Ενεργειακή Ψυχολογία και Yoga
Ενεργειακή Ψυχολογία και Yoga
1.Πρόλογος
2.Τι είναι η Yoga
3.Γιατί να κάνω Yoga;
4.Θα με βοηθήσει καθόλου;
5.Για πόσο καιρό;
6.Μπορώ να κάνω και μόνος/η ή χρειάζομαι δάσκαλο;
7.Είναι επικίνδυνη;
1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Παρατήρησα πως στα Φόρουμ, οι περισσότεροι θέλουμε απλά να πούμε το πρόβλημα μας, χωρίς πραγματικά να περιμένουμε να βρούμε μια λύση. Το γεγονός και από την άλλη, πως οι συνεδριάσεις σε κάποιον Ψυχολόγο/Ψυχίατρο κοστίζει ακριβά, ή ακόμα και το ότι είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον Ψυχολόγο/Ψυχίατρο να κάνει σωστά την δουλειά του, μας κάνει να νομίζουμε πως το να βρούμε την λύση είναι πλέον ακατόρθωτο.
Μέσω των Φόρουμ, πολλοί από εμάς ταυτιστήκαμε ο ένας με τον άλλον και νιώσαμε την συμμετοχή μας σε μια ομάδα ανθρώπων. Είμαι καινούργιο μέλος σε αυτό το Φόρουμ, αλλά κατά καιρούς έχω συμβάλει σε διάφορα άλλα Φόρουμ, γενικών θεμάτων, συν αυτό της Ψυχολογίας.
Να προσθέσω πως δεν είμαι επαγγελματίας, απλώς με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ψυχολογία, κάτι που με ώθησε στο να διαβάσω αρκετά βιβλία και άρθρα, καθώς και να παρακολουθήσω Ντοκιμαντέρ, για να μπορώ να δίνω εύστοχες και χρήσιμες συμβουλές σε ανθρώπους που είναι σε θέση να με εμπιστευτούν, ή έστω να ακούσουν και την δική μου γνώμη.
Για το συγκεκριμένο θέμα που αποφάσισα να γράψω, δεν είναι κάποια συμβουλή ειδικού ή κάποια αποδεδειγμένη θεραπεία, αλλά η προσωπική μου εμπειρία στο να καταφέρω να ηρεμήσω τα νεύρα μου, και κυρίως να χτίσω το τοίχος που κατάφερε να κρατήσει το άγχος μακριά.
Το άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικό, ως ένα σημείο όμως που δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή μας. Σε μια τέτοια περίπτωση μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ή κάποιον έμπιστο φίλο. Γενικά μην το αφήσετε να αναπτυχθεί, και αντιμετωπίστε το όσο ακόμα είναι νωρίς.
2.ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η YOGA;
Η Yoga είναι ένα ολιστικό σύστημα του ΕΥ ΖΕΙΝ, που περιλαμβάνει αναπνευστικές ασκήσεις, τεχνικές χαλάρωσης συγκέντρωσης νου και αποτοξίνωσης. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα με το επίπεδο ευελιξίας.
Μην μπερδεύουμε την θρησκευτική προσέγγιση της Yoga με την Yoga σαν ''γυμναστική''.
3.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ YOGA;
Όπως είπα και προηγουμένος, αναφέρομαι στην γυμναστική Yoga και όχι στην θρησκευτική. Ο λόγος λοιπόν είναι, πως εκτός του ότι θα μας ηρεμήσει, θα τονώσει την αυτοπεποίθηση μας, θα νιώσουμε και καλύτερα,
γιατί νους υγιής εν σώματι υγιεί.
4. ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ;
Μπορεί να μην σου λύσει άμεσα το πρόβλημα, σίγουρα όμως το να περάσεις μια ώρα με τον εαυτό σου, προσπαθώντας να αποβάλλεις την νευρικότητα της σκέψης καθώς ο χρόνος κυλάει, είναι μια πάρα πολύ καλή άσκηση, για να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου. Γιατί για να καταφέρεις να κάνεις τις ασκήσεις, χρειάζεσαι απόλυτη ηρεμία, και φυσικά αποφυγή της κάθε κακής σκέψης που ίσως σε ταράξει.
5. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, για όσο θεωρείς πως χρειάζεται. Όπως επίσης, εσύ θα φτιάξεις το πρόγραμμα σου, το πότε και το πόσο. Ανάλογα με τις ανάγκες σου και τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις.
6. ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ Ή ΧΡΕΙΆΖΟΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ;
Τώρα με το ίντερνετ, έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά πράγματα μόνοι σας, φυσικά μπορείτε να παρακολουθήσεις μαθήματα με δάσκαλο, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι. Στο ίντερνετ υπάρχουν πληθώρα άρθρων και βίντεο που θα σας δείξουν τον σωστό τρόπο, ακόμα και για τους αρχάριους.
7.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ;
Τα πάντα χρειάζονται ένα μέτρο, η Yoga χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, αρχάριους και προχωρημένους, υπάρχουν ασκήσεις που είναι δύσκολο να επιτευχθούν εάν είστε ακόμα αρχάριοι, εάν δεν το παρακάνετε, και είστε προσεκτικοί στην επιλογή του επιπέδου, τότε είναι εντελώς ακίνδυνη. Φυσικά η προσπάθεια να περάσετε αμέσως στο στάδιο του προχωρημένου, ίσως υπάρξουν τραυματισμοί. Γιαυτό μην παραμελείτε τις οδηγίες, και μην βιαστείτε να κάνετε άσκηση που δεν είναι του επιπέδου σας.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. EΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.