Originally posted by John11
Quote:
Originally posted by Αφωτεινή
Εχεις δικιο για την συμμετοχη στο φορουμ..Να σε διαβεβαιωσω φιλε μου οτι δεν συμμετεχω πια ενεργα..
H μετάφραση αυτού που είπες αν αντιστρέψουμε την άρνηση είναι συμμετέχω ανενεργά. (αν μου πεις συμμετέχω λιγότερο ή με λιγότερο πάθος θα το καταλάβαινα καλύτερα). Αλλά το παρακάμπτω, γιατί θέλω να πάω στο θέμα μου.
Δεν καταλαβες γιαννη.Εγω το διατυπωσα με αρνητικο τυπο γιατι αυτη την χροια θελω να δωσω..δεν ξερω αν τωρα ειμαι πιο σαφης
> Πραγματι το να μπορεσω να ειμαι αντικειμενική φανταζει
> αδυνατο..
Λες λοιπόν ότι δεν είσαι αντικειμενική. Χαίρομαι όταν κάποιος είναι ειλικρινής. Και λες ότι φαντάζει αδύνατο. Μόλις πριν λίγο έγινες αντικειμενική λέγοντας ότι δεν είσαι αντικειμενική. Γίνεται κατανοητό; Όταν κατανοούμε κάτι η απόσταση που φαντάζει μεγάλη, μειώνεται αισθητά (μπορεί και να παύει να υπάρχει απόσταση, αλλά δεν γνωρίζω για να το πω).
οχι δεν ειναι ετσι..το να το αντιλαμβανομαι μπορει απλως να βοηθησει...μονο αυτο..τουλαχιστον ετσι δουλευει για μενα
> Πραγματι το να μπορεσω να ειμαι αντικειμενική φανταζει
> αδυνατο.. μου φαινεται οτι δεν πρεπει να εκφραζω
> συναισθηματα για να μπορω να ειμαι ετσι..κατι
> δυσκολο..γιατι ολες οι καταστασεις μας προκαλουν
> συναισθημα..τοτε τι?
Η αντικειμενικότητα -που είναι αυτό που έκανες πριν- δεν αποκλείει τα συναισθήματα. Τα δύο αυτά είναι ξέχωρα, αν κάποιος θέλει να βάλει τα πράγματα σε τάξη.
Να δώσω ένα παράδειγμα: Αν πω ότι ο τάδε νευριάζει εύκολα, δεν αποκλείει οποιοδήποτε συναίσθημα μου δημιουργείται από και γι\' αυτό το άτομο. Κατανοώ, -αν θες παραδέχομαι, βλέπω- ότι ο τάδε νευριάζει εύκολα, αλλά μπορώ να τον αγαπώ, και να συνεχίσω να έχω τα συναισθήματά μου.
Ένα δεύτερο παράδειγμα, αν θυμώσω (συναίσθημα) με ένα άτομο δεν αποκλείει να καταλαβαίνω ταυτόχρονα σε ποιά θέση είναι το άτομο με το οποίο θυμώνω.
Άλλωστε τα δύο τμήματα του εγκεφάλου που το ένα είναι κυρίως η λογική και το άλλο κυρίως το συναίσθημα, λειτουργούν ταυτόχρονα, βγάζουν και διαφορετικά ίσως αποτελέσματα, αλλά δεν είναι σε σύγκρουση το ένα με το άλλο (έστω κι αν βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα).
Ένα άλλο παράδειγμα είναι να νιώθω ανίκανος και η λογική να με κινεί για την επιβίωση. Μπορεί να συνυπάρχουν, προφανώς αν δει κανείς θα δει ότι συνυπάρχουν. Πολλές φορές να νιώθεις ανίκανος για κάτι και να χρειάζεται ταυτόχρονα να κάνεις πράγματα για την επιβίωση. Τα δύο \"μέρη\" δουλεύουν ταυτόχρονα.
Αν ο αδελφός μου είναι κλέφτης, μπορώ να είμαι αντικειμενικός και να το καταλαβαίνω/βλέπω, και ταυτόχρονα να τον αγαπάω ή να τον προστατεύω. Αν τον αγαπάω και τον προστατεύω (συναίσθημα) και ενώ είναι κλέφτης δεν το βλέπω, δεν είναι χειρότερα;
Δεν ξέρω αν η παρατήρησή σου \"μου φαινεται οτι δεν πρεπει να εκφραζω συναισθηματα για να μπορω να ειμαι ετσι (αντικειμενική)\" συνεχίζει να υπάρχει. Αν ναι δώσε ένα παράδειγμα (ίσως να μην βρίσκω κατάλληλο παράδειγμα).
κατα τη γνωμη μου,ΑΚΡΙΒΩΣ το γεγονος οτι δεν μπορεις να ξεχωρισεις το συναισθημα απο την λογικη ειναι ο λογος της προκαταληψης...εγω σε εμενα βλεπω οτι ακομα και στο να βαφτισω κατι λογικο ,εχει προηγηθει ενα ερεθισμα..
> Πχ εγω παλευω να κοντρολαρω το συναισθημα μου..να το
> ησυχασω,να μην το αφηνω να γινει μεγαλο.Ειτε ειναι θετικο
> ειτε αρνητικο..
Ας αφήσουμε λίγο το
πώς αντιδρούμε στα συναισθήματα και στη λογική και ας μείνουμε στο θέμα αντικειμενικότητα, προκατάληψη. Βλέπουμε τι σημαίνει αντικειμενικότητα και τι προκατάληψη;
Μετά,
υπάρχει κάτι που να μας δυσκολεύει να έχουμε και αντικειμενικότητα και τα συναισθήματά μας; Υπάρχει τέτοια ερώτηση ή όχι και είναι άχρηστη;
ομολογω οτι δεν καταλαβαινω..εγω αναλυω τη βαση αυτου που πιστευω,εσυ δεν το βλεπεις ετσι και η αναλυση σου φαινεται αχρηστη
> αλλα εχω ξεχωρισει ενα συναισθημα με το οποιο δεν μπορω
> να ζησω αν δεν ειναι στο επακρο..μιλαω για τον ερωτα..
Ας μην επεκταθούμε σε περισσότερα γιατί θα χαθούμε.
ομοιως
.