Results 1 to 5 of 5
-
12-08-2011, 18:12 #1
Επαναπροσδιορισμός της λέξης "Ανθρωπιά"
Με αφορμή το παρακάτω link, επανέφερα στο μυαλό μου ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό.
Έκαψαν σκυλίτσα ενώ γεννούσε
Όσο και να το έχω συζητήσει και με άτομα που σπουδάζουν κοινωνικές επιστήμες, δεν έχω πεισθεί ούτε στο ελάχιστο ότι η λέξη "ανθρωπιά" (humanity) οφείλει, εκτός από το να περιγράφει γενικά το ανθρώπινο είδος, να σημαίνει κάτι θετικό, συμπόνοια, συμπαράσταση, έλεος κτλ. Σκέφτομαι τον κόσμο γύρω μου, και όσο περήφανη αισθάνομαι για τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κουλτούρα του ανθρώπινου είδους, τόσο δεν μπορώ να προσπεράσω το πόσο έχουμε την τάση να καταστρέφουμε περισσότερο από όσο δημιουργούμε! Δεν έχει καταφέρει ο κάθε άνθρωπος κάτι προοδευτικό στη ζωή του, όλοι μα όλοι όμως έχουμε κάνει κακό σε κάποιον άλλο, είτε άθελά μας, είτε επίτηδες, κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τον βαθμό...
Για εμένα, τα ζώα που δεν έχουν κριτική σκέψη και διακατέχονται μόνο από "ένστικτα" όπως υποστηρίζουν πολλοί, έχουν πολλή περισσότερη "ανθρωπιά" από τους ανθρώπους. Υπάρχουν τόσα και τόσα βίντεο μόνο στο youtube όπου ζώα αλληλο-βοηθούνται και προστατεύουν ακόμα και νεκρούς συντρόφους τους, και δεκάδες χιλιάδες παραπάνω από ανθρώπους που φέρονται χειρότερα και από αφηνιασμένη τίγρη και ξεφτιλίζουν τον όρο ανθρωπιά.
Όσες αναφορές υπάρχουν για ζώα που έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους είναι, καθ'όσο ξέρω, λόγω του ενστίκτου της προστασίας και αυτοσυντήρησής τους. Δεν έχω ακούσει κανένα σκύλο να έχει επιτεθεί στον άνθρωπό του (ή σε άλλο ζώο) επειδή το σκυλί ήταν σκατόψυχο και ήθελε να απλώσει την μαυρίλα της ψυχής του στους ανθρώπους. Δεν έχω ακούσει κανένα χάμστερ να έχει βγάλει τα μάτια του ανθρώπου του (ή άλλου χάμστερ) επειδή είχε δολοφονικά ένστικτα και ήθελε να καταστρέψει κάτι επίτηδες. Ίσα ίσα, αυτά τα ίδια ζώα των οποίων τα ένστικτα επικαλούμαστε οι άνθρωποι όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι βγήκε εκτός ελέγχου ("ζωώδη ένστικτα") προστατεύουν τα μικρά άλλων ζώων, ακόμα και των θηραμάτων τους, βοηθάνε και συνεργάζονται μεταξύ τους, σκοτώνουν μόνο για τροφή (ποτέ όμως το ίδιο τους το είδος) και -πιο σπάνια- για προστασία, και δεν έχουν καμία διάθεση να επιτεθούν σε τίποτα που δεν τα απειλεί έτσι, για πλάκα μωρέ αδερφέ!
Δεν μπορώ να γράψω άλλα, έχω φρίξει τελείως τώρα. Αλλά ομολογώ ότι σήμερα αισθάνομαι λίγο πιο κοντά στο καρότο... ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ![B]Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.[/B]
Οι σοφοί παραδέχονται. Οι πονηροί δικαιολογούνται. Οι ηλίθιοι επιμένουν.
- 12-08-2011, 18:32 #2
Δεν θελω καν να δω το βιντεο.
Γενιομαστε γυμνοι σε αυτην την κοινωνια και μαθαινουμε. Η κοινωνια μας διδασκει πως να προσαρμοστουμε σε αυτην μαζι με τους αλλους συνανθρωπους μας , ωστε να ζησουμε τοσο εμεις οσο και οι αλλοι αρμονικα.
Θαυμαζουμε λοιπον αξιες οπως ανθρωπια , βοηθεια στον συνανθρωπο , αλτρουισμο κλπ κλπ.
Δυστυχως μερικοι δεν τα παιρνουν τα γραμματα και γινονται τερατα. ( τα γραφω λιγο ηπια).
Πιστευω οτι οι 99 στους 100 σκεφτονται τον αποτροπιασμο τους σε κατι σαν αυτο που φανταζομαι δειχνει το βιντεο. Πιστευω στο ανθρωπινο γενος γιατι υπαρχουν αυτοι οι 99 και οχι ο ΕΝΑΣ.
Ο ΕΝΑΣ που το μονο καλο που μπορει να προσφερει ειναι να ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα , τι πρεπει να αποφευγουμε.
(Ας μην πιασουμε μεγαλα θεματα οπως υποσιτισμος ,φτωχια , ταξικες διαφορες. Πιστευω οτι ειμαστε ακομα ανωριμοι , αλλα πολυ καλυτερα απο οτι ειμασταν στο παρελθον και ελπιζω παντα στο καλυτερο.)[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
12-08-2011, 18:46 #3
Δεν είναι βίντεο, άρθρο είναι... έχει εικόνες για μεγένθυνση στο τέλος αλλά δεν άνεξα να τις δω όλες... ακόμα και σε μικρογραφία με διαόλισαν.
Τόσα χρόνια με άνοδο, πρόοδο, κριτική σκέψη... γιατί δεν έχουμε ακόμα καταλάβει ότι η ανοχή και η συμπόνοια δεν είναι για όλους;
Όσο για το ένας στους 100 που είπες... συνειδητοποιείς ότι αυτό σημαίνει 65.000.000 άνθρωποι στον κόσμο αυτή την στιγμή; Γιατί σου φαίνεται λίγο...[B]Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.[/B]
Οι σοφοί παραδέχονται. Οι πονηροί δικαιολογούνται. Οι ηλίθιοι επιμένουν.
12-08-2011, 19:17 #4
το ειδα, αλλα συγνωμη δε νιωθω. δε λεω πως επικροτω τη πραξη, απλα δε μπορω να αισθανθω τπτ...
12-08-2011, 20:54 #5
Μεγαλο θεμα ανοιξες ντιζολβντ..
Χεσε μεσα ..
Γαμω την ανθρωποτητα.
ΥΓ Δεν ειδα το λινκ γιατι ξερω οτι θα συγχιστω και δεν ειμαι τωρα σε φαση.
Συμφωνω στη συγκριση που κανεις της ευαισθησιας των ζωων και αυτης των ανθρωπων.Αν και δεν ειναι ολοι ετσι, εχουμε βρωμισει απο τετοιους "ανθρωπους"