Originally posted by John11
Quote:
Originally posted by arktos
John11, πιστεύω πως κανείς δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός.
άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
Και εγώ το ίδιο πιστεύω. Αλλά δεν έχει νόημα να πούμε έναν γενικό κανόνα. Γιατί αν πούμε ότι κανείς δεν είναι αντικειμενικός, απλά θα το παρακάμψουμε. Δηλαδή, αφού κανείς δεν είναι αντικειμενικός τι χρειάζεται να ψάξω για την αντικειμενικότητα και για την προκατάληψη. Ποιός ο λόγος αφού και εγώ μέσα στο σύνολο των ανθρώπων που έχουν προκατάληψη θα έχω και εγώ προκατάληψη.
> όσο για το παράδειγμα που έδωσες με το αν είναι ένα άτομο
> νευρικό, αν οι φίλοι του λένε πως είναι , σίγουρα θα είναι.
> άλλο πράγμα όμως να το αποδεχτείς και να υποδείξεις στο
> φίλο σου αυτό το μειονέκτημα.
> προσωπικά όταν μου γίνεται σαν παρατήρηση και με
> άσχημο τρόπο, το σιχαίνομαι.
Το θέμα που κουβεντιάζω αυτή τη στιγμή δεν έχει σχέση με τον τρόπο που θα το πει κάποιος. Και βέβαια όλοι θέλουν με καλό τρόπο. Το θέμα είναι π.χ. πράγματι είναι νευρικός; Και τι βλέπω με το να βλέπω ότι είναι νευρικός. Γιατί, το τι βλέπω επηρεάζεται από την προκατάληψη και έτσι όλα τα επόμενα βήματα επηρεάζονται από την προκατάληψη.
Αυτό που λέω, δεν είναι για να κρίνουμε. Αλλά να έχουμε καταλάβει έστω μια στιγμή ποιό πράγμα είναι προκατάληψη. Όχι στους άλλους, όχι στη γενικότητά του, αλλά μέσα μας να δούμε ένα πράγμα που είναι προκατάληψη. Δηλαδή να δούμε την προκατάληψη μέσα μας. Την βλέπουμε; Όχι, απλά, έ! κάπου θα υπάρχει και προκατάληψη. Όχι απλά να νιώσουμε ότι κάπου μέσα μας υπάρχει, αλλά να τη δούμε απλά, χωρίς κριτική, χωρίς καμμιά άλλη σκέψη, απλά μόνο αυτό. Μετά ας έρθουν και οι άλλες σκέψεις.
Δεν θέλω να είναι θέμα \"εξυπνάδας\" το θέμα που κουβεντιάζουμε, και αν εγώ θα υποδείξω κάτι \"έξυπνο\", δεν κάνω κάτι τέτοιο (άλλωστε αν είμουνα έξυπνος θα είμουνα και ευτυχισμένος, αλλά δεν είμαι). Ρωτάω μόνο, έχει δει κανείς την προκατάληψη μέσα του; Εσύ την έχεις δει έστω μια φορά;
.