Ο.ΚΑ.ΝΑ: Λίστα της “ντροπής”.
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26
    Junior Member

Ο.ΚΑ.ΝΑ: Λίστα της “ντροπής”.

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα και Χριστός Ανέστη.
    Είμαι 43 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια κάνω χρήση ηρωίνης. Ξεκίνησα στα 19 με χασίς και στα 30 “κόλλησα” με την πρέζα. Δεν τρυπιέμαι, πίνω μόνο μυτιές αν και έχω περάσει και από την ξεφτίλα του “βαρέματος” αλλά το έκοψα (το “βάρεμα”) εδώ και 8 χρόνια. Φυσικά στα 24 συνολικά χρόνια που είμαι στην χρήση έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα ναρκωτικά! Επίσης να πω εδώ ότι είμαι παντρεμένος, έχω ένα αγοράκι 3 ετών και εργάζομαι στην δική μου επιχείρηση. (Διατηρώ κατάστημα με 6 υπαλλήλους).
    Λοιπόν στο θέμα μας.
    Έχω κάνει αίτηση στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. για να ενταχθώ στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης (μεθαδόνη) τον Νοέμβριο 2004 και ακόμη και σήμερα (Απρίλιος 2011) περιμένω να με καλέσουν.
    Συγκεκριμένα έχω αριθμό πρωτοκόλου 6600. Στις 10/4 που τηλεφώνησα στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Για να μάθω σε ποιόν αριθμό βρίσκεται τώρα η λίστα μου είπαν στον αρ.6220. Περιμένω 6½ χρόνια και μέχρι να έρθει η σειρά μου θα κλείσω σίγουρα τα 7 χρόνια αναμονής. Όλα αυτά τα χρόνια στην χρήση με έχουν εξουθενώσει ψυχικά και οικονομικά. Ευτυχώς σωματικά διατηρούμαι ακόμη κάπως αλλά ως πότε θ' αντέξω;
    Φυσικά στην ίδια θέση με την δική μου βρίσκονται περίπου 6.000 άτομα (6.000 οικογένειες) που έκαναν αίτηση μετά από μένα. (Η λίστα σήμερα έχει φτάσει στον αρ. 12.500 περίπου).
    Όλες αυτές οι οικογένειες ανεβαίνουν καθημερινά το δικό τους “Γολγοθά”.
    Έγραψα αυτό το θέμα αφ' ενός για να γνωστοποιήσω - υπενθυμίσω ένα πρόβλημα που ταλανίζει 6.000 οικογένειες και δεν ασχολείται κανένας με αυτό και αφ' ετέρου για να ρωτήσω άν στο παρόν forum υπάρχει κάποιος συμπάσχων μαζί μου.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Last edited by stelios68; 27-04-2011 at 11:48.
    http://www.timeanddate.com/counters/fullscreen.html?mode=a&year=2011&month=11&day=10&p0=26

Senior Member
    δεν γνωρίζω αλλά το ΚΕΘΕΑ δεν σε εξυπηρετεί?

Junior Member
    Quote Originally Posted by pelariry View Post
    δεν γνωρίζω αλλά το ΚΕΘΕΑ δεν σε εξυπηρετεί?
    Γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν προσπαθήσει να απεξαρτηθούν και με προγράμματα του ΚΕ.ΘΕ.Α. και με προγράμματα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου.
    Η ζυγαριά γέρνει προς την μεριά του O.KA.NA. Tι θέλω να πω μ' αυτό; Ότι επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου πιστεύω ότι μόνο με κάποιο υποκατάστατο (μεθαδόνη) θα τα μπορέσω να τα καταφέρω. Το ΚΕ.ΘΕ.Α. δεν έχει προγράμματα υποκατάστασης αλλά μόνο "στεγνά" προγράμματα. Επίσης από τους γνωστούς μου, περισσότεροι έγιναν καλά κάνοντας χρήση κάποιου υποκατάστατου (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) παρά σε κάποιο "στεγνό" πρόγραμμα.
    http://www.timeanddate.com/counters/fullscreen.html?mode=a&year=2011&month=11&day=10&p0=26

Senior Member
    Xμμ... Τωρα καταλαβα γιατι τοσοι και τοσοι την κανουν για κεντρα απεξαρτησης στο εξωτερικο. Αυτη την πιθανοτητα την εχεις σκεφτει;

Junior Member
    Quote Originally Posted by carrie View Post
    Xμμ... Τωρα καταλαβα γιατι τοσοι και τοσοι την κανουν για κεντρα απεξαρτησης στο εξωτερικο. Αυτη την πιθανοτητα την εχεις σκεφτει;
    Έχω πάει 2 φορές στην Ισπανία το 2002 και το 2004. Μόλις επέστρεψα ξανακύλησα. Γι' αυτό λέω πιο πάνω ότι "δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου".
    Αντιθέτως βλέπω από κοντά διάφορους γνωστούς μου πως κάνουν την θεραπεία στον O.KA.NA. με μεθαδόνη. Υπάρχει κάποιο υποκατάστατο και έχει "ξεκολλήσει" το μυαλό τους από την ηρωίνη. Ξέρω και άλλους που την τέλειωσαν την θεραπεία (2-3 χρόνια διαρκεί) και τώρα είναι μια χαρά.
    Δηλαδή σταμάτησαν την ηρωίνη με την βοήθεια της μεθαδόνης και μετά μείωναν μέρα με την μέρα την μεθαδόνη (με την φροντίδα και τις συμβουλές των θεραπευτών τους πάντα) και έγιναν καλά.

Senior Member
    στέλιο, στο 18 άνω έχεις απευθυνθεί?
    ένας φίλος μου καθάρισε εκεί κ ήταν πολυ ευχαριστημένος από το σύστημά τους.
    http://www.mazi.org.gr/

Senior Member
    Στέλιο ευχομαι γρήγορα να ξεφυγεις από αυτην την κατάσταση.

Ειναι λογικο να σε βολεύει κάποιο ανοιχτο προγραμμα αφού εχεις δική σου επιχείρηση και οικογένεια. Γνωριζω πολύ καλά ανθρωπο που απεξαρτηθηκε στον ΟΚΑΝΑ με τη χρηση υποκατάστατου, αν και αργότερα πέρασε και μια υποτροπή. Είμαι σίγουρη οτι γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα, οτι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να παραμείνεις καθαρός, γιατί κάποτε και η "ασφάλεια" του υποκατάστατου σταματάει. Νομιζω οτι η ψυχοθεραπεια θα σε βοηθησει σε αυτο το κομμάτι

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε σε κάθε νοσοκομείο να υπάρχουν παραρτήματα του ΟΚΑΝΑ και να σταματήσει πια αυτό το πράγμα με τις λίστες.
    Οσο για τα κλειστά και στεγνά προγράμματα, και αυτά έχουν τη χρησιμοτητα τους. Ολα τα προγράμματα είναι καλά, ακόμη και αν από το καθένα σωθεί έστω και ένας άνθρωπος.

Senior Member
    Αν κάποια στιγμή το επιθυμείς γράψε μας και δυο λόγια για το πως το περνάει ολο αυτό η γυναίκα σου.

Junior Member
    Quote Originally Posted by arktos View Post
    στέλιο, στο 18 άνω έχεις απευθυνθεί?
    Το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθεί το 18ΑΝΩ είναι "κλειστό". Δηλαδή για 6-7 μήνες πρέπει να ζεις μέσα στην μονάδα εσώκλειστος.
    Εγώ έχω οικογένεια, παιδί, επιχείρηση. Αν δεν πηγαίνω στην δουλειά μου ποιός θα κρατήσει το μαγαζί, ποιός θα συντηρεί την οικογένεια και πολλά άλλα.
    Έχω κατασταλάξει ποιό πρόγραμμα είναι για μένα. Γνωρίζω τον εαυτό μου και έχω και γνωστούς που παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και βλέπω. (Εννοώ το Πρόγραμμα Υποκατάστασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ.).
    Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα που ζούμε έτσι είναι αυτά. Πρέπει να περιμεεεένεις χρόνια ολόκληρα!!

Στέλιο...έχω αρκετή εμπειρία στο θέμα της ηρωίνης, (ευτυχώς όχι προσωπική).
    Θα σου πω μια από τις εκατοντάδες ιστορίες που ξέρω, και τις έχω ζήσει, δεν τις είδα σε ταινία.
    Ήταν δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Έπιναν τα πάντα, από μαύρα κόκες, πρέζα, όλα.
    Κατέληξαν στην πρέζα. Η κοπέλα δεν μπήκε ποτέ σε πρόγραμμα, εν αντιθέσει με τον αδελφό της που μπαινόβγαινε μόνιμα. Να μη ξεχάσω να σου πω, πως και αυτοί ήταν επιχειρηματίες, αυτός παντρεύτηκε στην πορεία, έφυγε πήγε στην άλλη άκρη, άνοιξε δική του επιχείρηση, αλλά το θέμα δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Έμπλεκε και ξέμπλεκε κάθε λίγο και λιγάκι.
    Η κοπέλα, γυναίκα πλέον γνώρισε έναν άνθρωπο τον οποίο ερωτεύτηκε τρελλά και στάθηκε δίπλα της και έκανε αποτοξίνωση ξερά, χωρίς τίποτα, ουτε καν ηρεμιστικά. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια. Δεν ξανακύλησε ποτέ, είναι με τον ίδιο άνθρωπο, έχουν παντρευτεί ζει εντελώς διαφορετική ζωή.
    Δυστυχώς πριν τρία χρόνια, ο αδελφός της ξανακύλησε για 12343η φορά και μας αποχαιρέτησε στα 38 του.
    Τι θέλω να πω με αυτό? Δεν υπάρχουν ξερά και χλωρά. Υπάρχει θέλω ή δε θέλω να είμαι έτσι, να εξαρτάμαι από κάτι.
    Δεν σου κάνω την έξυπνη, έχω εκατό εξαρτήσεις στη ζωή μου, αλλά η πρέζα δεν είναι πλάκα, είναι παίζω με το θάνατο και αν μη τι άλλο έχεις και ένα παιδί που δεν θα πάρει ποτέ απαντήσεις σε περίπτωση που σου συμβεί κάτι...:)

Senior Member
    στέλιο, το καταλαβαίνω αυτο που λες για το 18.
    δν υπάρχει καμία περίπτωση να κρατήσει τομαγαζί σου κάποιος άλλος?
    ξέρω βέβαια πως αν δν έχεις τον έλεγχο εσύ, πολλά μπορεί να συμβούν.
    αλλά πρόκειται για τη ζωή σου!

με τη θεοφανία συμφωνώ.
    ξέρω όμως επίσης πως δν είναι εύκολο για όλους.
    λένε πως όταν εθιστείς, πάντα θα έρχεται στο μυαλό σου η ηρωϊνη.
    κ εύκολα μπορείς να κυλήσεις.

είχα εμπειρία από κοκαϊνη κ δν το κρύβω πως υπάρχουν στιγμές που τη σκέφτομαι.
    φέρνω στο μυαλό μου όμως τις στιγμές της κατάντιας κ διώχνω την όποια επιθυμία.
    δν ξέρω βέβαια αν βρεθεί μπροστα μου τί θα κάνω.
    γι' αυτό κ δν θα κατηγορήσω κανέναν αν δν έχει τη δύναμη να μν κόψει μόνος του από όποια ουσία.
    στην περίπτωση της ηρωϊνης ξέρω πως τα στερητικά είναι ανυπόφορα, αλλά υποθέτω πως το έχεις δοκιμάσει.
    αν όχι, καν'το.
    κ πάλι βέβαια θα πρέπει να αφήσεις το μαγαζί σου για ένα διάστημα κ φυσικά να βρίσκεσαι σε ένα χώρο εκτός σπιτιού.

Quote Originally Posted by arktos View Post
    δν ξέρω βέβαια αν βρεθεί μπροστα μου τί θα κάνω.
    Θα σταθώ σε αυτό που είπες αρκτε.
    Η φίλη μου, γιατί φίλη μου είναι, ο μοναδικός άνθρωπος που συναναστρέφεται/βλεπει/εχει επαφές από την προηγούμενη ζωή της, είμαι εγώ γιατί δεν κάνω χρήση.
    Έχει δημιουργήσει άλλες παρέες που δεν έχουν καμία σχέση με ηρωίνη και λοιπά και έτσι γλιτώνει το 50% του προβλήματος.
    Είναι πολύ σημαντικό το περιβάλλον του τοξικομανή όταν θέλει να γίνει πρώην. Αν πει κανω οφ και το βράδυ βγει με κάποιον που κάνει χρήση, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ποτέ.
    Θέλει ολοκληρωτική αλλαγή στη ζωή κάποιου για να ξεφύγει πραγματικά.

Junior Member
    Quote Originally Posted by Θεοφανία View Post
    Δεν υπάρχουν ξερά και χλωρά. Υπάρχει θέλω ή δε θέλω να είμαι έτσι, να εξαρτάμαι από κάτι.
    Λες να μην θέλω να γίνω καλά; Αλλά δεν μπορώ. Η φίλη σου είχε δυνατό χαρακτήρα τι να κάνουμε; Εγώ δεν έχω (και πολλοί άλλοι). Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Συνεπώς θεωρώ την μεθαδόνη (πρόγραμμα με κάποιο υποκατάστατο και όχι "στεγνό") ως την τελευταία λύση.
    Μετά από 13 χρόνια στην πρέζα έχω κάνει αρκετές προσπάθειες για να γίνω καλά όλες όμως χωρίς αποτέλεσμα. Έχω προσπαθήσει μόνος μου (με την κατανόηση της γυναίκας μου), έχω πάει στην Ισπανία (με την βοήθεια φαρμάκων), έχω επισκεφτεί ψυχίατρους. Πάντα το έκοβα αλλά μετά από 2-3 μήνες "καθαρός" ξανακυλούσα.
    Βλέπω όμως τα άτομα που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Υποκατάστασης (μεθαδόνη), να μην έχουν καμμιά σχέση με την ηρωίνη και στο τέλος να την σταματούν διαδοχικά και αυτήν και να θεραπεύονται.
    Απορώ γιατί εφ' όσον αποδεδειγμένα με την μεθαδόνη σώζονται άνθρωποι, το κράτος κάνει τον "κινέζο" και δεν την χορηγεί σε όσους την ζητούν (σε αποδεδειγμένα ασθενείς) αλλά αφήνει αυτον τον κόσμο να περιμένει 6 και 7 χρόνια όπως εγώ π.χ. Ο λόγος σίγουρα δεν είναι οικονομικός γιατί ένα χάπι μεθαδόνης κοστίζει περίπου όσο ένα depon! Ούτε να την αγοράζουμε από τα φαρμακεία με συνταγογράφηση και αυστηρό έλεγχο των γιατρών δεν μας το επιτρέπει. Τότε τι συμφέρον έχει το κράτος και μας στερεί αυτό το φάρμακο με αποτέλεσμα να ψωνίζουμε ηρωίνη; Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν......

Senior Member
    θεοφανία, πάντα παίζει να βρεθεί μπροστα σου κοκα.
    κ ας έχεις αλλαξει παρεες.

στέλιο, έχεις κάνει πολλα σίγουρα.
    κ σου είπα πως το καταλαβαίνω να μν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτοέλεγχο.
    γι' αυτό υπάρχουν κ τα κέντρα άλλωστε.
    σίγουρα κ η δουλειά σου θα σε αγχωνει.

έχε κατά νου πάντως πως πολλοί δν καθάρισαν ούτε κ με τη μεθαδόνη.
    πίνουν παράλληλα.
    δν θυμάμαι τί κολπα ακριβώς κάνουν κ φαίνονται καθαροί στα ούρα κ στις εξετάσεις γενικά.
    αλλά τα καταφέρνουν.

όσο για το κράτος ξέρεις εσύ να λειτουργεί κ πουθενά καλύτερα?
    πρέπει να είσαι ταυτόχρονα κ εθελοντής για να λειτουργήσουν τα πράγματα καλυτερα.
    είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά όχι στο χώρο της υγείας κ βλέπω πολλά.
    ο καθένας κοιτάει την πάρτη του κ τί μπορεί να φάει.

Senior Member
    Kι εγω μια ζωη στον εθελοντισμο, και τωρα εδω που ειμαι δε βρισκω πια ουτε αυτο! Να θες να γινεις εθελοντης και να μη σε παιρνουνε!!

Page 1 of 2 12 LastLast