Αργυγώ, απαντάω σε εσένα παρόλο που φαίνεται να απαντώ στην Μαρία (αλλά θα πω κάποια πράγματα και με τη Μαρία στο τέλος). Ήθελα να γράψω κάτι αλλά τέλος το μετάνιωσα και δεν έγραψα. Ήθελα να σου πω ότι είναι χρήσιμο να βλέπεις τις καταστάσεις από τα μάτια του άλλου, να μπεις στη θέση του άλλου. Και την τέλεια απάντηση την έδωσε η Μαρία.
Διάβασα αυτό: "Η μητερα μου μας μεγαλωσε προσπαθοντας να αποστασιοποιηθουμε απο το προβλημα του και μας εμαθε να τον αγαπαμε". Και ίσως σαν εξωτερικός παρατηρητής είναι ευκολότερο να δω τι γίνεται (συνήθως δυσκολευόμαστε να δούμε τα δικά μας). Στην ουσία, αν το σκεφτείς, και εσύ έφυγες από τον πατέρα σου. Σαν εξωτερικός παρατηρητής, καταλαβαίνω ότι η μητέρα σου τον απομόνωσε (από εσένα, ίσως και από άλλους). Από μακρυά και έχοντας λάβει μέρος στην αντίστοιχη απομόνωση του πατέρα μου, φαίνεται καθαρά σε εμένα το λάθος. Για την απομόνωση του πατέρα μου, ξέρω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει στη ζωή μου. Τώρα καταλαβαίνω ότι είναι πολύ άσχημο να έχουμε αδικήσει κάποιους έστω από άγνοιά μας.
Τέλος θέλω να πω ότι δεν έχει σημασία αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όπως η Μαρία που λέει ότι δεν μπορούσε να πάει με την κόρη της στον γιατρό. Αυτό δεν πειράζει γιατί δεν κάνει κακό. Δεν πειράζει αν δεν μπορούμε να κάνουμε το καλό, αρκεί να μην κάνουμε το κακό. Και όταν κάποιος γνωρίζει πραγματικά τον εαυτό του και τις καταστάσεις γύρω του δεν γίνεται να κάνει το κακό.
Επίσης να πω στη Μαρία ότι κανονικά δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι δεν είναι ψυχικά υγιής. Μαρία, αντίθετα, κάποιος δεν είναι ψυχικά υγιής όταν κάνει κάτι και δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που κάνει. Αν εγκαταλείψεις κάποιον (η εγκατάλειψη μπορεί να είναι από το ελάχιστο ως το πιο σημαντικό) και γνωρίζεις ότι εγκαταλείπεις δεν κάνεις κακό. Φεύγεις εγκαταλείποντας, αλλά δεν έχεις την αλλαζονεία του "σωστού". Αντίθετα όταν κάποιος εγκαταλείπει και έχει και μια δικαιολογία γι' αυτό που κάνει, τότε φεύγει αλλαζονικά, κοιτώντας τον άλλο στα μάτια. Αυτό κάνει κακό.
Και όσο κι αν κάποιος προσφέρει σε έναν ή σε περισσότερους ανθρώπους, πάντα θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να προσφέρει. Ποτέ δεν έχει τέλος η προσφορά. Αν κάνεις 10 θα μπορούσες να κάνεις 11. Κι αν έχεις κάνει 100 θα μπορούσες να έχεις κάνει 101. Υπάρχει όριο; Όμως, όπως είπα πριν, ο αλλαζονικός άνθρωπος προσφέρει 10 και έχει την εντύπωση ότι έχει προσφέρει παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε. Και αυτός νιώθει σωστός.
Και δεν υπάρχει ψυχικά μη υγιής άνθρωπος.
.