Σταμάτησα τους Β-Αποκλειστές και μου εμφανίστηκε ιδεοψυχαναγκασμός!
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11
    Junior Member

Σταμάτησα τους Β-Αποκλειστές και μου εμφανίστηκε ιδεοψυχαναγκασμός!

Πριν χρόνια αντιμετώπιζα διάφορες πνευματικές διαταραχές σε έντονο βαθμό και θεραπεύτηκα από εκεί που δε το περίμενα. Είχα ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις, κοινωνική φοβία και μανία καταδίωξης.

Από μικρός έχω ένα μικρό πρόβλημα (πρόπτωση) σε μια βαλβίδα της καρδιά μου, το οποίο δημιουργεί ταχυκαρδία και λίγο πίεση, έτσι λοιπόν ο καρδιολόγος μου είχε γράψει το φάρμακο Lobivon. Είναι Β-Αποκλειστές (Beta Blockers) που μειώνουν τους παλμούς, μειώνουν τη πίεση και ελέγχουν τη δράση της αδρεναλίνης στον οργανισμό. Επειδή επιρεάζουν την αδρεναλίνη έχουν και αγχολυτική ιδιότητα αν και δεν αναγράφεται αυτό στις οδηγίες. Γενικά οι Β-Αποκλειστές παρατήρησα ότι δε με άφηναν να αγχώνομαι.

Όταν άρχισα λοιπόν να παίρνω αγωγή για τη καρδιά σταμάτησαν εντελώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πνευματικές διαταραχές που με ταλαιπωρούσαν χρόνια! Είχε δίκαιο λοιπόν ο Ιπποκράτης όταν έλεγε ότι κάθε ασθένεια είναι ψυχοσωματική. Οπότε, λόγο ότι χτυπούσε σε γρήγορο ρυθμό η καρδιά μου, έπαθα αγχωτικές διαταραχές.

Πριν λίγες μέρες σταμάτησα τα Lobivon επειδή κάνω καλύτερη διατροφή και γυμνάζομαι, έτσι δε μου χρειάζονται πολύ, αλλά και επειδή έχουν μικρές παρενέργειες.

Έτσι λοιπόν προχθές αγόρασα ένα Energy Drink να πιω, (όπως συνηθίζω να κάνω όταν κάθομαι στον υπολογιστή) το οποίο φυσικά έχει καφεΐνη.

Μετά από μερικές ώρες πάω να καθαρίσω τα γυαλιά μου και έτσι όπως τα κρατούσα μου κόλλησε η χαζή αυτοκαταστροφική ιδέα ότι μπορεί να χτυπήσω το μάτι μου με το σκελετό του γυαλιού!!!

Μάλιστα πολλές φορές έβγαζα το σκελετό, τον έστρεφα προς το μάτι μου, και σκεφτόμουν την ίδια ιδέα να πραγματοποιήται στο μυαλό μου! Αφού μετά πήγαινα στο καθρέπτη να δω αν έπαθε τίποτα το μάτι μου (από την ιδέα και μόνο), ενώ φυσικά η ιδέα δεν υλοποιήθηκε!!! Όπα λέω δεν είμαι καλά, αρχίζω να χαζεύω...!

Χθες κάθισα και σκέφτηκα ότι αφού σταμάτησα απότομα τους Β-Αποκλειστές που μείωναν το άγχος και ήπια και καφεΐνη, λογικό ήταν να πυροδοτηθεί πάλι ο ίδιος μηχανισμός αγχωτικής διαταραχής!

Σήμερα είμαι καλύτερα, βέβαια δε τολμώ να πιω καφέ ή άλλο Energy Drink.

Τι να κάνω δε ξέρω. Δε θέλω να ξαναρχίσω τα χάπια για τη ταχυκαρδία. Μήπως γνωρίζει κανείς καμιά άλλη λύση; Ας πούμε κανένα βότανο ή κάποια συμβουλή για την αποφυγή αυτών των διαταραχών;

Είπα να γράψω την εμπειρία μου σε αυτό το φόρουμ μήπως και ανακουφιστώ λιγάκι από τις ανόητες "ιδέες" μου.

Αν κάποιος έχει παρόμοιες εμπειρίες ας μου απαντήσει.
    Last edited by Master; 09-04-2011 at 04:15.

Senior Member
    Μaster γεια σου! Πολυ καλα εκανες κι εγραψες εδω!
    Παρομοια εμπειρια με ιψδ δεν εχω μου κολλαν βεβαια κατα καιρους διαφορες ιδεες στο μυαλο κ τα σκεφτομαι συνεχεια η κανω επαναλαμβανομενες πραξεις αλλα οχι σε σημειο να δυσκολευουν τη ζωη μου κ να υποφερω..
    Το οτι σταματησες τα φαρμακα απο μονος σου πολυ λαθος προφανως επαναπαυτηκες με το γεγονος οτι ειχες την αισθηση πως εφοσον εισαι μια χαρα δεν σου χρειαζονται αλλο...το ιδιο λαθος κανουν πολλοι ανθρωποι κ τις περισσοτερες φορες υποτροπιαζουν...
    τεσπα επι της ουσιας τωρα κοψε καλυτερα τα ενεργειακα ποτα για παν ενδεχομενο κ ενημερωσε το γιατρο σου σχετικα με το πως νιωθεις ισως σου δωσει κατι πιο ελαφρυ..
    πιστεψε με κανεις δεν θελει να παιρνει χαπια αυτο ειναι σιγουρο προσπαθησε να μετριασεις το αγχος κ τις ιδεες γενικα πιστευω πως πρεπει να εχουμε τα χαπια ως εσχατη λυση..
    τωρα σχετικα με βοτανα η βαλεριανα ενδυκνειται για ηπιο εως μετριο αγχος βρισκεις στα φαρμακεια κ σε μαγαζια που πουλαν βοτανα κ τετοια ρωτα κι εκει σιγουρα θα ξερουν να σου προτεινουν κι αλλα...
    " I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."

Junior Member
    Το φάρμακο που σταμάτησα μου το είχε γράψει ο καρδιολόγος, δεν είναι ψυχιατρικό σκεύασμα. Όμως μου είχε σταματήσει τις παραπάνω πνευματικές διαταραχές που ανέφερα χωρίς να το περιμένω! Σίγουρα δεν είναι περίεργο αφού τα πάντα επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, από απλά φάρμακα μέχρι τροφές!

Το καλό είναι ότι επειδή διαβάζω αρκετά πράγματα, γνωρίζω πλήρως τα αίτια αυτών των διαταραχών, η ταχυκαρδία είναι ο ένας λόγος αλλά επίσης φταίει και που έχω από παλιά καταπιεσμένο θυμό.

Οπότε έχουμε να κάνουμε με καταπιεσμένα ένστικτα + σωματικό πρόβλημα.

Η φύση του ανθρώπου είναι ολιστική, και ολιστικά θα πρέπει να βλέπουμε και τις ασθένειες. Ένα σωματικό σύμπτωμα μπορεί να δώσει υποσεινήδητα ερεθίσματα στο μυαλό και να δημιουργήσει πνευματική διαταραχή. Επίσης και μια πνευματική διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει σωματικά προβλήματα. Όλα είναι ψυχοσωματικά και ισχύει αυτό που λέγαν οι πρόγονοί μας: “Νους υγιής εν σώματι υγιή”.

Πάντως το ότι έγραψα στο φόρουμ νομίζω ότι με βοήθησε. Είδα το θέμα ακόμα πιο ορθολογιστικά και νομίζω ότι μου έφυγε ο ιδεοψυχαναγκασμός (σαν διαδικτυακή ψυχοθεραπεία ένα πράγμα)! Ευτυχώς που δεν έγινε κανένα κακό :D

Για τη βαλεριάνα ίσως να είναι καλή η ιδέα πάντως. Αλλά και μόνο που σταμάτησα το καφέ αυτές τις μέρες νομίζω βοήθησε πολύ.

Senior Member
    Εχεις απολυτο δικιο σ αυτα που γραφεις! Καλα εκανες κ εγραψες εδω!
    Το σωμα κ το πνευμα ειναι αλληλενδετα κ οποιαδηποτε διαταραχη στο ενα μπορει να εχει επιπτωσεις κ στο αλλο..
    Ευχομαι παντα να σαι καλα!!:)

Banned
    οι β αποκλειστες ειναι φαρμακα τα οποια σου κατευναζουν τους παλμους και την αδρεναλινη και κατα συνεπεια και το αγχος..ενω δεν ειναι αγχολυτικο
    χρησιμοποιειται σε ατομα με φοβιες η αγχωδη διαταραχη,επειδη τα αποτελεσματα του ειναι τετοια που βοηθουν σε τετοιες καταστασεις.ειναι καθαρα καρδιολογικο φαρμακο με χρηση ομως και σε αγχωδεις διαταραχες,γιαυτο μαι φρεντ σου επανηλθαν οι βλακιουλες..ρωτα τον γιατρο σου αν μπορεις να παιρνεις τουλαχιστον 1/4 ημερισιως.

Junior Member
    Ναι Dora έχεις δίκαιο, αλλά προσπαθώ να το αντιμετωπίσω με πιο φυσικούς τρόπους :)

Ευχαριστώ πολύ Lacrymosa! Εύχομαι τα καλύτερα σε σένα, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ! Ας έχουμε όλοι Πνευματική Ευτυχία, Ανώτερη Συνειδητότητα και Αυτοέλεγχο!

Senior Member
    Nα σαι καλα master!!:) Μακαρι να ερθουν καλυτερες στιγμες για ολους μας! Καλη συνεχεια!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Lacrymosa View Post
    Nα σαι καλα master!!:) Μακαρι να ερθουν καλυτερες στιγμες για ολους μας! Καλη συνεχεια!

Από όσο ξέρω τα b-blockers δεν έχουν καμία σχέση με το ΚΝΣ (με τον εγκέφαλο). Παίρνω και εγώ καμια φορά για ορθοστατική ταχυκαρδία. Μπορούν να ηρεμήσουν βέβαια και από το άγχος (όχι τόσο το ψυχολογικό, κυρίως το σωματικό. Από την άλλή η αίσθηση του άγχους είναι ουσιαστικά η αντίληψη εσωτερικών σωματικών αλλαγών, οπότε ηρεμώντας το σώμα ίσως να ηρεμείς και την "ψυχη"). Ίσως να είναι απλά και σύμπτωση.

Senior Member
    -υποθετω προφανως εκοψες το Β μπλοκερ για τις παρενεργειες , ολα τα αγγειοδιασταλτικα εχουν παρενεργειες . Μια λυση ισως ειναι τα αντιυπερτασικα 'Τα Κεντρικως Δρωντα' τα λεγομενα, εχουν πολυ λιγοτερες παρενεργειες (οι καρδιολογοι για εναν ανεξηγητο (?) λογο δεν τα προτεινουν) ειναι απ τα παλαιοτερα αντιυπερτασικα και η μονη τους ισως παρενεργεια ειναι λιγη υπνηλια (δεν ειναι αναγκη να τα περνεις οταν οδηγεις πχ). Μοιαζουν πολυ με τα αγχολυτικα , μερικοι μαλιστα τα προτεινουν και για ψυχολογικα αιτια, οπως αντιστροφα μερικοι καρδιολογοι προτεινουν συμπληρωματικα κ αγχολυτικα για την υπερταση (βενζοδιαζεπινες πχ) . Κατι σαν αλληλοκαλυπτομενα φαρμακα , μονο που αυτα δρουν στο συμπαθητικο νευρικο συστημα κ προκαλουν πτωση της αρτηριακης πιεσης , κατεβαζοντας και τους παλμους της καρδιας ( δεν δρουν στα αγγεια δηλαδη (αυτο ειναι το πλεονεκτημα τους) γιαυτο λεγονται και κεντρικως δρωντα ) ...................συζητα με το γιατρο σου για την κλονιδινη, ενα απο αυτα τα φαρμακα.... ευχομαι να βοηθησει.

Member
    Εγώ από μικρός πιστεύω ότι η ιδψ διαταραχή ως αφετηρία της έχει την καρδιά και όχι τον εγκέφαλο.Αν ρωτήσεις καρδιολόγο τα πλέον αγχώδη άτομα είναι αυτά με υπερτροφία βαλβίδος ... Επίσης έχω ρωτήσει άτομο με ιδψ που είχε πρόβλημα ταχυκαρδιών και από τη στιγμή που πήρε χάπια για την καρδιά του έχει μειωθεί στο 90% και το πρόβλημα της ιδψ χωρίς ψυχολόγους και χωρίς ψυχιατρικά χάπια.Γενικά είμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας για τις ψυχιατρικές παθήσεις.Ήδη ανακοινώθηκε προ εβδομάδος ότι Άγγλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των παιδιών με ημικρανία με αύρες στον καρδιολογικό έλεγχο βρέθηκε να παρουσιάζει τρύπα στην καρδιά !

Senior Member
    Quote Originally Posted by genehunter View Post
    Εγώ από μικρός πιστεύω ότι η ιδψ διαταραχή ως αφετηρία της έχει την καρδιά και όχι τον εγκέφαλο.Αν ρωτήσεις καρδιολόγο τα πλέον αγχώδη άτομα είναι αυτά με υπερτροφία βαλβίδος ... Επίσης έχω ρωτήσει άτομο με ιδψ που είχε πρόβλημα ταχυκαρδιών και από τη στιγμή που πήρε χάπια για την καρδιά του έχει μειωθεί στο 90% και το πρόβλημα της ιδψ χωρίς ψυχολόγους και χωρίς ψυχιατρικά χάπια.Γενικά είμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας για τις ψυχιατρικές παθήσεις.Ήδη ανακοινώθηκε προ εβδομάδος ότι Άγγλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των παιδιών με ημικρανία με αύρες στον καρδιολογικό έλεγχο βρέθηκε να παρουσιάζει τρύπα στην καρδιά !
    εχω ακουσει το ιδιο κ για τις αρρυθμιες..κ γενικως οτι ατομα με αγχωδεις διαταραχες που αντιμετωπιζουν κ καρδιολιγικα προβληματα μπορουν να αντιμετωπισουν το προβλημα πιο αποτελεσματικα με χαπια για την καρδια κ οχι τοσο με αγχολυτικα..