και ο εβραϊκός θεός , είναι ένας θεός τιμωρός, η αγία Γραφή είναι γεμάτη με παραδείγματα ελλείμματος φιλευσπλαχνίας απέναντι στο δημιούργημα του, από την Γένεση ακόμη (προπατορικό αμάρτημα), τα Σόδομα και τα Γόμορρα, την διάσωση του αιμομίκτη Λωτ, τις καταστροφές που υποτίθεται έστειλε στους Αιγύπτιους για να σώσει τον εκλεκτό του λαό από την σκλαβιά, μέχρι το επιστέγασμα της μεροληψίας, όταν στην Αποκάλυψη του Ιωάννη , δίνει το πασσαπόρτι της εισόδου στον παράδεισο μόνο σε 144000 εβραίους (12000 από κάθε φυλή του Ισραήλ)....
Όλοι οι υπόλοιποι ανά τον κόσμο πιστοί που θα καταλήξουν ? Πως μπορώ να αποδεχτώ, μια τέτοια μεροληψία σαν την υπέρτατη αλήθεια και να την υπερμάχομαι αν δεν χάνω κάπου λάδια, συγγνώμη δηλαδή ....
Ξέρεις, στο τέλος τέλος ,δεν είναι μόνο οι πόλεμοι που γίνανε λόγω των θρησκειών, το χειρότερο είναι πως στερήθηκε η ανθρωπότητα ένα πιο ευρύ πεδίο σκέψης, η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είναι ένα τέτοιο θύμα οπισθοδρομικής αντίληψης , γιατί μπήκαν κανόνες στο μέχρι που μπορεί να φτάσει η γνώση και όπως μπορείς να καταλάβεις η γνώση είναι το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς στην αυτογνωσία. Υπάρχουν μύρια παραδείγματα χειραγώγησης της εξέλιξης από την εξάπλωση μιας φοβικής καταστολής που επέβαλαν οι μονοθεϊστικές θρησκείες κατά βάση, δημιουργώντας τιμωρίες μεταθανάτιες - βούρδουλα στην ελευθερία της σκέψης, την απελευθέρωση από τις ρομφαίες που ο τιμωρός θεός κραδαίνει πάνω από τα κεφάλια δικαίων και αδίκων από τη στιγμή της γέννησης τους μέχρι που να κριθούν (....) ανάλογα με το τι έχουν κάνει στην ζωή τους....
Συγγνώμη αλλά είναι ηλιθιότητα να λιθοβολείται η Υπατία γιατί ήταν άθεη αστρονόμος ή να σέρνεται ο Γαλιλαίος στην Ιερά Εξέταση γιατί έλεγε πως η γη δεν ήταν πιατέλα ή να απειλείται με κάψιμο στη πυρά ο Κοπέρνικος γιατί πίστευε στο ηλιοκεντρικό σύστημα του Αρίσταρχου και όχι στο γεωκεντρικό , όπως επέβαλε το σύστημα αξιών του Βατικανού μέχρι τότε. Αν το κυνήγι μαγισσών και η τροχοπέδη στην εξέλιξη της ανθρώπινης γνώσης και αντίληψης δεν είναι ό,τι πιο ανόητο έχει εφεύρει ο ίδιος ο άνθρωπος , λυπάμαι που σου το λέω, αλλά δεν μπορώ να βρω επιεικέστερους χαρακτηρισμούς.
Μπορείς να συμφωνείς με όποιον θέλεις αγαπητέ, αλλά η εκλογίκευση είναι το δικό μου όπλο απέναντι όχι στην άγνοια - γιατί αυτή αντιμετωπίζεται - αλλά στην στενότητα αντίληψης που είναι κύριο χαρακτηριστικό, όσων καταπιέζονται από πιστεύω που δεν απελευθερώνουν αλλά δεσμεύουν. Κι επαναλαμβάνω...
Του καθένα η πίστη, είναι αναμφίβολα ένα στεγανό που δεν έχει δικαίωμα κανείς να παραβιάσει - και πίστεψε με , δεν έχω κανενός είδους τέτοια πρόθεση , κι ούτε είχα ποτέ μου. Αλλά να σιωπήσω σε μια φιλοσοφική συζήτηση επειδή κάποιος αισθάνθηκε να του προσβάλλεται η πίστη, νομίζω πως απέχει παρασάγγες από την ουσία.
Αν ωστόσο θέλεις να συνεχίσεις εσύ ή οποιοσδήποτε από εδώ πέρα μέσα να κοιτάζει το δέντρο και να χάνει το δάσος, καμία αντίρρηση ....[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
03-04-2011, 17:47 #169
Έλα ρε Σοφία, δεν περίμενα από σένα να λες πως κοροϊδεύω ή θεωρώ κάποιον υποδεέστερο, δεν έχω δώσει τέτοια σημάδια εδώ μέσα , αλλά ούτε στη ζωή μου γενικότερα...
Αναφέρομαι καθαρά στον φανατισμό που εκπορεύεται από την πίστη όχι μόνο στη θρησκεία, αλλά σε κάθε υποκειμενική έκφραση πεποιθήσεων, θρησκεία, ποδόσφαιρο, μουσική, πολιτική, όπου οι άνθρωποι στα πλαίσια μιας γενικής χειραγώγησης αφέθηκαν να άγονται και να φέρονται σύμφωνα με τις επιταγές εκείνων που χρίστηκαν, αυτοαναγορεύτηκαν, εκλέχτηκαν αν θέλεις ταγοί σε επί μέρους τομείς της καθημερινότητας . Κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω περιπτώσεων είναι ο έλεγχος της σκέψης άρα της ελεύθερης βούλησης.
Ο φόβος της μεταθανάτιας κρίσης, δεν εμπόδισε χιλιάδες ιερείς να πλουτίζουν σε βάρος της ευπιστίας του ποιμνίου τους. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η συμπεριφορά ?
Τέλος πάντων, απάντησα στον φίλο άνεμο σχετικά, είναι κουραστικό να προσπαθώ να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας, ή να προσπαθώ να αποδείξω την ορθότητα των απόψεων μου ανάμεσα σε χρήστες που με θεωρούν trendy αγοράκι που το παίζει άθεος, προστέθηκε και η δική σου η φωνή κι είναι ό,τι το πιο απογοητευτικό αυτό, ειλικρινά...
Αλλά φυσικά, έχεις το δικαίωμα να κρίνεις όπως όλοι...
Εγώ γιατί δεν το έχω, δεν μπορώ να καταλάβω πάλι....[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
03-04-2011, 18:01 #170
Συμπαθεστατε κ Σαμπ,επιτρεψτε μου να σας πω, οτι εγω πιστευω,πως η γνωση του Θεου -υπερμετρη γνωση- ειναι γνωση βιωματικη κ οχι διανοητικη!
Ισως εκει βρισκεται η διαφορα των αποψεων σας με αλλα μελη!
Οπως κ ναχει εισαστε μια φωνη ακεραια κ πολυ χρησιμη στο φορουμ.Η αγνοια δεν μπορει να πεισει τη γνωση,οσο κι αν επαναλαμβανει την αμαθεια της.
03-04-2011, 18:03 #171
Νομίζω ότι το θέμα έχει πλέον εξελιχθεί σε μια κόντρα, του ποιος είναι πιο απόλυτος από τον άλλον στις απόψεις του, και όχι στο ποιος είναι χριστιανός ή μη χριστιανός, θρήσκος ή άθρησκος κλπ.
Δε νομίζω όμως ότι είναι τυχαίο, ότι σ' αυτό το θέμα, που για κάποιους είναι ιερό, αυτό το ζήτημα παίρνει τέτοιες διαστάσεις.
Παραδέχομαι, ότι σε κάποια θέματα μπορεί να είμαι αρκετά απόλυτη.
Προσωπικά, δε νιώθω προσβεβλημένη από κάποιον που έχει άλλη άποψη από μένα, σ' αυτό το θέμα ή σε οποιοδήποτε άλλο. Και δεν με αγγίζει, ούτε στο ελάχιστο, ο χαρακτηρισμός μου από κάποιους ως "άνθρωπο με μίσος", "προκατειλημμένος" επειδή δεν έχουμε τα ίδια πιστεύω. Συνήθως θιγόμαστε, όταν μέσα μας υπάρχει μια αμφιβολία.
Έγραψα ότι η γνώμη μου είναι ότι η όποια θρησκεία είναι άχρηστη σε σκεπτόμενα και συνειδητοποιημένα άτομα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ταυτίζω τη θρησκεία με τον Θεό (όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας). Η ανάγκη κάποιου να εντάσσεται σε μια θρησκεία, ένα κόμμα, μια ομάδα, η οποία του καθορίζει πώς να σκέφτεται, τι είναι σωστό ή λάθος, ποιοι είναι οι αντίπαλοί του, τις περισσότερες φορές δείχνει την αδυναμία ή την "τεμπελιά" κάποιου να προβληματιστεί και να θέσει τις δικές του αρχές και κανόνες.
Με λίγα λόγια, είναι η εύκολη λύση για να μη σκεπτόμαστε μόνοι μας, αφού έχουν σκεφτεί άλλοι για μας. Όσο πιο συνειδητοποιημένος είναι λοιπόν κάποιος, τόσο λιγότερο έχει ανάγκη από άλλα συστήματα να του καθορίζουν πώς θα σκέφτεται και πώς θα ζει.
Και παρακάτω γράφω, ότι η ιδέα ενός Θεού, με τον τρόπο που παρουσιάζεται στις διάφορες θρησκείες, μου φαίνεται αφελής.
Αν με αυτά που έγραψα κάποιοι νιώθουν προσβεβλημένοι, λυπάμαι, αλλά αυτό δεν μου είναι αρκετό για να αναθεωρήσω τις απόψεις μου.
03-04-2011, 18:05 #172
Ωραια , ισως ο Sabb να υποτιμα την πιστη ,ειναι κατι που μπορω να καταλαβω και εγω μιας και δεν ειμαι ιδιαιτερα πιστος , αλλα και το να αναφερεις οσους υποτιμαν την πιστη ως trenty , γεματους μισος και σκοταδι και ουτε και εγω ξερω τι...ειναι το αλλο ακρο.
Το ωραιο ειναι οτι θεωρω τον εαυτο μου καλο ατομο , αλλα και οι αλλοι με θεωρουν καλο ατομο , χωρις να πιστευω σε παραδεισους και κολασεις (ουτε ανταμοιβες , ουτε τιμωριες). Οπως δουλευει στον καθενα φανταζομαι.
Φυσικα περασα και εγω απο τα δικτυα του χριστιανισμου στην παιδικη ηλικια και απο ολο το φασμα της εκπαιδευσης-εμπειρων ζωης για να γινω "συμβατικος" με την κοινωνια , οπως ολοι μας.
Ειναι απαραιτητη η κοινωνικοποιηση και η προσαρμογη στους κανονες που επιβαλλει η εκαστοτε κοινωνια , αλλωστε μεσα σε αυτην ζουμε και αναπτυσσομαστε και κανεις δεν θα ηθελε καποιους ας πουμε απροσαρμοστους να κλεβουν , να βιαζουν , να σκοτωνουν (οχι οτι
δεν υπαρχουν).
Παντως και εγω ειμαι της αποψης οτι η θρησκεια πλεον δεν χρειαζεται για να καλυψει τις αναγκες μια υγιους κοινωνιας , η κοινωνικη προσαρμογη απο μονη της ειναι αρκετη...μπορει να κανω και λαθος , αλλα προς τα εκει οδευουμε.
Τωρα εαν υπαρχει ή δεν υπαρχει θεος , θα συνεχισει να υπαρχει ή να μην υπαρχει ασχετα με μας[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
03-04-2011, 18:10 #173
03-04-2011, 18:14 #174
03-04-2011, 18:25 #175
[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
03-04-2011, 18:27 #176
03-04-2011, 18:29 #177
03-04-2011, 18:36 #178
03-04-2011, 19:07 #179
Χμ... δεν ξέρω αν η θρησκεία είναι θέμα "ταμπού". Είναι όμως μεταξύ των λίγων πυρηνικών αντιλήψεων πολλών ανθρώπων. Μπορεί κάποιος να μην το σεβαστεί αλλά αυτό μάλλον δείχνει άγνοια της πραγματικότητας παρά οποιαδήποτε "απευλευθέρωση". Έλλειψη ενσυναίσθησης το λιγότερο εκτός κι αν θέλει να ξεκινήσει κόντρα.
Μερικοί μπορεί να τη βρίσκουν δηλώνοντας άθεοι. Επανάσταση και τα μυαλά στα κάγκελα. Σεβαστό στη δημόσια ζωή (στην ιδιωτική ο καθένας σκέφτεται αυτό που νομίζει λολ). Όμως, ναι, λέγοντας μη συνειδητοποιημένους τους πιστούς... κάπου υπάρχει πρόβλημα....
Πρόσθεσε το "τεμπέλης" κτλ κτλ και βλέπεις ότι παίζει κι ένα κόμπλεξ κατωτερότητας εδώ...
Ο θεός όμως συγχωρεί ; )
Να προσθέσω ότι προσωπικά απεχθάνομαι το φανατισμό απ'όπου κι αν προέρχεται, τα άκρα. Θεωρώ κάποιον πολύ φοβισμένο για να καταφεύγει εκεί κι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος.
Δεδομένου όμως ότι η χριστιανική θρησκεία θεωρείται σωτηρία είναι λογικό κάποιος να θέλει, ΔΙΑΚΑΩΣ, να "σώσει" κι άλλους. Κι εδώ υπάρχει η διδαχή "όσοι πιστοί προσέλθετε". Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ένα κάψιμο μαγισσών, είτε φοράνε σταυρό, είτε όχι... προσωπική μου άποψη.
Η πνευματικότητα, η θρησκεία είναι πολύ προσωπικά ζητήματα. Όπως δεν θες να σου προσβάλουν κάτι αγαπητό, έτσι κι αυτό. Δεν έχει να κάνει με αμφιβολία αλλά μάλλον με μια κακή εμπέδωση του "γύρνα και τ'άλλο μάγουλο" (που πάντα είχα πρόβλημα ν' ακολουθήσω ; )Last edited by alexandros3; 03-04-2011 at 19:24.
03-04-2011, 19:22 #180
Και εμεις τον συηχωρουμε αφου μας συγχωρει και αυτος.Και γιατι τα μυαλα στα καγκελα επειδη δεν πιστευω σε κατι που δεν βλεπω?