τι ειναι εξαρτηση και τι συνηθεια?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 83

τι ειναι εξαρτηση και τι συνηθεια?

εχοντας μια συνεδρια με την ψυχολογο την προηγουμενη βδομαδα μου ειπε οτι δεν ειμαι αλκοολικη,και μαλιστα μου το εξηγησε,εχοντας τη συνηθεια να αντιμετωπιζω φοβους και αγχη και χειροτερες εξαρτησεις απο το αλκοολ για μενα(καταφευγω εκει για ασπιδα),μου επισημανε οτι επειδη ειμαι αγχωδης και λογω διαταραχης πανικου να αποφευγω το αλκοολ αλλα δεν μου το απαγορευσε.μου επισημανε οτι αν παψω να φοβαμαι τα παντα θα απαλαγω απο μονη μου απο την ταμπελα της αλκοολικης.μου ειπε οτι ο αγωνας που εκανα και συγκεντρωθηκα στο να κοψω μονο το αλκοολ ειναι δωρον αδωρον.μου ειπε οτι συνηθησα μια ουσια λογω δυσκολιων.(και φυσικα μου ειπε να μη πινω πολυ αλλα οχι και καθολου)

και αναρωτιεμαι τι ειναι εξαρτηση και τι συνηθεια?απο το αλκοολ οπως θα εχετε δει μερικοι στο θεμα μου περισυ δεν ειχα σωματικη εξαρτηση,μ δωσε αγχολυτικα ο γιατρος για να προσπαθησω να το κοψω.το εκοψα ευκολα αλλα το ξαναρχησα μετα απο ενα χρονο..θεωρω μεγαλυτερη εξαρτηση το τσιγαρο που καπνιζω και το φραπε που πινω απο το αλκοολ μου.το τσιγαρο αν δεν κανω μια μερα εχω τρεμουλα ,νευρικοτητα,ζαλη και ακαθισια.το φραπε αν δεν εχω πρωι δεν κανω τσιγαρο και ειμαι ικανη να περπατησω 10 λεπτα για να παω να παρω φραπε.φυσικα και πασχω οπως εχω πει απο γενικευμενη αγχωδη διαταραχη και ολες αυτες οι ουσιες την επιβαρυνουν.ομως ανεξαρτητα απο διαταραχες θεωρειτε χειροτερο το αλκοολ απο το τσιγαρο?το αλκοολ απο τον καφε?το αλκοολ βαραει στο συκωτι.το τσιγαρο στα πνευμονια,ο φραπε αλλου,το χασις αλλου,εχετε σκεφτει πραγματικα τι ειναι εξαρτηση?για μενα η χειροτερη το τσιγαρο ,δεν μπορω να το κοψω ουτε για μια μερα(και ξαναλεω το αλκοολ το ειχα κοψει για ενα χρονο ευκολα).ακουω γνωμες
    Οτι βλεπουμε γυρω μας ειναι μονο για αυτη τη φορα.Μην προσπερνας τιποτα,κοιταξε τα χρωματα των λουλουδιων και χαμογελα

Banned
    ειμαι ερμαιο των συνηθειων, αλλα δε πιστευω οτι ειμαι εξαρτημενος σε κατι. απλα δεν υπαρχει η επιλογη του να αλλαξω τις συνηθειες μου. οποτε καταληγουμε πως εξαρτηση ειναι κατι που νιωθουμε εξαρτημενοι απο αυτο, και δε μπορουμε να ξεκολλησουμε, να φανταστουμε τη ζωη μας διαφορετικα. ενω συνηθεια κατι που μαθαμε, κι αν μας δινοταν η επιλογη θα ξεκοβαμε, χωρις να νιωθουμε πως θα χανοταν η ζωη μας ολη εξαιτιας του κι επειδη το χασαμε. πιο συγκεκριμενα, αν και δε καπνιζω, πινω καφεδες κι αλκοολ σε αρκετες δοσεις (τα χριστουγεννα ειδικα με το αλκοολ το παρακανα κι ολας), αλλα αυτα ανηκουν στις συνηθειες, δεν νιωθω πως εξαρτιεμαι.

εγω νιωθω εξαρτημενη απο τα παντα...δεν μπορω να φανταστω τη ζωη μου χωρις καφε,τσιγαρο,αλκοολ,πολλα ρουχα,πολλα παπουτσια,χωρις ιντερνετ,χωρις σχεση...
    Οτι βλεπουμε γυρω μας ειναι μονο για αυτη τη φορα.Μην προσπερνας τιποτα,κοιταξε τα χρωματα των λουλουδιων και χαμογελα

Banned
    Quote Originally Posted by olgaki82 View Post
    εγω νιωθω εξαρτημενη απο τα παντα...δεν μπορω να φανταστω τη ζωη μου χωρις καφε,τσιγαρο,αλκοολ,πολλα ρουχα,πολλα παπουτσια,χωρις ιντερνετ,χωρις σχεση...
    ασε ολγα τα ιδια και εγω και χωρις πολυ φαι.μονο το ποτο δεν μ λυπει.
    αν τα εβαζα στην σειρα απο το χειροτερο θα ξεκιναγα ως εξης>
    1 ναρκωτικα
    2 χασις
    3 ποτo
    4 τσιγαρο
    5 καφες.
    :)

Senior Member
    Η εξάρτηση είναι αυτή που σε κάνει να μη μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς τσιγάρο, ποτό κλπ. Το να πρέπει να βγεις μες στη νύχτα και να ψάχνεις για περίπτερο που διανυκτερεύει, γιατί έχεις μείνει από τσιγάρα, είναι εξάρτηση.

Senior Member
    Για μένα από τα ισχυρότερα ναρκωτικά είναι το αλκοόλ. Και προσωπική μου γνώμη είναι ότι αλκοόλ σε αγχώδη άτομα είναι καταστροφικό, περισσότερο από τη νικοτίνη η οποία βέβαια μπορεί να σου δημιουργήσει απίστευτα άλλα σοβαρά προβλήματα. Αλλα σε άτομα με αγχώδη διαταραχή νομίζω ότι το αλκοόλ επιδεινώνει πολύ την κατάσταση.
    Μη λες πως δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς όλα αυτά, η ίδια η ζωή μπορεί να σε κάνει να εκπλαγείς. Αν έβρισκες άτομα που με ήξεραν πριν δεκαπέντε χρόνια και τους έλεγες ότι έκοψα τσιγάρο και αλκοόλ, δε θα σε πίστευαν. Καμια φορά ούτε και γω το πιστεύω.
    Ευχομαι να απαλλαγείς από ότι σε ενοχλεί και σου κάνει κακό

Senior Member
    Όσον αφορά το θέμα του καπνίσματος, από ένα σημείο και μετά νομίζω είναι εξάρτηση κι αυτό ισχύει για τους φανατικούς καπνιστές, όχι τους ιμιτασιόν των 5-6 τσιγάρων την ημέρα. Είναι μεν συνήθεια, αλλά εφόσον έχει αποδειχθεί η εξαρτησιογόνα δράση της νικοτίνης, σημαίνει πως είναι και εξάρτηση.
    ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΜΗΝ Μ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ....

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ, ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ Σ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ....

Senior Member
    Το να πίνεις μια φορά στο τόσο όταν βγαίνεις με παρέα για το γέλιο και την χαλάρωση είναι μια συνήθεια. Το να μην μπορείς να περάσεις καλά και να απολαύσεις την παρέα χωρίς να πιεις είναι εξάρτηση.
    Πιστεύω ότι η συνήθεια είναι αποτέλεσμα ρουτίνας και πρακτικότητας, ενώ η εξάρτηση έχει περισσότερο να κάνει με ανάγκη ή/και κάποιου είδους αδιέξοδο, ψυχολογικό ή μη. Είναι πολύ εύκολο όμως, σε αγχωμένα άτομα που τους λείπει μια σταθερότητα και το επίπεδο αυτοσεβασμού που θα ήθελαν, μια συνήθεια να καταντήσει εξάρτηση. Είναι η διαφορά μεταξύ του "ένα τσιγάρο με ηρεμεί" και του "δεν μπορώ να ηρεμήσω χωρίς ένα τσιγάρο"...
    [B]Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.[/B]
    Οι σοφοί παραδέχονται. Οι πονηροί δικαιολογούνται. Οι ηλίθιοι επιμένουν.

Senior Member
    Και να συμπληρώσω, δεν είναι το πόσο πίνει κάποιος, είναι το πώς πίνει κάποιος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν απίστευτες ποσότητες, αλλά να μη γίνουν ποτέ αλκοολικοί. Άλλοι πάλι, μπορεί να πίνουν πολύ λιγότερο, αλλά να γίνουν. Σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα προσωπικότητας και προδιάθεσης.

Banned
    Quote Originally Posted by marian_m View Post
    Και να συμπληρώσω, δεν είναι το πόσο πίνει κάποιος, είναι το πώς πίνει κάποιος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν απίστευτες ποσότητες, αλλά να μη γίνουν ποτέ αλκοολικοί. Άλλοι πάλι, μπορεί να πίνουν πολύ λιγότερο, αλλά να γίνουν. Σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα προσωπικότητας και προδιάθεσης.
    Μαρια μου εχεις δικιο.Εχω εναν θειο 64 χρονων ο οποιος απο τοτε που τον θυμαμαι πινει απιστευτες ποσοτητες αλκοολ.
    Ειτε μπυρα ειτε κρασι ειτε ουισκι.Ποτε δεν τον πειραξε και ποτε δεν φανηκε απο την συμπεριφορα του οτι πινει.
    Ειναι εντελως νυμφαλιος παντα και δεν του εχει δημηουργησει κανενα προβλημα το αλκοολ και να φανταστεις πινει απο τα 30 του δλδ περιποου 35 χρονια.
    Το μονο προβλημα ειναι οτι ειχε λιγο αιμοροοιδες.

ποιος ειναι αλκοολικος?γιατι και σε αυτο υπαρχουν υποβαθμισεις.ενας π βλεπουμε στη γειτονια στο παγκακι και τον αποφευγουμε γιατι φαινεται τρελος?ενας που πινει και καλα καθε μερα 2-3 ποτηρακια για να ηρεμησει?ενας που πινει 2-3 φορες την εβδομαδα και πολυ για να ανταπεξερθει σε στρεσογονα γεγονοτα?το γερο ποτηρι της παρεας μας που οταν βγαινουμε καθε φορα πινει και περναει καλα αλλα εχει χιουμορ?ο καθενας π οταν βγαινει καθε σαβατοκυριακο πινει και γινεται τυφλα?οταν καποιος χρειαζεται ενα ποτηρακι κρασι η μπυρα καθε μερα για να χαλαρωσει απο μια δυσκολη μερα?ποιος απο ολους?γνωμη μου ολοι

Senior Member
    Αλκοολικος ειναι αυτος που εχει προβλημα , αυτος που καταστρεφει τον εαυτο του ή δυναται να καταστρεψει αλλους. Και καλα τον εαυτο του ας τον καταστρεψει.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

λαθος κιπ αλκοολικος ειναι ειναι και αυτος που χρησιμοποιει το αλκοολ σαν μεσο ηρεμιας.ασχετος καταστροφης η μη.

''Εάν απαντήσεις θετικά σε 1 ή και περισσότερες ερωτήσεις, ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού. Έχεις ποτέ νιώσει:

την ανάγκη να περιορίσεις το αλκοόλ;
    ενοχλημένος απο κριτική που σου έγινε γύρω από το αλκοόλ;
    ενοχές που πίνεις;
    την ανάγκη να σου ανοίξει κάποιος τα μάτια στην διάρκεια του πρωϊνού;
    Πολλοί συχνά δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Συχνά, ο περίγυρος των συγκεκριμένων ατόμων αναγνωρίζει το πρόβλημα πριν γίνει αντιληπτό από τα ίδια.''

Αυτο το βρηκα στο γκουγκλ....επισης εχω ακουσει οτι οταν καποιος πινει σε καθημερινη βαση 2-3 ποτα ειναι εν δυναμει αλκοολικος.... για μενα εξαρτηση ειναι οτι μας κανει να μην χαιρομαστε την παρεα μας επειδη ετυχε να μην υπαρχει ειτε ποτο,ειτε τσιγαρο,ειτε φαγητο ειτε γλυκο κιλπκλπ κλπ..

Senior Member
    Quote Originally Posted by olgaki82 View Post
    λαθος κιπ αλκοολικος ειναι ειναι και αυτος που χρησιμοποιει το αλκοολ σαν μεσο ηρεμιας.ασχετος καταστροφης η μη.
    Εγω εδωσα εναν ορισμο. Εαν το παρουμε κατα γραμμα ειναι ο εξαρτημενος απο το αλκοολ...ασχετως γιατι πινει , και βαζεις τελεια στον ορισμο.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Page 1 of 6 123 ... LastLast