Results 16 to 30 of 39
Thread: Δεν ξέρω τι έχω....
-
16-04-2011, 21:35 #16
- 19-04-2011, 20:40 #17
μετά από προσωπική έρευνα, νομίζω ότι βρήκα κάτι που με εκφράζει απόλυτα. Δεν ξέρω αν έχω "διαταραχή αποπρωσοποποίησης", αλλά αισθάνομαι έτσι ακριβώς:
(το αντιγράφω από ένα σημείο στο ιντερνετ που το βρήκα)
"ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επίμονα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποπροσωποποίησης σε βαθμό που να προκαλούν υποκειμενική ενόχληση. Κι αυτό γιατί ήπια αποπροσωποποίηση χωρίς σημαντική ενόχληση είναι συχνό φαινόμενο - υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε κάποια στιγμή στο 50% των νεαρών ενηλίκων ατόμων, συνήθως ύστερα από σοβαρό στρες.
Το φαινόμενο ή σύμπτωμα της αποπροσωποποίησης είναι μια διαταραχή της αντίληψης, που συνίσταται σε μεταβολή στη συνηθισμένη αίσθηση πραγματικότητας του ατόμου όσον αφορά τον εαυτό του (βλ. και Αντίληψη). Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να νιώθει αποξενωμένο ή απομακρυσμένο από τον εαυτό του και σαν να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής των ψυχικών του λειτουργιών ή του σώματος του ή να νιώθει σαν μη πραγματικό, σαν να υπάρχει ή να κινείται μηχανικά σαν ρομπότ ή σαν αυτόματο ή σαν να είναι μέσα σε όνειρο ή μέσα σε ταινία. Ακόμα, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι δεν ελέγχει τις πράξεις του και να φοβάται μήπως τρελαθεί. Σημειώνουμε, ότι όλα αυτά τα αισθήματα είναι δυστονικά προς το εγώ και ο έλεγχος της πραγματικότητας παραμένει ανέπαφος.
Συχνά η αποπροσωποποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού) συνοδεύεται από αποπραγματοποίηση (αίσθηση μη πραγματικότητας του περιβάλλοντος).
Άτομα με Διαταραχές Αποπροσωποποίησης συνήθως παρουσιάζονται για θεραπεία στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή, αν και η διαταραχή μπορεί ν' αρχίζει στην παιδική ηλικία. Σπάνια. το παρουσιαζόμενο ενόχλημα είναι η αποπροσωποποίηση. Συνήθως τα άτομα με τη διαταραχή αυτή προσέρχονται για άλλα συμπτώματα όπως άγχος, πανικός ή κατάθλιψη. Πολλά άτομα θυμούνται έντονα το πρώτο επεισόδιο αποπροσωποποίησης, η έναρξη του οποίου είναι απότομη και μπορεί να συμβεί χωρίς εκλυτικό παράγοντα. 'Άλλοι μπορεί ν' αναφέρουν κάποιο εκλυτικό παράγοντα, όπως π.χ. το κάπνισμα μαριχουάνας ή κάποια απειλητική κατάσταση (πολεμικές μάχες, ατυχήματα, εγκλήματα κτλ.).
Τα επεισόδια αποπροσωποποίησης έχουν ποικίλη διάρκεια, από δευτερόλεπτα μέχρι ώρες, μέρες, βδομάδες ή και χρόνια. Η πορεία της διαταραχής μπορεί να είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, οί περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με στρεσογόνα γεγονότα π.χ. τη διακοπή κάποιας σχέσης.
Θεραπεία. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη Διαταραχή Αποπροσωποποίησης, αν και τα αντικαταθλιπτικά και ιδιαίτερα οί εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (π.χ. φλουοξετίνη) μπορεί ν' αποβούν αποτελεσματικά σε συνδυασμό με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Επίσης, μπορεί να δοκιμασθεί ύπνωση και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία."
Όλα αυτά μου θυμίζουν τόσο εμένα......τι θα κάνω; δε θέλω να ζω έτσι...θέλω να είμαι καλά....φοβάμαι....
20-04-2011, 12:47 #18
lilium σε πολλα σημεια κ εγω βρηκα καποια κομματια που ταιριαζουν στον εαυτο μου...αλλα αυτο δεν σημαινει απαραιτητα οτι εχω αποπροσωποιηση/αποπραγματοποιηση...αν πιστευεις οτι σου συμβαινει κατι τετοιο απευθυνσου σε καποιον ειδικο κ συζητα μαζι του τι σε απασχολει, τι σε φοβιζει κ πως νιωθεις, ισως βγαλεις καποια ακρη κ νιωσεις καλυτερα...
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
20-04-2011, 15:26 #19
δεν μπορούσα να εκφράσω αυτό που μου συμβαίνει, μέχρι που διάβασα το παραπάνω...ακριβώς όπως τα λέει.....
και το έπαθα όταν αρρώστησα στο κεφάλι...το πρώτο ή το δεύτερο βράδυ που είχα την ένταση στο κεφάλι, κόντεψα να τρελαθώ....από τότε μου συμβαίνει περιστασιακά αυτή η αποπρωσοποποίηση. Νομίζω ότι έχω πάθει ζημιά στο εγκέφαλο ή στα νεύρα....κάπου διάβασα ότι συχνά αυτή η ασθένεια εμφανίζεται μετά από κάποια νευρολογική πάθηση, όπως αυτό που είχα στο κεφάλι. Το θέμα είναι ότι απ' ό,τι διάβασα είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία...και πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο βασανιστικό πράγμα από το να μη νιώθεις τον εαυτό σου και να μην μπορείς να προχωρήσεις τη ζωή σου, ανίκανος να ελέγξεις την πραγματικότητα γύρω σου....
20-04-2011, 15:36 #20
Lilium σε καταλαβαινω...ειναι πολυ απαισιο το συναισθημα να μη νιωθεις τον εαυτο σου κ να νιωθεις σαν ενας ξενος παρατηρητης...πιστευω γενικα προτιμοτερο ειναι να νιωθεις χαλια παρα να μην νιωθεις τιποτα (apathetic )...συμβουλεψου καποιον ειδικο ισως μπορει να σε βοηθησει να βρεις μια ακρη...επισης δεν νομιζω οτι η αποπραγματοποιηση/αποπροσωποιηση ειναι μη αναστεψιμη κ δεν υπαρχει θεραπεια..:P
ειναι λαθος να πιστευεις κατι τετοιο..." I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
20-04-2011, 19:45 #21
τότε γιατί το γράφουν; Λένε ότι δεν υπάρχει θεραπεία....
Έκλεισα να δω μια ψυχολόγο μετά το Πάσχα και θα της πω να μου προτείνει και κάποιο νευρολόγο, γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημά μου δεν είναι ψυχολογικό, αλλά νευρολογικό....
Θέλω να ζήσω φυσιολογικά...είμαι τόσο νέα και έχω τόσα να κάνω....δε θέλω να ζω έτσι...φοβάμαι ότι αν συμβεί κάτι άσχημο στη ζωή μου και με πετύχει σε αυτή την κατάσταση, δε θα αντέξει άλλο το μυαλό μου...θα αποτρελαθώ......
Σ' ευχαριστώ, πάντως, για την υποστήριξη...
21-04-2011, 10:18 #22
ο υποθυρεοειδισμός καλά κραττεί!
χθες πήγα έξω με μία φίλη μου και με ρώταγε αν παίρνω ναρκωτικά...
τώρα τι να της έλεγα; ότι το σώμα μου δεν παράγει αρκετή θυροξίνη;
πολύ φοβάμαι ότι θα μείνω φυτό στο τέλος και κλασσικά έχω αυτή την ωραία αίσθηση ότι 'δεν είμαι εδώ'.
δεν είσαι μόνη
21-04-2011, 13:51 #23
μα εγώ δεν έχω πρόβλημα στο θυρεοειδή....τουλάχιστον εσύ ξέρεις από τι προέρχεται, ξέρεις ότι δεν είσαι τρελός...εγώ τρελαίνομαι, χάνω το μυαλό μου, χάνω τον εαυτό μου και το χειρότερο είναι ότι έχω συνείδηση αυτού που μου συμβαινει....ΔΕ ΘΕΛΩ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΩ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΩς ΗΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ...αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να αποφασίσω τίποτα πια για τη ζωή μου...σα να μου φεύεγι η λογική...
21-04-2011, 15:24 #24
διαβάζω πάλι την ιστορία σου...
μήπως το φάρμακο που σου έδωσε ο γιατρός έχει τίποτα παρενέργειες;
με την αναιμία που λες πως τα πας;
με τον χωρισμό; μιλήσατε ξανά; σαν φίλοι;
μήπως σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις..
αν δεν το χεις κάνει ήδη δηλαδή (πέρασαν και 3 χρόνια)
21-04-2011, 16:25 #25
καλησπέρα κι απο εμένα
21-04-2011, 16:31 #26
οι ορμονες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ιδίως ο θυροειδής,
επίσης η σωστή διατροφή βοηθάει τη διάθεση
Τέλος εαν πάρεις την απόφαση να μπείς σε θεραπεία , γιατι όλα αυτα που γραφεις ψιλοκαταθλιπτικά ακούγονται , να το σκεφτείς καλά γιατι θα ξεκινήσει ενα μεγαλο ταξίδι , που οδηγεί μεν στη λύτρωση αλλά επώδυνα πολλές φορές.
Οσο για την ερωτική απογοήτευση τί να πώ; Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου εχει αφήσει καποια κατάλοιπα . ...
22-04-2011, 21:43 #27
με το θυρεοειδή δεν έχω πρόβλημα (φυσιολογικός, αν και μου είπαν ότι έχει τάση να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον-έχουμε κληρονομικότητα στο σόι)
με την αναιμία, δεν νομίζω ότι σχετίζεται. Πάντα είχα έλλειψη φεριτίνης και ασβεστίου, αλλά δεν είχα ποτέ τέτοιο πρόβλημα...
τον άνθρωπο, εξ αιτίας του οποίου έπαθα ερωτική απογοητευση, τον έχω ξεχάσει. Είμαι 1000% σίγουρη. Το μόνο που διαπιστώνω τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι ότι όταν ήμουν ερωτευεμένη μαζί του, ήμουν πολύ καλά με τον εαυτό μου...σα να όριζα τον εαυτό μου από την αγάπη για εκείνον....
Όταν έπαθα την ερωτική απογοήτευση, συνέχιζα να ορίζω τον εαυτό μου μέσω των αναμνήσεων και της απογοήτευσης που βίωνα...Ξαφνικά, όταν πέρασε η ερωτική απογοήτευση, δεν ένιωθα τον εαυτό μου...σαν να μη με αναγνώριζα....Ξέρω όμως ότι στη ζωή πρέπει πρώτα απ' όλα να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, να μην εξαρτόμαστε από κανέναν για να αναγνωρίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας....Εγώ νιώθω σαν να έχω ένα κενό μετά από όλη αυτή την ιστορία.....
Επίσης, αυτή η τάση "τρέλας" μου εμφανίστηκε ξανά τις τελευταίες 20 περίπου μέρες μετά από μια ελαφριά νάρκωση που έκανα, για μια εξέταση στο στομάχι...Την επόμενη μέρα ζαλιζόμουν πολύ, δεν μπορούσα να στα'ώ στα πόδια μου και ήθελα συνέχεια να κοιμάμαι...Από την εξέταση και μετά, έχω πάθει αυτή την τρέλα....
Γενικά, έχω υπερευαίσθητο οργανισμό από παιδί. Αρρωσταίνω με το παραμικρό. Δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω....Θέλω μόνο να νιώσω ΕΓΩ...
26-04-2011, 12:38 #28
ένας ψυχολόγος με τον οποίο επικοινώνησα μου είπε ότι μάλλον πρόκειται για αγχώδη διαταραχή....το θέμα είναι ότι δεν έχω άγχος, δε νιώθω αγχωμένη. Υπάρχει περίπτωση να έχω άγχος και να μην το καταλαβαίνω; Υποσυνείδητα;
14-03-2012, 03:14 #29
μου θυμισες παρα πολυ τον εαυτο μου.και εμενα μου ειχε δωσει ο γιατρος saroten στην αρχη ενοιωθα καλυτερα αλλα μετα παλι τα ιδια.μετα ανακαλυψα πως εχω θυροειδη και απο τοτε που περνω φαρμακα και τον ελεγχο ειμαι καλυτερα ψυχολογικα.
09-09-2014, 11:36 #30
θα ήθελα να ρωτήσω κάτι όταν κάποιος βλέπει το έυατο του στο καθρέφτη και λέει ποιος είμαι τι κάνω Δεν τον αναγνωρίζει αυτό είναι αποπροσωποποίηση ?