Originally Posted by
Odette
Το βρίσκω πολύ λογικό να νιώθεις αυτήν την ανησυχία όταν παρατηρείς πράγματα που δεν συνάδουν μεταξύ τους. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος έτσι θα λειτουργούσε όταν αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να γκρεμιστεί η αξιόπιστη εικόνα ενός ανθρώπου που εμπιστεύεται.
Το πρόβλημα, τουλάχιστον σε εμένα, είναι στο πόσο επιτρέπω αυτή η σκέψη να με καταβάλλει. Ο βαθμός είναι το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου και όχι η ίδια η διαδικασία.
Το πώς τον ελέγχεις είναι μια άλλη ιστορία, μεγάλη ιστορία με πολλή δουλειά και αναθεώρηση οπτικής και λειτουργιών κλπ.
Μπορώ να σου πω τη σκέψη/διαδικασία που βοηθάει εμένα σε αυτό, αλλά δεν είναι η λύση, νομίζω.
Όταν μπαίνω σε αυτήν τη διαδικασία, πλέον ξέρω, ο φόβος και ο πανικός είναι το 1ο πράγμα που με κυριεύει.
Φόβος και πανικός, για τί; Ότι κινδυνεύω να χάσω κάτι σημαντικό για εμένα, την εμπιστοσύνη στον άνθρωπό μου, τον άνθρωπο τον ίδιο.
Αρχίζω, τότε, την προσπάθεια να αποδεχτώ το γεγονός ότι πράγματι θα μπορούσα να χάσω αυτόν τον άνθρωπο βάσει της λογικής ότι «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να είναι μαζί μας για πάντα», «Τίποτα δεν μας ανήκει, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα». Ακόμα και αν είμαστε μαζί 10+ χρόνια. ΣΚΛΗΡΗ και ΑΝΕΛΕΗΤΗ διαδικασία.
Μηδενίζω τις προσδοκίες, μηδενίζω την αξία της σχέσης (όχι την αξία του άλλου ανθρώπου, σε καμιά περίπτωση) και αυξάνω τα επίπεδα του κυνισμού και της στωικότητας.
Βαθιά μέσα μου υπάρχει, καλά κρυμμένη, η ελπίδα ανατροπής. Περιμένω τα χειρότερα, αλλά λαχταράω τα καλύτερα.
Ωστόσο, πιστεύω πως η λύση θα ήταν να αποδεχτώ το γεγονός ότι απόλυτη ειλικρίνεια σε όλα και πάντα δεν είναι πάντα και από όλους τους ανθρώπους εφικτή. Όταν το loyalty and trust είναι ψηλά στο προσωπικό σύστημα αξιών μας, είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστούμε με κάτι τέτοιο, ειδικά όταν υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης.
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι αυτό το πράγμα είναι εξαιρετικά έντονο όταν είμαι ερωτευμένη. Αυτή η ανάγκη για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης αυξάνεται κατακόρυφα και φυσικά οι απαιτήσεις μου από τον άνθρωπο που είμαι ερωτευμένη είναι περισσότερες από όσες θα είχα από ένα φίλο.
Το απόλυτο συναισθηματικό μοίρασμα και η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους τρόπος για να αναπτύξω ισχυρό συναισθηματικό δεσμό και νομίζω πως ο τρόπος που συνδεομάστε με το σύντροφό μας είναι ο καθρεύτης των ανασφαλειών μας.
Είσαι εξοικειωμένος με τα αγγλικά, btw; :-)