Results 31 to 45 of 116
Thread: Ψυχωτικές εμπειρίες
-
15-06-2011, 01:43 #31
Insect, τελευταία όλο και αμεσότερη γίνεται η επικοινωνία σου. Έτσι σε βλέπω εγώ, δε μπορώ να γνωρίζω την εικόνα άλλων. Τις τελευταίες βδομάδες γράφεις και περισσότερο, νομίζω πως σύντομα θα ανοιχτείς και στον κόσμο σε περισσότερα πεδία. Στο εύχομαι επίσης ό,τι νομίζω.:)
Και επίσης ελπίζω να μετράει περισσότερο η άποψή μου από του Πετράν. Αν δε μετράει, διακριτικά κάνε πως δεν το διάβασες, αν μετράει γράφτο με κεφαλαία και φώναξε τον Πετράν να το δει.χαχαα"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
- 15-06-2011, 04:53 #32
Τα ξέρω τα προγράμματα soteria και μου φαίνεται ότι λειτουργούν ακόμη κάποια από αυτά. Η βάση τους ήταν στην διαπροσωπική στήριξη κλπ. και μένα μου αρέσουν πολύ σαν ιδέα αν και δεν το έχω ψάξει αν τελικά έχουν αποτελέσματα πάντως ακούγονται καλά.
Από όσο ξέρω δεν έχουν καμία σχέση με την θεωρία του Jung. Και η θεωρία του Jung, υποτίθεται ότι ήταν ορθολογική, σύμφωνα με την κλινική εμπειρία και παρατηρήσεις του jung, δεν ήταν θρησκεία (η μήπως ήταν?) Στον επιστημονικό κόσμο κάποιες θεωρίες θα έχουν δίκιο και οι πιο πολλές θα έχουν άδικο και του Jung είχε άδικο. Πολλά από τα "κοινά αρχέτυπα" που "έβλεπε" ο jung σε μύθους ήταν πρώτον πολύ αφαιρετικές δικές του ερμηνείες και δεύτερον κάποιες είχαν ανθρωπολογικές εξηγήσεις π.χ. κοινή καταγωγή πολιτισμών, μύθων και ηθών.
Στην περίπτωση της ψύχωσης όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παρανοϊκές ιδέες σχετίζονται με τις εμπειρίες/προτιμήσεις/προσωπικότητα του ατόμου, οπότε και του κοινωνικού περιβάλλοντος όπου ζει. Εσύ βλέπεις "την κάθοδο στην Άδη" ο άλλος βλέπει την συνομωσία των δρακονιανών εβραίων και νομίζει ότι είναι το εκλεκτό παιδί του '83 που ακούει τον διαστημο-Έλληνα Δία από το διαστημόπλοιο να του μιλάει (το έχω συναντήσει). Αν ψάξω πολύ μπορώ να βρω όποια σύνδεση και να δώσω όποια ερμηνεία θέλω και αυτό πραγματικά θα έχει αμφίβολη θεραπευτική αξία. Μπορώ να σου πω "ααα ξέρεις αυτό που ζεις είναι το αρχέτυπο «κάθοδος στον Άδη», που βασικά είναι το αρχετυπο της σκιάς που μάχεται με τον ανιμους-άνιμα και αυτή η σύγκρουσή τους σου δημιουργεί την ψύχωση, όπως στον άλλο παίρνει την μορφή των δρακονιανών που μάχεται τον θεικό Έλληνα μέσα του". Εσύ τι λες μετά, να πεις "ουαου θεραπευτή μου να σε φιλήσω, τώρα που έβγαλες τα αρχέτυπα που μάχονται μέσα μου γιατρεύτηκα από την ψύχωση cheers".
Δυστυχώς τα πράγματα στην θεραπεία δεν είναι τόσο απλά. Μπορώ να δω μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση που είναι κοντά στον άνθρωπο που περνάει την ψύχωση (και δεν τον πετάει στην άκρη με τα φάρμακά του), που τον κάνει να αναρωτιέται τι σημαίνουν οι ιδέες του γι αυτόν, τι τον κάνουν να νοιώθει, τι αντίκτυπο έχουν οι φωνές στα συναισθήματά του και σε αυτόν, να τον κάνουν να μάθει να μην φοβάται τις φωνές, να μάθει να διαχειρίζεται τις παρανοικές ιδέες, να εξερευνήσει αν οι παρανοϊκές ιδέες σχετίζονται ίσως με κάποια στοιχεία του χαρακτήρα η με κάποια γεγονότα, να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος, να ενδυναμώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όλα αυτά θέλουν πολύ κόπο, αλλά με επίπονη και επίμονη πολύ θεραπευτική προσπάθεια μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές και φαντάζομαι και να μειώσουν την ένταση της ψύχωσης, τα επεισόδια και την συνολική επιρροή που ασκεί πάνω στο άτομο. Κανονικά όλα τα άτομα με ψύχωση θα έπρεπε να δοκιμάζουν σε τέτοια θεραπευτικά προγράμματα. Ίσως κάτι κάτι τέτοιο κάναν και στο soteria. Τώρα να σου κάνω συνδέσεις και αρχέτυπα και yama-yama και "καβάλησε το κοσμικό ερπετό ενώ ακούμε doors και σκάμε ένα μπαφί από εδώ μέχρι πέρα να ανοίξουμε τις πύλες της εσωτερικής αντίληψης και να απελευθερωθούν τα ασυνείδητα αρχέτυπα της ς ψύχωση" τώρα αυτά είναι ίδιας αξίας όπως και ενός εξορκισμού στον παπά (βασικά στην ψύχωση μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα κιόλας και να ξεφύγει εντελώς το άτομο)
15-06-2011, 05:06 #33
15-06-2011, 05:12 #34
Αν δεν εχεις εμπειρια ψυχωσης, δε νομιζω οτι θα εχουν ουτως η αλλως κανενα νοημα για σενα τα περιεχομενα της ψυχωσης, γιατι ειναι ευκολο να τα απορριψεις και να οχυρωθεις πισω απο τον "ορθολογισμο". Αλλωστε, αυτο εχει τεραστια σημασια, ειδικα στις δυτικες κοινωνιες, να διαχωριστυμε απο τους "τρελους" για να μη δουμε την τρελα μεσα μας και τον "παραλογισμο" σε πολλα απο αυτα που σκεφτομαστε. Ο Jung δουλευε με ψυχωτικους, και οχι μονο, και το εργο του ειχε σημασια απο πολιτιστικη και ανθρωπολογικη σκοπια, και φυσικα και ψυχαναλυτικη. Οσο για το αν τα συμβολα εχουν καποιο νοημα, το ιδιο που εχουν και οι παμπαλαιοι και κοινοι μυθοι που εμφανιζονται συχνα σε διαφορετικους λαους, με το ιδιο ακριβως θεμα, πραγμα καθολου τυχαιο. Μια "ορθολογιστικη" προσεγγιση μπροστα σε αυτα θα αδιαφορησει, και το ιδιο αδιαφορουν και οι μυθοι για το "λογικο", το οποιο τοσο ευκολα καταρρεει οταν εχουμε να κανουμε πχ με τη διεθνη πολιτικη, τις διεθνεις θρησκειες, την οικονομια κλπ., για να δωσει τη θεση του στο παραλογο της ανθρωπινης ψυχης, στα συναισθηματα και τα ενστικτα και ακομα πιο κατω.
Η προσεγγιση της σχιζοφρενειας απο εναν ψυχολογο και απο εναν σχιζοφρενη ειναι, μοιραια και αναποφευκτα, εκτος απο ελαχιστες φωτεινες εξαιρεσεις, ριζικα αντιθετη. Αυτο ειναι πληρως κατανοητο. Αλλα απο την αλλη, ο μυθος, η θρησκεια, τα ενστικτα, καπου συναντιουνται, και θα ηθελα να ακουσω σε αυτο το φορουμ, απο σχιζοφρενεις και οχι απο τους "ελεγκτες" τους, αν αυτο μπορει να συμβει και πως. Το αν εχει σημασια η οχι και τι ειναι και πως, ας το κρινει ο καθενας για τον εαυτο του και οι σχιζοφρενεις, επισης, για τους ιδιους.
15-06-2011, 09:16 #35
15-06-2011, 09:24 #36
15-06-2011, 09:46 #37
Τα φαρμακα ειναι σχεδον must για την ψυχωση.
Δεν μπορεις να εχεις καποιον να σου κραταει το χερι συνεχεια και ουτε ειναι το ζητουμενο.
Καλες ειναι προσεγγισεις που σε βοηθουν να αποκτησεις χαμενες ικανοτητες , οπως επικοινωνιας , πως να λυνεις προβληματα της καθημερινοτητας σου κλπ.
Καμμια φυσικα προσεγγιση δεν αποριπτεται αλλα κανεις δεν ζει χιλια χρονια να δοκιμαζει προσεγγισεις και να φτυνει αιμα.
Τωρα οι φιλοσοφικες θεωριες περι τρελλας , λογικης...το οτι ολοι εχουμε το παραλογο μεσα μας και το ποια ειναι η αληθεια κλπ. κλπ. ειναι αδιαφορα θεματακια οταν υποφερεις.
Να παρουμε ενα παραδειγμα τυπικης ψυχωσης , που εχω δει και σε ενα βιβλιαρακι κομικς απο καποια ομαδα?
Να νομιζει οτι ελεγχεται το μυαλο του ο αλλος απο δορυφορο και οτι ολα ειναι μια τεραστια συνομωσια.
Οκ θα πεις , αυτο ειναι τρελλα. Μπορειτε ομως να φανταστειτε το τι περναει το ατομο που βιωνει μια τετοια κολασμενη πραγματικοτητα?
Το να αναλυσει τα συναισθηματα του σε εναν ψυχολογο δεν νομιζω να βοηθησει και ιδιαιτερα , αν και παντα βοηθαει η επαφη με αλλους.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
15-06-2011, 11:31 #38
15-06-2011, 11:40 #39
Τα φαρμακα ειναι η ευκολη και γρηγορη λυση, αλλα το καλυτερο, ακομα και για τους ιδιους τους "ειδικους", ειναι ο συνδυασμος με ψυχοθεραπεια για την υποστηριξη και βελτιωση ολων αυτων των "δεξιοτητων".
Το μυστηριο ειναι οτι ο ελεγχος του μυαλου, πχ, να στο ελεγχουν αλλοι, ειναι αλλο ενα κοινο θεμα. Πολυ κοινο. Σε αυτο ακριβως αναφερομουνα εγω. Στα κοινα μεταξυ των ψυχωσικων. Ειναι το πιο ενδιαφερον κομματι. Γιατι συμβαινει να υπαρχουν κοινα στο περιεχομενο της ψυχωσης? Δεν οδηγει αυτο αυτονοητα σε καλυτερη κατανοηση του ανθρωπινου ψυχισμου?
Απο ο,τι καταλαβαινω εσυ γραφεις για εμπειριες αλλων. Εχεις και δικες σου? Το ποσο υποφερει ενας ψυχωσικος σε κριση ειναι μια αλλη ιστορια, βαλε και ποσο υποφερει μετα την κριση με τα "διαφορα" που παιρνει. Αλλα εγω αναφερομαι στην σημασια της ψυχωσης για την προσωπικη ιστορια του ατομου, κατι που αγνοησες. Τσπ.
15-06-2011, 11:41 #40
15-06-2011, 12:04 #41
15-06-2011, 12:18 #42favvelGuestνα πω κι εγω..καλα εμενα μπορει να μου εβγαλε μια τετοια διαγνωση ψυχωσης τωρα ο γιατρος,τωρα που δεν την εχω κιολας και μου εχει φυγει μαλλον απο τα φαρμακα.
θα πω τι εχω περαει ομως.
πριν 4μιση χρονια αποσυρθηκα απο τον κοσμο και προσπαθησα να αλλαξω τον τροπο που σκεφτομαι γιατι ειπα απο μεσα μου οτι σκεφτομαι λαθος.
αφησα τη σχολη,κλεινομουνα μεσα στο δωματιο μου με κλειστο το παντζουρι και νομιζα οτι ειχα γινει μοναχή.
δλδ στην αρχη επιτηδες δε γελουσα,δεν εκανα αστεια οπως εκανα παλια γιατι θεωρουσα οτι με αυτον τον τροπο προκαλουσα τους αλλους και τους εκανα να ζηλευουνε επειδη πολλοι αλλοι ανθρωποι δεν μπορουσαν να κανουν αστεια οπως εγω και προσπαθουσα να προσαρμοσω την συμπεριφορα μου και να την κανω αναλογη με τον τροπο που σκεφτοταν ο καθε αλλος ανθρωπος που ειχα απεναντι μου προκειμενου να μην τον πληγωσω και να μην προκαλεσω την αντιδρασή του.
Γιατι αν λειτουργουσα ετσι οπως θα μου εβγαινε εμενα τοτε μπορει να τον απομακρυνα απο κοντα μου,να γινοτανε εχθρος μου!
και ηθελα να κανω ολους τους ανθρωπους φιλους μου!!
μμ και τελος παντων..πιο πολυ δυο ηταν τα ατομα που πιο πολυ μπηκα μες στο μυαλο τους και αφομοιωσα την συμπεριφορα τους.τα πιο δυσκολα ατομα.ολοι οι αλλοι ηταν πιο ευκολοι για μενα.
Πρωτα μία κοπελα που ειχα φιλη απο το φροντιστηριο απο τη β Λυκειου,
και επειτα ενας που γνωρισα αφοτου μπηκα στο πανεπιστημιο.
Και ετσι με αυτες τις αρχες καθισα για αρκετο πιεζοντας τον εαυτο μου και χωρις να με αφηνω να εκφραστω ελευθερα.
Και κατα καιρους τον καιρο που δεν ειχα αρχισει ακομα τα φαρμακα,ειχα διαφορες εμπειρεις σαν αυτες που μας ζητας να γραψουμε ελαφακι,αλλα αυτες οφειλονταν στο γεγονος οτι υπηρχαν ηδη μεσα μου καποιες θρησκευτικες πεποιθησεις.δλδ αν αυτες δεν υπηρχαν δεν θα ειχα και τις εμπειριες.
δλδ ας πουμε υπηρχαν φορες που ας πουμε λογω αυτης της συμπεριφορας μου που μονη μου την ειχα επιβαλει στον εαυτο μου,νομιζα οτι ειμαι αγία,
ασφαλως και δεν ημουνα ομως αφου πίεζα τον εαυτο μου!!!
τελος παντων και μια φορα θυμαμαι κιολας που νομιζα οτι αυτο που μας λενε με τη γεννηση του Χριστου,εγω πιστευα οτι σε καθε εποχη γεννιεται ενας Χριστος,και πιστευα κιολας (Χριστουγεννα ητανε θυμαμαι που το σκεφτομουνα αυτο) οτι θα τον συλλαβω εγω με τον κρινο και θα τον γεννησω επειδη πιστευα οτι ημουνα η παρθενος Μαρια αυτης της εποχης αχαχαχααααα πω πω σκαω στα γελια τωρααα!!!
και παραλιγο να το ελεγα και στην ξαδερφη μου που ειμασταν μαζι και μιλαγαμε αλλα ευτυχως δεν ειπα τπτ!!
και μια αλλη φορα ημουνα στο σουπερ μαρκετ με την αδερφη μου και αα!!ημουνα πολυ χαρουμενη γιατι ειχα διαπιστωσει οτι θα επελθει ηρεμία στη γη λογω της ηρεμιας και της γαληνης που επικρατει μες στην ψυχη μου.
Οτι θα ηρεμησουνε τα αγρια ζωα και δεν θα ειναι πια αγρια και δεν θα τα φοβομαστε,και θα μπορουμε να χαϊδευουμε το λιονταρι ας πουμε,θα ηρεμησει η θαλασσα και δε θα κανει πια φουρτουνες,και θα παψει να υπαρχει ο φοβος.
Και ολα αυτα θα συνεβαιναν επειδη θα εξαπλωνοταν η ηρεμια απο την ψυχη μου.
Και θυμαμαι που περπατουσα και στο δρομο και περιμενα να δω αντιδραση απο τα ζωα.
Να δω τι θα κανουνε.Θυμαμαι μια γατα που με κοιταζε και επειδη λεω με κοιταζε αα λεω η γατα με αγαπαει.
Θυαμαμαι μαι αλλη φορα ενα σκυλο που μου γαβγιζε και ελεγα απο μεσα μου:Θεε μου κανε το σκυλι να σταματησει να μου γαβγιζει..και το ελεγα συνεχεια εε και σταματησε αυτο και νομιζα οτι σταματησε επειδη ελεγα στο Θεο να σταματησει.
Και τωρα που τα σκεφτομαι λεω τι μαλακιες εκανα τοτε.Ποσο χαζα σκεφτομουνα!!
Τωρα ειμαι πολυ πιο λογικη!!Και εχω προσγειωθει στην πραγματικοτητα!!
Μια αλλη φορα μαλλον λογω ολης αυτης της πιεσης..ειχα βγαλει μια επι μακριον κραυγη στο σπιτι της θειας μου ημουνα και ειχανε τρομαξει ολοι.
Σαν να ηθελα να ανακουφιστω.Επειδη για πολλους μηνες δεν ειχα ανακουφιση..
15-06-2011, 12:26 #43
Τετοιες περιεργες εμπειριες "ηρεμιας" ειχα και εγω, σε τελειως διαφορετικο πλαισιο. Αυτο με την αναγεννηση του χριστου μου ακουγεται πολυ ενδιαφερον, συμβαινει θεωρητικα καθε χρονο στην εκκλησια αλλα μου κανει λιγο σε διονυσιακη καταβολη, και μαλλον ειναι. Ξερεις ειναι και πολλα τα κοινα του χριστου με τον διονυσο, τον αρχαιο θεο.
Οι θρησκευτικες πεποιθησεις που μετουσιωνονται σε παραισθησεις ειναι μια αλλη ενδιαφερουσα ιστορια. Εσυ λες τις ειχες απο πριν, πιο κοινο νομιζω ειναι να μην τις εχεις απο πριν, νομιζω οι περισσοτεροι τα βρισκουν απλως μπροστα τους ως αποτελεσμα του "συλλογικου περιεχομενου" του ασυνειδητου. Και αυτο περιλαμβανει και αλλους πολιτισμους κλπ. Μπορει πχ να δεις κατι που δεν εχεις ξαναδει η ακουσει ποτε και δεν ενδιαφερεσαι να ξανακουσεις μετα την ψυχωση, με τα φαρμακα.
15-06-2011, 12:38 #44
Απο ο,τι καταλαβαινω εσυ γραφεις για εμπειριες αλλων. Εχεις και δικες σου? Το ποσο υποφερει ενας ψυχωσικος σε κριση ειναι μια αλλη ιστορια, βαλε και ποσο υποφερει μετα την κριση με τα "διαφορα" που παιρνει. Αλλα εγω αναφερομαι στην σημασια της ψυχωσης για την προσωπικη ιστορια του ατομου, κατι που αγνοησες. Τσπ.
Οσον αφορα το ποσο υποφερει μετα την κριση με αυτα που παιρνει , ειναι λαθος συλλογισμος. Φυσικα και υποφερει δεν ειναι οτι καλυτερο τα φαρμακα. Αλλα κυριως υποφερει γιατι δεν σημαινει οτι με τα φαρμακα ιαθηκε εστω και προσωρινα.
Συνεχιζει να τον ταλαιπωρει η ψυχωση πολλες φορες. Δυστυχως το να ριξει το βαρος οτι υποφερει απο τα φαρμακα ειναι γιατι η ελπιδα πεθαινει τελευταια , οποτε κατηγορωντας ενα φαρμακο εχει την ελπιδα οτι διακοπτωντας την αγωγη μπορει να ζησει μια ποιοτικη ζωη.
Τις περισσοτερες φορες ομως δεν ειναι ετσι οπως θελουμε να ελπιζουμε , και ναι πρεπει να μαθεις να ζεις με την ασθενεια. Μπορεις να εχεις ποιοτικη ζωη παντως.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
15-06-2011, 12:43 #45
Δεν το εννοουσα ακριβως ετσι, κοβεις τα φαρμακα οποτε εχεις αλλο ενα σκαλοπατακι να κατεβεις/ανεβεις για να δεις πως ειναι. Απλα αναφερθηκα στο οτι τα φαρμακα δεν ειναι καν ιαση, και εχουν πολλες περενεργειες με τις οποιες μπορει να παλευεις για χρονια μετα!
Η δικη μου εμπειρια περιλαμβανει απο οσα ανεφερα, για αυτο και τα ανεφερα, ενδεικτικα κιολας. Σαν αρχη. Εσυ εχεις εμπειρια? Εισαι ψυχωσικος η κατι αλλο? :)