Tardive dyskinesia.
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 14 of 14
    Senior Member

Tardive dyskinesia.

Τι μπορουμε να κανουμε για αυτο? Ειναι σε ελαφρια μορφη και ειμαι με 30 mg abilify.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Χμ μπορει και να μην εχω αλλα διηστανται οι αποψεις μπορει να χω και λιγο...
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Quote Originally Posted by keep_walking View Post

Είναι παρκινσονισμός, αλλά χλωμό να το έχεις με το abilify. Συνήθως αυτό εμφανιζοταν στην χρόνια χρήση παλιών αντιψυχωσικών. Σε περιπτώσεις που υπάρχει και είναι σοβαρό, οι γιατροί μπορεί να σου γράψουν αντι-παρκινσονικό. Μίλα με τον γιατρό σου. ;)

Senior Member
    Πετραν να ρωτησω...ενα χαπι κρατα ακριβως 24 ωρες? Δηλαδη υπαρχουν ημιζωες και τα συναφη , αλλα μηπως θα μπορουσα να παιρνω ενα χαπι καθε δυο μερες ξερω γω? Εχει βαση αυτο το ερωτημα?

Senior Member
    Πετραν να ρωτησω...ενα χαπι κρατα ακριβως 24 ωρες? Δηλαδη υπαρχουν ημιζωες και τα συναφη , αλλα μηπως θα μπορουσα να παιρνω ενα χαπι καθε δυο μερες ξερω γω? Εχει βαση αυτο το ερωτημα?

Ενδιαφέρον ερώτημα αλλά δεν είμαι γιατρός για να απαντήσω. Μπορεί να φαίνεται απλό δηλαδή, αλλά το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψην του την ημιζωή (όπως είπες), την δόση και την κάθε περίπτωση ξεχωριστά είναι που οδήγησε στην δημιουργία της ξεχωριστής ιατρικής ειδικότητας του ψυχιάτρου :p (ας κάνουν κάτι και αυτοί, διαγνωστικά είναι η πιο lame ειδικότητα από όλες λολ). Τώρα που το έψαξα μια στιγμή (και φαντάζομαι το έψαξες και εσύ?) είδα ότι το abilify έχει ημιζωή περίπου 3 μέρες. Δηλαδή σε 3 μέρες θα έχει μείνει το 0,5 της δόσης, πράγμα που σημαίνει ότι σε 2 θα έχουν μείνει τα 0,8 or something (nevermind my maths). To θέμα είναι ότι κάθε μέρα που το παίρνεις προστίθεται abilify σε αυτό που υπάρχει ήδη στο αίμα σου και ίσως αυτή ουσιαστικά η (πολλαπλάσια) δόση σε αυτά τα συγκεκριμένα milligram στο αίμα σου να χρειάζονται για να κάνουν την "δουλειά στον εγκέφαλο" και να σε κρατάνε σε σταθερά επίπεδα. Αν το παίρνεις μέρα παρα μέρα η δόση που παίρνεις είναι ουσιαστικά η μισή. Αν π.χ. παίρνεις 20 mg. την μέρα οπότε κατα μέσο όρο έχεις 50 mg. abilify (αν δεν κάνω λάθος) στον οργανισμό σου κάθε μέρα και αυτά σε κρατάνε μακριά από υποτροπή, το να το παίρνεις μέρα παρα μέρα πάει στα 25 mg. την μέρα. Ίσως αυτή η δόση απλά να μην είναι αρκετή. Χώρια του ότι δεν ξέρω κατα πόσο καλό είναι να κάνεις "άλμα" μια μέρα. Ο εγκέφαλος είναι δυναμικό σύστημα και αν στους νευρουποδοχείς "λείψει" η απαιτούμενη δόση να αρχίσουν να κάνουν τρελά πράγματα...δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να υπάρχει μια τέτοια διήμερη λήψη και το κατα πόσο μπορεί να προσαρμοστεί το "σύστημα" σε κάτι τέτοιο... ενώ η δόση θα είναι η μισή. Οπότε μιλάς με τον γιατρό σου αυστηρά! Μην κάνεις πειράματα μόνος σου keep! :p
    Last edited by PETRAN; 26-04-2011 at 05:56.

Senior Member
    τι εννοεις? σου ανοιγοκλεινει το στομα και πεταγεται η γλωσσα μεσα εξω χωρις να μπορεις να το ελεξεις?
    καλα ποσα χρονια παιρνεις αντιψυχωσικα?

Banned
    δεν νομιζω να χεις tardive dyskinesia... διοτι δεν υπαρχει πλεον...αυτο συνεβαινε με τα παλια αντιψυχωσικα και ψυχιατρος φιλος της οικογενειας μου πε οτι εχει να δει εδω και 10 χρονια...και κατι να εμφανιστει φευγει με το Rivotril

Senior Member
    Quote Originally Posted by alexandros2985 View Post
    τι εννοεις? σου ανοιγοκλεινει το στομα και πεταγεται η γλωσσα μεσα εξω χωρις να μπορεις να το ελεξεις?
    καλα ποσα χρονια παιρνεις αντιψυχωσικα?
    :eek:

sorry αλλά μου ήρθε η εικόνα του "ανώμαλου της γειτονιάς" που δεν μπορεί να συγκρατήσει το πάθος του και με αυτόν τον τρόπο που περιγράφεις δείχνει τις προθέσεις του σε νεαρές γυναίκες!:D
    (αστειεύομαι)
    Μετά την (ατυχή μπορώ να πω :p) περιγραφή σου, μπήκα στον πειρασμό να δω τί ακριβώς είναι το "Tardive dyskinesia" σε βιντεάκια που υπάρχουν στο youtube. Μάλλον αυτά που είδα είναι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γι αυτό, αν δηλαδή μπορεί να προκληθεί από τα αντιψυχωσικά και σε ποιο βαθμό. Αυτό όμως που ξέρω, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι ότι ο keep δεν εμφανίζει τέτοια συμπτώματα. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, ανοιγοκλείνει το στόμα του μόνο όταν καταβροχθίζει οτιδήποτε είναι φαγώσιμο :p
    Last edited by iberis; 26-04-2011 at 13:46.

Senior Member
    iberis πραγματι ετσι οπως το εγραψα ηταν καπως αστειο κι γελασα λιγο με αυτο που εγραψες.

Senior Member
    Quote Originally Posted by iberis View Post
    :eek:

sorry αλλά μου ήρθε η εικόνα του "ανώμαλου της γειτονιάς" που δεν μπορεί να συγκρατήσει το πάθος του και με αυτόν τον τρόπο που περιγράφεις δείχνει τις προθέσεις του σε νεαρές γυναίκες!:D
    (αστειεύομαι)
    Μετά την (ατυχή μπορώ να πω :p) περιγραφή σου, μπήκα στον πειρασμό να δω τί ακριβώς είναι το "Tardive dyskinesia" σε βιντεάκια που υπάρχουν στο youtube. Μάλλον αυτά που είδα είναι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γι αυτό, αν δηλαδή μπορεί να προκληθεί από τα αντιψυχωσικά και σε ποιο βαθμό. Αυτό όμως που ξέρω, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι ότι ο keep δεν εμφανίζει τέτοια συμπτώματα. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, ανοιγοκλείνει το στόμα του μόνο όταν καταβροχθίζει οτιδήποτε είναι φαγώσιμο :p
    Εμ απλως ανοιγοκλεινω πολλες φορες το στομα σαν ...ψαρι νομιζω..εννοω λιγο σαν να πιπιλιζω καπως ετσι...καποιες φορες. Νομιζω δηλαδη , δεν το καταλαβαινεις ευκολα και μπορει να ειναι ολιγη tardive dyskinesia.

Senior Member
    δεν παιρνεις καποιο αντιπαρκινσονικο - αντιχολινεργικο ;

εγω παιρνω..

επισης εχω ακουσει κατι για βιταμινες (βιταμινη ε αν θυμαμαι καλα) που βοηθαει καπως.

παντως καλο ειναι να το συζητησεις με το γιατρο σου ,οσο το δυνατον πιο γρηγορα.
    Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.

Senior Member
    Quote Originally Posted by PETRAN View Post
    Ενδιαφέρον ερώτημα αλλά δεν είμαι γιατρός για να απαντήσω........ Ίσως αυτή η δόση απλά να μην είναι αρκετή. Χώρια του ότι δεν ξέρω κατα πόσο καλό είναι να κάνεις "άλμα" μια μέρα. Ο εγκέφαλος είναι δυναμικό σύστημα και αν στους νευρουποδοχείς "λείψει" η απαιτούμενη δόση να αρχίσουν να κάνουν τρελά πράγματα...δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να υπάρχει μια τέτοια διήμερη λήψη και το κατα πόσο μπορεί να προσαρμοστεί το "σύστημα" σε κάτι τέτοιο... ενώ η δόση θα είναι η μισή. Οπότε μιλάς με τον γιατρό σου αυστηρά! Μην κάνεις πειράματα μόνος σου keep! :p
    στα παραπανω θα ηθελα να προσθεσω, οτι ειναι ηδη παρακινδυνευμενο να το κανει κανεις εχοντας εντολη γιατρου για την δοση του, γιατι στην ουσια ειναι σαν να μειωνει την δοση του στο μισο.
    φανταστειτε τωρα τι γινεται αν εχει χρονια να παει στον γιατρο και στην ουσια εχει διαμορφωσει την κανονικη δοση του ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
    και απ οτι ξερω, η απαιτουμενη δοση δεν ειναι κατι σταθερο αλλα μπορει να εχει διαφορετικη επιδραση αναλογα με το περιστασιακο στρες που μπορει να εχει καποιος και με αλλους τετοιους παραγοντες φανταζομαι...
    εν κατακλειδει, εγω πιστευω οτι ειναι καλο καποιος να πηγαινει για ρυθμιση της δοσης του καθε καποιο διαστημα στον γιατρο του ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, κι εκει μπορει να κανει και τετοιου ειδους συζητησεις για ιδεες που μειωνουν κι αλλο την (υποτιθεμενα) ρυθμισμενη δοση...

ΑΥΤΑ!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    στα παραπανω θα ηθελα να προσθεσω, οτι ειναι ηδη παρακινδυνευμενο να το κανει κανεις εχοντας εντολη γιατρου για την δοση του, γιατι στην ουσια ειναι σαν να μειωνει την δοση του στο μισο.
    φανταστειτε τωρα τι γινεται αν εχει χρονια να παει στον γιατρο και στην ουσια εχει διαμορφωσει την κανονικη δοση του ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
    και απ οτι ξερω, η απαιτουμενη δοση δεν ειναι κατι σταθερο αλλα μπορει να εχει διαφορετικη επιδραση αναλογα με το περιστασιακο στρες που μπορει να εχει καποιος και με αλλους τετοιους παραγοντες φανταζομαι...
    εν κατακλειδει, εγω πιστευω οτι ειναι καλο καποιος να πηγαινει για ρυθμιση της δοσης του καθε καποιο διαστημα στον γιατρο του ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, κι εκει μπορει να κανει και τετοιου ειδους συζητησεις για ιδεες που μειωνουν κι αλλο την (υποτιθεμενα) ρυθμισμενη δοση...

ΑΥΤΑ!
    Εδω που τα λεμε δεν ξερει ο γιατρος. Εκτος αν σε παρακολουθει στενα και αρχισεις και του λες τιποτα παλαβα. Κατα τα αλλα δεν ξερει και πολλα για ποση δοση χρειαζεται το δικο σου ερμο κεφαλι:)

Senior Member
    Τι μπορουμε να κανουμε για αυτο? Ειναι σε ελαφρια μορφη και ειμαι με 30 mg abilify.
    ελα ρε κι εγω παιρνω 30 mg abilify δεν ξερω τι σκατα ακριβως σημαινει το tardine dyskinesia αλλα αυτο που εχω προσεξει στον εαυτο μου ειναι οτι πολες φορες τρεμουν τα χειλη μου η τρεμει το εριστερο μου ποδι κ μουδιαζει επισης αυτο που στανταρ δεν μπορω ειναι να εχω ακινητα τα χερια μου ειδικα οταν παω να βαψω νυχια τρεμουν τα χερια μου κ φευγει το μανο κ γινομαι σκατα εμενα μου ειπε οτι αν δεν το αντεχω τοσο να μου δωσει ακινετον αλλα δεν θελω ηδη 4 χαπια παιρνω νταξ το παλευω...
    " I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."