Results 1 to 15 of 25
Thread: Kapnisma
-
24-05-2011, 22:57 #1
Kapnisma
Καλησπερα. Το θεμα που με απασχολει αφορα το τσιγαρο.
Καπνιζω περιπου 1.5 χρονο 7-8 τσιγαρα τη μερα και ανοιγω το συγκεκριμενο θεμα γιατι σημερα ακουσα κατι που με προβληματισε και με σοκαρε αρκετα.
Ειχαμε μια συζιτηση με τα φιλαρακια για το συγκεκριμενο θεμα και ενα παιδι ανεφεραι οτι και 2 χρονια να καπνιζεις, π.χ το ξεκινας στα 18 και το κωβεις στα 20, οτι μπορει να δημηουργηθει καρκινος μεσα σου και να εμφανιστει στα 30 ας πουμε ενω απο τα 20 ως τα 30 δεν καπνιζεις. Ισχυει κατι τετοιο ?
- 24-05-2011, 23:13 #2
Το να καπνίζεις δύο χρόνια και να δημιουργηθεί καρκίνος στον πνεύμονα μετά από 10 χρόνια μάλλον είναι κάπως ασυνήθιστο...
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχεις κάποια ευαισθησία στο τσιγάρο και να επιδράσουν και άλλοι παράγωντες (χημικά και άλλα διάφορα)
Αυτά τα λέω χωρίς να είμαι ειδηκός,από γνώσεις που έχω γενικά γύρω από το αντικείμενο,για μια πιο έγκυρη τοποθέτηση πρέπει να σου απαντήσει κάποιος ποιό ειδικός επί του θέματος....
25-05-2011, 00:13 #3
Ίσως και να ισχύει, εξαρτάται και από τον οργανισμό και την προδιάθεση. Πάντως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σε τόσο λίγο διάστημα.
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
25-05-2011, 04:40 #4
Γεια σου, κόκκινε ουρανέ :)
Ήθελα να σε ρωτήσω.. γιατί καπνίζεις; Δηλαδή, σου έχει γίνει συνήθεια, σου αρέσει;
Κι εγώ καπνίζω, αλλά εκτός από συνήθεια, δυστυχώς, είναι και κάτι που απολαμβάνω παρότι ξέρω βέβαια ότι κάνει αποδεδειγμένα κακό.
Αν θυμάμαι καλά είσαι 20. Καπνίζεις δηλαδή από τα 18,5.. Και τώρα; Σκέφτεσαι να το κόψεις;
Αν το σκέφτεσαι προτείνω να κάνεις την προσπάθεια :)
χωρίς να γίνει έμμονη ιδέα ότι έχει ήδη γίνει το κακό, είναι μη αναστρέψιμο και ότι θα φανεί 10 χρόνια μετά!
Η καλή υγεία ''χτίζεται'' κάθε μέρα και ο καθένας μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι' αυτό..
ή άλλες φορές δεν κάνει (αυτό πάει σε μένα!)
25-05-2011, 04:44 #5
Exει γινει καπως συνηθεια αλλα μπορω και το ελενχω, επισης ειπα απο τα 18.5 ναι, καπνιζω καποιες μερες λιγο παραπανω απο 5 τσιγαρα και αλλες μερες λιγοτερα, επισης υπαρχουν μερες που δεν καπνιζω καθολου. Αν θελω να το κοψω τωρα το κοβω, συνηθως κανω οταν βγω με την παρεα μου, για κανα καφε κλπ.
Για αυτο που ακουσα και ρωτησα παραπανω δεν ειναι υπερβολικο ? Ξερω αλλα ατομα που καπνιζαν 40 χρονια και δεν επαθαν κατι ας πουμε ...
25-05-2011, 04:56 #6
Δε νομίζω να είναι θέμα υπερβολής.. μάλλον οργανισμού.
Κι εγώ ξέρω άτομα που κάπνιζαν δεκαετίες και, ευτυχώς, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα..
ΟΜΩΣ ξέρω και έχω ακούσει για άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ και, δυστυχώς, έχουν πρόβλημα.
Ο οργανισμός λειτουργεί πολύπλοκα και πώς μπορείς να κάνεις προβλέψεις με σιγουριά;
Μπορούμε βέβαια να μας φροντίζουμε και να μας προσέχουμε..
25-05-2011, 09:13 #7
Απ' ότι γνωρίζω εγώ χωρίς να το λέω με βεβαιότητα είναι πως όλου έχουμε καρκίνο απλά δεν νοσούμε και δεν μας επηρεάζει στην ζωή μας... Το τσιγάρο μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο ώστε να νοσήσουμε αλλά δεν είναι και κανόνας.. Δες πόσοι τριγύρω σου άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ είχαν καρκίνο... Δεν σημαίνει κάτι το τσιγάρο.. Είμαι πεπεισμένη πως εάν θα είναι να σου τύχει δεν θα είναι απόλυτα επειδή θα καπνίζεις αλλά επειδή ήταν απλά να νοσήσεις... Το τσιγάρο περισσότερο βλάπτει τα πνευμόνια και την καρδιά τώρα εάν θα έχει κάποιος και καρκίνο δεν κρίνεται μόνο από το τσιγάρο.
25-05-2011, 10:14 #8
Τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι ιοί που μπορεί να υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποτε να δραστηριοποιηθούν. Τα καρκινικά κύτταρα είναι κανονικά κύτταρα του οργανισμού που κάποτε κάποια αιτία τα κάνει να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ανάλογα με το είδος του κυττάρου, μπορεί αυτό να γίνεται τοπικά οπότε έχουμε καλοήθη όγκο ή να μπορούν να "ταξιδεύουν" με διάφορους ρυθμούς οπότε μπορεί να επεκταθούν παντού, είτε προκαλούν σημαντική ζημιά τοπικά σε κάποιο ζωτικό όργανο, οπότε η κατάσταση είναι από λίγο έως πολύ ζόρικη για τον ασθενή. Αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν την καρκινογένεση είναι πολλές, το τοξικό περιβάλλον στον οργανισμό είναι μια από αυτές, το κάπνισμα με τα αμέτρητα δηλητήρια που περιέχει ο καπνός, δημιουργεί τέτοιο περιβάλλον, κυρίως στους πνεύμονες, το αν και πότε θα προκύψει καρκίνος εξαρτάται από την κράση του οργανισμού και τις άλλες συνήθειες του ατόμου, το βέβαιο είναι ότι όσο μεγαλύτερο το διάστημα που καπνίζει κάποιος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί καρκινογένεση , αν το διακόψει έγκαιρα συνήθως την γλυτώνει, διαφορετικά παίζει ρώσικη ρουλέτα.
25-05-2011, 13:21 #9
RedSky γεια σου!! :)
Λιγο υπερβολικο μου ακουγεται εμενα αυτο, αλλα παιζουν πολλοι παραγοντες στο αν θα σου εμφανιστει η οχι καρκινος κ επειδη καπνιζεις ενας λογος παραπανω, δεν υπαρχει κατι στανταρ σ αυτο, ουτε μπορουμε να εξαγουμε ενα γενικο κανονα που να τους πιανεις ολους...
Οπως γραψαν κ τα παιδια παραπανω, πολλα παιζουν ρολο στην εμφανιση καρκινου κ σχετικα με το καπνισμα ειναι κ θεμα οργανισμου κ αλλων συνδιαστικων παραγοντων που ενδεχεται να υφιστανται, πχ αγχος, καποιο καρδιολογικο προβλημα, καποιο αυτοανοσο νοσημα κ παει λεγοντας..
Υπαρχουν ανθρωποι που μπορει επι 30 χρονια να καπνιζουν κ να μην εμφανισουν κατι, κ αλλοι που καπνιζουν λιγο η ειναι παθητικοι καπνιστες να εμφανισουν.... ο καθε ανθρωπινος οργανισμος ειναι διαφορετικος...
Εγω ειμαι στην ηλικια σου κ ξεκινησα να καπνιζω απ τα 15 λογω αγχους με το σχολειο κ πιστευα ετσι θα το διαχειριστω.... σε σημειο στα 16-17 να εχω τρελα νευρα συνεχεια κ υπερενταση απ τα τσιγαρα κ τους καφεδες...
Πλεον το εχω ελαττωσει σε τεραστιο βαθμο, κανω ενα τσιγαρο ελαφριας μαρκας την ημερα, σχεδον τιποτα δηλαδη... Οταν βγαινεις εξω κ οι αλλοι καπνιζουν, καταλαβαινω επηρεαζεσαι οσο κ αν δεν το θελεις...
Παντως γενικα αποψη μου αν καποιος θελει να κοψει η ελαττωσει το καπνισμα, μπορει να βρει ενα σωρο κινητρα για να το κανει, το θεμα ειναι βεβαια κατα ποσο θα τα τηρησει....:P" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
25-05-2011, 14:55 #10
Προσωπικα το καπνισμα το αρχισα στα 18.5 μολις ξεκινησα την φοιτιτικη μου ζωη. Δεν το αρχισα ουτε για μαγκια ουτε επειδη το ηθελα απλα ειχαν αρχισει καποια πραγματα να μου δημηουργουν ανχος και πιστευα οτι με 1-2 τσιγαρα τη μερα θα φυγει αυτο το ανχος. Μετα τα 1-2 τσιγαρα εγιναν 5-6-7 και παει λεγοντας. Ευτηχος κανω καπνο και οχι ετοιμα πακετα οποτε ακομα καλυτερα.
25-05-2011, 21:55 #11
RedSky φοβερη ταυτιση μ αυτα που γραφεις!! Κ εγω για τους ιδιους λογους ξεκινησα, απο αγχος γενικοτερα κ καποια αλλα προβληματα που ειχα κ ηθελα να ηρεμω ετσι.... Κ μετα συνεχιστηκε αυτο... Αλλα τωρα εχω κανει τρομερη προοδο...
Ειναι καλυτερο να στριβεις, εγω παλι δεν εχω υπομονη κ εκνευριζομαι γιατι πρεπει να το ρουφας συνεχεια γιατι αλλιως σβηνει ευκολα, κ παιρνω ετοιμο..:P" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
26-05-2011, 11:14 #12
26-05-2011, 14:36 #13
καπνιζω απο τα 14 μου παρολο που εχω σοβαρα προβληματα στους πνευμονες.έκανα μια εγχειρηση στην πλατη και στο νοσοκομειο ο γιατρος μου ειπε το εξης:Καποιοι ανθρωποι μπορουν να καπνιζουν και το αντεχει ο οργανισμος τους εσυ δεν μπορεις να καπνιζεις γιατι θα παθεις πνευμονικη ανεπαρκεια σε λιγα χρονια. Εκτοσ του καρκινου λοιπον και η πνευμονη ανεπαρκεια ειναι σοβαρη . Ο καρκινος εμφανιζεται ειτε καπνιζεις ειτε οχι απλα με το καπνισμα αυξανεις της πιθανοτητες. Αν καπνιζεις 2 χρονια κ μετα το κοψεις δεν παθαινεις τιποτα (μονο αν εισαι τοοοοσο προδιαθετιμενος να παθεις καρκινο απο τοσο μικρη ηλικια :απιθανο).Αμ καπνιζεις 10 χρονια αυξανεις ακομα περισοτερο της πιθανοτητες για καρκινο. Ειναι τελειως αναλογο και δεν ειναι σιγουρο οτι καπνιζεις παθαινεις καρκινο.Εξαλλου πιο πολλες πιθανοτητες υπαρχουν να παθεις καρκινο απο τον μολυσμενο αερα που αναπνεεις και το περιβαλλον που ζεις παρα με το τσιγαρο στις μερες μας δυστυχως.
06-08-2011, 01:48 #14
in my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking...
06-08-2011, 12:06 #15
Παιδιά εγώ το έκοψα με πολύ περίεργο τρόπο. Πριν από 3 χρόνια. Κάπνιζα από τα 18 έως τα 28, όχι πολύ, γύρω στα 10 τσιγάρα τη μέρα. Βέβαια όταν έβγαινα ή όταν είχα άγχος του έδινα και καταλάβαινε. Ένα χρόνο περίπου μετά την πρώτη κρίση πανικού άρχισα μια μέρα ξαφνικά να μην το πολυθέλω, να μην έχω όρεξη να καπνίσω και απλώς το έκανα από συνήθεια. Κάπνισα μόνο 5 εκ των οποίων το μόνο που νομίζω ότι απόλαυσα ήταν αυτό μετά το φαγητό. Την επόμενη μέρα τα ίδια και πήγε έτσι σχεδόν μία βδομάδα ώσπου έφτασα να κάνω μόνο 2. Ένιωθα όμως ότι ζόριζα τον εαυτό μου γιατί δεν κατέβαινε, σα να το μπούχτισα. Αυτό ήταν δεν ξανακάπνισα. Μετά από λίγες μέρες είπα να δοκιμάσω ένα να δω και με το που τράβηξα την πρώτη ρουφηξιά ο λαιμός μου άρχισε να σφυρίζει σα να είχα άσθμα. Από τότε δεν έχω ξανακαπνίσει και δεν μου λείπει. Αντιθέτως με ενοχλεί πολύ η μυρωδιά του και νιώθω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω όταν βρίσκομαι σε χώρο που έστω και ένας καπνίζει.
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία