Originally Posted by
Mauroslosk
Καταλαβα αρκετα πραγματα τα οποια δεν ειχα δωσει σημασια γιατι πολυ απλα βολευε'' με την καλη ενοια την αγνη που νταξι θα επρεπε να παυει να υπαρχει απο την ηλικια των 8-9 κατα την γνωμη μου ολο αυτο το υπερθυσιαζομαι-εξαρτωμε.Επισης με κανει αν αναρωτιεμαι και να συμπερενω πως κατα καποιον τροπο υπαρχει το στοιχειο του θυματος εν αγνοια με προσωπο τον γονεα,ασυνηδειτη καταστροφη.
Παραπεμπω το Αρθρο.
Ο χειριστικός γονιός έχει συνήθως κάποια ή όλα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Συμπεριφέρεται παιδιάστικα
«Τρέφεται» από το παιδί του, με όποιον τρόπο μπορεί
Το κάνει να νιώθει ενοχές
Συμπεριφέρεται σαν το παιδί να του χρωστά κάτι
Χρησιμοποιεί το παιδί του
Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του
«Πνίγει» το παιδί του
Σταματά να είναι τρυφερός όταν το παιδί του δεν κάνει όσα εκείνος θέλει
Αποθαρρύνει το παιδί από τα όνειρά του, λέγοντας ότι είναι αδύνατα ή τρελά
Κάνει το παιδί του να νιώθει άσχημα, προκειμένου να κάνει πράγματα για αυτόν
Εμπλέκεται στην ζωή, την εργασία, τις σχέσεις και τον γάμο του παιδιού
Πλημμυρίζει το παιδί με το «δράμα» που ζει, απομακρύνοντάς το από δικά του προβλήματα.
Το κακό που μπορεί να κάνει ο χειριστικός γονιός στο παιδί
«Για να μπορέσει να υπάρξει μια τέτοιου είδους σχέση που ζητάει ο γονιός αυτός, σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει αυτονομηθεί. Και αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει το παιδί ως ενήλικας: Δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και αναρωτιέται συνεχώς για τις λάθος επιλογές που κάνει», απαντά η κ. Χαρίλα και διευκρινίζει:
Ένας γονιός που ζητά φροντίδα από το παιδί του και θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην ενήλικη πια ζωή του, στην πραγματικότητα του ζητά να μην μπορέσει να αυτονομηθεί, να διαφοροποιηθεί, να ενηλικιωθεί, να ζήσει με ευθύνη ζωής. Κι ενώ το παιδί – ενήλικας θα καταγραφεί ως ανεπαρκής, στην πραγματικότητα η ανεπάρκεια του γονιού είναι που δεν επιτρέπει στο παιδί να ωριμάσει.
Η κατάσταση αυτή δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό ενός χειριστικoύ γονιού είναι η συνεχής παροχή και η φροντίδα με τη μορφή εξυπηρέτησης. Και αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τύψεις στο παιδί – ενήλικα: «Πώς γίνεται να δυσανασχετώ και να θυμώνω με τον άνθρωπο που μου προσφέρει τόσα;». Η παγίδα είναι πως αυτή η εξυπηρέτηση βολεύει, και το παιδί – ενήλικας στερεί τον εαυτό του από το να παράγει άλλες λύσεις και προτιμά την έτοιμη παροχή.
(Δεν θα ηθελα να κατηγορησω προσωπικα κανενα προσωπο απο τις δικες μου εμπειριες και θαλεγα πως οι καλες συνθηκες διαβιωσης ενος γονεα η μορφωση και ολα οσα επρεπε να υπαρχουν για να ωριμασει ως ανθρωπος δεν υπηρξαν ισως ποτε στον καθε ενα ξεχωριστα και αυτο ειναι καθαρο αντικτυπο στο παιδι και με πολλα παρακλαδια οσον αφορα την λαθος διαπαιδαγωγιση , πχ το ιδιο το site ειναι ενας κοσμος [καταπιεσμενων συναισθηματων διαφορων περιπτωσεων κατα γενιες.Αλλες φορες εν γνωση και αλλες οχι.Αλλοι παλευουν να αλλαξουν και αλλοι τα καταφερνουν.Πιστευω κανεις δεν παει χαμενος απλα καλο θα ειναι να ειναι ανοιχτοι οι οριζοντες για να αλλαξει νοοτροπια και σταση ενος ατομου η γονεα παλαιας και μη εποχης ,θελει ισως πρωτα την θεωρια και επειτα την πραξη.
Τις μιλαω για επιστιμη και μου λεει για γιατροσοφια οσο μεγαλωνει και αρχιζω να συρρικνωνομαι σκεπτομενος τα γεραματα.
Την εμπιστευομαι ως ανθρωπο και θα την βοηθαω οσο υπαρχω μονο που δεν θελω να ειναι σε μορφη ανταλαγματος.
Πιστευω ειναι αρκετα κακο για να το πραξει και ξερω πως ειναι ψυχουλα αλλα τα γερματα εχουν την δικια τους δοση τρελας αναλωγα με τη ζωη που ειχες.Υπαρχουν και οι περιπτωσεις που ο θεος ειναι η μονη λυση ειτε για την απενεχοποιηση του εγω η για να σου προσφερει ασφαλεια χωρις απαραιτητα να εχει προηγηθει κακο.
Ελπιζω να μην κουρασα.