ψυχανάλυση
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    6

    ψυχανάλυση

    γεια σας. θα ήθελα να ρωτήσω αν βοηθάει να ψυχαναλύομαι τον εαυτό μας δηλαδή να τολμήσω εγώ να κάνω ψυχανάλυση στον εαυτό μου με τις περιορισμένες γνώσεις που διαθέτω θα μου κάνει άραγε καλό; αν θεωρώ πως έχω αρκετή αξία ως άνθρωπος αλλά με πιάνουν κρίσεις απαισιοδοξίας ματαιοδοξίας και αρκετά ψυχολογικά κατάλοιπα από τα παλιά βοηθάει αν κρατάω σημειώσεις και τα βγάζω από μέσα μου; μήπως είναι εφικτό να περιμένω πως με τον χρόνο θα φτιάξουν τα πράγματα αντί να το κουράζω το θέμα με προβληματισμούς και αναπάντητα ερωτήματα, για πληγωμένους και βαθύ πρώην έρωτες και παλιά παιδικά τραύματα. μήπως απλά το να προσπαθήσω να επικεντρωθώ περισότερο στο παρόν και τις τωρινές μου σχέσεις παρά να αναλώνομαι στον χρόνο που πέρασε.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    my room
    Posts
    573
    καλησπέρα, αν μπορείς να το κάνεις αυτό κάντο.. Είναι όμως φορές που το μυαλό σου μένει κολλημένο στο παρελθόν και δε μπορείς να ξεκολλήσεις! Εάν νιώθεις διαρκώς μία ανησυχία και σου έρχονται συνεχώς σκηνές από το παρελθόν καλό θα είναι να πας σε έναν ειδικό, θα σε κάνει να τα δεις αλλιώς τα πράγματα και να προχωρήσεις μπροστά.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    ταξιδιωτης του κοσμου
    Posts
    2,649
    Originally posted by Sofoulis
    μήπως απλά το να προσπαθήσω να επικεντρωθώ περισότερο στο παρόν και τις τωρινές μου σχέσεις παρά να αναλώνομαι στον χρόνο που πέρασε.
    νομίζω την απάντηση την δίνεις μόνος σου! απλά μάθε από το παρελθόν σου έτσι ώστε στο παρόν να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη! :)

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,494
    Sofoulis, είναι καλο που ψάχνεσαι, και για το παρόν αλλά και το παρελθόν, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το παρόν, αλλά εντελώς μόνος σου ίσως χαθείς...Αυτή είναι η γνώμη μου.
    Ένας άλλος καθρέφτης, είναι χρήσιμος, για να βλέπουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
    -Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;

    -H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,623
    Sofoulis, νομίζω ότι μόνος σου δεν είναι καλό να \"μηρυκάζεις\" παρελθοντικά γεγονότα, δηλαδή στην καλύτερη δεν θα βγάλεις τίποτα και στην χειρότερη μπορεί να χειροτερεύσεις, ιδιαίτερα αν δεν είσαι ήδη σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Σκέψου δηλαδή να είσαι down και να θυμάσαι φάση που ο πατέρας σου σε είχε τιμωρήσει άσχημα ξέρω εγώ, πράγμα που μπορεί να σε κάνει να συμπεράνεις (ίσως σωστά βέβαια εν μέρη) ότι από εκεί προέρχεται η χαμηλή σου αυτοπεποίθηση και διάθεση η κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς χειρότερα και να αρχίσεις να τρέχεις \"σε κύκλους\",ίσως κάνοντας περισσότερες άσχημες σκέψεις και συνειρμούς με όλα τα κακά που σου έχουν τύχει, βάζοντας τα με σένα και τους άλλους. Για μένα \"don\'t try this at home kids\"! Είναι καλύτερο να έχεις έναν έμπειρο ειδικό που να μπορεί να \"παίρνει κάποιο από το βάρος\" και να σε υποστηρίζει. Άλλωστε συνήθως αυτό γίνεται στην μοντέρνα ψυχανάλυση που λέγεται \"βραχεία ψυχοδυναμική θεραπεία\".


    Για μένα είναι πολύ καλύτερο να επικεντρωθείς στο τώρα και να \"δουλέψεις με ότι έχεις\".

    Θες να σημειώνεις η να σκέφτεσαι κάτι? Κάθε φορά που θα αισθάνεσαι άσχημα γράψε η \"κράτα\" τις σκέψεις που σου περνάνε εκείνη την στιγμή από το μυαλό και τι συναισθήματα αισθάνεσαι. Μετά μην προσπαθήσεις να βρεις την αιτία, αλλά προσπάθησε να δουλέψεις με αυτές τις σκέψεις. Π.χ. ο χ μου είπε αυτό και έπεσα πολύ ψυχολογικά. Ισχύει αυτό που είπε ο χ? Υπάρχουν στιγμές που δεν ισχύει? Γιατί να πέσω αν μου είπε αυτό? Τι θα γινόταν αν δεν έπεφτα και αντιδρούσα αλλιώς? Μήπως θέλω να επιβεβαιώνω τα αρνητικά του εαυτού μου? Πόσο άσχημα θα αισθανόμουνα αν σκεφτόμουνα αλλιώς? Τι μπορώ να κάνω για να επιβαιβεώσω το αντίθετο από αυτό που μου είπε από το να θυμάμαι τα αρνητικά που το επιβεβαιώνουν?

    Προσπάθησε να πιάσεις την σκέψη που έχεις εκείνη την στιγμή και να την ακολουθείς. \"Κάνω μια σκέψη\". \"Τι είναι αυτή\". \"Τι σημαίνει αυτή για μένα\". \"Και αυτό που συμπεραίνω τι σημαίνει αυτό με την σειρά του για μένα\", \"με βοηθάει έτσι όπως το σκέφτομαι?\" κλπ.

    ίσως βρεις αρνητικές σκέψεις, στάσεις, κανόνες και πεποιθήσεις που δημιουργούν η τροφοδοτούν αυτά τα αρντηικά συναισθήματα, σκέψεις και συναισθήματα που πρέπει να τα δεις όχι σαν \"ένα με σένα\" αλλά σαν ξένα αντικείμενα που θέλουν να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα. Δεν χρειάζεται να διατρέχεις σε παρελθοντικά γεγονότα και να προσπαθείς να τα συνδέσεις μεταξύ τους ώστε να βρεις μια άκρη για να βελτιωθείς. Εξερευνώντας και δουλεύοντας με το εδώ και τώρα μπορείς να αποκτήσεις μια πολύ καλή αυτο-επίγνωση που θα σε βελτιώσει σε πολλούς τομείς, αρκεί να προσπαθήσεις να τα διαχειριστείς κιόλας. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι έρμαιο των συναισθημάτων σου. \"Σκέφτομαι άρα αισθάνομαι\" και είναι εν μέρη μεγάλη αλήθεια. Αυτό είναι το μότο της \"γνωσιακής θεραπείας\" και βοηθάει πολύ. Υπάρχει και το σχετικό βιβλίο με τον ίδιο τίτλο από τον greenberger , εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης. Άλλο καλό βιβλίο αυτοβοήθειας γνωσιακής θεραπείας είναι το \"Αισθανθείτε καλύτερα!\" του ντειβιντ μπερνς, εκδόσεις πατάκη. Για δοκίμασε τα (αν δεν τα ξέρεις ήδη).

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •