Results 1 to 15 of 32
Thread: Tριχοτιλλομανία....
-
05-12-2004, 18:00 #1
Tριχοτιλλομανία....
περιδιαβαίνοντας έπεσα πάνω της....
δεν ήξερα καν πως υπήρχε ειδικός όρος για να χαρακτηρίσει το αυτο-τράβηγμα των μαλλιών.......
γνωρίζω αρκετό κόσμο που το κάνει.....ιδίως γυναίκες.....μόνο γυναίκες, όμως....χμμμ....
προσωπικά....σε περιόδους άγχους....υπό συνθήκες.....το κάνω &΄γω....
εκτός όλων όμως...........
το κάνει και η μικρή μου κόρη............
e-πληροφορίες.....& e-γνώμες ..............
- 06-12-2004, 22:30 #2
tessa...σ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον....
διάβασα τόσα μέσα στο νετ....που σχεδόν.....βγήκα άρρωστη με ένα επίσης άρρωστο παιδί...
διαταραχές συμπεριφοράς...
διαταραχές προσωπικότητας...
διαταραχές συνηθειών....διατροφής....
άγχος...συναισθηματική υπερφόρτωση....κτλ...κτλ...κτλ...
συνειδητοποιώ πως είναι πλέον συνήθεια.....που μου γίνεται εντονότερη υπό πίεση........
αίτια υπάρχουν....αλλά μην κοροϊδεύομαστε....αίτια για όλα έχουν όλοι....όπως & αφορμές...
αν δεν ήταν τέτοιας μορφής το \"ξέσπασμα\" θα ήταν κάποιας άλλης....
τώρα στην κόρη μου....είναι τεσσάρων....& το κάνει από...σχεδόν από πάντα........
το χεράκι της πήγαινε στην κορυφή των μαλλιών....& τσουπ......τα στριβε & τα τράβαγε.....με αποτέλεσμα να κόβονται....να μένει τουφίτσα στο χέρι.....
προσπαθώ να αποφεύγω να της δείχνω πως την βλέπω......μερικές φορές...
άλλες πάλι.....της τραβάω το χεράκι....
άλλοτες τραβάει η ίδια το δικό μου χέρι....
νομίζω πως όλοι μας... λίγο πολύ...εκδηλώνουμε το άγχος...την καθημερινότητα....ετούτο το ποτάμι που τρέχει και μας παρασύρει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.........
το συγκεκριμένο μας...δε φτάνει στις άκρες του παθολογικού.....δηλαδή...διάβασα για περιπτώσεις που ξερίζωναν ολόκληρες δεκάδες μαλλιών............που το πρόβλημα επεκτεινόταν & σε λοιπές τριχωτές περιοχές.....ήτοι μασχάλες, πόδια, γεννητικά όργανα......
διάβασα για περιπτώσεις που πήραν αντικαταθλιπτικά....αγχολυτικά φάρμακα......
τελικώς..........όσο πιο πολύ το ψάχνω τόσο .....γεμίζω από πληροφορίες.......πιότερο παράλογες........πιότερο ακραίες που...μου φαντάζουν.........βαριές....
προσπαθώ χαλαρά...να μην το σκέφτομαι.....
πάμε συχνά στην κομμώτρια.....χτενιζόμαστε με διαφορετικό τρόπο.....βάζουμε κοκκαλάκια...
επίσης προσπαθώ να μη δίνουμε & τόση σημασία...& να μην μεγιστοποιούμε - καθώς & τα λοιπά μέλη της οικογένειας - την ύπαρξη \"κομμένων τουφών\"....
νομίζω πως είναι ένα καλός διαβιωτικός τρόπος να ζούμε μαζί του...να το αναγνωρίζουμε....& να προσπαθούμε να το μειώσουμε.....
σ ευχαριστώ & πάλι...
20-09-2005, 12:06 #3
Γεια σας,
είχα γνωρίσει και γω κάποτε μια κοπελίτσα με το ίδιο πρόβλημα,ήταν γύρω στα 17 και μηχανικά έστριβε και τράβαγε τουφίτσες μαλλιών μέχρι να τις ξεριζώσει.Μέχρι τώρα το θεωρούσα μια επαναλειπτική συμπεριφορά που όλοι εμφανίζουμε κατα καιρούς,όπως να τρώμε τα νυχια μας.Εγώ ας πούμε σε κάποια φάση της παιδικής ηλικίας δεν μπορούσα να ανοιγοκλείνω απλά τα μάτια μου αλλά τα έσφιγγα κάθε φορά,σαν κάτι να με ενοχλούσε και μετά ακολούθησε το ..παράδειγμά μου και ο αδερφός μου(μίμηση?)Βέβαια το \"τικ\"όπως ήρθε έφυγε.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι και η κορούλα κάνει το ίδιο.. είναι κληρονομικότητα ή μιμητισμός?
20-09-2005, 12:47 #4
Ateta επειδή βλέπω πως στεναχωριέσαι πολύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το δεις σαν μια κακιά συνήθεια που πρέπει να κοπεί!Μην το βλέπεις σαν ασθένεια γιατί έτσι όχι μόνο μεγαλώνει το άγχος σου αλλά και μπορεί να πέφτεις ψυχολογικά!δοκίμασε να κάνεις κάτι άλλο όταν αγχώνεσαι και βλέποντας και ακολουθώντας η κορούλα σου θα αρχίσει να αποφεύγει αυτήν την συνήθεια!Α!ώραία ιδέα είναι και το να κάνεις μια αλλαγή στα μαλλιά σου και να δοκιμάσεις διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης και αντιστρες! Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά!φιλικά kitty
20-09-2005, 15:30 #5
Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την ονυχοφαγία.
Ο αρραβωνιαστικός μου είναι 30 χρονών κι από παιδί τρώει τα νύχια. Δεν μπορεί να το σταματήσει με τίποτα. Όσο κι αν προσπαθώ να τον πείσω να το κόψει δεν γίνεται τίποτα. Μήπως γνωρίζει κάποιος που οφείλεται αυτό και πως θα μπορέσω να τον βοηθήσω;
16-10-2005, 20:45 #6
ateta ΤΟ ΤΙΚ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΟ ΕΧΕΙ Κ Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ, 16,5..
Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙ ΤΟΥΦΕΣ! ΚΑΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.. Κ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..ΤΗΝ ΠΙΕΖΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΜΕ ΑΗΔΙΑΖΕΙ.. ΕΠΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ.. ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ Κ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΑΚΟΜΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙΣ...
ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ.. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΤΑ ΑΡΘΑ Κ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ Κ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΤ...
ΕΤΡΩΓΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ..ΟΥΤΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΝΑ ΕΙΧΑ...!! ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, mary, ΕΦΤΑΝΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΩ Κ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ!!
ΜΕΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΓΕΛΟΙΑ, Κ ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΩ ΝΥΧΙ, ΚΑΤΑΠΙΑΝΟΜΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ Κ ΞΕΧΝΙΟΜΟΥΝ.. ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ Κ ΤΩΡΑ ΔΕ ΝΙΩΘΩ ΠΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ... ΘΑ ΤΟΥ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ,ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΟΥ..ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΜΗΝ ΤΟΥ ΛΕΣ: \"ΣΤΑΜΑΤΑ\".. ΛΕΓΕ ΤΟΥ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.. ΑΝΕΘΕΤΕ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΙΡΚΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ!
17-10-2005, 17:15 #7
Τους σπόρους της τριχοτιλλομανίας τους έχουμε δεχτεί όλοι μας απο πολύ μικρή ηλικία...καθώς απ τις πιο προσφιλείς εκφράσεις όταν περιγράφουμε προβλήματα που περνούμε είναι...\"αυτός περνάει τόσες δυσκολίες...που μόνο που τις ακούς σου έρχεται να τραβάς τα μαλλιά σου..\" ή \"πήγα στην τάδε δημόσια υπηρεσία....και γίνονταν ένας χαμός εκεί μέσα....ήρθε και ένας ηλικιώμενος άνθρωπος και για να τον προσέξουν.. μαλλιοτραβιότανε \" κτλ.Απ την άλλη πλευρά βέβαια...οι γκουρού και οι γιόγκι στην Ινδία είναι συνήθως με ξυρισμένο το κεφάλι γιατί έτσι πιστεύουν οτι οδηγούνται ευκολότερα στο ΣΑΜΑΝΤΙ (φώτιση) και κατα κάποιο τρόπο νιώθουν οτι έχουν λύσει τα προβληματα τους.ʼρα λοιπόν είτε υπο μορφή κοινωνικού σλόγκαν (στην δυσκολία ...τραβάμε τα μαλλιά μας) είτε υπο μορφή κοσμοθεωρίας (αποτριχωμένα κεφάλια θιβετιανών μοναχών και γκουρού που αναζητούν τη σωτηρία και τη φώτιση τους) ...έχουμε κάποιες τριχοτιλλομανικές προσλαμβάνουσες.Κάποιοι απο εμάς απλώς τις αποδέχτηκαν περισσότερο...και τις εφαρμόζουν περισσότερο....όπως κάποιοι απο εμάς παρασύρονται πιο εύκολα απ τα διαφημιστικά σλόγκαν και αγοράζουν οτιδήποτε δούνε να διαφημίζεται.
Στην πραγματικότητα βέβαια...στην δυσκολία αυτό που τραβιέται και αναπτύσσεται έτσι...είναι το ίδιο μας το μυαλό.Στην προσπάθεια μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας περιβάλλουν...νευρικά κύτταρα (που μοιάζουν με τις τρίχες καθώς έχουν ένα σώμα λεπτό και αξονικό σαν της τρίχας) δημιουργούνται και αναπτύσονται νέες συνάψεις στον εγκέφαλο μας προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια αποτελεσματική συμπεριφορά που θα φέρει σύντομα και λύση στο πρόβλημα μας.Όπως το χέρι τραβάει το μαλλί...έτσι και το σώμα με την δράση του \"τραβάει\" το μυαλό και όσο πιο γρήγορα κινητοποιηθούμε και μπούμε στη δράση τόσο πιο έγκαιρα θα οδηγηθούμε και στη λύση.
Εκτός λοιπόν απ τους τριχοτιλλομανείς που τραβώντας τις τρίχες τους ανακουφίζουν το άγχος των προβλημάτων τους ...υπάρχουν και οι \"νευροτιλλομανείς\" (ας μου επιτραπεί η αυθαιρεσία στον όρο) που μπαίνουν στην δράση μια ώρα αρχίτερα...και με αυτόν τον τρόπο \"τραβούνε\" τις νευρικές τους ίνες...κι αυτό το τράβηγμα φέρνει λύσεις και ανακουφίσεις.Προτείνω λοιπόν την παροιμία \" Τα ζόρια που τραβάμε είναι...για να τραβάς τα μαλλιά σου\" ...να την αντικαταστήσουμε με \" η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί δραστηριοποιήση ...για να τραβηχτούν τα μυαλά μας\"....;)
18-06-2009, 02:13 #8
Tριχοτιλλομανία!!!!!!!!!!!!!!!!
Παιδιά γεια σας. Εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια υποφέρω από τριχοτιλλομανία.Δοκίμασα και 1,5 χρόνο σε ψυχολόγο αλλά τίποτα! Δυστυχώς έχω απελπιστεί και δεν ξέρω τι να κάνω. :( Είχε ή έχει κανείς από εσάς ποτέ παρόμοιο πρόβλημα; Πείτε μου τη δική σας ιστορία, τι κάνατε και τι θα μου προτέινατε. :(
18-06-2009, 03:12 #9
Συγνώμη...........τι ακριβώς είναι αυτό?
18-06-2009, 11:33 #10
Είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά Θεοφανία, όπου το άτομο αισθάνεται την παρόρμηση να ξεριζώνει τις τρίχες του.
tinaaki, τι ακριβώς έχεις δοκιμάσει έως τώρα? Και στον ψυχολόγο τι είδους θεραπεία ακολούθησες για 1,5 χρόνο? Η ψυχοθεραπεία που φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα είναι η συμπεριφοριστική.
18-06-2009, 11:53 #11
Συμφωνώ με τη marina38. Μάζι όμως με τη συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι σημαντική και η φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός και των δύο φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το φάρμακο που έχει φανεί αποτελεσματικό είναι η κλομιπραμίνη, που ανήκει στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση.
Οπότε αυτό που εγώ θα σου πρότεινα είναι να πας σε ένα ψυχίατρο για αρχή και αυτός να σε καθοδηγήσει. Μη περιμένεις αποτελέσματα απο απλές συνεδρίες με ψυχολόγους.
18-06-2009, 20:11 #12
Ευχαριστώ Μαρίνα, το είχα ξανά ακούσει αλλά δεν ήξερα πως λέγεται έτσι.
Τινάκι, είναι εννιά ολόκληρα χρόνια, γιατί δεν το έλυσες ακόμη? Μήπως δεν έχεις βρει το σωστό γιατρό?
20-06-2009, 01:03 #13
Σε απλό ψυχόλόγο πήγαινα. Η θεραπεία που ακολουθούσα ήταν η καταγραφή του φαινομένου,κάθε πότε συνέβαινε με τι συχνότήτα και τι αισθανόμουν τη στιγμή που το έκανα. Βρίσκαμε και λύσεις προσωρινές όπως το να φοράω γάντια ή οτιδήποτε θα μου αποσπάει την προσοχή. Στην αρχή βοηθούσε ελάχιστα αλλά μετά τίποτα. Το κάνω έιτε ασυναίσθητα είτε τοο καταλαβαίνω απλά δεν μπορώ (και δε θέλω ώρες ώρες) να το σταματήσω! :-( Σε ψυχίατρο διαστάζω να πάω γιατί το έχω συνδέσει κάπως και ίσως γι αυτό δεν κάνω και το βήμα. Εδώ και ένα χρόνο βάζω extension μόνο και μόνο για να το καλύπτω αλλά και να αισθάνομαι καλύτερα αλλά δεν μπορώ μια ζωή να δίνω όλα μου τα λεφτά έκεί. Είναι πολύ ακριβά. Έχω απελπιστεί πια.. Η πρώτη μου φορά που ξεκίνησε ήταν στην 1η Γυμνασίου... :-(
20-06-2009, 01:26 #14
τινακι έχεις καταλάβει πως αυτό που κάνεις θέλει οπωσδήποτε τη βοήθεια ειδικού?
Που βάζεις εξτένσιον?
20-06-2009, 19:31 #15
Originally posted by Θεοφανία
Που βάζεις εξτένσιον?
ειχα δει ενα αφιερωμα περσυ αν θυμαμαι καλα στην ετ3?η στο σκαι?
μια κοπελα η οποια ειχε το μισο της κεφαλι φτασει σε κατασταση χνουδιου απο το πολυ πειραγμα..κι αυτη ελεγε οτι σταματαγε για λιγο με τη θεραπεια κτλ.. αλλα μολις ενιωθε πιεση ξεσπουσε εκει..το πως το καλυπτε?περουκες ......Dum spiro spero (?)
Νέα μαμά με ιστορικό αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης
29-07-2025, 13:00 in Ψυχολογική Υποστήριξη & Αυτοβοήθεια