΄Αρκτε,όταν οι γονείς είναι τόσο χειριστικοί,όταν οι δικοί τους φόβοι για χάσιμο του ελέγχου και οι ματαιώσεις των αυτοπροσδοκιών τους απογυμνώνονται,όταν χάνουν το τελευταίο οχυρό της ψευδαίσθησής τους,θα θελήσουν να κρατήσουν απαραίτητα το πουλάκι στη φωλιά.
Η φωλιά με το πουλάκι μέσα(εσένα),είναι η σημαντικότητά τους που κινδυνεύει όταν το πουλάκι δείχνει δείγματα πως θέλει να πετάξει(αρχίζει και κάνει τα πρώτα φτεροκοπήματα,όπως εσύ με την επιλογή μίας σχέσης),τότε υπάρχει ένας απίστευτος θυμός μέσα στον γονιό,που εκδηλώνεται ανάλογα με τα δικά τους μοντέλα συμπεριφοράς είτε σε αυτοκαταστροφικές πράξεις,είτε σε έντονη επιθετικότητα απέναντι στην \"απειλή\"της διασάλευσης(εσένα).Σε δείχνουν με το δάχτυλο,αλλά δεν αποτελούν οι δικές σου επιλογές το πρόβλημα.Η ανεξαρτητοποίησή σου όπως διαφαίνεται βγάζει στη φορά ένα μεγάλο απόθεμα καταπιεσμένου θυμού.Ούτε όμως ο θυμός τους μπορεί να σε γυρίσει πίσω,δεν είσαι πια το μωρό τους.
Η Arsi φαίνεται να το έχει βιώσει,το ίδιο κι εγώ.Κι εμένα απειλήθηκε η ζωή μου όταν τόλμησα να πετάξω έξω από τη φωλιά και με πολύ πιο βίαιο τρόπο από τον τρόπο που επέλεξε ο πατέρας σου.(γίνεται θα μου πεις;ναι,γίνεται).Τι πρέπει να κάνεις;
Τα μοτίβα αυτά των εξουσιαστικών σχέσεων είναι πολύ τοξικά.Πέραν του φόβου που περνάς όταν συμβεί η κακοποίηση,σου επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις κακοποιήσεις που έχεις τυχόν εισπράξει στο παρελθόν.Η θυματοποίηση επανέρχεται στο γνωστό της δρόμο.Η βία,λεκτική ή σωματική που το παιδί εισπράττει,είναι ανάλογα μεγάλη με το φόβο του γονιού.Ο πατέρας σου δεν είναι τέρας,αλλά άτομο με προβλήματα που δεν έχει κατανοήσει και επιλύσει.Προσπάθησε να βλέπεις τη βία του ως φόβο του,να την ονοματίσεις έτσι.Θα σε βοηθήσει να νιώθεις πιο δυνατή απ\'αυτόν γι αρχή.
Αλλά προέχει η αυτοπροστασία σου και η προστασία του παιδιού σου που επίσης εισπράττει βία από το περιβάλλον του-και μάλιστα στο δικό του πιο αγαπημένο άτομο,τη μαμά του.
Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές για σένα μανάρι μου,είσαι δυνατή!Είσαι μεγάλη πια,ικανή να διαλέγεις το καλύτερο για σένα και έχεις το δικαίωμα να ζήσεις όπως εσύ επιθυμείς.Θα μάθουν να το δέχονται,εφόσον μείνεις σταθερή στο μήνυμα που έχεις αρχίσει να τους δίνεις.Θέλω να πετάξω από τη φωλιά μπαμπά και μαμά,έχω δικά μου φτερά!
Στην παρούσα φάση,δε σε συμφέρει λοιπόν να φύγεις,εφόσον υπάρχει το θέμα της επιτήρησης και η οικονομική στενότητα.
Αλλά και μένοντας εκεί που είσαι,μπορείς να το κάνεις.Αποστασιοποίηση,επι κεντρώσου στον πυρήνα σου.Στη δική σου οικογένεια,σε σένα,τον σύντροφο και το παιδί σου.
Μείωσε στο ελάχιστο προς το παρόν τις ευκαιρίες κακοποίησης,με την επιλογή σου να μην τους παρέχεται η πρόσβαση στο σπίτι σου.Εσύ μένεις μέσα,ανοίγεις σε όποιον επιθυμείς.Όχι κόντρα τώρα.Η λύση για αστυνομίες,ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να επιτείνουν το θυμό,άρα και την επιθετικότητα.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα από τη φύση.Ένα ζώο που ο κυρίαρχος μίας αγέλης το θεωρήσει ως απειλή,κάνει το εξής.Αποφεύγει την οπτική επαφή και χαμηλώνει την ουρά του.Ο κυρίαρχος παίρνει το μήνυμα πως ακόμη ελέγχει και δεν απειλείται και η μάχη αναβάλλεται.
Ανάβαλε τη μάχη για άλλη στιγμή που οι συνθήκες θα είναι για σένα ευνοικότερες.Δεν είναι ήττα,είναι ελιγμός,είναι αποφυγή πυροδότησης μεγαλύτερης έκρηξης.
Δεν γνωρίζω τι βοήθεια έχεις από ψυχίατρο,σε τι φάση βρίσκεται η θεραπεία σου,αλλά μίλησέ του(αν δεν το έχεις ήδη κάνει)και ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του.Στην δεδομένη στιγμή χρειάζεσαι ενίσχυση της πίστης στον εαυτό σου,να νιώσεις ξανά ασφαλής,πάρε βοήθεια.
Είσαι η Άρκτος,και είσαι στο δρόμο που εσύ επιθυμείς.
Είσαι η Άρκτος και είσαι δυνατή.
Φρόντισε τον εαυτό σου και το παιδί σου.Αν το παιδί ήταν μπροστά,θα χρειαστεί και αυτό να το διαχειριστεί με κάποια βοήθεια.Τι ηλικία έχει;Αγκάλιασέ το,εξήγησέ του πως ο πατέρας σου έχει ένα πρόβλημα που τον έκανε να φερθεί έτσι,αλλά εσύ είσαι εκεί και είναι ασφαλές.
Πονάνε γαμώτο όλα αυτά,το ξέρω.Αλλά δεν είσαι αυτά που σου συμβαίνουν,είσαι εσύ και θα βρεις τους τρόπους να τα χειριστείς.
Πάρε μια αγκαλιά από μένα,μια βαθιά ανάσα και συνέχισε.
:)