Quote:
Originally posted by Διώνη
@marina38:
Σ\' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.
Είσαι πολύ τυχερή αν έχεις συναντήσει δύο ψυχοθεραπευτές που να ταιριάζετε τόσο, καθώς όσοι αναζητούμε ψυχοθεραπευτική ανακούφιση δυσκολευόμαστε να βρούμε έστω και έναν. Κι εγώ νομίζω πως τον έχω βρει, αλλά έχω λίγο ακόμα δρόμο να διανύσω.
Σχετικά με το πρώτο σου σχόλιο, αναφερθήκαμε στη άποψη του researcher που βλέπει έτσι το θεραπευτή. Προσωπικά, διαφώνησα με τη σκέψη πως ο ασθενής μπορεί να βλέπει έτσι το θεραπευτή του με την έννοια πως δεν απευθύνεται σε κάποιον που έχει αντιμετώπισει όλες τις πλευρές του εαυτού του. Σίγουρα μπορεί να έχει δουλέψει με αυτές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει τίποτα περαιτέρω να αναζητήσει ή να διορθώσει. Αναμφισβήτητα, όμως, μια πετυχημένη θεραπευτική σχέση χρειάζεται μια ισορροπημένη ψυχική διάθεση εκ μέρους του θεραπευτή.
Η δια βίου ψυχοθεραπεία του θεραπευτή ίσως δεν είναι καν απαραίτητη, αλλά σε στάδια κρίσεων που όλοι περνάμε είναι σίγουρα σημαντική. Δε νομίζω να νοείται θεραπευτής που μπορεί να έχει πάθει burnout ή να αντιμετωπίζει προβλήματα οικογενειακά με συνέπειες στην ποιότητα δουλειάς του με τους άλλους και να μην αναζητά ψυχοθεραπεία.
Το να έχει κάνει θεραπεία ο ίδιος ο ψυχοθεραπευτής δεν αναλύεται με ποσοτικούς όρους... Είναι απαραίτητο, τουλάχιστον για την ενσυναίσθησή του. Θα ήταν, πιστεύω, εξαιρετικά ανησυχητικό αν δεν είχε καταφύγει ποτέ σε αυτό που υπηρετεί.
Προσωπικά, είμαι λίγο καιρό στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο και ακόμα δουλεύω την αποστασιοποίηση. Κατά τα άλλα, λειτουργώ αυτόνομα με τους πελάτες μου.
Χμ...τυχερή? Ίσως θα έπρεπε να διευκρινίσω ότι αυτούς τους δύο τους είχα συναντήσει πριν από περίπου 15 χρόνια (πώς περνάει ο καιρός!...) σαν εκπαιδευόμενη. Έχω γνωρίσει πολλούς περισσότερους ακατάλληλους :) Ακόμα θυμάμαι μία συνάδελφο που κάποτε σκέφτηκα να της αναφέρω ένα προσωπικό θέμα που με προβλημάτιζε: ήταν τόσο επικριτική και απόλυτη, που μου έκοψε κάθε διάθεση.