Originally Posted by
olpr
Γειά σου Mara.Z, διαβάζοντας ότι έχεις γράψει στο μήνυμα σου ("Εχεις φαει απορριψη, τη χλαπάτσα και το bullying με το κιλο. Εχεις κατακριθει, εχεις υπαρξει ο αδυναμος κρικος, έχεις φαει ξεφτιλικια απο ψευτομαγκες και ψευτοκαργιολιτσες, εχουν γελασει μαζι σου, εχεις νιωσει τρελο φοβο για την ακεραιοτητα σου, το καλο σου ονομα, την αξιοπρεπεια σου και οοοοοοοοοολο αυτο το πακετο απο τα παιδικα-εφηβικα-μαθητικα χρονια σου δημιουργει το βαρυ φορτιο της κοινωνικης φοβιας. ") ήταν σαν να είδα σε βίντεο οτι εχω ζήσει στο παρελθόν μου. Πραγματικά καθόμουν το διάβαζα και το ξανα διάβαζα...
Τα περισσότερα παραδείγματα απο αυτά που έδωσες σχετικά με την κοινωνική φοβία τα εχω και εγω. Πχ, πάω σε ενα μαγαζί να αγοράσω κάτι και με το που μπαίνω μέσα νιώθω πως όλοι με κοιτάνε και με κρίνουν αρνητικά.
Σχεδόν σε κάθε αλληλεπίδραση με κάποιον αλλο άνθρωπο, απο το να πω απλα μια "καλημέρα" όπως λες μέχρι μια διαφωνία (που πάντα προσπαθώ να ξεφύγω απο μια συζήτηση που διαφωνώ) πιστεύω πως θα με κοροιδεύουν.
Βγαίνω με φίλους και όταν γυρνάω σπίτι, σκέφτομαι "πάλι δε θα πέρασαν καλά μαζί μου και θα με κοροιδεύουν αυτη τη στιγμή, θα γελάνε εις βάρος μου κτλ..." Και αααλλα πολλα....!!!!
Η "πλάκα" είναι πως αν με ρωτήσεις σκέψου 2-3 λόγους που πιστεύεις οτι για τους οποίους σε κοροιδεύουν, δεν μπορώ να βρώ! Αλλα υποσεινήδητα (η καλύτερα συνειδητά) καταλαβαίνω πως εγω ο ίδιος εχω σχηματίσει μια κακή είκονα για τον εαυτό μου και πιστεύοντας πως και οι αλλοι εχουν την ίδια γνώμη, μπαίνω σε ενα φαύλο κύκλο!! Δε μπορώ αλλο, εχω βαρεθεί πλέον!
Επειδή απο αυτά που γράφεις βλέπω πως κατέχεις πολύ καλά το θέμα της κοινωνικής φοβίας, θα ήθελα (αν θέλεις βέβαια) να μου πεις ποιος πιστεύεις είναι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγεί κάποιος (οσο γίνεται βέβαια) απο αυτό; Υπάρχουν φορές που πρέπει να πάω σε μέρη με κόσμο για διάφορες δουλειές και απλά δε μπορώ! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα!! (η μάλλον μπορείς πολύ καλά!!!!)
Αυτή η πεποίθηση που εχουν τα άτομα με κοινωνική φοβία και είναι σχεδόν σίγουροι οτι γελάν μαζί τους, τους κοροιδεύουν κτλ, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν γιατί, πιστεύεις είναι μια μορφή ψύχωσης;;