Results 16 to 30 of 71
Thread: Μια διευκρίνιση για τα φάρμακα.
-
18-07-2011, 17:30 #16
- Join Date
- Jan 2010
- Posts
- 2,650
οταν λεμε οτι τα ψυχοφαρμακα σκοτωνουν τι ακριβως εννοουμε? προκαλουν περισσοτερα εμφραγματα? πώς σκοτωνουν ακριβως?
- 18-07-2011, 17:31 #17
- Join Date
- Jan 2010
- Posts
- 2,650
ενταξει, δε θα παρει κανεις διαγνωση ψυχωσικου, αν παρατηρησει οτι το δερμα του εγινε πορτοκαλι για λιγο επειδη ετρωγε καροτα ολη μερα μια μερα! υπαρχουν αρκετα εγκυρα διαγνωστικα κριτηρια.
18-07-2011, 17:38 #18
- Join Date
- Jan 2010
- Posts
- 2,650
εγω παλι γιατι οταν βγηκα για καφε με καποιους φιλους που ειχαν διπολικη η καταθλιψη, απο το "μαζι", τους ειδα ολους μια χαρα λειτουργικους, στο τσακιρ κεφι, κ δεν ειδα ουτε ενα ζομπι? κ αν δεν μου το λεγανε οτι πασχουν απο καποια ψυχικη διαταραχη, δεν θα το καταλαβαινα?
πώς γινεται να γινονται ολοι ζομπι κ εγω να μην ειδα κανεναν, απο αυτους που ειδα τουλαχιστον, σε κατασταση ζομπι? πώς γινεται εγω να παιρνω ενα αντικαταθλιπτικο κ να μη νιωιθω καθολου ζομπι? μαλλον θα φταιει που ειμαι ζομπι, οποτε δεν εχω αρκετη ευθικρισια για να καταλαβω αν εγινα ζομπι η οχι! who knows!!!
18-07-2011, 17:39 #19
- Join Date
- Aug 2007
- Location
- θεσσαλονίκη
- Posts
- 607
18-07-2011, 17:41 #20
- Join Date
- Aug 2007
- Location
- θεσσαλονίκη
- Posts
- 607
18-07-2011, 17:54 #21
- Join Date
- Jan 2010
- Posts
- 2,650
οκ, για αυξηση των αυτοκτονιων η των αποπειρων η των ιδεασμων (δεν ειμαι σιγουρη για πιο απ ολα) εχω ακουσει κ εγω.
ελπιζω τουλαχιστον να εχουν κανει καμια ερευνα της προκοπης, διοτι τα αντικαταθλιπτικα τα παιρνουν ανθρωποι που πασχουν απο καταθλιψη, οποτε αυτοκτονικες ιδεες προυπαρχουν σε μεγαλο βαθμο. οποτε θα επρεπε να συγκριθουν 2 γκρουπ ασθενων, καταθλιπτικοι που δεν παιρνουν αντικαταθλιπτικα, κ καταθλιπτικοι που παιρνουν, για να δουμε αν τα αντικαταθλιτπικα προκαλουν αυξημενο αυτοκτονικο ιδεασμο.
μια φορα σε ενα βιντεο που ειχε ποσταρει καποιος εδω, ειχα δει να κατηγορανε τα αντικαταθλιπτικα εξ ολοκληρου για τις αυτοκτονικες ιδεες, λεγοντας πχ: "65% των ανθρωπων που εκαναν χρηση του αντικαταθλιπτικου χ, ειχαν αυτοκτονικες ιδεες", χωρις να διευκρινιζει καθολου ποσες αυτοκτ ιδεες ειχαν οι ιδιοι πριν παρουν το αντικατ.
18-07-2011, 22:28 #22
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
E και εσύ τι λες να γινοταν, να έτρωγε 1 κιλό καρότα κάθε βράδυ και μετά ο ίδιος να φοβόταν για το αν άλλαξε χρώμα η επιδερμίδα του και να τσέκαρε στον καθρέφτη? Ακόμα και αυτό θα ήταν περίεργο :p Το θέμα είναι ότι μετά από κάποιο καιρό (γύρω στον χρόνο) είχε φτάσει στο σημείο να νομίζει ότι κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες εσκεμμένα τον παραμορφώνουν κάθε βράδυ και ότι του αλλάζουν το χρώμα και την μορφή του κλπ. ενώ πολλά από αυτά που έλεγε δεν βγαζαν κανένα νόημα πλέον. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει με β-καροτένιο or whatever :p Και όλο αυτό ξεκίνησε εντελώς σιωπηλά, με εκείνη την πτώση στους βαθμούς και στην εμφάνιση γνωστικών δυσκολιών πριν από κάποια χρόνια έτσι ξαφνικά χωρίς να συμβεί κάτι άλλο. Προφανώς αυτό "μυρίζει" ότι κάτι "παίχτηκε" στον εγκέφαλο του παιδιού εκείνα τα χρόνια της εφηβείας του που σταδιακά όλο και χειροτέρευε ενώ το παιδί μεγάλωνε μέχρι που έφτασε σε αυτά τα σημεία. Και αυτό γίνεται στις πιο πολλές πέριπτώσεις ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι "μαλακά" συμπτώματα υπάρχουν από την παιδική ηλικία, πολύ πριν το psychotic breakdown στις ηλικίες 18-28.
Με τα φάρμακα είναι θέμα cost-benefit analysis. Θυμάμαι ένα παιδί που δούλευε στην καφετέρια που δούλευε και ένας φίλος μου, πολύ καλό παιδί με γέλιο κλπ. Σε μια φάση πρόσεξα ότι ενώ μιλούσαμε τον "έχανε" κάπως τον ειρμό του και έφευγε από το θέμα. Αυτό γινοταν για κανα χρόνο και σκέφτηκα "δεν βαριέσαι έτσι είναι το στιλ του". Μια μέρα τον βλέπουμε να έρχεται κατα-τρομαγμένος ρε "χ" του λέμε τι έπαθες ρε συνέβη κάτι. Άρχισε να μας ρωτάει αν νομίζουμε ότι είναι "καλό παιδί" η "κακό" και του λέμε τι είναι αυτά που λες ρε φυσικά και είσαι καλός. Αυτός όμως κοιτούσε προς τον ουρανό και έδειχνε ανήσυχος. Μετά από λίγες μέρες έρχεται φοβισμένος πάλι του λέμε τι έγινε ρε, μας λέει ότι "φοβάται κάτι κοράκια στον ουρανό" που μπορεί να τον "έχουν βάλει στο μάτι επειδή είναι κακός". Εκεί άρχισα να την ψιλιάζομαι ότι ΄μπορεί κάτι να συμβαίνει. Για να μην τα πολυλογώ, μετά από λίγες μέρες δεν εμφανίστηκε στην δουλειά. Ήταν τραγικό όταν μετά από 1 μήνα τον είδαμε κατατρομαγμένο, βρώμικο και μπερδεμένο στον δικό του κόσμο έψαχνε σε κάτι σκουπίδια της παραλίας, μιλούσε μόνος του, έκανε κύκλους γύρω από τον σκουπιδοτενεκέ, κοιτούσε τον ουρανό, εντελώς αποδιοργάνωση. Όταν πέρασα από δίπλα του με κοίταξε με ένα κενό βλέμμα λες και δεν με αναγνώρισε και έδειχνε σαν φοβισμένο ζώο που τον είχαν ρίξει σε ένα άγνωστο μέρος. Για μήνες ήταν στους δρόμους βρώμικος στα σκουπίδια και παίρναμε τηλέφωνο την αστυνομία να κάνει κάτι γιατί ήταν χειμώνας και αυτός ήταν έξω. Η αστυνομία τον μάζευε και μετά τον ξανάφηνε. Τελικά μετά από κάποιο καιρό κάποιος τον μάζεψε και τον πήγε σε μια κλινική της θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω από τότε τι απέγινε. Έχω δει όμως παρόμοιες περιπτώσεις που με τα φάρμακα επανέρχονται.
Μπορεί τα φάρμακα να είναι εντελώς μπούρδα και σε 100 χρόνια να τα κατηγορούν για βαρβαρικά, όμως το γεγονός ότι μπορεί να επαναφέρουν κάποιο άτομο πίσω-έστω σε κάποια καταστολή στην αρχή- είναι από μόνο του πάρα πολύ σημαντικό. Παλιότερα απλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι είτε θα ήταν στους δρόμους είτε σε κάποιο άσσυλο και θα τους βλέπανε σαν freak-show όπως γινοταν μέχρι το 1930+. Κανείς δεν είπε ότι αυτά τα φάρμακα θεραπεύουν, όπως αν κάνεις οίδημα και πάρεις ένα αντιφλεγμονώδες δεν θα θεραπεύσεις αυτό που σου προκάλεσε το οίδημα. Αλλά θα "ηρεμήσεις" το οίδημα το ίδιο και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Τα πιο πολλά φάρμακα εκτός από τα αντιβιωτικά έτσι λειτουργούν και τα ψυχοφάρμακα δεν αποτελούν εξαίρεση. Οπότε τα φάρμακα τα αναλύεις σε σχέση με το τι χάνεις και το τι κερδίζεις.Last edited by PETRAN; 18-07-2011 at 22:40.
18-07-2011, 22:49 #23
- Join Date
- Aug 2009
- Posts
- 1,406
oκ Πετραν ετσι οπως το επιασες το θεμα συμφωνω ,με την εννοια οτι παραδεχεσαι την καταρριψη της περιφημης χημικης ανισοροπιας κ αναφερεσαι σε νευρολογικα μαλακα μορια οπως περιπου λες, που εμφανιζονται σε μικρη ηλικια.
Εγω γενικα δεν μιλαω για την παιδικη σχιζοφρενεια ,η για την εκ γενετης παθηση (κακη οξυγονωση εγκεφαλου,η εμβρυακες επιπλοκες κ αλλα που δεν ξερω γιατι δεν εχω σπουδασει ιατρικη) αναφερομαι στις ψυχωσεις που νομιζω ονομαζονται λειτουργικες η οπως λες εσυ οφειλονται σε παιδικα τραυματα ,καταχρηση ουσιων ,βιωματικα αδιεξοδα ....
Αναφερομαι κ καταδικαζω την ψυχιατρικη η οποια με μεγαλη ευκολια κατατασει διαταραχες προσωπικοτητας πιθανον με οριακα η ψυχωτικα στοιχεια στο φασμα της σχιζοφρενειας, γρηγορα με μια δυο επισκεψεις καταληγουν κ φορτωνουν τον καημενο τον αρρωστο με μια τοσο βαρια διαγνωση κ προδιαγραφουν το μελλον του .
Σαφως κ θεωρω την σχιζοφρενεια αρρωστια -βασιλισσα των ασθενειων- κ ευτυχως που υπαρχουν φαρμακα για αυτη την ασθενεια κ δεν τους βαζουν σε λακο με φιδια οπως παλια...
Πως γινεται ομως ενω ειναι μονο 1% το ποσοστο του πληθυσμου που ειναι σχιζοφρενεις να ειναι τοσο μεγαλο το ποσοστο αυτων που παιρνουν αντιψυχωσικα.
Πως γινεται το DSM να καταργει διαταραχες (υστερικες ψυχωσεις κ α) και να αυξανονται οι διαγνωσεις της σχιζοφρενειας?
Πως γινεται ολες τις ιδιαιτεροτητες να τις θεωρουμε ασθενειες κ αν τυχει κ υπαρχει καλιτεχνικη η εφευρετικη συμπεριφορα ,μονο τοτε να μιλαμε για μεγαλοφυιες?
Πως γινεται να μη μπορουμε να δεχθουμε αυτους που δεν ενοχλουν τους αλλους κ δεν ειναι επικινδυνοι για τον εαυτο τους κ να θελουμε οπωσδηποτε να ειμαστε ολοι ιδιοι σαν τα στρατιωτακια του Γαιτη?
Τεσπα ο καθενας ειναι υπευθυνος για τη μοιρα του , ομως καλο ειναι να ξερουμε τι μας γινεται κ να μη χρυσωνουμε το χαπι επειδη ειτε μας ειναι απαραιτητο ,ειτε επειδη ειμαστε αδυναμοι κ φοβισμενοι......
Με ενοχλει που τα φαρμακα ειναι ιδια για ολουςΗ αγνοια δεν μπορει να πεισει τη γνωση,οσο κι αν επαναλαμβανει την αμαθεια της.
18-07-2011, 23:05 #24
- Join Date
- Aug 2009
- Posts
- 1,406
Επισης με ενοχλει που συνεχεια ετσι κ υπαρχει διαφορετικη αποψη για την φαρμακοληψια να απαξιωνονται ολες οι γνωμες με το γνωστο -καλα ξεκολα με την αντιψυχιατρικη-
Το κινημα της αντιψυχιατρικης ειναι περιεργο κ αμφιλεγομενο , ομως θα μπορουσε να υπαρξει κινημα για μια σωστη ψυχιατρικη που επιτελους να γινη ιατρικη που θεραπευει κ μειωνει το πονο των ευαλωτων ανθρωπων!Η αγνοια δεν μπορει να πεισει τη γνωση,οσο κι αν επαναλαμβανει την αμαθεια της.
18-07-2011, 23:33 #25favvelGuestμα Πετράν,οσο για το παιδι που ητανε χαμενο,δεν ξερω κατα ποσο εχουνε το δικαιωμα οι αλλοι ανθρωποι να επεμβουνε στη ζωη του και να το μαζεψουνε οπως λες εσυ και να κανουνε κατι για να επιστρεψει στην πραγματικοτητα.Το ρωτησανε αν θελει??Και ποσο αυτο θεωρειται καλη πραξη και ποσο μπορουμε να πουμε πως ητανε για το καλο του αυτη η ενεργεια??
Αυτο το παιδι μπορει να ητανε ευτυχισμενο ετσι στον κοσμο του να περιφερεται σα χαμενο.μπορει να ενιωθε κατι που δεν ενιωθε οπ υπολοιπος κοσμος και να μην ηθελε να το χασει αυτο,αυτην την αισθηση κι εσεις με το να θελετε να το μαζεψετε να του κανατε κακο τελικα.
Θεωρω πως την ευθυνη την εχει ο καθενας για τον εαυτο του και πως πρεπει τις αποφασεις για τη ζωη μας να τις παιρνουμε εμεις και οχι αλλοι για εμας.
Μονος σου το ειπες πως μπορει αργοτερα τα φαρμακα που δινονται να θεωρηθουν βαρβαρα.
18-07-2011, 23:43 #26
- Join Date
- May 2006
- Posts
- 13,021
Εγω γενικα δεν μιλαω για την παιδικη σχιζοφρενεια ,η για την εκ γενετης παθηση (κακη οξυγονωση εγκεφαλου,η εμβρυακες επιπλοκες κ αλλα που δεν ξερω γιατι δεν εχω σπουδασει ιατρικη) αναφερομαι στις ψυχωσεις που νομιζω ονομαζονται λειτουργικες η οπως λες εσυ οφειλονται σε παιδικα τραυματα ,καταχρηση ουσιων ,βιωματικα αδιεξοδα ....
Πως γινεται ομως ενω ειναι μονο 1% το ποσοστο του πληθυσμου που ειναι σχιζοφρενεις να ειναι τοσο μεγαλο το ποσοστο αυτων που παιρνουν αντιψυχωσικα.
Πως γινεται να μη μπορουμε να δεχθουμε αυτους που δεν ενοχλουν τους αλλους κ δεν ειναι επικινδυνοι για τον εαυτο τους κ να θελουμε οπωσδηποτε να ειμαστε ολοι ιδιοι σαν τα στρατιωτακια του Γαιτη?
Με ενοχλει που τα φαρμακα ειναι ιδια για ολους[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
19-07-2011, 00:18 #27
- Join Date
- Sep 2005
- Posts
- 4,305
19-07-2011, 00:38 #28
- Join Date
- Aug 2009
- Posts
- 1,406
. Εγω παιρνω φαρμακα αλλα δεν ειμαι κανενος "στρατιωτακι" . Εχω ελευθερη βουληση οπως ολοι.
Δεν εννοω οτι οσοι παιρνουν φαρμακα ειναι στρατιωτακια! Μιλαω για την πανομοιοτυπη κοινωνικη συμπεριφορα που μας κανει μηχανες .....Η αγνοια δεν μπορει να πεισει τη γνωση,οσο κι αν επαναλαμβανει την αμαθεια της.
19-07-2011, 00:47 #29
- Join Date
- May 2006
- Posts
- 13,021
Δεν υπαρχει πανομοιοτυπη κοινωνικη συμπεριφορα...το βλεπεις και στο φορουμ. Εκτος εαν εννοεις πανομοιοτυπη να εισαι αστεγος , να σερνεσαι στους δρομους κλπ.
Και παλι δυσκολο να σε φροντισει καποιος και να σε παει για περιθαλψη. Πρεπει να κανεις κατι σοβαρο ή να ενδιαφερθουν οι δικοι σου ή να το ζητησεις μονος μαλλον.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
19-07-2011, 01:02 #30
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Μα αυτό λέμε, αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι οι περισσότερες "λειτουργικές" σχιζοφρένειες δεν είναι "λειτουργικές" αλλά έχουν άγνωστες νευροαναπτυξιακές αιτίες που ξεκινάνε ύπουλα και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα κατά την παιδική ηλικία, χειροτερεύουν σταδιακά κατά την εφηβεία μέχρι που να κάνουν το "μπαμ" στις ηλικίες των 18-28. Είναι όπως στην ιδιοπαθή επιληψία (70% των επιληψιών), δεν φαίνεται κάτι σε μαγνητικές τομογραφίες και σε ιατρικές εξετάσεις, όμως σίγουρα κάτι έχει πάει στραβά κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και προκαλεί τις επιληψίες. Αν κάνεις μαγνητικές σε εγκεφάλους παιδιών με αυτισμό και νοητική στέρηση δεν φαίνεται τίποτα, όμως το πρόβλημα υπάρχει. Το ίδιο και σε άνοιες της τρίτης ηλικίας που δεν φαίνεται τίποτα σε καμιά εξέταση. Το γεγονός ότι δεν φαίνεται τίποτα σε ιατρικές εξετάσεις είναι επειδή οι high-tech μαγνητικές που χρησιμοποιούν στην έρευνα δεν είναι διαθέσιμες για μαζικές κλινικές διαγνώσεις, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν πανάκριβο.
Ναι υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι ψυχώσεις σχετίζονται με παιδικό τραύμα. Π.χ. συνεχής βιασμός του παιδιού και κακομεταχείριση, μπορεί για μια ζωή να φέρνει εφιαλτικές εικόνες, φωνές να σου μιλάνε υποτιμιτικά κλπ. Υπάρχει μάλλον και αυτό το είδος της μετα-τραυματικής ψύχωσης. Όμως στις πιο πολλές περιπτώσεις το άτομο ζει σε ένα απολύτως φυσιολογικό περιβάλλον, με νορμαλ γονείς/φίλους τίποτα special και παρ όλα αυτά παθαίνει ψύχωση, με αρνητικά/γνωστικά συμπτώματα, παραισθήσεις, αποδιοργάνωση κλπ. Η ψύχωση που σχετίζεται με "τραύματα" δεν είναι το στανταρ αλλά η εξαίρεση.
Το ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια φάρμακα για πολλές περιπτώσεις είναι πρόβλημα γενικά της σύγχρονης ιατρικής. Σε αυτόν τον τομέα ακόμη δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να φτιάχνει εξατομικευμένα φάρμακα. Αλλά έτσι είναι γενικά. Δεν υπάρχει αντιφλεγμονώδες για κάθε είδους οίδημα και άνθρωπο. Αυτό είναι το επίπεδο της ιατρικής σήμερα.Σίγουρα στο μέλλον θα είναι ακόμη καλύτερο αλλά θα πρέπει να αρκεστούμε σε ότι έχουμε.
Similar Threads
-
Φαρμακα....
By KaterinaKostas in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 13Last Post: 18-05-2011, 00:24 -
Φαρμακα
By mariafound in forum ΨυχοφαρμακολογίαReplies: 3Last Post: 24-08-2010, 01:29 -
Φάρμακα για μία ζωή;
By arktos in forum Ψυχώσεις & ΣχιζοφρένειαReplies: 36Last Post: 14-04-2010, 00:56 -
ΦΑΡΜΑΚΑ
By fly in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 3Last Post: 29-07-2007, 22:17 -
Φάρμακα
By LOSTRE in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 13Last Post: 10-05-2007, 21:47
Άγχος και συμπτώματα
24-07-2025, 13:14 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή