Forum Υποστήριξης

Ψυχωσικό επισόδειο

Θέμα: Ψυχωσικό επισόδειο

1. panoslnk said:

Ψυχωσικό επισόδειο

Είμαι νέος στο φόρουμ. Καλό φαίνεται και κατατοπιστικό. Η δική μου ιστορία έχει να κάνει με το ψυχωσικό επισόδειο. Συγκεκριμένα πριν περίπου 14 χρόνια παρουσίασα αγοραφοβία με κρίσεις πανικού και μετέπειτα κατάθλιψη. Ο γιατρός επίσης μου είπε πως είμαι μεταιχμιακός (border line). Πριν κανά χρόνο σε μία ένταση με κοντινά μου πρόσωπα ήπια πολύ (δε συνηθίζω να πίνω) και δε θυμάμαι τίποτα για τις επόμενες δύο μέρες. Απολύτως τίποτα. Οι δικοί μου ότι μου είπανε. Όλοι υπέθεσαν πως ήταν από το πολύ ποτό. Μετά από κανένα τρίμηνο σε ένταση πάλι χωρίς να έχω πιεί δε θυμάμαι για δύο μέρες τι έκανα. Οι δικοί μου με περιέγραψαν. Εκεί ο ψυχίατρος μου είπε πως είχα ψυχωσικό επισόδειο. Μου έκατσε άσχημα γιατί δε θυμάμαι τίποτα απολύτως από όσα έκανα για 2 ημέρες. Μου είπανε πως ήμουν νευριασμένος πολύ, πως τα έσπασα όλα στο δωμάτιό μου (πράγματι, γιατί τα είδα την τρίτη μέρα που καταλάβαινα τι έκανα) και πως μετά από ένα διάστημα ήμουν ομηλιτικός σαν να μην έτρεχε τίποτα. Δε θυμάμαι ούτε τι έκανα, ούτε τι έλεγα. Δεν έλεγα πάντως ασυναρτησίες.
    Ο ψυχίατρος είπε πως όταν νευριάζω πολύ κινδυνεύω να πάθω ψυχωσικό επισόδειο. Με ενόχλησε πολύ που το έπαθα γιατί δεν είμαι εγώ εκείνη τη στιγμή. Σαν να είναι κάποιος άλλος, αφού δεν θυμάμαι τίποτα απολύτως μετά. Είναι φρικτό συναίσθημα. Το απίθανο είναι πως δεν πρέπει να θυμώνω!!!! Δεν πρέπει να θυμώνω για να μην πάθω ψυχωσικό, να μην αγχώνομαι για να μην πάθω κρίση άγχους, ε στο τέλος τι μένει; Τεσπα. Μου δώσανε ζιπρέξα για να αποφευχθεί ένα νέο ψυχ. επισόδειο και εδώ και μήνες τα νεύρα έχουν πέσει και δεν έχω παρουσιάσει κάτι, εκτός τις κρίσεις πανικού αν πάω σε μέρη με πολύ κόσμο, κίνηση, περιορισμένα μέσα διαφυγής και τα γνωστά της αγορ/βίας με κρίσεις πανικού και της κατάθλιψης που είχα από παλιά.
    Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία με ψυχ. επισόδειο; Θυμάται τίποτα από όσα εκείνη την ώρα έγιναν; Φωνές δεν ακούω και ούτε βλέπω κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους.

2. Lacrymosa said:
    γεια σου πανο κ καλωσηρθες !!
    τον γιατρο σου τον ρωτησες να σου πει περισσοτερα γι αυτο το θεμα?? να σου εξηγησει δλδ τι ηταν αυτο το "ψυχωτικο επεισοδιο" που επαθες ?? ειναι πολυ ευλογο να εχεις αποριες, κ δεν ειναι καλο να μεινουν αδιευκρινιστες !!
    μου κανει εντυπωση το οτι δεν ειχες παραληρητικες ιδεες κ δεν ακουγες φωνες.. συνηθως στη ψυχωση εντοπιζονται αυτα τα χαρακτηριστικα.. ρωτα το γιατρο σου να στο διευκρινισει..
    αυτο που εσπαγες πραγματα, μου θυμιζει εμενα σε μανιακο επεισοδιο, που εσπαγα κ πετουσα βαζα, σκαμπο, πιατα, κορνιζες μεσα στο σπιτι, κ προσπαθησαν οι γονεις μου να με ηρεμησουν κ τους βαρεσα ξυλο κ κυλιομουν στο πατωμα κ εβγαινα στο μπαλκονι κ φωναζα....
    εχεις κανει μηπως χρηση ουσιων ??
    " I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."

3. panoslnk said:
    Lacrymosa σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Τον ρώτησα και μου είπε ότι έχω πρόβλημα με τη διαχείριση του θυμού μου. Όταν ο θυμός μου πάει από κάποια επίπεδα και πάνω τότε λειτουργώ αδυνείδητα και για αυτό δε θυμάμαι τίποτα. Εμένα πάλι μου φαίνεται άκυρο από τον πολύ θυμό να πάθω ψυχωσικό επισόδειο. Δεν είμαι βέβαια ειδικός, αλλά από το θυμό να το πάθω;;!!....Ουσίες δεν έχω κάνει με εξαίρεση πριν 17 περίπου χρόνια που περιστασιακά για κανένα εξάμηνο έκανα μαύρο.....

4. Lacrymosa said:
    Ελα ! Αυτο το προβλημα με τη διαχειριση κ τα νευρα το χω κι εγω !! Νευριαζω με το παραμικρο κ ξεσπαω ειτε σε αλλους ειτε στον εαυτο μου!! Δεν νομιζω να ειναι αυτο απο μονο του ψυχωτικο επεισοδιο, εκτος κ αν ειχες κ αλλα συμπτωματα, αλλα σε καθε περιπτωση ρωτα τον γιατρο η πανε σε αλλο γιατρο να σου πει !! Η ψυχοθεραπευτικη μεθοδος της γνωσιακης-συμπεριφορικης μπορει να σε βοηθησει αποτελεσματικα στο θεμα του θυμου !! Μαυρο δεν εχεις κανει πολυ ρε συ, αλλα καλου κακου μην ξανακανεις !!

5. panoslnk said:
    Εγώ συνήθως ξεσπάω σε εμένα (αυτοτραματισμοί). Ακολουθώ τη γνωσιακή - συμπεριφοριστική και με έχει βοηθήσει πολύ περισσότερο από την μέθοδο την άλλη που μιλούσα για το παρελθόν κλπ. Στην επόμενη συνάντηση με το γιατρό μου θα τον ρωτήσω γιατί μου έχει κάτσει άσχημα. Ναρκωτικά από τότε ποτέ μου δεν έκανα και δε σκοπεύω να κάνω. Τεσπα. Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια ;)

6. Lacrymosa said:
    Κι εγω περισσοτερο σε μενα ξεσπαω πλεον, γιατι αμα ξεσπασω σε αλλους μετα εχω τυψεις κ ποσο μαλλον σε ατομα δικα μου η που αγαπω, συνηθως χαρακωνομαι γραφοντας λεξεις η κανω δυνατο headbanging, αυτη με το παρελθον που εκανες ισως ηταν η ψυχαναλυτικη προσεγγιση, η γσθ ναι βοηθαει περισσοτερο, χαιρομαι για τα ναρκωτικα (που δεν θα ξανακανεις), καλη συνεχεια κ ο,τι θες τα λεμε !!! :)

7. carrot said:
    πιστεύω για όσο κρατιέται νεανικό το πνεύμα η "σχιζοφρένεια" δεν μετατρέπεται εύκολα σε άνοια. ίσως γι'αυτό οι "σχιζοφρενείς" να μικροδείχνουν, είναι η άμυνα τους, κατά κάποιο τρόπο η θεραπεία τους.

8. carrot said:
    υπάρχουν όμως πολλοί κακοί σε αυτή την ιστορία και κάποιος πρέπει να τους ξεπαυστρέψει.

9. PETRAN said:
    Γεια σου panoslnk

Δεν κάνουμε διαγνώσεις και πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό/ψυχολόγο σου, αλλά αυτό που περιγράφεις δεν ακούγεται να έχει τόσο σχέση με ψύχωση, όσο με διασχιστικό επεισόδιο (ψυχογενής αμνησία) από την υψηλή συναισθηματική διέγερση/θυμό/στρες. Δες αυτό

http://www.psychologia.gr/disorders/diasxist%20.htm

Λόγω της έντασης, στην διάσχιση τείνεις να "κόβεις" τις εμπειρίες από το να φτάνουν στην συνείδηση με αποτέλεσμα να μην θυμάσαι τίποτα μετά. Στην ελαφριά τους μορφή η διάσχιση είναι η αιτία της αποπροσωποποίησης, αποπραγμάτοποίησης κλπ. (π.χ. να αισθάνεσαι ότι όλα είναι "ψεύτικα" κλπ.) Στην σοβαρή τους μορφή με αμνησία κλπ. είναι σπάνειες και "εξωτικές" καταστάσεις που δεν γνωρίζει η επιστήμη πολλά γι αυτές (βασικά σχεδόν τίποτα). Πολλοί ψυχίατροι που συναντούν κάτι τέτοιο πετάνε μια ταμπέλα "ψύχωση" γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν με την διάσχιση. Και όντως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία γι αυτές τις καταστάσεις (ούτε και η κλασική ψυχαναλυτική). Αφού γνωρίζεις ότι ο μεγάλος θυμός προκαλεί το (πιθανά) διασχιστικό επεισόδιο τότε πρέπει να συνεχίσεις με την ΓΣΘ ώστε να ελέγχεις τα ξεσπάσματα, να αλλάξεις πράγματα (η πρόσωπα!) του περιβάλλοντος που συμβάλλουν σε όλο αυτό και γενικότερα να αποκτήσεις μια πιο ήσυχη στάση ζωής ;)

10. panoslnk said:
    Petran σε ευχαριστώ για το άρθρο και τις συμβουλές σου. Όταν έπαθα το πρώτο ψυχωσικό(;) επισόδειο επειδή είχα πιεί πολύ μου κάνανε πλύση στομάχου και μετά με πήγανε για δύο ημέρες σε θάλαμο. Άντε να πεις από το ποτό να μη θυμόμουν τη μία μέρα τι έγινε. Να μη θυμάμαι όμως και τη δεύτερη!! Τεσπα. Λοιπόν μου λέει ο αδερφός μου που ήτανε στο θάλαμο μαζί μου σαν άτομο συνοδείας πως ήμουν νηφάλιος, μάλιστα έπιανα και κουβέντα με άλλους ασθενείς. Από όλα αυτό ρε γμτ δε μπορώ να θυμηθώ τίποτα απολύτως. Και είναι φρικτό το συναίσθημα να υπάρχουν 2 ολόκληρες μέρες που να μη θυμάμαι τίποτα, να μου λένε τι έκανα και να μιλάνε για εμένα χωρίς εγώ να μπορώ να πω τίποτα.
    Αισθάνομαι σαν να ήτανε κάποιος άλλος, ένα άλλος Πάνος. Παιχνίδια του μυαλού δεν ξέρω..Στο δεύτερο επισόδειο δε θυμάμαι και πάλι τι γινότανε για μιάμιση ολόκληρη ημέρα....Ξύπνησα κάποια στιγμή με πόνο στην πλάτη και μου είπανε οι γονείς μου πως έπεσα στο δωμάτιό μου. Σκέψου να πέφτεις να σακατεύεσαι και να μη θυμάσαι τίποτα. Αυτά μόνον από τους φίλους μου όταν μεθούσαν και δε θυμόταν τα ξέρω. Δεν τά έχω ζήσει και μου είναι φρικτή αυτή η έλλειψη μνήμης.
    Σχετικά με την αποπροσοπωποίηση την βίωσα στις πρώτες κρίσεις πανικού, όπου αισθανόμουν σαν να μην ήμουν εγώ, σαν να συνέβαιναν σε κάποιον άλλον. Δηλαδή έχω κάποια εμπειρία από αποπροσωποίηση. Τεσπα Κυριακή κοντή γιορτή. Μέσα στην εβδομάδα θα δω το γιατρό και θα ζητήσω διευκρινήσεις.
    Να είσαι καλά φίλε μου Petran :)

11. PETRAN said:
    Παράθεση Αρχικά καταχωρημένο από panoslnk Εμφάνιση Μηνύματος
    Petran σε ευχαριστώ για το άρθρο και τις συμβουλές σου. Όταν έπαθα το πρώτο ψυχωσικό(;) επισόδειο επειδή είχα πιεί πολύ μου κάνανε πλύση στομάχου και μετά με πήγανε για δύο ημέρες σε θάλαμο. Άντε να πεις από το ποτό να μη θυμόμουν τη μία μέρα τι έγινε. Να μη θυμάμαι όμως και τη δεύτερη!! Τεσπα. Λοιπόν μου λέει ο αδερφός μου που ήτανε στο θάλαμο μαζί μου σαν άτομο συνοδείας πως ήμουν νηφάλιος, μάλιστα έπιανα και κουβέντα με άλλους ασθενείς. Από όλα αυτό ρε γμτ δε μπορώ να θυμηθώ τίποτα απολύτως. Και είναι φρικτό το συναίσθημα να υπάρχουν 2 ολόκληρες μέρες που να μη θυμάμαι τίποτα, να μου λένε τι έκανα και να μιλάνε για εμένα χωρίς εγώ να μπορώ να πω τίποτα.
    Αισθάνομαι σαν να ήτανε κάποιος άλλος, ένα άλλος Πάνος. Παιχνίδια του μυαλού δεν ξέρω..Στο δεύτερο επισόδειο δε θυμάμαι και πάλι τι γινότανε για μιάμιση ολόκληρη ημέρα....Ξύπνησα κάποια στιγμή με πόνο στην πλάτη και μου είπανε οι γονείς μου πως έπεσα στο δωμάτιό μου. Σκέψου να πέφτεις να σακατεύεσαι και να μη θυμάσαι τίποτα. Αυτά μόνον από τους φίλους μου όταν μεθούσαν και δε θυμόταν τα ξέρω. Δεν τά έχω ζήσει και μου είναι φρικτή αυτή η έλλειψη μνήμης.
    Σχετικά με την αποπροσοπωποίηση την βίωσα στις πρώτες κρίσεις πανικού, όπου αισθανόμουν σαν να μην ήμουν εγώ, σαν να συνέβαιναν σε κάποιον άλλον. Δηλαδή έχω κάποια εμπειρία από αποπροσωποίηση. Τεσπα Κυριακή κοντή γιορτή. Μέσα στην εβδομάδα θα δω το γιατρό και θα ζητήσω διευκρινήσεις.
    Να είσαι καλά φίλε μου Petran :)

Πρέπει να είναι τρομερό να μην θυμάσαι ολόκληρες μέρες τι γίνεται. Φαντάζομαι ότι σε ψάξαν για οργανικά αίτια έτσι? (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κλπ.?) Σύνθετες επιληψίες κλπ. που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια πράγματα.

Νομίζω ότι αυτό που παθαίνεις είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να συμβεί στον πιο πολύ κοσμό όταν περνάει μια τρομερά δύσκολη/τραυματική εμπειρία. Π.χ. η κοπέλα που έχει βιαστεί και δεν θυμάται για δύο μέρες μετά τίποτα, η ο στρατιώτης που μετά από την βόμβα που σκότωσε τον φίλο δίπλα του. Απλά μάλλον εσένα αυτό είναι πιο "ευαίσθητο" και φτάνει απλά μια έκρηξη θυμού για να το πυροδοτήσει. Στις πολύ ακραίες περιπτώσεις (που έχω διαβάσει) κάποιος μπορεί να πάθει "διασχιστική φυγή", όπου δεν θυμάται τίποτα για ολόκληρους μήνες και κατα την διάρκεια αυτών των "χαμένων μηνών" ζει κάπου άλλου με μια νέα ταυτότητα. Η η πολύ "Ρομαντικοποιημένη" και παν-σπάνεια διαταραχή διασχιστικής ταυτότητας (αυτό που λέγανε παλιά "πολλαπλές προσωπικότητες"). Φυσικά αυτές οι ακραίες εκφάνσεις αυτής της κατάστασης είναι πολύ σπάνειες αλλά αυτό που περιγράφεις-απώλεια μνήμης για 2 μέρες- δεν είναι τόσο.

Ψύχωση μου ακούγεται πολύ κουφό αφού τα ψυχωσικά επεισόδια δεν διακρούν 1-2 μέρες αλλά μήνες/χρόνια. Η εικόνα τους είναι πολύ διαφορετική, ακούς φωνές/συνομωτούν εναντίον σου/όλοι οι άλλοι τα έχουν βάλει με σένα/περίεργες (συνήθως μεταφυσικές) ιδέες/αποδιοργανωμένος λόγος και συμπεριφορά. Ίσως να εμφάνισες κάτι από αυτά κατα την διάρκεια των ημερών που δεν θυμόσουν? Κάποιοι έχουν πει για "αντιδραστική ψύχωση"-ψύχωση δηλαδή που προκαλείται μετά από ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός και διαρκεί λίγο. Αλλά δεν δέχονται όλοι οτι υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορεί το αντι-ψυχωσικό να στο έδωσε για να σε βοηθήσει να "ηρεμήσεις" και να μην έχεις τα ξεσπάσματα που σε οδηγούσαν στην "αμνησία/απώλεια συνείδησης" (or whatever) .

Anyway , καλό κουράγιο πάνο και κράτα μας ενήμερους :D

12. panoslnk said:
    Φίλε μου Petran μου κάνανε όλες τις εξετάσεις και δε δείξανε κάτι οργανικό. Δεν αποκλείεται όμως το εξής. Μπορεί να είχα παραλήρημα και να μη θέλουν να μου το πούνε για να μη με στεναχωρέσουν. Ότι γνωρίζω για το διάστημα των δύο ημερών, το γνωρίζω από τους δικούς μου. Δλδ αν μου πούνε πως π.χ. κακάριζα (λέω κάτι ακραίο) δε μπορώ να το διαψεύσω ή να το διασταυρώσω γιατί υπάρχει κενό μνήμης.....Μέσα στην εβδομάδα ή προς το τέλος της θα ξέρω περισσότερα λόγω του ότι θα συναντηθώ με τον ψυχίατρο.
    Για το φάρμακο, όπως το επισημαίνεις είναι. Μου είπε ο ψυχίατρος πως μου το έδωσε για να αποφύγουμε αυτά τα ξεσπάσμα θυμού. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου :)

13. elis said:
    παντωσ φιλε κατι περιεργο θα εκανεσ αλλιωσ δε θα το καταλαβαινε κανεισ αφου φαινοσουν να επικοινωνεισ κανονικα απο αυτα που σου ειπανε μεχρι τωρα

14. panoslnk said:
    Pad δεν το αποκλείω. Για να είμαι ειλικρινής δε θα ήθελα να το μάθω γιατί είμαι άτομο που είναι τυπικό και δε θέλει πλέον να δίνει δικαιώματα (καλώς ή κακώς). ;)

15. PETRAN said:
    Παράθεση Αρχικά καταχωρημένο από panoslnk Εμφάνιση Μηνύματος
    Φίλε μου Petran μου κάνανε όλες τις εξετάσεις και δε δείξανε κάτι οργανικό. Δεν αποκλείεται όμως το εξής. Μπορεί να είχα παραλήρημα και να μη θέλουν να μου το πούνε για να μη με στεναχωρέσουν. Ότι γνωρίζω για το διάστημα των δύο ημερών, το γνωρίζω από τους δικούς μου. Δλδ αν μου πούνε πως π.χ. κακάριζα (λέω κάτι ακραίο) δε μπορώ να το διαψεύσω ή να το διασταυρώσω γιατί υπάρχει κενό μνήμης.....Μέσα στην εβδομάδα ή προς το τέλος της θα ξέρω περισσότερα λόγω του ότι θα συναντηθώ με τον ψυχίατρο.
    Για το φάρμακο, όπως το επισημαίνεις είναι. Μου είπε ο ψυχίατρος πως μου το έδωσε για να αποφύγουμε αυτά τα ξεσπάσμα θυμού. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου :)

A ναι μπορεί να είναι και παραλήρημα λόγω του αλκοολ. Ο γιατρός σου ξέρει καλύτερα. Μακάρι όλα να πάνε καλά φίλε. :)