ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Κ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ
ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΑΝ ΧΟΜΠΙ. ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΩΡΑ. ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΛΙΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΤΟΥ Dr. Richard McNally ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ HARVARD ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MANCHESTER TOY ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ E-MAIL ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ,
Nostras
ΥΓ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΦΟΡΟΥΜ. ΔΙΑΛΕΞΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ ΟΦΕΙΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ.
Παράλυση ύπνου ως σύμπτωμα Ναρκολεψίας
Αγαπητέ Nostras,
εγώ σου δίνω κάποιες πληροφορίες για την παράλυση του ύπνου ως σύμπτωμα της Ναρκολεψίας, μιας διαταραχής ύπνου.
Σε κανονικές συνθήκες ο ύπνος ξεκινάει με μια περίοδο ΝREM-ύπνου (non-Rapid Eye Movement), ο οποίος διαρκεί κατί παραπάνω από μία ώρα και ακολουθείται από REM-ύπνο, όπου και πιθανότατα εμφανίζονται τα όνειρα.
Στην περίπτωση της Ναρκολεψίας όμως υπάρχει μια περίοδος REM-ύπνου η οποία εμφανίζεται λίγο μετά από τη στιγμή που κάποιος αποκοιμηθεί ή ακόμα και αμέσως μετά την αρχή του ύπνου (SOREMP: Sleep Onset REM Period). Αυτό το ξαφνικό πέρασμα στον REM-ύπνο βιώνεται ως παράλυση του ύπνου. Το άτομο έχει μεν συνείδηση του περιβάλλοντός του, αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί, πράγμα που του προκαλεί μεγάλη ταραχή.
ʼλλα συμπτώματα της Ναρκολεψίας είναι η καθημερινή, αυξανόμενη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας η οποία έχει ως συνέπεια το άτομο να το παίρνει συχνά ο ύπνος για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας και κυρίως σε ήρεμες καταστάσεις με λίγα ερθίσματα. Επίσης η καταπληξία (απώλεια δύναμης κυρίως των σκελετικών μυών η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και για βραχέα διαστήματα σε περιόδους που το άτομο έχει συνείδηση και προκαλούνται από έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις, όπως άγχος και οργή), υπναγωγές ψευδαισθήσεις (πολύ ζωντανά όνειρα, που κάποιες φορές το άτομο δεν μπορεί να τα διαχωρίσει από την πραγματικότητα, και προκαλούν μεγάλο άγχος) και ο συχνά διακοπτόμενος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα πιο συχνά συμπτώματα πάντως είναι η παράλυση του ύπνου και η καταπληξία.
Τα ακριβή αίτια της Ναρκολεψίας δεν είναι ακόμα γνωστά. Τα πρώτα συμπτώματα, κυρίως με τη μορφή της υπνηλίας, εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία. Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή, όπου η κληρονομικότητα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Για διαταραχές του ύπνου μπορείς να κοιτάξεις και στο www.sleepnet.com
Για το \"ΜΩΡΑ\" δεν ξέρω κάτι, αν μας πεις τον αγγλικό όρο, ίσως να καταλάβουμε καλύτερα για τι ψάχνεις.
Φιλικά
Αγγελική
(το υλικό που παρουσιάζεται είναι αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης!!!)