Διπολική Διαταραχή και κληρονομικότητα
Καλησπέρα forum. Είναι το πρώτο μου post εδώ, αλλά έχω καταφύγει σε αυτό το site πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να είμαι μέλος. Υποθέτω ποτέ δεν μου είχε "κάτσει" η ιδέα να γίνω μέλος.
Όπως και να έχει, έχω σαρώσει κάθε γωνία του internet ψάχνωντας πληροφορίες για την Διπολική Διαταραχή, διότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της οικογένειάς μου πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Ο παππούς μου και 2 θείοι μου (εκ των οποίων ο ένας αυτοκτόνησε το 2011 σε μανιακό επισόδειο) έχουν διπολική τύπου Ι, ενώ η θεία μου και η μάνα μου έχουν διπολική τύπου ΙΙ. Εγώ (ο μεγάλος γιός) έχω κατάθλιψη εδω και +-2 χρόνια, και παίρνω Ladose (Prozac) εδώ και κάτι μήνες. Επείδη η διπολική διαταραχή έχει το συνήθειο να εμφανίζεται απότομα σε επεισόδια στην οικογένειά μου (ακόμα θυμάμαι το πρώτο μανιακό επεισόδιο του θείου μου) φοβάμαι μήπως φέτος που δίνω πανελλαδικές εξετάσεις (η οποίες έχουν καταφέρει να με καταστρέψουν ψυχολογικά) θα ξεσπάσει και σε εμένα.
Ζητώ από εσάς να μου δώσετε την άποψη σας σχετικά με την κληρονομικότητα της πάθησης και το αν πιστεύετε πως ένα σημαντικό γεγονός όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να δρα ως "trigger" για την διαταραχή αυτή.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις...