Originally Posted by
elisabet
Κι όμως όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αυτό έχει δόση αλήθειας. Δεν έχω ιδέα τι θα θεωρείται φυσιολογικό σε 100 χρόνια από τώρα και κανείς δεν έχει. Αυτό που λέμε κοινωνικά φυσιολογικό ή όχι καθορίζεται κάθε φορά από την κάθε κοινωνία σε συνδυασμό με την επιστήμη τις ηθικές αρχές κτλ.
Στο παράδειγμα που λες πχ για την αιμομιξία, όχι δεν νομίζω να έρθει αυτή η εποχή γιατί περάσαμε ήδη από κει. Πέρασε εποχή που θεωρούνταν φυσιολογικό και αποδεκτό. Αργότερα η βιολογία ας πούμε έδειξε οτι αυτό προκαλεί προβλήματα και γιαυτό η αιμομιξία στις περισσότερες χώρες (δεν γνωρίζω ακριβώς τα νούμερα για να μαι ειλικρινής) τιμωρείται κι από τον νόμο. Δεν είναι ηθικό το θέμα για την πολιτεία, είναι οτι γεννιούνται άρρωστα παιδιά άρα είναι κάτι μη αποδεκτό. Είναι βλαπτικό για το κοινωνικό σύνολο. Γιαυτό είναι και τελείως άκυρη η σύγκριση με την ομοφυλοφιλία.
Για παράδειγμα είναι φυσιολογικό για μια γυναίκα να έχει κόκκινα μαλλιά στις μέρες μας; Φυσικά! Κι όμως υπήρξε εποχή που αυτό δεν ήταν φυσιολογικό και τις καίγανε γιατί νομίζανε πως είναι μάγισσες. Σου φέρνω αυτά τα παραδείγματα για να καταλάβεις πως η λέξη φυσιολογικό είναι τόσο ρευστή κάθε φορά και αλλάζει που δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Γιαυτό και κατα την γνώμη μου δεν έχει νόημα να υποστηρίζουμε κάτι ως μη φυσιολογικό και πρέπει να εστιάζουμε αλλού...ποιος το καθορίζει το φυσιολογικό;
Παλιότερα η ομοφυλοφιλία δεν θεωρούνταν φυσιολογική, τους αντιμετώπιζαν σαν αρρώστους, τους στέλνανε στην καλύτερη περίπτωση, στους ψυχιατρους ή στους παπάδες για μετάνοιες. Ε τώρα ξέρουμε πως δεν είναι άρρωστοι. Όχι γιατί το λέω εγώ ή ο καθένας, αλλά γιατί το λέει η επιστήμη. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι ακόμα, σαν και σένα που δεν δέχονται αυτό που λέει η επιστήμη και επιμένουν στις δικές τους πεποιθήσεις όχι απαραίτητα από κακή πρόθεση αλλά κάποιες φορές ίσως από άγνοια ή φόβο. Είναι ακριβώς σαν το παράδειγμα που σου έφερα με την επίπεδη γη. Σα να έρθω εγώ και να σου πω, δεν με νοιάζει τι λέει η επιστήμη εγώ πιστεύω πως η γη είναι επίπεδη γιατί δεν πέφτω. Δεν θα το κάνω αυτό επειδή είμαι κακός άνθρωπος, θα το κάνω από άγνοια ή ίσως επειδή με τρομάζει το καινούργιο. Και την εποχή που διατυπώθηκε η θέση πως η γη είναι στρογγυλή, θύελλα ξεσηκώθηκε γιατί κάποιοι δεν το δέχονταν.
Και το ότι δεν είναι αφύσικο ή άρρωστο το να είναι κάποιος γκει δεν αποτελεί απειλή για τους υπόλοιπους που δεν είναι. Δεν σημαίνει δηλαδή οτι εσύ ή εγώ δεν είμαστε φυσιολογικοί επειδή δεν είμαστε ομοφυλόφιλοι. Δεν απειλούμαστε από αυτή την αλήθεια. Να μου πεις πως από ένα μέρος της κοινωνίας πχ τα ΜΜΕ και το γενικότερο lifestyle που πουλιέται μέσω αυτών, παρουσιάζεται ως μόδα ή ως κατόρθωμα..εκεί ναι να συμφωνήσω μαζί σου. Υπάρχει τέτοια τάση να παρουσιαστεί η ομοφυloφιλία ή γενικώς το "πάω με άντρες με γυναίκες και με οτι να ναι γιατί είμαι cool" ως μόδα και ως τρόπος ζωής. Αυτό είναι διαφορετικό κομμάτι όμως και άλλη συζήτηση.