Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by weird
Διαφωνώ.
Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε λέγοντας \"παλιότερα ήταν χειρότερα, σήμερα είναι καλύτερα\".
Ούτε σε σκότωναν ούτε σε έξαναν σκλάβο αν ήσουν προνομιούχος. Το προνόμια υπάρχουν και σήμερα, οι μορφές σκλαβιάς έχουν αλλάξει.
Αδιαμφισβήτητα η εποχή της ελευθερίας του ατόμου και της τεχνολογικής προόδου έχει πολλά πλεονεκτήματα, έχει επίσης και μειονεκτήματα.
Η κατάσταση των πραγμάτων παλιότερα, παρείχε πλεονεκτήματα που σήμερα έχουν αφανιστεί στον βωμό του Ατόμου, όπως η συλλογικότητα, η αίσθηση του ανήκειν σε ορισμένη τάξη ή κάστα, η ασφάλεια μιας τάξης και ενός καθορισμού.
Φυσικά ούτε το ένα άκρο ( καταπιεση και ετεροκαθορισμός στο φουλ - απαξίωση του ατόμου, της ελευθερίας και της ζωής του) ούτε το άλλο ( υπερύψωση του Ατόμου, παντοδυναμία του ατομικισμού και αφανισμός των συλλογικών δεσμών) , είναι λύσεις.
Νομίζω οτι ο άνθρωπος στην εποχή μας θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα.
Τι λες, είναι το ίδιο να υπάρχουν 4 προνομιούχοι και 1000 εργάτες με 4 προνομιούχους, 100 εργάτες και 896 να βρίσκονται στην μέση?
Οχι δεν είναι το ίδιο. Ούτε κάθε μορφή προνομίου είναι το ίδιο, ούτε κάθε μορφή ελευθερίας είναι η ίδια.Ούτε οι εργάτες οι σημερινοί είναι οι ίδιοι με εκείνους που αναφέρεις αορίστως, του \"παλιά\" και φυσικά η φύση της εξουσίας έχει αλλάξει και έχουν ιδρυθεί θεσμοί. Για ποιό απο όλα τα παλιά μιλάς εσυ? Ας γίνουμε συγκεκριμένοι.
Παλιά δεν υπήρχε καμία ελευθερία έρχονταν ο χ βασιλιάς/στρατάρχης/φίλαρχος σου και σου έλεγε \"θα σε κρεμάσω\" και φυσικά δεν υπήρχαν νομικάριοι να πουν \"κάτσε γιατί τον κρεμάς\"?
Το δίκαιο είναι μια \"παλιά\" επιστήμη, η μορφή του φυσικά και άλλαξε με την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία εντάσσουμε στα υπέρ του πολιτισμού μας, αν και φυσικά δεν τηρούνται στην πράξη σε πλείστες περιπτώσεις, πέρα απο την μειοψηφία των δυτικών κρατών, όπου και εκεί , πάλι δεν τηρούνται.
\"Τον κρεμάω επειδή έχει την φάτσα ότι ασκεί την μαγία και κανείς δεν μπορεί να μου αντισταθεί\".
Σκοταδισμός, άρα αναφέρεσαι στην εποχή του Μεσσαίωνα, γιατί υπήρξαν και άλλες εποχές, παλιά... και μην μου πεις οτι οι αρχαίοι είχαν δούλους! Και τι πολιτισμός ήταν αυτός που είχε τέτοια υποδούλωση μεσα του. Και εμείς σήμερα, έχουμε δούλους, πολύ περισσότερους, μόνο που δεν τους αποκαλούμε ευθέως έτσι. Το οτι εσύ δεν είσαι δούλος ή εγώ δεν είμαι, αυτό, είναι άλλο θέμα.
Και μόνο το γεγονός ότι λες \"δεν σε σκότωναν η σε έκαναν σκλάβο αν ήσουν προνομιούχος\" είναι τρομερά άκυρο, γιατί σήμερα και προνομιούχος να μην είσαι δεν σε κάνουν σκλάβο ούτε μπορεί να σε σκοτώσει κανείς.
Δεν διαφώνησα στα υπέρ των δικαιωμάτων του ατόμου και αν διαβάσεις πιο προσεκτικά το γραπτό μου, θα το καταλάβεις. Πάντως σήμερα, τους μη προνομιούχους ( με την ευρεία την έννοια του προνομιούχου ) τους σκοτώνουν επίσης, και τους κάνουνε σκλάβους. Οικονομικοί μετανάστες, κλιματικοί πρόσφυγες, πόλεμοι με αθώα θύματα, γίνονται και σήμερα. Στην Παλαιστίνη, οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα προνομιούχοι πχ.
Ούτε υπάρχει η προκαθορισμένη διαφορά στην ιεραρχία με τις κάστες. Τι \"αίσθηση του ανήκειν\" , δηλαδή είναι καλό να μεγαλώνεις σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο κοινωνικό ρόλο χωρίς να υπάρχει ελπίδα να βγεις από την κοινωνική ομάδα?
Σου έχω απαντήσει ήδη, κανένα άκρο δεν είναι καλό, ούτε της απόλυτης ανελευθερίας, ούτε της απόλυτης ατομικίστικης ασυδοσίας ( σε βάρος κάποιων άλλων φυσικά). Παν μέτρον άριστον ή καλύτερα, μέτρον άριστον, που είπε και ο σοφός μας.
Να γεννηθείς ένας στρατιώτης και να πρέπει να πεθάνεις στρατιώτης στο όνομα ενός βασιλιά? Είναι καλό να υπάρχει προκαθορισμένη μοίρα για σένα από την στιγμή που γεννιέσαι? Ανάλογα με το status που θα είχε η οικογένειά σου στα πλαίσια της αρχαίας κοινωνίας η φυλής? Είναι καλό να είσαι σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση με την διπλανή φυλή/πόλης κράτος και ο μέσος όρος ζωής να είναι 30 χρονών λόγω πολέμου, λιμού η ασθένειας?