Η Μ.Βρετανία όμως συνεχίζει να έχει κορυφαία πανεπιστήμια, και σε οργάνωση και σε υποδομή. Αυτό κάτι πρέπει να μας λέει. Ίσως βέβαια αυτό να αρχίσει να αλλάζει από του χρόνου .. αλλά και πάλι.. σαν το δικό μας χάλι δεν είναι.
Printable View
Καταργήθηκε το άσσυλο!? Τι κρίμα! Στα τσακίδια.
Θα μπει και η αξιολόγηση στους καθηγητές πω κρίμα και αυτό.
Europe welcomes Greece.
Too late Greece
Έχω κάνει και σε Αγγλικά και σε Ελληνικά πανεπιστήμια. Η βασική διαφορά είναι ότι το Ελληνικό δεν είναι πανεπιστήμιο αλλά κάτι μεταξύ από παζάρι, εγκατελειμμένο πρωην σοβιετικό κτίριο της Ουκρανίας, περίπτερο κομμάτων, στέκι αλητείας και ενίοτε χώρος clubbing/διασκέδασης
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση…
Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν και ότι δεν απαιτούνται αλλαγές…
Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες, σε σχέση με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος νόμος πλαίσιο – και η κατάργηση του ασύλου – αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση του πανεπιστημιακού χώρου…
Τώρα… το τι θεωρείται «κορυφαίο», ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται άμεσα με το πώς αντιλαμβάνεται η κάθε μια από τις πλευρές την έννοια της «παιδείας» (και όχι της «γνώσης»), και ειδικότερα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κάθε πλευράς…
Σύμφωνοι, το άσσυλο δεν θα αλλάξει και τίποτα ουσιαστικό. Αλλά είναι κάτι και αυτό. Πολύ πιο σημαντικό θα ήταν να φύγουν τα κωλο-κόμματα και τα περιπτεράκια τους από το πανεπιστήμιο.
Όσο για το πανεπιστήμιο, είναι χώρος ανάπτυξης της "γνώσης" (δεν καταλαβαίνω με το "παιδεία"? Πια η διαφορά? Ότι στα Ελληνικά πανεπιστήμια μαθαίνεις και savoir-vivre? Την λούφα και τον κομματισμό τα μαθαίνεις σίγουρα...τρομερή "παιδεία") και όχι κάτι άλλο. Η Αγγλία έχει κορυφαία πανεπιστήμια γιατί παράγει έρευνα και γνώση, κάτι που δεν κάνουν τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Δες πόσες δημοδιεύσεις έχουν οι καθηγητές στο cambridge και δες στο καποδιστριακό. Δες τι υποδομές και τι εργαστήρια έχει ένα μέτριο πανεπιστήμιο της Αγγλίας και πήγαινε στο Καποδιστριακό. Δες τα πρακτικά και τα εργαστήρια που έχουν οι φοιτητές της Αγγλίας και δες την απουσία των εργαστηρίων και των πρακτικών ασκήσεων (κλπ.) στην Ελλάδα. Αν και πρώτο λόγο στην μάθηση έχει ο ίδιος ο φοιτητής (ο σημαντικότερος παράγοντας), σε ένα πανεπιστήμιο στην Αγγλία (η στην Ολλανδία, η στην Σουηδία, η στην Αμερική for that matter) ο φοιτητής (αν ο ίδιος το θέλει) μπορεί να έχει 1000 φορές καλύτερη εκπαίδευση από τον ανάλογο φοιτητή του καποδιστριακού.
Απλά στην Ελλάδα μαθαίνουμε από το γυμνάσιο να θεωρούμε την εκπαίδευση και τους καθηγητές σαν εχθρούς που πρέπει να περάσουμε για να βρούμε μια σταθερή δουλειά μετά, κατα προτίμηση στο Δημόσιο. Δεν είναι να κυνηγάμε την γνώση και να σπρώχνουμε τα σύνορα της επιστήμης, συμμετέχοντας στην έρευνα και στην ανάπτυξη της γνώσης. Δεν είναι να πάρουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για να γίνουμε καλοί μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες γενικά. Ποιος νιώθει ότι πρέπει να μάθει καλά αυτό που σπουδάζει γιατί μετά θα έχει την υπευθυνότητα να φτιάχνει σπίτια (π.χ. πολιτικός μηχανικός), να διδάσκει παιδιά (π.χ. παιδαγωγός) η να θεραπεύει ανθρώπους με προβλήματα υγείας (π.χ. ιατρός, ψυχολόγος). Λίγοι νιώθουν αυτοί την ευθύνη ώστε να δουν το πανεπιστήμιο σαν το ίδρυμα που θα τους εκπαιδεύσει για να σηκώσουν αυτές τις ευθύνες. Οι πιο πολλοί το βλέπουν σαν προέκταση του Λυκείου, χωρίς τους καταπιεστικούς γονείς/φροντιστήρια.
Τι να λέει τώρα την στιγμή που βλέπεις τα Ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν βγει από μετα-αποκαλυπτική ταινία "mad max" με graffiti παντού και αλητεία, καθηγητές και φοιτητές στην λούφα και με την πρώτη ευκαιρία φωνάζουνε “ κλείνουμε το @@ρδέλο" και κάνουν κατάληψη με τσαμπουκά?
Αυτή είναι η Ελλάδα, μπανανία. Η χώρα τους λούφας που πάντα κάναν κουμάντο οι γραφειοκράτες, οι καρεκλοκένταυροι, οι λαικιστές, τα συνδικάτα και τα λαμόγια. Αυτό μάλλον είναι και το επίπεδο του λαού. Εγώ το έχω αποδεχθεί πλέον, δεν θα πάει ποτέ μπροστά αυτή η χώρα. Αφού είμαστε μίγμα ιράν-βουλγαρίας που προσπαθεί να είναι Ευρώπη. Δεν γίνονται αυτά.
Σταμάτησα να διαβάζω το παραπάνω μήνυμα για ένα απλούστατο λόγο. Όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι πήραν τα βιβλία και τις γνώσεις της Ελλάδας και έφτιαξαν τα δικά τους Πανεπιστήμια. Η Ελλάδα φίλε μου, ο λαός βασικά θα έπρεπε να είναι πλούσιος σε παιδεία, υγεία και τέχνες και όχι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι. Κρίμα που δεν ακούστηκαν όσοι θα έπρεπε να ακουστούν λίγο νωρίτερα. Αν μπορείς να καταλάβεις έστω και λίγο από την διάθεση μου για την καλή αυτή μου πράξη θα σου είμαι υπόχρεος.
Με το Ελλάδα ο νοών νοείτε έτσι φίλοι μου;
Η Ελλάδα, δεν ξέρω τίποτα για την Ελλάδα αλλά στα βιντεοπαιχνίδια είμαι και ο πρώτος! ΧΑ
Προφανώς η κατάσταση στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι το μαύρο το χάλι..Αλλά εννοείται πως δεν φταίνε οι φοιτητές μόνο γι αυτό.. Το καποδιστριακό κατατάσσεται στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. (http://www.neolaia.gr/2011/07/30/kat...kapodistriako/)) και το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 17η θέση στην Ευρώπη για το 2010 (http://www.neolaia.gr/2011/07/22/kat...wn-17o-eyrwph/). Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αυτό, αλλά να μην λέμε κι όλας ότι η γνώσξ που παίρνουμε είναι γι α τα μπάζα. κΙ επίσης να αναφέρω ότι οι Έλληνες φοιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό κι έχουν πολύ καλή φήμη στα ξένα πανεπιστήμια. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται πως πιστεύω ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει πάρα πολλά προβλήματα και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά.
Και κάτι ενδεικτικό σχετικά με το εξωτερικό για το αν προάγουν την παιδεία ή τη γνώση (είναι κάτι τελείως διαφορετικό) μία λογοθεραπεύτρεια οου είχε πάει στην αγγλία για να δουλέψει με κάτι παιδάκια εκεί μου έλεγε ότι γράφανε όλα σχεδόν με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.. Δεν αφήναν εν ολίγοις τα παιδάκια να ανπτύξουν μόνα τους κάποια πράγματα αλλά έπερεπε να είναι όλα έτσι όπως πρέπει να είναι..
Και σχετικά με την αξιολόγηση των καθηγητών. Πραγματικά πιστεύω ότι κανονικά θα έπρεπε να γίνεται αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα λιτουργήσει σωστά. Φοβάμαι ότι με τον ίδιο τρόπο που διορίστικαν οι συγγενείς άλλων καθηγητών με τον ίδιο τρόπο θα αξιολογηθούν.
Κι όσο για τις κάμερες εγώ διαφωνώ κάθετα. Δεν θέλω στο χώρο που σπουδάζω και πουθενά αλλού να με παρακολουθούν.Κι όχι –προφανώς- γιατί θέλω να καταστρέψω κάτι. Δεν θέλω να ξέρουν με ποιους μιλάω τι κάνω τι τρώω κλπ (κι αφού όσοι κάνουν τις καταστροφές είναι γνωστοί δεν χρειάζονται κι όλας.. )
Και προφανώς Τώρα αν η κατάληψη προσφέρει κάτι είναι άλλο θέμα, όπως κι άλλο θέμα είναι το τι μπορείς να κάνεις για να αντιδράσεις σε κάτι που θέλουν να σου επιβάλλουν.
Γενικώς όμως θα συμφωνήσω μ αυτό
Και θα σταματήσω να μιλάω γιατί πολλά έγραψα!
Συμφωνω στο θεμα με τις καταληψεις.. παντα σε τετοιες περιπτωσεις βρισκουν ευκαιρια αυτα τα "γνωστα-αγνωστα" κομματικα στελεχη να ανακατευτουν για να προβαλλουν κ να κανουν τα δικα τους, μη σεβομενοι τα δικαιωματα των αλλωνων.. στο πρωτο ετος ειχε παραξηλωσει η κατασταση με τις καταληψεις.. πασπ κ δαπ μεταξυ τους τα κανονιζουνε ρε συ κ καλα αξιοπιστο αποτελεσμα στις φοιτητικες εκολογες πουτσες μπλε εγω μονο το πρωτο ετος πηγα να ψηφισω, μετα δεν πηγαινα παρ ολο που με πρηζαν στα τηλεφωνα... κ οσο για τις συνελευσεις για υπερ η κατα της καταληψης ολοι ξεραμε τι επαιζε, σορρυ που θα το πω αλλα οχι για 5-10 κκεδες που κωλοβαρανε εμεις να μεινουμε πισω, ενα πτυχιο το θελουμε, δεν θα μας ταιζουν οι γονεις για παντα!! αλλα δεν μπορεις να κανεις κατι εναντια σ αυτους, κ να διαμαρυρηθεις δεν θα ακουστεις κ μπορει κ να τις φας, ασε που στανταρ θα σε εχουν στη μπουκα....
[QUOTE=PETRAN;289941]Σύμφωνοι, το άσσυλο δεν θα αλλάξει και τίποτα ουσιαστικό. Αλλά είναι κάτι και αυτό. Πολύ πιο σημαντικό θα ήταν να φύγουν τα κωλο-κόμματα και τα περιπτεράκια τους από το πανεπιστήμιο.
χμμ, κατσε να δουμε κατα ποσο θα φυγουν, δεν φευγουν ευκολα αυτοι... βασικα πιστευω δεν αλλαξε κ τιποτα ουσιαστικο απλα βγηκαν στην επιφανεια καποια πραγματα κ τωρα κανουν καραμπαμ σε ολους..
σιγουρα ο πανεπιστημιακος κλαδος εχει πολλα προβληματα κ ελλειψεις κ υπολειπεται συγκριτικα με πανεπιστημια του εξωτερικου ως προς το επιπεδο, την υποδομη, την διεξαγωγη κ προωθηση της ερευνας κτλ.. αλλα ας μην βγαζουμε απ εξω κ την δικη μας ευθυνη, των φοιτητων...
Προσωπικα ειμαι υπερ της καταργησης του πανεπιστημιακου ασυλου ετσι οπως εχει καταντησει.Ποτε καμια ιδεα και ιδεολογια δεν νικηθηκε απο στρατους.Ετσι η εννοια της ελευθερης διακινησης ιδεων ειναι αυτονοητη.
Ενα ενδιαφερον στοιχειο ειναι οτι περιπου το 12% της δημοσιας δαπανης για την παιδεια πηγαινει σε αποκατασταση ζημιων απο κατστροφες που προκαλουνται απο καταστροφες (μη φυσικες) μεσα στα εκπαιδευτικα ιδρυματα.
Για να μην μπω κι εγω στη διαδικασια των ατελειωτων κατεβατων κι αρχισω να επαναλαμβανομαι....θα πω μοναχα: +1.000.000.000 στον/στην broken horse!!!
Η broken horse με έχει καλύψει...
edit* έψαξα καλύτερα.
Τα κριτήρια με τα οποια κατατασουν το καλυτερο/χειροτερο πανεπιστημιο ειναι:
Funding and project participantion performance
Networking activity and alliances
Diversity of research areas
, τα οποια δεν εχουν και τοσο μεγαλη σχεση με το επιπεδο σπουδων.
Εβλεπα καθηγητες μου στο ελληνικο πανεπιστημιο να ειναι ολη μερα κλεισμενοι στο γραφειο τους και να γραφουνε, να γραφουνε, να γραφουνε. Αυτο το εβλεπα. Αποτελεσματα δεν εβλεπα. Και αν οχι εγω ουτε το τμημα και το ιδρυμα γενικοτερα το οποιο συνεχιζε τις βουτιες του σε πτωση.
Η χρηματοδοτηση στα Ελληνικα πανεπιστημια υπαρχει. Το θεμα ειναι ποσα χρηματα φτανουν ομως για τους φοιτητες και οχι για αλλους σκοπους. Δεν θα ξεχασω ποτε το περιστατικο οπου ενω τα εργαστηρια μας ηταν αδεια απο ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ εξοπλισμο (φαντασου να εισαι σε αρχιτεκτονικη και να μην εχεις χαρακες πχ) , μπροστα στα ματια μου ενας λεκτορας παρειγγειλε εναν υπολογιστη για το γραφειο του τουρμπινα σκετη -με το αζημειωτο- , που αναθεμα και αμα ηξερε να ελεγχει το εμαιλ του. Και αυτο το τοσο αχρηστο πραγμα για αυτον του ηρθε. Εμας αυτα που ζηταγαμε ποτε δε μας ηρθαν. Οποτε η χρηματοδοτηση οντως εγινε , αλλα δεν κατεληξε στο σωστο ποστο..
Για ποιον λόγο πάνε στα ξένα τότε? Επειδή εδώ θα θαφτούνε , είτε σε επίπεδο φοιτητή, είτε σε καθηγητή. Ήξερα καθηγητή αρχαιολογίας όπου ήταν ο Ινδιάνα Τζόουνς κυριολεκτικά. Είχε πάρει μέρος σε ηγετικό πόστο σε κάμποσες ανασκαφές από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη, είχε εγκαινιάσει μέχρι και ολόκληρη πτέρυγα σημαντικότατου μουσείου κάπου στην Μέση ανατολή και τέλος δίδασκε για μερικά χρόνια πρώτα σε πανεπιστήμιο στην Αυστραλία και μετά στο UCL στο Λονδίνο.Quote:
κΙ επίσης να αναφέρω ότι οι Έλληνες φοιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό κι έχουν πολύ καλή φήμη στα ξένα πανεπιστήμια. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται πως πιστεύω ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει πάρα πολλά προβλήματα και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά.
Όταν γύρισε Ελλάδα στην πατρίδα του μετά από τόσες περιπέτειες και γνώσεις, το μόνο που κατάφερε να βρει με το ατελείωτο CV του , ήταν θέση αναπληρωτή , προσωρινή ασφαλώς , και ούτε καν στο τμήμα Αρχαιολογίας , αλλά σε παρακλάδι παρακλάδιου του. Μετά από 2- 3 εξάμηνα τον διώξανε..
Ήθελα να ήξερα τι καλύτερο βρήκαν μετά από αυτόν στην θέση του και στον σούταραν. Πολύ θα ήθελα να μάθω.
Έχεις απόλυτο δικιο. Εδώ στα εργαστήρια που έχουμε εμείς στην Ηλεκτρονική εχουμε ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ εξοπλισμό και αυτοι κοιτάνε να αλλάξουν τα πλακάκια στις τουαλέτες και να πάρουν plasma και lcd οθόνες για τους καθηγητές! Αντι να πανε να πάρουν μηχανήματα αυτης της εποχής. Η να αλλάξουν τα επίσης απαρχαιωμένα βιβλία και σημειώσεις. Εδώ σπουδάζεις το 2011 με γνώσεις απο το 60'. Ειναι αίσχος. Και στην εξωτερική αξιολόγηση επισημάνθηκε αυτό αλλα αυτοι στα @@ τους. Και τώρα με την κρίση οτι παίρνουν θα το τσεπώνουν.
ρε εδω θα μας καταργησουν τα συγγραμματα και θα εχουν ολα ηλεκτρονικη μορφη οποτε ο φοιτητης θα πρεπει να πληρωνει για εκτυπωσεις απλα φανταστειτε ποσο σκατα καταληγουν ολα!
Εγω που διάβασα μια συνεντευξη της Διαμαντοπούλου σχετικά με τον νεο νόμο ειπε οτι δεν θα καταργηθούν τα συγγράματα απλα πλεον οι καθηγητές θα είναι υποχρεωμένοι να τα ανεβάζουν και σε ηλεκτρονική μορφή. Και τον νόμο που τον διάβασα δεν ειδα κατι για κατάργηση των συγγραμάτων. Και νταξει για να λεμε και την αλήθεια ποιος πραγματικά διαβάζει απο τα βιβλια που παίρνουμε? Οι περισσότεροι διαβάζουν απο τις σημειώσεις που κρατάνε στο μάθημα.
ειπαν οτι απο το 2014 θα τα σταματησουν τελειως!!
Α δεν το ειχα δει αυτο! Αλλα ειπαν οτι θα ειναι σε ηλεκτρονική μορφή και όπως ειπα παραπάνω για να περάσεις τα μαθήματα αρκούν οι σημειώσεις στην τάξη, ελάχιστοι κάθονται να διαβάσουν και απο το βιβλίο, νομίζω πως είναι υπερβολικοί οταν λενε οτι θα πρεπει οι φοιτητές να κάθονται να εκτυπώνουν ολοκληρο σύγγραμμα απο το ιντερνετ. Δεν θα κάτσεις να διαβάσεις ΌΛΟ το βιβλίο για να περάσεις στην εξεταστική, στην Ελλάδα είμαστε.
δυστυχως εμεις ας πουμε εχουμε κατι καθηγητες που βαζουν πολλες λεπτομερειες και πρεπει να διαβασεις σχεδον ολη την υλη για να το περασεις!
α και δεν καταδεχομαι να παρω σημειωσεις απο δαπ και πασπ εννοειται!ασε που ειναι και χαλια!και δεν μπορω να διαβασω απο υπολογιστη:(
Σε τεχνολογικη σχολη μου φαινεται το βιβλιο , σε χαρτινη μορφη τουλαχιστον, ειναι λιγο περιτο. Εντάξει να δινουν τυπικα το συγγραμα για παράδειγμα το πως να προγραμματίσεις, αλλα με ερευνα 3μιση δευτερολεπτων στο google θα βρεις τα καλυτερα tutorials, και μαλιστα σε βιντεο μορφη. Θυμήθηκα τώρα περίπτωση που καθηγητής μας έδινε σύγγραμα που το είχε γράψει ο αδερφός του. Και μάλιστα παλιό ,κακογραμμένο και με μικρά γράμματα.
Ή την άλλη καραπτεριτωσάρα όπου ο αντρας μιας λεκτορού μας, έγραψε βιβλίο ΕΙΔΙΚΑ για το συγγεκριμένο μάθημα (δε κανω πλακα) , και το βιβλίο αυτό όλως τυχαίως βρέθηκε στην λίστα με τα συγγράματα μας.
Μου αρέσει που λέμε ότι δεν θέλουμε να μπουνε οι επιχειρήσεις στα πανεπίστημια μας. Μα αφοή ήδη έχουν μπει, ολόκληρες οικογένειες κάνουν μπιζνες ήδη.
Δεν λέω ότι είναι όλοι έτσι, παρόλα αυτά οι περισσότεροι μόνιμοι αυτά κάνουν , και άμα έρθει κανας αναπληρωματικός θα φάει πόδι , ειδικά άμα τολμήσει να τους πάει κόντρα. Για την ακρίβεια ακόμα και μόνιμοι μπορούν να έχουν την ίδια μοίρα άμα ο άλλος έχει μεγάλα μέσα. Μου το έχει πει αυτό ήδη λέκτορας , σεβαστός και με μακροχρόνια εμπειρία εκεί μέσα. "σου παίρνουν άμα θέλουν την θέση σου για πλάκα και την δίνουν σε άλλον..".
Για αυτό λέω, το άσυλο ας είναι μόνο η αρχή από τις μεταραθμύσεις τους. Περιμένω με χαρά την αξιολόγηση μπας και γίνουν ρεζίλι επιτέλους όσα ιδρύματα λούζονται με χρηματοδότηση αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν κακής ποιότητας περιεχόμενο..
παιδια για τις σημειωσεις κ τα συγγραματα δεν ισχυει κατι στανταρ, ειναι αναλογως το πανεπιστημιο, τη σχολη κ τον καθηγητη καθως κ τι ζηταει στο μαθημα του στην εξεταστικη... εμας στη δικη μου σχολη (που ειναι κ θεωρητικης αλλα κ "πρακτικης" φυσεως) καποιοι καθηγητες αναρτουν οι ιδιοι τις σημειωσεις στην ιστοσελιδα της σχολης κ τα κατεβαζουμε... οσο για τα συγγραματα, οπως προανεφερα ετυχε φορες λιγο πριν την εξεταστικη να παρουμε το βιβλιο.. ελεος δλδ... κ απο που θα διαβασουμε ρε φιλε?? προσωπικα το βιβλιο το κανω μια αναγνωση κ υπογραμιζω, περισσοτερο βαση δινω στις σημειωσεις.. αλλα ειπα ειναι κατι σχετικο καθως αλλοι καθηγητες στα θεματα βαζουν απο το βιβλιο κ αλλοι απο τις σημειωσεις.. αυτα αμα ρωτας τους μεγαλυτερους τα μαθαινεις πως λειτουργει ο καθενας...
Δεν ξέρω από που βγήκε αυτό ότι είναι μέσα στα 100 καλύτερα, αλλά σύμφωνα με την αξιολόγηση της times του 2009 είναι 177ο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nationa...sity_of_Athens
Μόνο το EMΠ έχει να "κάτι" από πλευράς έρευνας, όλα τα άλλα είναι σε εντελώς άσχημη κατάσταση, εκτός από μεμονωμένα τμήματα εδώ και εκεί. Έχω σπουδάσει σε μέτριο πανεπιστήμιο της Αγγλίας, σε υψηλό πανεπιστήμιο και τώρα στο καποδιστριακό. Η διαφορά του Καποδιστριακού ακόμα και με το μέτριο πανεπιστήμιο της Αγγλίας από πλευράς οργάνωσης και υποδομών είναι μέρα με την νύχτα πραγματικά. Δεν συγκρίνω καν με το υψηλό (πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) καμία σχέση δεν τίθεται καν θέμα να μπούνε στην ίδια πρόταση. Από οποιαδήποτε άποψη. Σε όποιον τομέα θες, καθηγητών, έρευνας, υποδομών ότι θες πες.
Επίσης δεν καταλαβαίνω για την διαφορά "παιδείας" και "γνώσης". Αναφέρεις ένα μεμονωμένο παράδειγμα μιας φίλης σου λογοθεραπεύτριας που δήθεν είδε τα παιδιά της Αγγλίας να γράφουν με τον ίδιο τρόπο και χρησιμοποιείς αυτό σαν επιχείρημα που διαχωρίζει την "γνώση" από την "παιδεία". Δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτό το μεμονωμένο παράδειγμα και αυτό που αναφέρει στηρίζει το επιχείρημα αυτής της διαφοράς?
Επειδή έχω δει στην Αγγλία πως δουλεύουν με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε πληροφορώ ότι κάνουν δουλειά πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, καμία σχέση με τις ανάλογες υπηρεσίες της Ελλάδας, που και είναι περιορισμένες (εκτός και αν πας σε ιδιώτη) και αμφίβολης ποιότητας. Τον τομέα των μαθησιακών δυσκολιών δεν τον ξέρω πολύ καλά, αλλά γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται με τον ευρύτερο τομέα της ψυχικής υγείας, και για το τι εκπαίδευση π.χ. έχουν οι ψυχολόγοι στην Αγγλία και τι οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα. Άστο...από που να το πρωτοπιάσω...από την ποιότητα των προπτυχιακών (δεν υπάρχουν καν εργαστήρια και ουσιαστικές πρακτικές στην Ελλάδα και είναι όλα στείρα αποστήθιση με SOSάρες και αντιγραφή!) η από τον μεταπτυχιακών...(Αγγλία χρειάζεσαι 3ετή ειδικότητα στην κλινική ψυχολογία για να δουλέψεις μέσα από κρατικό σύστημα που μπαίνουν οι top, Eλλάδα όλοι αυτοί με το πρώτο πτυχίο, τις "SOSάρες" και την λούφα είναι "ψυχολόγοι" μετά και μπορούν να ανοίξουν γραφείο...). Ανάλογα πράγματα επικρατούν και στον τομέα της Λογοθεραπείας, όπου φίλος μου που ήταν από τους κορυφαίους στο τμήμα του, τον έστειλαν έξω, πρώτα Αγγλία και μετά Αμερική και του είπαν οι ίδιοι οι καθηγητές μην φανταστεί καν "μείνει εδώ για μεταπτυχιακά και πρακτική".
Αν είναι να βλέπουμε κάθε αλλαγή με "κακό μάτι" και καχυποψία, επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα αυτή η αλλαγή (που συνήθως είναι το "στανταρ" στην Ευρωπαική ένωση) να χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο εδώ, τότε απλά δεν θα αλλάξει ποτέ αυτή η χώρα. Θα μείνει πάντα στα ίδια σκατά απλά. Μπορεί και με τις αλλαγές να πάμε σε άλλα σκατά, αλλά χαμηλότερα από αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν πάει sorry.
συμφωνω σε γενικες γραμμες... οι θεσεις καταλαμβανονται με βαση την οικογενειακη συγγενεια κ τις κομματικες κ αλλες γνωριμιες κ οχι αξιοκρατικα.. στη σχολη μου καθηγητης μεταξυ 2 υποψηφιων για λεκτορες προωθησε τον ανηψιο του... κ ασε κ το αλλο σχετικα με τα "βιβλια" που γραφουν οι καθηγητες, οτι παρα πολλα τα αντλουν απο τις μεταπτυχιακες κ διδακτορικες εργασιες φοιτητων... γνωριζω περιπτωση καθηγητη που απο εργασιες φοιτητων ολοκληρη "διαφυλικη εκπαιδευση" (καπως ετσι λεγεται το βιβλιο τελοςπαντων) εγραψε.. σιγα μην τα βγαζουν απ το μυαλο τους....
Πάντως το ανησυχητικό είναι ότι από "μεγάλους" ακούγονται συχνά φράσεις όπως "καλά και στο εξωτερικό αλλά σαν την Ελλάδα δεν.." , ή το καλύτερο "το Eλληνικό Πανεπίστημιο (συνήθως το ΕΜΠ) είναι το Πανεπιστήμιο των Πανεπιστημιών παγκοσμίως!" κτλ , φράσεις που υπνωτίζουν τον κόσμο και έτσι στην κοινωνία έχουμε μεγάλη ιδέα για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας , άσχετα άμα δεν έχουμε ούτε ένα λογικό επιχείρημα να στηρίξουμε αυτή την άποψη.
Είναι όπως το είπε ο Petran, πιο κάτω ΔΕΝ υπάρχει.
http://www.youtube.com/watch?v=sobEXWlVI8I
Και ναι, το παραπάνω είναι ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης...
πραγματικα το βιντεο αποτυπωνει το χαλι μας σε ολο του το μεγαλειο... καθε αλλο παρα πανεπιστημιο θυμιζει... περισσοτερο κεντρο διερχομενων, λαικη αγορα, χωρος ελευθερης διακινησης φραπε κ μπουγατσας (κ οχι ιδεων λολ) βαλε κ τις "αισθητικες παρεμβασεις" με τις αφισες των κομματων κ τους παγκους .... απογοητευτικο..........
hahahahahaha Αυτο ειναι το ΤΕΙ Αθήνας, αυτα περιέγραφα πιο πανω με τους μικροπωλητές στους διαδρόμους. Βεβαια για να ειμαστε και δικαιοι οι μουσικές που ακούγονται δεν ειναι average day, δεν λεω οτι δεν συμβαίνει αλλα οχι σε καθημερινή βάση. Και ντάξει παιδιά αυτο είναι ο κεντρικός διάδρομος για να παει ο καθένας στο τμήμα του, ή στο κυλικείο. Δεν γίνεται τετοιος χαμός εξω απο τις αίθουσες διδασκαλίας πχ. Πείτε μου πως σας φαίνονται τα πλακάκια? Δεν είναι πολυ ωραία? Που να δείτε και τις τουαλέτες, κουκλιά! :P
Ειδα και εναν γνωστό μου στο βίντεο! LOL.
Χαχαχαχαχα κι ελεγα να ρωτησω ποιο ειναι, αλλα ντρεπομουν μην περαστω για ασχετη!! Στη δικη μου σχολη ευτυχως δεν εχουμε τετοια, μονο τους παγκους με τα κομματα, αυτο ρε συ ειναι το κατι αλλο με τους μικροπωλητες θαρρεις κ βρισκομαστε σε πλανοδια αγορα !!
Γαματα τα πλακακια !! Τις τουαλετες δεν τις εδειξε, δεν μπορω να εκφερω αποψη.. Α, κ θα μπορουσατε να ειχατε καλυτερη επιλογη dj, τι ναι αυτα τα πραγματα λολ !!!!!!!!!!!
Έχω περάσει πάντως (και) από εκεί :D
Πολύ freestyla ή κατάσταση , και το "σκοτάδι" τις πρωινές ώρες του δίνει ατμόσφαιρα!!
Θυμάμαι σε εκλογές γινόταν χαμός, σαν κλαμπ ήταν , αλλά να πεις αυτό γίνεται παντού σε όλη την Ελλάδα οπότε οκ! (μπρρ το λέω λες και ειναι φυσιολογικό!!!)
Αυτο με τους μικροπωλητές δυστυχως καθε χρόνο ολο και χειρότερα γίνεται..στο τελος θα περνάς απο τον διάδρομο και θα νομίζεις οτι είσαι σε παζάρι αντι για σχολή :/
Για τους dj οντως ρε παιδιά αφου παίζουνε που παίζουνε μουσική ας παίξουν κατι καλό! Έλεος!
Αλλα δεν μπορεις να πεις έρχονται προετοιμασμένοι. Με τα ηχειάκια τους, με τις κονσόλες τους κλπ!
Πωπω..τόσο πρωινές ώρες έχω να πατήσω πααααρα πολυ καιρό..Απο τοτε που ημουν Α εξάμηνο, οπότε δεν το θυμάμαι το "σκοτάδι" που λες..
Στις εκλογές και γενικώς σε καμια μερα που εχει κανα συλλαλητήριο ή καμια απεργία γίνεται ο χαμός. Κάθε 10 μετρα εχει και διαφορετικό dj!!
ΑΑΑ τωρα που ειπες για γέλια και για κλαματα θυμήθηκα το άλλο το θεικό! Με ειχε πιάσει μια κυράτσα και με ειχε μπουρμπουδιάσει να αγοράσω μια εγκυκλόπαιδεια ή κατι τέτοιο δεν θυμάμαι..Τεσπα ειμαι εγω απο το πρωι στην σχολή κανα 8ωρο εχει παει απόγευμα και να εχεις τωρα αυτή μεσα στο ΤΕΙ να σου πρήζει οτι έχεις και δεν εχεις, βρε τι εικόνες μου έδειξε τι ιστορίες μου ειπε, τι οτι μπορώ να την αγοράσω και με δόσεις μπορω..Εγω να τις λεω δεν θελω, δεν εχω λεφτά κλπ και να επιμένει!!! Οποιος άσχετος θέλει μπαίνει εκει μέσα! Και αυτη την εχω ξαναδεί αρκετές φορές μετα απο αυτο..τι σκατά? Εκει μέσα μένει????????????
Πάντως δε μπορούμε να πούμε, υπάρχει αν μη τι άλλο ποικιλία στους dj!
Αν και δεν είμαι του χώρου, πιστεύω τα καλύτερα πάρτυ εκεί με τις κονσόλες στους διαδρόμους τα ρίχνουν οι κόκκινοι (οι ολυμπιακοι) .
http://www.youtube.com/watch?v=nmen1GyvLOs
(μουσικό αφίερωμα Included)
Σε φίλο μου, τον πλησιάζει μια τύπισα, τον ρωτάει τι ομάδα είναι, απαντάει αυτός "ολυμπιακος" και αυτη μετα εβγαλε κατι ντοσιε με προσπεκτους κτλ για να γινει συνδρομητης σε μια αθλητικη υπηρεσια για να παίρνει φθηνά εισητήρια διαρκείας για το γήπεδο + 5% εκπτωση οταν πηγαινει στην μπουτικ... Ντραπμπζ..ουακ!!!
Δεν είπα πως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλύτερα, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω αυτό!! (έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να πω τι είναι καλύτερο δεδομένου ότι δεν έχω πάει έξω). Αυτό όμως που αναφέρω είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα προσφέρει κάτι (στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα κρίνονται με βάσει τις δημοσιεύεσεις τους οι καθηγητές) μια και πιστεύω ότι οι ίδιοι που εξέλεγαντους καθηγητές τόσα χρόνια οι ίδιοι θα τους αξιολογούν τώρα.
Το ζήτημα για μένα όμως είναι ότι το πανεπιστήμιο χρειάζεται πάρα πολλές αλλαγές που όμως με το νέο νομοσχέδιο δεν θα επιτευχθούν, απλά η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερα..Δεν θέλει κανείς να βελτιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο (αυτοί που αποφάσισαν το νομοσχέδιο στέλνουν τα παιδιά οτυς έξω...) το μόνο που θέλουν είναι να μειώσουν τα έξοδα... και θα το κάνουν καταργώντας σιγά σιγά το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης..
Στο έτος μου είμαστε 300και άτομα, πως γίνεται έτσι σωστό μάθημα? Αλλά αυτό που λένε όλοι είναι και στο εξωτερικό έτσι είναι κανείς δεν παίρνει δωρεάν τα βιβλία του..δεν μπορείς να παίρνεις μόνο τα αρνητικά ενός συστήματος και να λες κι εκεί έτσι είναι...Ας έχουμε εδώ πιο πολλούς καθηγητές να γίνεται πιο ουσιαστικό μάθημα..
Κι όσο για τα βιβλία που αναφέρθηκαν το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει ακριβώς τι θα γίνει, απλά αφείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά το 2014 να μην παίρνουμε βιβλία.. Αλλά βγήκε εγκύκλιος για τα βιβλία που αναφέρει:
Quote:
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο (2) επιλογές αποτελούμενες από ένα (1) προτεινόμενο διδακτικό σύγγραμμα έκαστη ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα
ΚαιQuote:
Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται ένα -και μόνο ένα- έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο ελευθέρου εμπορίου, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις ή τα ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης
Και τι θα γίνει στα μαθήματα που χρειάζεται πάνω από ένα βιβλίο? Και δεν είναι μόνο η πλευρά του αν θα περάσεις το μάθημα..Θα πεις στον φοιτητή ιατρικής συγνώμη θα σου δώσουμε μόνο τον πρώτο της ανατομίας ή παθολογίας? Ή θα χρειαστεί να πληρώσει τα βιλβία ή μισές γνώσεις... Θα μου πείτε βέβαια στην περίπτωση που ένα βιβλίο χωρίζεται σε πολλούς τόμους (αν είναι δυνατόν να θεωρεί το υπουργίο ότι η ύλη καλύπτεται από τον ένα τόμο οποιαδήποτε βιβλίου) ο εκδοτικός οίκος θα το τυπώσει σε ένα προκειμένου να πουλήσει το βιβλίο ολόκληρο..όμως δεν θα το κάνει γιατί η εγκύκλιος αναφέρει ότι θα πληρώνονται μέχρι 1000 σελίδες από κάθε βιβλίο. Κι επίσης εκνευρίζομαι όταν μου λένε όλοι διαβάζουν απ τις σημειώσεις και μόνο τα σος. Εγώ διαβάζω από τα βιβλία και έτσι θέλω να κάνω για να μάθω κι όχι απλά να περάσω ένα μάθημα...Και θέλω να τα πάρω δωρεάν και το δικαιούμαι αφού τόσα χρόνια φορολογούνται οι γονείς μου.Quote:
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των ιδρυμάτων , πέραν των συγγραμμάτων , δικαιούνται να
παραλαμβάνουν διδακτικά βοηθήματα Ως διδακτικά βοηθήματα νοούνται αποκλειστικά και μόνο τα κλασικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας , οι κώδικες, οι ιατρικοί άτλαντες και τα λεξικά, τα οποία αποτελούν συμπλήρωμα των προτεινομένων διδακτικών συγγραμμάτων, μη συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον τόμων του ίδιου συγγράμματος, ούτε των βιβλίων άλλων συγγραφέων τα οποία δεν ανήκουν στις ως άνω κατηγορίες.
Σχετικά με τις σημειώσεις η εγκύκλιος αναφέρει ότι θα πληρώνεται ο καθηγητής γι αυτές μόνο αν οι φοιτητές δε παίρνουν άλλο βιβλίο...τι λέτε να γίνει τότε?
Και δεν διαφωνώ με κάθε αλλαγή που πάει να γίνει αλλά με κάθε αλλαγή που δεν θα οδηγήσει προς το καλύτερο!