Originally Posted by
sabb
Φίλε genuine, επί της ουσίας και χωρίς καμία διάθεση να σου μάθω γράμματα, τα περί ηλικίας κι εμπειριών τα αντιπαρέρχομαι γιατί δυστυχώς έχω περάσει τα χρόνια της νιότης αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την ηλικία μου με κανέναν - αν σ'ενδιαφέρει έχω περάσει τα 50 - αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς στη σκέψη είμαι κατά πολύ νεότερος γιατί δεν έχω παρωπίδες και πίστεψε με, αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα για την πορεία μιας συζήτησης.
Για κάθε ένα σημείο που αναφέρεις :
1. Φοβάσαι μην καείς στη κόλαση εν έτει 2011 ? Από που πηγάζει ένας τέτοιος φόβος αν όχι από πανάρχαια φοβικά σύνδρομα που άλλοι επέβαλαν για να διατηρούν ένα σύστημα αξιών κατά τα δικά τους συμφέροντα , από τη στιγμή που και μόνο η ιδέα του να υπάρχει ένας τόπος κάθαρσης ψυχών φαντάζει αστεία ? Το σενάριο να έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος χωροχρόνος , για να περάσουν "εξετάσεις" καλής διαγωγής πριν κριθούν για την αιωνιότητα μερικά μόρια άνθρακα που έτυχε για λόγους επιβίωσης να αναπτύξουν την συνείδηση και την νόηση, είναι ένα σενάριο διάτρητο και καθ' όλα εγωιστικό. Το να θέλει κανείς να πιστεύει όλη αυτή τη μπαρούφα είναι δικαίωμα του, ωστόσο μην ξεχνάμε πως η φανατική πίστη σε θεούς και δαίμονες, κολάσεις και παραδείσους, ευθύνεται ακριβώς γιατί με όπλο την αφέλεια, ευπιστία, και σαν αποτέλεσμα την ομαδοποίηση που παράγει φανατισμό, αιματοκυλίστηκε όχι λίγες φορές ολόκληρος ο πλανήτης . Όλη αυτή η πρακτική, αν χαρακτηριστεί ηλιθιότητα που έβαλε τροχοπέδη στην εξελικτική σκέψη, κρίση και αντίληψη του ανθρώπινου είδους σου φαντάζει σαν ύβρις, έχεις την μύγα αδελφέ και δεν σου φταίει κανείς...
Από την άλλη, σε δελεάζει η ιδέα να πας πριν ζήσεις καν τη ζωή σου , να συναντήσεις τον δημιουργό σου στον παράδεισο ? Πως θα χαρακτήριζες τον κάθε ευκολόπιστο φανατίλα που ζώνεται εκρηκτικά και πείθεται να αυτοκτονήσει για χάρη τίνος ? Του θεού του ή του κάθε πονηρού που μεταχειρίζεται την αφέλεια των ανθρώπων για να δολοφονήσει, ντύνοντας με μανδύα θρησκευτικού πατριωτισμού μια πράξη αποτρόπαια ? Το να χαρακτηρίζεται κάποιος που στερεί την δική του ζωή και την ζωή άλλων αθώων ανθρώπων στο όνομα ενός αόρατου θεού και της τζιχαντοποίησης ενός ίσως κατά τ' άλλα δίκαιου αγώνα σαν πανηλίθιος , είναι ύβρις ?
Βλέπεις πουθενά να μισώ κάποιον συγκεκριμένα καταθέτοντας αυτές τις απόψεις ? Έχω καθαρά ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά στην ηθική μου, και η λέξη μίσος με γνώμονα την αντίθεση των πιστεύω μου είναι άγνωστη για να μην πω, πως θεωρώ βλακώδη και μόνο την αντίληψη αυτή...Με την ίδια έννοια , θεωρώ ηλίθιους όλους όσους χουλιγκάνους στο όνομα των ποδοσφαιρικών τους αξιών, μισούν, σκοτώνονται , πλακώνονται, ρίχνουν κροτίδες και μάχονται αδελφός με αδελφό ανάλογα με το ποια ομάδα θεωρεί κανείς καλύτερη....
Σου θυμίζει τίποτε το αδελφός να σκοτώνει αδελφό , με κριτήριο το ποιον θεό πιστεύει ?
Είμαι σίγουρος πως ναι...
2. Και μόνο η έκφραση "το παίζει κάποιος άθεος", είναι ανάξια σχολιασμού...Είμαι άθεος ενσυνείδητα και πριν απορρίψω τουλάχιστον τον χριστιανισμό, έχω διαβάσει σε βάθος τις γραπτές του παραδόσεις. Από εκεί και πέρα , διαθέτω αν θέλεις την παιδεία να γνωρίζω πως ένα σύμπαν μη γραμμικό , μη επίπεδο και τελευταία αποδεδειγμένα χωρίς φράκταλ δομή όπως πιστευόταν, παραείναι βίαιο και με χαοτικές συμπεριφορές για να είναι δημιούργημα μιας οντότητας . Δεν χτίζει κανείς ένα σπίτι, βάζοντας στο υπόγειο του εκατομμύρια τόνων εκρηκτικές ύλες και με το σπίρτο ανά πάσα στιγμή αναμμένο... Κι από την άλλη επαναλαμβάνω πως παραείναι εγωιστικό να πιστεύει κανείς πως όλο αυτό το αχανές οικοδόμημα φτιάχτηκε για να διατηρεί σε ζωή ένα αλλοπρόσαλλο σε συμπεριφορά είδος στον τρίτο πλανήτη ενός αστεριού σε μια μικρούλα γωνιά του.
Τέλος να σου πω πως σέβομαι την χριστιανική διδασκαλία αλλά έχω άπειρες ενστάσεις στην εφαρμογή της, ιδίως στην διαστρέβλωση των αρχών της από εκείνους που χρησιμοποίησαν την θρησκεία είτε για να πλουτίσουν είτε για να καθυποτάξουν λαούς και συνειδήσεις.
3. Μιλάς για εμπάθεια και μίσος..Σου επαναλαμβάνω πως δεν έχω να χωρίσω τίποτε με κανέναν. Κι έχω ξαναπεί πως χαίρομαι όταν ένα ατράνταχτο επιχείρημα, μού υποδεικνύει πως έχω άδικο, ωστόσο θα μου επιτρέψεις να διατηρώ την πίστη μου στις απόψεις μου, όταν ο αντίλογος δεν έχει να αντιπαρατάξει παρά μόνο σκόρπιες εκφράσεις, τύπου "tredy" ή "αγοράκια που το παίζουν άθεοι" και όλη αυτή την γλωσσική σημειολογία που δεν αξίζει κανενός είδους σχολιασμό, αλλά ας πούμε πως με πέτυχες στις καλές μου και σου αφιέρωσα πολύ περισσότερο χρόνο αντί μιας εκκωφαντικής σιωπής απέναντι σ' ένα παραλήρημα δήθεν εμπειριών και βιωμάτων - για την ταμπακέρα δεν μας είπες τίποτε, αλλά ίσως το τίποτε να είναι υπερβολικό σε μια φιλοσοφική αναζήτηση, σωστά ?