Results 16 to 17 of 17
Thread: ΕΙΜΑΙ ΔΕΙΛΗ Η ΕΥΓΕΝΙΚΗ?
-
05-05-2011, 09:12 #16
Συμφωνώ με την crazy ότι το θέμα δεν είναι τόσο άσπρο ή μαύρο… υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορετικούς παράγοντες που καθορίζουν ανάλογα την αντίδραση μας…
Από την άλλη είναι πιθανόν τέτοιου είδους συμπεριφορές να βασίζονται σε κάποιες ριζωμένες αντιλήψεις (που έχουμε εισπράξει «αμάσητες» από το περιβάλλον) που κατά κάποιον τρόπο «ενοχοποιούν» την αντίδραση. Αντιλήψεις που ταυτίζουν τις αντιδράσεις αυτής της μορφής με την επιθετικότητα, αντιλήψεις που μας απαγορεύουν να εκφράσουμε συναισθήματα όπως ο θυμός (έχοντας τις περισσότερες φορές μια «αλλοιωμένη» εικόνα για το τι είναι θυμός, ποια η επιτρεπόμενη ένταση του, πως εκφράζεται κ.λπ.) , θεωρώντας ότι μια τέτοιου είδους έκφραση θα μας οδηγήσει σε διένεξη. Διένεξη που είναι απαγορευτική για εμάς μιας και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός άλλου εαυτού, μιας άλλη εικόνας, διαφορετική από αυτή που έχουμε οι ίδιοι για εμάς αλλά και από αυτή που βγάζουμε προς τα έξω: του «καλού» παιδιού, του ευγενικού, του συγκαταβατικού, του υπομονετικού… ενός παιδιού που είτε άμεσα είτε έμμεσα δέχονταν επιβράβευση από το περιβάλλον για όλες αυτές τις «αρετές»…
Από προσωπικές εμπειρίες έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές άνθρωποι με τέτοια σχήματα συμπεριφοράς κινούνται ανάμεσα σε δύο πόλους. Έτσι, κάποιες φορές, θυμώνουν υπερβολικά, είναι ευερέθιστοι, και κάποιες άλλες (ως συνέχεια της προηγούμενης αντίδρασης) αποσύρονται και οδηγούνται στη σιωπή…
Όπως λέει και η crazy το ζητούμενο είναι η ισορροπία, μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και συνειδητή θέση, η οποία δεν θα μας αφήσει κατάλοιπα, με συνειδητή ηρεμία και ευγένεια… Δύσκολη η επίτευξη αυτής της ισορροπίας αλλά έχω την εντύπωση ότι με την κατάλληλη προσέγγιση κάτι μπορούμε να κάνουμε…
- 05-05-2011, 12:31 #17
gus καλα τα λες !! το βασικο ειναι η ισορροπια στις αντιδρασεις μας, δεν χρειαζεται να ειμαστε ουτε στο ενα ακρο ουτε στο αλλο...βεβαια πολλες φορες τυχαινει ας πουμε να παρατηρω οτι κατι φαινομενικα σημαντο με εξοργιζει κ βγαζω θυμο κ αντιδραω εντονα κ μπορει να γινει κατι συνταρακτικο κ να μη νιωσω....εξαρταται κ απο το πως θα ειμαστε εκεινη τη στιγμη για το ποια θα ειναι η αντιδραση μας...μπορει στο ιδιο περιστατικο υπο πολλες κ διαφορετικες συνθηκες να αντιδρασουμε με πολλυς κ διαφορετικους τροπους...δεν πιστευω υπαρχει κατι στανταρ....
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."