εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    4

    εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία

    καλησπέρα!!
    είμαι τεταρτοετής φοιτήτρια ψυχολογίας στην αθήνα και έμαθα πέρσι ότι εκτός από το μεταπτυχιακό απαραίτητη για την κατάρτιση ενός ψυχολόγου είναι και η εκπαίδευση πάνω στην ψυχοθεραπεία.Οταν φυσικά το έμαθα έπαθα ένα μικρό σοκ(!) καθώς η εκαπίδευση διαρκεί 4 χρόνια και μαζί με το μεταπτυχιακό έχω ακόμα 7 χρόνια σπουδές.Θα θελα αν μπορέσει κάποιος να μου εξηγήσει αν οι γνώσεις που αποκτά κάποιος από την εκπαίδευση πιστοποιούνται από το δημόσιο και αν αναγνωρίζονται.Επιπλέον σε τι ακριβώς είναι χρήσιμη η εκπαίδευση?

    ευχαριστώ εκ των προτέρων...

  2. #2
    Administrator
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    1,033
    Mariatroop,
    η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη μιας και μόνο από κει θα μπορέσεις να αποκτήσεις τα \"εργαλεία της δουλειάς\".
    Στις πανεπιστημιακές σπουδές, παίρνεις μόνο μια γενική και πολύ επιφανειακή εικόνα για τις διαφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
    Καταλαβαίνω την εκπληξη σου, έτσι είναι όμως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
    Η Ιταλία για παραδειγμα θέλει όχι 7 αλλά 10 χρόνια σπουδών, μιας και η μεταπτυχιακή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική. (τουλάχιστον έτσι ήταν τα προηγούμενα χρόνια και φαντάζομαι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι).

    Αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι τρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε part time βάση και γενικώς μπορείς να τα παρακολουθήσεις παράλληλα με το μεταπτυχιακό σου ή την εργασία σου.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    4
    dodoni,

    σ\'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..Αυτό βασικά που θα\'θελα να ρωτήσω είναι αν ένας ψυχολόγος με πτυχίο πανεπιστημίου μπορεί να δουλεψει χωρίς εκπαίδευση ή έστω κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλλά και που?

  4. #4
    Member
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    37
    Θεωρητικά μπορεί να δουλέψει, με την έννοια ότι σου δίνεται άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Δημόσιο, από την άλλη όμως προκηρύσσονται ελάχιστες θέσεις Ψυχολόγων ανά την Ελλάδα, και ειδικά για να προσληφθείς μέσω ΑΣΕΠ πρέπει να έχεις μεταπτυχιακά και προΫπηρεσία.

    Αυτό που οι περισσότεροι κάνουν, κυνηγούν τις θέσεις μερικής απασχόλησης που κατά καιρούς προκηρύσσονται σε δήμους κυρίως, ή ξεκινούν κάπου εθελοντικά ώστε να αποκτήσουν εμπειρία, έστω και χωρίς πληρωμή.

    Πάντως, αν θες να δουλέψεις θεραπευτικά -και αργότερα ίσως και σε δικό σου γραφείο- είναι απαραίτητο να εκπαιδευτείς σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας. Κατ\' αρχάς, αυτό θα σε βοηθήσει στη δική σου αυτο-συνειδητοποίηση και αυτογνωσία, που είναι απαραίτητη για να μπορείς να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους, και θα σου διδάξει συγκεκριμένες τεχνικές προσέγγισης και θεραπείας του πελάτη, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα διαλέξεις.

    Καλή τύχη!

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    4
    σ\'ευχαριστώ perimpanoy!!βασικά αύτο που αναφέρεις για εθελοντική εργασία μπορείς να μου το εξηγήσεις??το θεωρώ καλή ιδέα αλλά δεν ξέρω που να ψάξω και επιπλέον ξέρεις αν η εθελοντική εργασία λαμβάνεται υπόψιν για το μεταπτυχιακό?

  6. #6
    Member
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    37
    Ασφαλώς η οποιαδήποτε εμπειρία σχετική με το αντικείμενο λαμβάνεται υπόψη ως επιπλέον θετικό προσόν σε κάθε συνέντευξη, είτε για δουλειά, είτε για μεταπ.

    Μπορείς να γραφτείς στον ΟΑΕΔ, αφού πάρεις το πτυχίο σου, και να ρωτήσεις εάν υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης επιδοτόύμενα στα οποία μπορείς να συμμετάσχεις, σχετικά με Κοινωνικές Επιστήμες.

    Μπορείς να πας στο Δήμο ή σε όποιον άλλο φορέα (ιδρύματα, ξενώνες, ψυχιατρεία) και να ζητήσεις να δουλέψεις εθελοντικά. Καλό θα ήταν όμως να ξέρεις κάποιον να πας συστημένη, ή να έχεις κάποιο ειδικό ενδιαφέρον, π.χ. εξαρτήσεις,ψυχώσεις,παιδοψ υχολογία κλπ. Υπάρχει μια ιστοσελίδα εθελοντισμού www.anthropos.gr

    Επίσης, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή ζητούν εθελοντές στους \"γιατρούς του κόσμου\" (φαντάζομαι, πτυχιούχους, όμως...)

    Για τώρα, μπορείς να πας στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου σου και να ρωτήσεις για πρακτικές φοιτητών που οργανώνονται από εταιρείες κατά καιρούς. Στο πλαίσιο, άλλωστε, της ίδιας σου της σχολής, θα είναι λογικά υποχρεωτικό να κάνεις πρακτική κάπου, οπότε θα μπ[ορέσεις ίσως να συνεχίσεις εκεί εθελοντικά και μετά το πτυχίο, αν σου αρέσει.

    Βασικά, θέλει υπομονή και σιγά-σιγά, αφού ανακαλύψεις τον τομέα που θες να ειδικευτείς να το ψάξεις ακόμα ειδικότερα. Να θυμάσαι ότι όλα είναι εμπειρίες, ότι για να καταλήξουμε κάπου χρειάζονται ίσως αρκετές δοκιμές, κι ότι δεν είναι απαραίτητο π.χ. να τα κάνεις όλα ευθύγραμμα (δηλ. αμέσως μετά το πτυχίο, να κάνεις μεταπτ.) Πάρε το χρόνο σου, ψάξου, προβληματίσου.

    Είναι τεράστιος χώρος, τεράστιος ανταγωνισμός, αλλά ο καθένας, εάν πραγματικά το θέλει, θα βρει το δρόμο του μέσα σε αυτόν τον τεράστιο χώρο που λέγεται Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •