Originally Posted by
little_eliza
Διαβάζω κάποιους να θέτουν ερωτήσεις του στυλ είναι μια δουλειά πιο σημαντική από τη ζωή της και την ψυχική της ηρεμία? Κι απαντώ εγώ με το φτωχό και ονειροπόλο μου μυαλό..Τι γίνεται όμως όταν η δουλειά κάποιου είναι η ζωή του και η ψυχική του υγεία? Είναι λογικό σήμερα για αρκετούς η δουλειά να έχει γίνει δουλεία αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε και όλα. Εγώ για παράδειγμα που δεν με χειραγωγεί κανένας θα άλλαζα πόλη, χώρα, ήπειρο, πλανήτη μόνο για τη δουλειά μου και όχι για κάποιον γκόμενο. Εγώ μπορεί να άφηνα και γκόμενο για τη δουλειά μου αν έπρεπε να αλλάξω χώρα δηλαδή! Οπότε δεν υπάρχουν ίδια μέτρα και σταθμά για όλους. Κι όσο εύκολο είναι για κάποιον να πει στη Μάιρα έλα μωρέ ξεκόλλα επειδή αυτός θα το έκανε χωρίς πολλές σκέψεις δε σημαίνει πως η Μάιρα είναι ίδια με αυτό το άτομο που έχει αυτή τη γνώμη. Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή διαφορετική προσωπικότητα που ακολουθεί κάποια γενικά μοτίβα-πρότυπα. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Γι αυτό και η Μάιρα χρειάζεται τη γνώμη ενός ειδικού. Εμείς εδώ -τουλάχιστον εγώ- κάνουμε αναλύσεις εμπειρικά, βιωματικά, μέσω της απλής παρατήρησης γιατί δεν έχουμε σπουδάσει ψυχολογία.
@Maira δεν ξέρω σε τι βαθμό είσαι διατεθημένη να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Μπορεί απλά να λες ότι θέλεις, να μας δείχνεις ότι έχεις θέληση και τελικά να μην κάνεις τίποτα πράξη. Ξέρεις το παράδειγμα των ανορεξικών? Που λένε "ναι εγώ πήρα το μάθημά μου, κόντεψα να πεθάνω, πήγα στην κλινική, φοβήθηκα και τώρα έστρωσα και πήρα απόφαση να βάλω κιλά". Εεε λοιπόν βάζουν 3-4-5 κιλά, ξανακυλάνε μετά, αρχίζουν τους εμετούς και χάνουν 10. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ακόμη και στην Ελλάδα παρόμοια. Δεν το λέω αυτό για να σε κατηγορήσω, απλά εξωτερικεύω μια σκέψη μου.
Στο πρακτικό τώρα. Εγώ ζω στο εξωτερικό. Όταν πήρα την απόφαση 2 χρόνια πριν να κάνω ψυχοθεραπεία-ψυχανάλυση είχα γλωσσικό εμπόδιο εδώ, γιατί στη χώρα που ζω τα αγγλικά δεν είναι επίσημη αλλά με αυτά μια χαρά κάνω τη δουλειά μου. Έτσι έψαξα έλληνες ψυχολόγους στο ίντερνετ που κάνουν συνεδρίες μέσω skype. Έψαξα βασικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μίλησα με αρκετούς αλλά τελικά κατέληξα σε μία που είχε και προσιτές τιμές. Γιατί αν και δουλεύω στο εξωτερικό δεν διαθέτω 70ευρώ για συνεδρία, δυστυχώς. Με την θεραπεύτριά μου έχουμε βρεθεί από κοντά μία φορά, κ αυτό γιατί έτυχε να πάω να επισκεφτώ φίλη στην Αθήνα. Είμαι όμως πολύ ευχαριστημένη από τη δουλειά μαζί της. Έχω κ γω λόξα με ανάλυση χαρακτήρων κλπ και με βοηθάει πολύ σε αυτό. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι καθυστερεί λίγο στη συνεδρία μας κάθε φορά, αλλά αυτό όλοι το έχουν απ όσα διαβάζω εδώ. Πάντως τα 45-55 λεπτά θα τα κάνουμε σίγουρα. Τα λεφτά μου δεν πάνε πεταμένα για 30 λεπτα πχ. Όπως σου είπα μην περιμένεις θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη. Κι γω δεν έλυσα πλήρως το βασικό πρόβλημα για το οποίο πήγα αλλά νιώθω πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου, κατανοώ γιατί παίρνω κάποιες αποφάσεις ή γιατί έχω κάποιες αντιδράσεις και είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρω κ αυτό το οποίο έψαχνα και με έστειλε στην ψυχοθεραπεία. Στόχος δικός μου ήταν να κατανοήσω τον εαυτό μου και τους άλλους και αυτό έχουμε θέσει στις συνεδρίες μας. Να μάθω αν αναλύω χαρακτήρες, να κατανοώ πως αντιδρούν, να πράττω ανάλογα ώστε να μην βλάπτομαι συναισθηματικά. Το μόνο θέμα που μπορεί να έχεις είναι ότι πρέπει να είσαι σε χώρο μόνη σου ώστε να μην ακούνε άλλοι τι λέτε στο skype. Αλλά όλο και καμιά αίθουσα ή απόμερο καφέ πιστεύω να μπορείς να βρεις με ίντερνετ. Ξεκίνα να ψάχνεις λοιπόν τώρα και να μιλάς με ψυχολόγους μέσω skype ώστε να καταλήξεις στον κατάλληλο και να δουλέψετε μαζί από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Επίσης να βρεις κάποιον που σου αρέσει το προφίλ του αλλά δεν κάνει συνεδρίες με skype, ρώτα ευγενικά αν γίνεται. Ποτέ δεν ξέρεις..:-)