Originally Posted by
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Ελισσάβετ, ποτέ δεν είναι κακό να μαθαίνει κανείς οτιδήποτε, έστω και να μην συμφωνεί με αυτό, έστω και να πιστεύει οτι είναι παραμύθι.
Νομίζω, το να έχει κάποιος άγνοια για τις θρησκείες, που έχουν σε κάθε τόπο διαδραματίσει τον ρόλο τους στην ιστορία, την τέχνη, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, είναι μίας μορφής αμορφωσιά. Δηλαδή δεν γνωρίζεις έναν σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Αν ένας επιστήμονας που ασχολείται με την ιστορία ή την αρχαιολογία ή την λαογραφία, ή την ψυχολογία ή τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, έχει πλήρη άγνοια της θρησκείας των ανθρώπων που μελετάει και το πώς επηρεάζει ή επηρέασε την ζωή τους, τότε δεν μπορεί να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα.
Ένας πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει την θρησκεία της χώρας στην οποία ζει, πόσο μάλλον στην Ελλάδα όπου οι άνθρωποι είναι εδώ και 1700 χρόνια χριστιανοί ορθόδοξοι! Ασχετως αν συμφωνείς ή όχι με την θρησκεία.
Αν ζεις στην Ινδία για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να γνωρίζεις για τον ινδουϊσμό; Εγώ θα το θεωρούσα αμορφωσιά να ζω στην Ινδία και να μην γνωρίζω για τον ινδουϊσμό, κι ας είμαι χριστιανή, κι ας είμαι ό,τι θέλει. Το να μην γνωρίζω για τον ινδουϊσμό ενώ ζω στην ινδία είναι σαν να μην γνωρίζω πάρα πολλά πράγματα για την ζωή και τους ανθρώπους γύρω μου.
Εγώ είμαι υπέρ της διδασκαλίας των θρησκευτικών και δεν το θεωρώ κατήχηση, το θεωρώ γνώση.
.Επίσης, στο μάθημα των θρησκευτικών στο γυμνάσιο και λύκειο οι μαθητές διδάσκονται και τις θρησκείες των άλλων λαών. Είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζει ένας μορφωμένος άνθρωπος έστω και λίγα πράγματα για τις θρησκείες των λαών του κόσμου. Είναι στις στοιχειώδεις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος.
Το να επιδιώκει κανείς να απεμπολίσει την γνώση της θρησκείας μιάς σοβαρής παραμέτρου στις συμπεριφορές των ανθρώπων, στις κοινωνικές δομές, στην ιστορία τους, στην παράδοσή τους είναι απλή εμπάθεια η οποία αντιτίθεται στην γνώση.
Και βέβαια θα πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης την θρησκεία της χώρας στην οποία βρίσκεται και σε κάποιο βαθμό και τις άλλες θρησκείες!