Originally Posted by
streidi
Η δική μου γνώμη, σαν ψυχολόγου κι εμένα, είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εσείς για το πώς να διαχειριστείτε το θέμα αυτό. Δεν είναι καθόλου απλό για να μπει ένα πλάνο έτσι πρόχειρα σε ένα φόρουμ και από την άλλη είναι φυσιολογικό να έχετε πελαγώσει με την κατάσταση αυτή. Η γενική ιδέα που διακρίνω ότι πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι πρέπει να δουλέψετε το πώς θα θέσετε το άτομο αυτό προ των ευθυνών του. Ναι, έχει πρόβλημα, ναι, είναι σοβαρό, ναι, κάποιες φορές χάνει τον έλεγχο του εαυτού του. Θα έχει φυσικά στήριξη από εσάς αλλά αυτό δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνεται χωρίς όρους και όρια. Δηλαδή: σε φροντίζουμε αλλά ως ένα βαθμό, ό,τι ΜΠΟΡΕΙΣ, απαιτούμε να το κάνεις. Δε μπορείς να γίνεις κάτι πολύ απαιτητικό, οκ. Θα γίνεις αυτό που μπορείς, κι αν δε μπορείς να γίνεις, μπορείς να προσπαθήσεις. Αν δεν προσπαθείς, η βοήθεια που θα σου προσφέρουμε σαν οικογένεια θα είναι περιορισμένη, γιατί δεν παίρνεις την ευθύνη σου.(σκληρό αλλά απαραίτητο.) Το "είμαι άρρωστος και δεν έχω καμια ευθύνη", πολύ απλά να μην περνάει γιατί δεν ισχύει. Επιπλέον, απαραβίαστος κανόνας:θα σέβεσαι. Δε γίνεσαι επιθετικός, δε σηκώνεις χέρι σε καμια περίπτωση. Αν συμβεί σε θέτουμε απέναντι στις ευθύνες σου και υπάρχει κάποιου είδους (σοβαρή) συνέπεια από αυτό. (πχ δεν είμαστε διατεθειμένοι να σε φιλοξενούμε με τέτοιες συνθήκες. Αλλά να τηρηθεί.) Δε μπορείς να κουμαντάρεις με τίποτα την επιθετικότητά σου, ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΟΥ. Αυτό τουλάχιστον είναι στο χέρι σου.
Έτσι το σκέφτομαι σε γενικές γραμμές. Θέλει όμως οπωσδήποτε κατά τη γνώμη μου αναλυτικό πλάνο με ειδικό. (αν μπορούσατε να το εφαρμόσετε έτσι απλά από αύριο, θα το είχατε κάνει φαντάζομαι.) Και κάτι άλλο, το να τον λυπάστε για όλο αυτό και να του φέρεστε σα να είναι παιδί μόνο κακό θα του/σας κάνει.
Καλή υπομονή και όλα να πάνε καλά!