Υψοφοβία
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18
    Senior Member

Υψοφοβία

Καλησπέρα σας.
    Τον τελευταίο καιρό στις φοβίες που έχω προστέθηκε και η φοβία μου για το ύψος. Μία μέρα που περνούσα πεζή από μία γέφυρα που βρίσκεται πάνω από μεγάλη λεωφόρο μου μπήκε μια ξαφνική ιδέα στο μυαλό ότι αν πάω άκρη άκρη θα με τραβήξει προς τα κάτω και θα πέσω ή ότι ξαφνικά θα με πιάσει αμόκ και θα πηδήξω τις μπάρες και θα βουτήξω. Το πρώτο μου φάνηκε φυσιολογικό, το δεύτερο με έκανε να νιώσω ότι τρελαίνομαι. Ξαναπέρασα από κει επίτηδες άλλη μέρα, φοβήθηκα αλλά εντάξει. Μία άλλη μέρα και ενώ τρώγαμε στο σπίτι των γονιών μου στο μπαλκόνι στον 4ο όροφο, που ποτέ δεν είχα πρόβλημα να κοιτάξω κάτω αφού εδώ μεγάλωσα, μου ξαναμπήκε η ιδέα και γενικώς ένιωθα ότι το μπαλκόνι γέρνει και ότι θα με πιάσει πάλι κάτι ξαφνικά και θα πηδήξω χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Φοβάμαι ακόμα και όταν δείχνει μεγάλο ύψος στην τηλεόραση π.χ. σε μια ταινία που είναι κάποιος στο τέρμα ενός ουρανοξύστη και κοιτάζει κάτω. Τι είναι όλα αυτά? Έχουν άραγε σχέση με το υπερβολικό άγχος που με διακατέχει ή τρελαίνομαι? Να αρχίσω να φοβάμαι?

Senior Member
    Η υψοφοβία μου είχε τύχει σε μικρή ηλικία θα έλεγα, δεν είμαι σίγουρος γιατί, αν με είχε επηρεάσει κάτι, και μου ήρθε κατάθλιψη (επιθυμία να πέσω από το μπαλκόνι) στο λύκειο όταν είχα αρχίσει να ποτίζομαι με μπάφο. Η αλήθεια είναι ότι δεν με ανέβαζε αυτό το πράμα και δεν εθίστηκα, αν και καπνίζω τσιγάρα του εμπορίου.
    Last edited by carrot; 30-07-2011 at 15:55.

Senior Member
    Quote Originally Posted by m.monkey View Post
    Καλησπέρα σας.
    Τον τελευταίο καιρό στις φοβίες που έχω προστέθηκε και η φοβία μου για το ύψος. Μία μέρα που περνούσα πεζή από μία γέφυρα που βρίσκεται πάνω από μεγάλη λεωφόρο μου μπήκε μια ξαφνική ιδέα στο μυαλό ότι αν πάω άκρη άκρη θα με τραβήξει προς τα κάτω και θα πέσω ή ότι ξαφνικά θα με πιάσει αμόκ και θα πηδήξω τις μπάρες και θα βουτήξω. Το πρώτο μου φάνηκε φυσιολογικό, το δεύτερο με έκανε να νιώσω ότι τρελαίνομαι. Ξαναπέρασα από κει επίτηδες άλλη μέρα, φοβήθηκα αλλά εντάξει. Μία άλλη μέρα και ενώ τρώγαμε στο σπίτι των γονιών μου στο μπαλκόνι στον 4ο όροφο, που ποτέ δεν είχα πρόβλημα να κοιτάξω κάτω αφού εδώ μεγάλωσα, μου ξαναμπήκε η ιδέα και γενικώς ένιωθα ότι το μπαλκόνι γέρνει και ότι θα με πιάσει πάλι κάτι ξαφνικά και θα πηδήξω χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Φοβάμαι ακόμα και όταν δείχνει μεγάλο ύψος στην τηλεόραση π.χ. σε μια ταινία που είναι κάποιος στο τέρμα ενός ουρανοξύστη και κοιτάζει κάτω. Τι είναι όλα αυτά? Έχουν άραγε σχέση με το υπερβολικό άγχος που με διακατέχει ή τρελαίνομαι? Να αρχίσω να φοβάμαι?
    Αγαπητη μαιμουδιτσα,και μενα μου χει συμβει αυτο....Αλλα τρελη δεν ειμαι,ετσι νομιζω δηλαδη,χαχα.... Ειναι μερος των κρισεων πανικου ολο αυτο...Θα δεις πως οταν θα το ξεπερασεις λιγο δεν θα κανεις τετοιες σκεψεις.Σε μενα τουλαχιστον ετσι ηταν...Αυτο το ''θα τα χασω και χωρις να το θελω θα το κανω'' ειναι συμπτωμα κρισης... Εκει που νομιζεις οτι χανεις τον ελεγχο...

Senior Member
    Χαχαχα πλάκα έχει! Εσύ απαντούσες στο δικό μου μήνυμα κι εγώ στο δικό σου! Έτσι θέλω να πιστεύω κι εγώ ότι είναι σύμπτωμα της κρίσης γιατί παλιά δεν το είχα. Άντε να δούμε τι άλλο καινούργιο σύμπτωμα θα μας βγει. Δεν μπορώ να πω πάντως, έχει εναλλαγές! Τα συμπτώματα αλλάζουν συνέχεια και μαζί με τα γνωστά πάντα βγαίνει και ένα καινούργιο, για να μη βαριόμαστε βρε αδερφέ :P

Senior Member
    Χαχαχα πλάκα έχει! Εσύ απαντούσες στο δικό μου μήνυμα κι εγώ στο δικό σου! Έτσι θέλω να πιστεύω κι εγώ ότι είναι σύμπτωμα της κρίσης γιατί παλιά δεν το είχα. Άντε να δούμε τι άλλο καινούργιο σύμπτωμα θα μας βγει. Δεν μπορώ να πω πάντως, έχει εναλλαγές! Τα συμπτώματα αλλάζουν συνέχεια και μαζί με τα γνωστά πάντα βγαίνει και ένα καινούργιο, για να μη βαριόμαστε βρε αδερφέ :P
    Ειδες καθε φορα και κατι καινουριο..οντως για να μη βαριομαστε...!! εχω να σου πω συμπτωματααααα..ουυυ να φανε και οι ορνιθες... Ενδεικτικα θα σου πω μερικα που ερχονται και φευγουν...Κλειστοφοβια,δηλα δη υπαρχουν στιγμες που ακομα και το αυτοκινητο μου φαινεται λες και με βαζουν μεσα σε φερετρο . Φοβος απωλειας μνημης. Καλε φοβαμαι οτι αν παω στο ψιλικατζιδικο που εχει 2 εξοδους δεν θα μπορεσω να βγω απο εκει μεσα... Και μετα οταν φευγω και καθομαι και στα σκεφτομαι,λεω καλα δεν μπορει να εισαι τοσο ηλιθια ..χαχα...Φοβος οτι θα στερεψει το νερο και θα πεθανουμε. Τις προαλλες κατι ελεγε ο πατερας μου οτι σπαταλησαν νερο στη δουλεια του,και εμενα μου ρθε η σκεψη οτι η λιμνη με το νερο που τροφοδοτει την αθηνα καποια στιγμη θα στερεψει και δεν θα χουμε πια νερο...(οτι του φανει του λωλοστεφανη). Μετα απο λιγο μου περασε.. Φοβος '' σταματηστε τη γη να κατεβω''.Ναι ειναι καινουριος φοβος αυτος... Ωρες ωρες σκεφτομαι πως ειναι η γη,που παταει,κι αμα πεσει??? κι αν σταματησουμε πια να εχουμε οξυγωνο...Ποσο μικροι ειμαστε μες στο αχανες συμπαν κλπ... και ποοοοοοοοοοσους αλλους στιγμαιους φοβους μπορω να σου αναλυσω δεν φανταζεσαι....Ωρες ωρες νομιζω οτι τρελαθηκα αλλα μ αυτα που εχω διαβασει εδω μεσα νομιζω οτι ειμαι κομπλε ακομα...Εχω καιρο για το δαφνι!!

Senior Member
    Α ρε nansyan ωραία τα λες! Τουλάχιστον γελάμε λίγο με αυτά που φοβόμαστε, γιατί μεταξύ μας, για γέλια είναι!!! Εσύ όμως βλέπω ότι το έχεις προχωρήσει το θέμα, έχει να κάνει και με την καταστροφή του περιβάλλοντος! Να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να προβληματιστώ και με αυτά ακόμα, αρκετά έχω στο κεφάλι μου. Άμα κάτσω και σκεφτώ τι θα γίνει αν τελειώσει το νερό και όλα τα σχετικά, πάει κλάφτα Χαράλαμπε! Προτιμώ να μείνω στο φόβο του ψιλικατζίδικου, της ουράς στη δημόσια υπηρεσία, της βόλτας και πολλούς πολλούς άλλους που όλοι τους ξέρουμε...

Senior Member
    Α ρε nansyan ωραία τα λες! Τουλάχιστον γελάμε λίγο με αυτά που φοβόμαστε, γιατί μεταξύ μας, για γέλια είναι!!! Εσύ όμως βλέπω ότι το έχεις προχωρήσει το θέμα, έχει να κάνει και με την καταστροφή του περιβάλλοντος! Να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να προβληματιστώ και με αυτά ακόμα, αρκετά έχω στο κεφάλι μου. Άμα κάτσω και σκεφτώ τι θα γίνει αν τελειώσει το νερό και όλα τα σχετικά, πάει κλάφτα Χαράλαμπε! Προτιμώ να μείνω στο φόβο του ψιλικατζίδικου, της ουράς στη δημόσια υπηρεσία, της βόλτας και πολλούς πολλούς άλλους που όλοι τους ξέρουμε...
    Ειμαι και οικολογος παναθεμα με....Ακριβως δεν μου φτανανε οι καθημερινοι φοβοι,τωρα με πιασανε και οι ανωτεροι..Αλλα αν το σκεφτεις οι ανωτεροι θα πρεπε να μας απασχολουν,και οχι ο φοβος του ψιλικατζιδικου κλπ...Α.......... εχω να προσθεσω και τη ζεστοφοβια,κι αυτη νεα φοβια......Απο περισυ που πηγαιναμε διακοπες με το μποιφρεντ με τη μηχανη( στις 3 το μεσημερι,με νταλα 40 βαθμους καυσωνα) μου ρθε να λιποθυμησω,και καθολου αφυσικο νομιζω δεν ειναι,ε απο τοτε τα εκανα πανω μου με τη ζεστη και δεν θελω να βγαινω εξω γιατι νομιζω οτι κατι θα παθω παλι.... Ολα τα στραβα κι αναποδα πανω μου....

Senior Member
    Επίσης για τη ζέστη το έχω κι εγώ. Εγώ το έκανα φέτος αυτό πριν 2 βδομάδες μία μέρα με 40 και βαθμούς πήγαμε με τη μηχανή για μία δουλειά μεσημέρι αρκετά μεγάλη διαδρομή και έλεγα σίγουρα κάποιος απ'τους δύο θα λιποθυμήσει. Και μετά άντε πάλι πως γυρνάνε πίσω? Άστα να πάνε. Για να μη σου πω και το άλλο. Πέρυσι δεν πήγαμε διακοπές, φύγαμε μόνο το ΣΚ του 15αύγουστου και πήγαμε σε ένα κοντινό νησί όπου ήταν διακοπές και οι γονείς μου. Περιττό να σου πω ότι αντί να χαρώ μόλις πήγαμε στη θάλασσα με έπιασε κρίση πανικού, άρχισα να κρυώνω και να τρέμω, χωρίς να μπω μέσα και έβαλα τα κλάματα. Και είπα στον άντρα μου να μπούμε μαζί μέσα και να με κρατάει αγκαλιά γιατί φοβάμαι. Έλεοςςςςςςςςςςςςς λες και ήμουνα μωρό. Τι τραβάει κι αυτός ο άνθρωπος... Μετά μου πέρασε αυτό ήταν, αλλά η διάθεσή μου είχε χαλάσει. Φεύγεις να ξεχαστείς λίγο και γίνεσαι χειρότερα.

Senior Member
    Επίσης για τη ζέστη το έχω κι εγώ. Εγώ το έκανα φέτος αυτό πριν 2 βδομάδες μία μέρα με 40 και βαθμούς πήγαμε με τη μηχανή για μία δουλειά μεσημέρι αρκετά μεγάλη διαδρομή και έλεγα σίγουρα κάποιος απ'τους δύο θα λιποθυμήσει. Και μετά άντε πάλι πως γυρνάνε πίσω? Άστα να πάνε. Για να μη σου πω και το άλλο. Πέρυσι δεν πήγαμε διακοπές, φύγαμε μόνο το ΣΚ του 15αύγουστου και πήγαμε σε ένα κοντινό νησί όπου ήταν διακοπές και οι γονείς μου. Περιττό να σου πω ότι αντί να χαρώ μόλις πήγαμε στη θάλασσα με έπιασε κρίση πανικού, άρχισα να κρυώνω και να τρέμω, χωρίς να μπω μέσα και έβαλα τα κλάματα. Και είπα στον άντρα μου να μπούμε μαζί μέσα και να με κρατάει αγκαλιά γιατί φοβάμαι. Έλεοςςςςςςςςςςςςς λες και ήμουνα μωρό. Τι τραβάει κι αυτός ο άνθρωπος... Μετά μου πέρασε αυτό ήταν, αλλά η διάθεσή μου είχε χαλάσει. Φεύγεις να ξεχαστείς λίγο και γίνεσαι χειρότερα.
    Ρε συ μαιμουδιτσα ειμαστε για γελια αληθεια...χαχαχαχα....!!! Εγω παντως ειμαι μερα νυχτα αγκαλια με το aircondition..ευτυχως που εκανα μερικα μπανια κατα τη διαρκεια της εξεταστικης οσο ημουν εκτος αθηνων γιατι αλλιως δεν θα χα καταλαβει καλοκαιρι...Τοτε ημουν καλα,δεν ειχα κρισεις...Τωρα θελει το μποιφρεντ να φυγουμε να παμε καπου,κι εγω δεν ξεκολλαω απ το σπιτι..Ουτε με τους γονεις μου δεν παω για μπανιο,γιατι με βλεπω αντι για ηλιοθεραπεια να τη βγαζω στο αμαξι αγκαλιτσα με το aircondition μεχρι να τελειωσουν το μπανιο τους..Και σ οποιον λεω οτι σιχαινομαι το καλοκαιρι με κοιταει περιεργα....που να ξερε....!!

Senior Member
    Έτσι κι εγώ, αυτό το a/c δε σταματάει να δουλεύει. Το κακό είναι ότι ναι μεν κοιμάμαι το βράδυ με δροσιά, το πρωί όμως που ξυπνάω έχω ένα κεφάλι 100 κιλά, πονάνε χέρια, πόδια... Δε γίνεται όμως με αυτή τη ζέστη δεν παλεύεται. Όταν έρθει το ρεύμα να δεις τι κρίση πανικού θα με πιάσει

Senior Member
    Έτσι κι εγώ, αυτό το a/c δε σταματάει να δουλεύει. Το κακό είναι ότι ναι μεν κοιμάμαι το βράδυ με δροσιά, το πρωί όμως που ξυπνάω έχω ένα κεφάλι 100 κιλά, πονάνε χέρια, πόδια... Δε γίνεται όμως με αυτή τη ζέστη δεν παλεύεται. Όταν έρθει το ρεύμα να δεις τι κρίση πανικού θα με πιάσει
    Ειναι και κακο γιατι μετα δεν μπορεις με τιποτα να βγεις και να την παλεψεις στη ζεστη.μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας... Οσο για το τελευταιο,νομιζω πως η ΔΕΗ θα κανει παρτυ και εσυ χαρακιρι .

Senior Member
    Όπως τα λες είναι. Παλιά δεν είχα πρόβλημα με τη ζέστη, μου άρεσε πολύ το καλοκαίρι, τώρα όμως... δεν το μπορώ καθόλου. Αφού και το χειμώνα άμα είμαι σε μέρος που έχει πολύ ζέστη από καλοριφέρ φεύγω αμέσως γιατί με πιάνει δύσπνοια και στο σπίτι μου ανοίγω και το παράθυρο για να σπάει λίγο!

Senior Member
    Όπως τα λες είναι. Παλιά δεν είχα πρόβλημα με τη ζέστη, μου άρεσε πολύ το καλοκαίρι, τώρα όμως... δεν το μπορώ καθόλου. Αφού και το χειμώνα άμα είμαι σε μέρος που έχει πολύ ζέστη από καλοριφέρ φεύγω αμέσως γιατί με πιάνει δύσπνοια και στο σπίτι μου ανοίγω και το παράθυρο για να σπάει λίγο!
    Κι εγω παλια δεν ειχα κανενα προβλημα..τωρα τα απεκτησα ολα.

Senior Member
    Δε ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει αλλά παλιά μια ψυχολόγος μου είχε πει... κάθε φορά που θα σε πιάνουν τα συμπτώματα που έχεις (είχα έντονους ψυχοσωματικούς πόνους - αλλά φριχτούς όμως ένα διάστημα...), θα λες με τη λογική: άσε τις μαλ.. Ειρήνη!!! τελικά με βοήθησε πάρα πολύ και η ομοιοπαθητική τότε και τα τελευταία χρόνια το ρέικι....

Senior Member
    Quote Originally Posted by IRENEMARINA View Post
    Δε ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει αλλά παλιά μια ψυχολόγος μου είχε πει... κάθε φορά που θα σε πιάνουν τα συμπτώματα που έχεις (είχα έντονους ψυχοσωματικούς πόνους - αλλά φριχτούς όμως ένα διάστημα...), θα λες με τη λογική: άσε τις μαλ.. Ειρήνη!!! τελικά με βοήθησε πάρα πολύ και η ομοιοπαθητική τότε και τα τελευταία χρόνια το ρέικι....
    κι εγω αυτο προσπαθω να λεω στον εαυτο μου.Ασε τις μ...ες νανσυ.ξερεις οτι ειναι στο μυαλο σου και μονο,ε και τοτε ψιλοηρεμω.. αληθεια τι ειναι το ρεικι?

Page 1 of 2 12 LastLast