Αναζήτηση της καλύτερης σχολής Ψυχολογίας...
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
    Senior Member

Αναζήτηση της καλύτερης σχολής Ψυχολογίας...

Είμαι καινούριο μέλος στο site και σπουδάζω στο πρόγραμμα ψυχολογίας στην Φιλοσοφική Αθηνών.Έχω ακούσει πολλές απόψεις για το ποια σχολή ψυχολογίας είναι καλύτερη στην Ελλάδα(πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακά κ.τ.λ.).Θέλω να με βοηθήσετε στην αναζήτηση μου αυτή, που κάνω από καθαρή περιέργεια...

Η Πάντειος, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Κρήτης ή η Φιλοσοφική σχολή παρέχουν πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση στον τομέα της Ψυχολογίας;

Senior Member
    ....μηπως εχει αξιολογηθει επισημα καποιο παν/μιο η σχολη εν Ελλαδι;

Senior Member
    Σίγουρα όχι ακόμα...Μα τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα στην τριτοβάθμια.Αυτό φυσικά δεν είναι αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης αλλά της γενικής κατάστασης στην Ευρώπη.Σχολές με παραδοσιακό και σταθερό κύρος, πέφτουν στις προτιμήσεις τον αποφοίτων στα μηχανογραφικά και το αντίθετο.

Για αυτό ρωτάω για τις σχολές ψυχολογίας ωστε να μάθουμε τι συμβαίνει και στον δικό μας κλάδο.

Ζητώ προσωπικές απόψεις...

Junior Member
    Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια συστηματική και αξιόπιστη προσπάθεια αξιολόγησης των τμημάτων Ψυχολογίας στην Ελλάδα...πάντως, όσον αφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θεωρώ ότι το Τμήμα Ψυχολογίας παρέχει μία ευρεία γκάμα μαθημάτων που καλύπτει διάφορους τομείς της Ψυχολογίας, προσφέροντας γνώση και κατάρτιση ταυτόχρονα τόσο για πιο \"παραδοσιακές\" προσεγγίσεις, όσο και για πιο κριτικές. Επίσης, η πλειονότητα των καθηγητών/τριών συνδυάζει επιστημονική κατάρτιση και κριτική θεώρηση...ομολογώ ότι για τα άλλα τμήματα Ψυχολογίας δεν έχω γνωση, οπότε καλό θα ηταν να ακούσουμε και άλλες απόψεις.

Senior Member
    Πράγματι το τμήμα ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο έχει αναμφισβήτητο κύρος και από ότι έχω ακούσει και δει(στην ιστοσελίδα της σχολής) παρέχει ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα σπουδών.Παρόλα αυτά όμως νομίζω ότι παρουσιάζει χαμηλότερης ποιότητας μεταπτυχιακές σπουδές σε σχέσει με άλλα τμήματα...

Να προσθέσω ακόμη ότι αξιολόγηση των τμημάτων ψυχολογίας και γενικά όλων των σχολών δεν θεωρώ ότι θα δώσει σταθερές απαντήσεις στην ποιότητα των πανεπιστημίων γιατί τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει αξιολόγηση μόνο αντικειμενικά δεν θα είναι...;)

Senior Member
    Θα μπορούσε ο κάθε φοιτητής ψυχολογίας, να γράψει σε αυτό το topic κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχολής του ώστε να μπορούμε να τα συγκρίνουμε και να τα αξιολογίσουμε...

Member
    Για Θεσσαλονίκη δεν ξέρω καθόλου να μιλήσω.

Για την Κρήτη, ξέρω ότι είναι καλό το τμήμα, μιας και γενικά στο Πανεπ. Κρήτης διδάσκουν πιο νέοι καθηγητές και άρα, πιο γνώστες των τελευταίων ερευνών στους διάφορους τομείς. Θεωρώ ότι καταρτίζει καλά στην Κλινική (Νέστορος), στη Βιοψυχολογία και την Κοινωνική (Ρήγα).

Για την Αθήνα, ξέρω του Παντείου Πανεπιστημίου ότι είναι πιο φημισμένο από αυτό της Φιλοσοφικής, λόγω του ότι στο τελευταίο διδάσκουν αρκετά παλιοί καθηγητές (Γεώργας, Παρασκευόπουλος κλπ). Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να κάνει Παιδοψυχολογία, είναι μάλλον καλύτερη επιλογή από της Παντείου, όπου είναι πιο οργανωμένος ο τομέας της Κοινωνικής Ψυχολογίας (Παπαστάμου κ σία).

Συμπέρασμα; Εξαρτάται τον τομέα της Ψυχολογίας στον οποίο κανείς θα ήθελε να εξειδικευτεί.

Ωστόσο, της Κρήτης το θεωρώ πιο \"ολοκληρωμένο\" τμήμα από τα δύο προηγούμενα γιατί καταρτίζει σε 3 βασικούς τομείς Ψυχολογίας και γιατί γίνεται λιγότερο μπάχαλο, δεδομένου ότι το Πανεπ είναι πιο μικρό.

Το σίγουρο είναι πως, όποιος θέλει να προχωρήσε, θα βρει τρόπο να το κάνει...

Εσύ, ωστόσο, δε μας είπες τη γνώμη σου για το τμήμα που σπουδάζεις (Φιλοσοφική).

Senior Member
    Καταρχάς να σου πω ότι συμφωνώ με το \" Imagination is more important than knowledge\" αν και πολλές φορές το ένα συνεπάγεται το άλλο... Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω στην παρατήρησή σου ότι στην Φιλοσοφική διδάσκουν κυρίως παλιοί καθηγητές και να επισημάνω ότι η σχολή έχει ανανεωθεί αρκετά σε πρόσωπα και υλικό- όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω τουλάχιστον-, αλλά επιπλέον ακόμα και αν καθηγητές με πολλά χρόνια στην πλάτη τους διδάσκουν ακόμα- έχω βρεθεί σε δυο /τρείς- το θεωρώ καλό γιατί έχουν πείρα(απαραίτητη στον τομέα μας) και συνήθως δεν είναι συντηρητικοί.

Για την σχολή μου δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά πράγματα,γιατί είμαι ακόμη στο ψάξιμο--μην φοβάστε δεν είμαι πρωτοετής--πάντως θα γράφω ότι μου κάνει εντύπωση και είναι αξιοσημείωτο, ώστε να γίνει ένας διάλογος.

αυτό που διαπίστωσες πάντως ότι \"Εξαρτάται τον τομέα της Ψυχολογίας στον οποίο κανείς θα ήθελε να εξειδικευτεί. \" είναι να καλύτερα-αν γνωρίζεις- να μπεις σε λεπτομέρειες για το δικό σου τμήμα (και οχι απλά\"αν κάποιος θέλει να κάνει Παιδοψυχολογία, είναι μάλλον καλύτερη επιλογή από της Παντείου\").

Είναι τέλος θετικό να γράφουμε και τι μας αρέσει ή όχι στην σχολή πάνω σε οργανωτικά,διδακτικά,τεχνι κά κ.τ.λ. θέματα.

Δεν θέλω να οδηγησω την συζήτηση, απλώς δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες στην δική μου σχολή (όχι ακόμα) για να δώσω προτεραιότητα σε αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα αυτά.

Senior Member
    Τα θέματα που ανέκυψαν τον τελευταίο καιρό(ιδιωτικό-δημόσιο πανεπιστήμιο) με βάζουν σε σκέψεις για το τι \"μέλει γενέσθαι\" σε θέματα αξιολόγησης τον ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών μονάδων και σχολών.
    Αν δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές σχολών(για όσους φυσικά έχουν την δυνατότητα) αλλά η αξιολόγηση των ΄δημοσίων πανεπιστημίων θα μείνει πίσω...
    Έτσι λοιπόν δεν θα έχουμε -ας το πούμε- το προνόμιο να μιλάμε μόνο για αναβάθμιση της Παιδείας όσον αφορά τις δικές μας σχολές αλλά μια μεγάλη ποικιλία σχολών και ιδρυμάτων στον χώρο και της ψυχολογίας.

Περιτό να πω, πως όταν οι σχολές είναι κλειστές δεν τίθετε θέμα συζήτησης περί \"καλύτερης σχολής\" καθώς όλες αυτή τη στιγμή τυγχάνουν ίδιας μοίρας...

Junior Member
    Αν θέλετε περάστε να πείτε μια γνώμη και σ\' αυτό το φόρουμ
    http://www.gpsa.gr/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?65
    (χρείαζεται εγγραφή)

Είναι ένα παρόμοιο θέμα που όμως το ξεκίνησα πάνω στην αναζήτηση του τμήματος που θα δηλώσω μετά τις πανελλήνιες.

Junior Member
    Γειά σας! Ειμαι 3ετής φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας. Αυτο που με απασχλοεί κυρίως στη σχολή μου, είναι το γεγονός οτι το 30% των μαθημάτων μας, δεν είναι μαθήματα Ψυχολογίας. Συγκεκριμένα, έχουμε 10% μαθήματα απο τον τομέα Φιλοσοφίας κ Παιδαγωγικής, 10% μαθήματα τμημάτων Φιλοσοφικής Σχολής-πλν του Φ.Π.Ψ (κάποια απο τα οποία βέβαια, μπορεί να είναι άμεσα σχετιζόμενα με Ψυχολογία, π.χ. Ειδική Αγωγή) και τέλος, 10% μαθήματα ελεύθερης επιλογής-πλην μαθημάτων Ψυχολογίας (π.χ.Ιστορία του Κινηματογράφου).

Συμφωνώ με το σκεπτικό οτι, ο στόχος του Πανεπιστιμίο δεν είναι μονάχα να σε καταστήσει επαγγελματία κάποιου κλάδου(αν και ούτε αυτό δεν κάνει τελικά!), αλλά να σου προσφέρει και γενικότερες γνώσεις, καταστώντας σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα- και προσωπικά, χαίρομαι πολύ που υπάρχουν και αυτά τα μαθήματα. Εξάλλου, αρκετά απο αυτα τα \"άσχετα\" μαθήματα, μπορει να σχετίζοναται-\'εμμεσα-με την Ψυχολογία. Όμως, οι γνώσεις μας για το αντικείμενο της Ψυχολογίας ειναι σαφώς περιορισμένες, παίρνοντας το πτυχίο μας (και αυτο πιστεύω πως ισχύει για κάθε σχολή Ψυχολογίας, στη Ελλάδα). Δεν έχουμε καν μάθημα Εγληματολογίας ή Δικαστικής Ψυχολογίας, (αλλα κατα τ\'άλλα, έχουμε μάθημα Ισπανοαμερικανικος Πολιτισμός-ελεύθερη επιλογη)!

Α, το πιο ωραίο δεν σας το είπα! Όλα αυτα τα μαθήματα που προανέφερα (το 30% εκτος Ψυχολογίας) εχουν-το καθ\'ενα-παραπάνω διδακτικές μονάδες σε σχέση με τα κατ\'έπιλογήν Ψυχολογίας, αρα μετράνε αρκετά για τον βαθμό πτυχίου μας.

Θα είχα περιέργεια να μάθω, αν ισχύει η ίδια κατάσταση στα άλλα Πανεπιστήμια μας, αν και πιστεύω οτι το να ψάχνουμε να μάθουμε ποιά σχολή Ψυχολογίας ειναι η καλύτερη, δεν εχει και πολύ νόημα για όσους εχουν ήδη μπεί σε μια σχολή. Αλλα σίγουρα ειναι κατι που μας ενδιαφέρει πολύ.

Γενικώς, δεν μπορω να πώ οτι είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη σχολή μου- και με τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας γενικότερα. Άλλα επειδή πάνω σ\'αυτό εχω πολλά να πώ, θα το αφήσω για μια άλλη φορά, για να μην σας κουράζω άλλο!!!

Senior Member
    Θέλω να συμφωνήσω μαζί σου GoldenSunrise σε αυτά που αναφέρεις για το Τμήμα του Πρ.Ψυχολογίας καθότι αν και 2ετής στην ίδια σχολή έχω βρεθεί και εγώ με αυτή την απορία επιλογής μαθημάτων-αλλά και υποχρεωτικά π.χ.εισαγωγή στην Φιλοσοφία,Παιδαγωγική- που δεν έχουν άμμεση σχέση με την Ψυχολογία καθ\'αυτή. Βέβαια,όπως σωστά τονίζεις, αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες σχολές αν τα μαθήματα Ψυχολογίας επαρκούσαν και κάλυπταν την ύλη όπως συμβαίνει στα αμιγώς ψυχολογικά τμήματα της Ελλάδας.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι παρόλο που το τμήμα ονομάζεται \"Φ.Π.Ψ.(Πρ.Ψυχολογίας)\" εμείς δεν θα γίνουμε Φιλόλογοι αλλά Ψυχολόγοι, οπότε το 30% των μαθημάτων εκτός Ψυχολογίας μου φαίνεται- και νομίζω οτι και αντικειμενικά είναι- υπερβολικο.

Το \"κενό\" αυτό λοιπόν καλύπτετε με 2 τρόπους:Μεταπτυχιακά ή/και προσωπική μελέτη και ενασχόληση πέραν τις συμβατικής ύλης που δίνεται.

Αυτά νομίζω οτι αφορούν όλες τις σχολές, τουλάχιστον του κλάδου, γιατί η κατάσταση στα πανεπιστήμια αποτελεί ένα domino που εδώ και καιρό τα κομμάτια πέφτουν...