Υπάρχει ένα πρόβλημα με όλες τις νέες μεθόδους διατροφής και γενικά αντιμετώπισης βάρους: κυκλοφορεί το νέο και από στόμα σε στόμα φτάνει τελικά να ακούγονται όσα παράλογα μπορείς να φανταστείς...
Έτσι έγινε με τη δίαιτα των καρδιοπαθών ("μαγική" δίαιτα), με την ʼτκινς, τη χορτοφαγική, με τις επεμβάσεις και πάει λέγοντας. Κανένας μας δεν ξέρει ποια είναι η πιο σωστή και η πιο υγιεινή, το μόνο μας κριτήριο είναι το πόσο κοντά βρίσκεται σε μία φυσική διατροφή, σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας και επιβίωσαν τόσους αιώνες χωρίς χοληστερίνες και παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα για την ʼτκινς (και να με συγχωρείτε που δεν αφήνω το θέμα να κλείσει και να ξεχαστεί) το ΜΟΝΟ που κάνει είναι να καταργεί τους περιττούς κενούς υδατάνθρακες. Δε θα αναλύσω όλο το σύστημα διατροφής γιατί όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα διαβάσει με την ησυχία του στο βιβλίο, αλλά θα σταθώ στο εξής:
- Αρνείται κανείς ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας πήρε μορφή χιονοστοιβάδας όταν εισήχθηκε στον καθημερινό τρόπο ζωής μας το "εύκολο φαγητό";
- Αρνείται κανείς ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών απέτυχαν;
Και τα δύο επαληθεύονται με έρευνες και μελέτες που δεν τις έκανε ο ίδιος ο ʼτκινς ώστε να θεωρήσουμε ότι απέκρυψε στοιχεία προς όφελός του.
Όλοι οι σωστοί διαιτολόγοι προτείνουν μία φυσική διατροφή, χωρίς στερήσεις, χωρίς ακρότητες αλλά επιμένουν να βγάλουμε από το πρόγραμμά μας τους κενούς υδατάνθρακες. Όλες δηλαδή εκείνες τις τροφές που είτε έχουν ζάχαρη ενώ δε χρειάζεται (το ξέρετε ότι δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο κέτσαπ, μαγιονέζα, τζατζίκι, τυροκαυτερή κλπ χωρίς ζάχαρη; ), είτε βασίζονται σε επεξεργασμένα αλεύρια. Πείτε μου έναν διαιτολόγο που δεν είπε "Καλύτερα να τρως μαύρο ή ολικής άλεσης ψωμί αντί για λευκό".
Τέλος, να σας ρωτήσω πώς σας φαίνεται η διατροφή του διαβητικού; Αν σας έλεγα ότι ακολουθώ αυτό το πρότυπο θα ανησυχούσατε για την υγεία μου;
Το καλοκαίρι φιλοξένησα τη γιαγιά μου (που ζει και παλεύει 30 χρόνια τώρα με το ζάχαρο) και υποχρεωτικά έπρεπε να ακολουθήσω το δικό της πρόγραμμα διατροφής. Όταν διάβασα τις οδηγίες του γιατρού, ήταν σαν να διάβαζα την περίληψη της ʼτκινς: Ελάχιστα φρούτα, πολλά λαχανικά, καθημερινά κρέας, με μέτρο το ψωμί κι αυτό μαύρο, τυροκομικά κλπ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο διαβητολόγος απαγορεύει το γάλα και είναι πολύ αυστηρός στις ποσότητες του ελαιόλαδου. Γιατί οι διαβητικοί δεν πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα; Γιατί δεν έχουν χοληστερίνη; Γιατί δεν παθαίνουν εμφράγματα;
Ένα πράγμα έμαθα από αυτή τη διατροφή και το έχω κάνει σύνθημα στη ζωή μου : κάτω η ζάχαρη! Έχω 2 χρόνια να φάω ζάχαρη (εκτός αν βγω για καφέ και δεν έχουν ζαχαρίνη στο μαγαζί, και καμιά φορά που ζηλεύω το μπισκοτάκι στην καφετέρια) και δεν είδα κανένα κακό... (εντάξει, φοβάμαι πολύ και το ζάχαρο, γιατί λένε ότι σε κάθε γενιά εμφανίζεται 10 χρόνια νωρίτερα. Η γιαγιά μου το ανακάλυψε στα 50, ο θείος μου παρουσίασε στα 40 και εγώ είμαι 30 πλέον)