Το ίδιο πιστεύω και εγώ.Όταν θέλει κάποιος να κάνει πόλεμο θα κάνει.Αν δεν είναι η θρησκεια θα είναι κάτι άλλο.
Printable View
Οι ανθρωποι χρησιμοποιουν ως δικαιολογια τη θρησκεια για τους πολεμους. Η αιτια ειναι το χρημα.
Και οταν λεμε θεο εννοουμε γενικα την πνευματικοτητα, οχι μια οργανωμενη θρησκεια με αρχηγο, τελετουργικα και οπαδους.
βαζω το δικο σου αλλα απαντω και στην ναταλια... η θρησκεια και ο εκάστοτε θεος αυτης της θρησκείας δεν είναι μονο η προφαση.... γινετε εργαλειο στα χερια των ηγετων για να πορωσουν τις μαζες... οι μαζες στην πλειοψηφια τους οντως εχουν τον ''ιερο'' σκοπο στο μυαλο τους.. μπορει οι λογοι να είναι αλλοι αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο των αντιμαχόμενων πολεμουσε και πεθαινε για την ιδεα... για την θρησκεια του, για τον θεο του! χωρις να ξερει γιατι πραγματικα πολεμουσε
τα πραγματα τωρα εχουν αλλαξει κυριως στον δυτικο κοσμο λογω της πληροφορησης... αμφιβαλω αν υπαρχει κρισιμη μαζα που να κανει πλεον πολεμο για θρησκευτικούς λογους οποτε οι ''ηγετες'' εφευρισκουν αλλους εχθρους
η ουσια είναι μια... ειτε αρεσει ειτε δεν αρεσει...
συμφωνα με μελετες ενηλικες με IQ ανω του 140 δηλωνουν αθεοι με ποσοστο >84% σιγα σιγα θα το φτασουμε 100%
Καιιι με αυτο το τελευταιο σχολιο σου με το iq ερχεσαι στα λογια μου...εισαι ο edgy teen που μεγαλωσε :P
Εγω θα το τραβηξω ακομα παραπερα...οταν το meta- γινεται mainstream, το basic γινεται meta-meta- και χιλιες φορες πιο προχω μες στην απλοτητα του :P
Η με τα απλα λογια του φιλοσόφου "εν οιδα οτι ουδεν οιδα" η με αλλα λογια "get over yourself"...
Αυτο εχω να πω σε οποιονδηποτε μιλαει απολυτα για αυτο το θεμα...
μα δεν τα λεω εγω επιστημονικες ερευνες το λενε.... ελα δεν μου φαινεσε για χαμηλης νοημοσύνης δεν νομιζω να θιχτηκες...
να βρηκα και ένα ευκαιρο λινκ από ελληνικο σαιτ... ας με συγχωρησουν οι διαχειριστες για το λινκ
http://www.enikos.gr/international/1...o-tous-pistous
το κακο που συμβαινει ακομα τουλάχιστον στην ελλαδα που με νοιαζει είναι ότι τα παιδια μας μεγαλωνουν αλλα και εμεις μεγαλώσαμε εχωντας υποστεί πλυση εγκεφαλου για τα θεματα περι θεου και θρησκείας... τα εξυπνα παιδια θα ξεφυγουν τα αλλα θα πιστευουν όπως εμπαιχτικα ειπε ενας μελος (α εγω ημουν) ότι τα φιδια μιλανε και οι παρθενες γεννανε...
αν θεωρεις edgy teen τα εξυπνα παιδια που θα κανουν τα πραγματα διαφορετικα τοτε κανεις λαθος
Βρε συμφωνοι, εστω οποιος πιστευει ειναι χαζος...και οι πιθανοτητες ειναι πως ναι, ενας ανθρωπος που σκεφτεται λιγο παραπανω δυσκολα θα πιστευει σε καποια οργανωμενη θρησκεια τουλαχιστον...αλλα και παλι..
Σε τι μας χρησιμευει αυτη η πληροφορια; Πειραζουν κανεναν; Εκει υπεισερχεται ο edgy teen...δεν εχει λογο να θεσει καποιος τετοιο επιχειρημα περι νοημοσυνης παρα για να πει "κοιτα ποσο ξεχωριστος και εξυπνος ειμαι"...ουτε θα κυρηξει πολεμο η κυρα τασια απο το συσσιτιο της ενοριας ουτε θα φερθει περισσοτερο μισαλλοδοξα απο τον καθε ανθρωπο θειστη η αθεο στην καθημερινοτητα της. Γιατι στα λογια σου βλεπω την ιδια μισαλλοδοξια για την οποια κρινεις τους θεϊστες απλα στραμμενη προς εκεινους. Που ειναι η ανθρωπια σου βρε noumac, που ειναι το ιματζιν ολ δε πιπολ λιβινγκ λαιφ ιν πις; :P
Αυτο θελω να πω...το χειροτερο που μπορει να σου κανει η κυρα τασια του παραδειγματος ειναι να σε αναγκασει να νηστεψεις αν τυχαινει να ειναι η μανα σου.... Θα αποτοξινωθεις λιγο απο τζανκ βρωμιες και κρεατα στη διατροφη σου πωπω συμφορα :P
Οσο για ενοχες, νευρωτισμους και τετοια πιστεψε με...μια οικογενεια που θα τα περασει αυτα στο παιδι της θα βρει αλλους χιλιους τροπους να τα περασει περα της θρησκειας...στο λεω απο προσωπικη εμπειρια.
Και τα παιδια που θα κανουν διαφορετικα πολυ καλα θα κανουν...μονο να μη πεσουν και αυτα στη παγιδα της απολυτοτητας και της μισαλλοδοξιας. Που θα πεσουν, καθε γενια πεφτει με τον διαφορετικο της τροπο, στανταρ αυτο.
Επισης αφου καταφευγουμε σε ερευνες και λινκς παρε ενα που λεει οτι οι πιστοι ανθρωποι ειναι πιο χαρουμενοι απο τους αθεους...
Χιλιες φορες να ημουν θεοχαζη και χαρουμενη παρα εξυπνη αθεη και μουντρουχα :P
Να ενα καλο, τουλαχιστον η θρησκεια προσφερει μια καλη ποιοτητα ζωης για καποιους απο οτι φαινεται...γιατι δεν θελεις να ειναι οι ανθρωποι χαρουμενοι νουμακ;
https://www.psychologytoday.com/blog...ligious-people
Οσα κι αν γραφουμε, η ουσια ειναι μια: η πιστη ειναι το μονο αδιαπραγμάτευτο, μη επικαιροποιησιμο πραγμα.
Απο κει και περα καλως την εχει οποιος την εχει, και καλως δεν την εχει αυτος που δεν την εχει.
Δυστυχώς παντα μεσα απο τέτοιες συζητησεις καθε φορα αποδεικνυεται οτι οι μη εχοντες την πίστη, εμφανιζονται με αρκετά εριστικη διαθεση εναντι των εχόντων την πίστη.
Ο καθένας πορεύεται οπως νιωθει. Σεβασμός σε ολους.
χεχε μα θελω να είναι όχι μονο χαρούμενοι μα και ελευθεροι από κάθε είδους ψευτικες ανοησιες...
εχω πει πολλες φορες και σε αυτό το φορουμ ότι η αγνοια είναι η καλυτερη λυση.. σε κανει πιο..... χαρουμενο
αλλα από την άλλη αν δεις καποιον να πνιγετε δεν θα τρεξεις να τον σωσεις? αν δεις καποιον να πιστευει σε φιδια που μιλανε δεν θα προσπαθήσεις να τον σωσεις από αυτην την πλανη?
ο μονος τροπος να τραγουδήσουμε ολοι μαζι το ιματζιν ολ δε πιπολ είναι ενας... να ασπαστούμε το δογμα της ΝΤΠ μια κυβερνηση, ένα νομισμα, μια θρησκεια... ή αθεια!
ειδες ναταλια μου εγω παλευω για αυτό και προσπαθω εσυ?
ε και μιας και δεν εχω πει ποτε το ονομα μου... μπαμπης
Καθε συζητηση σε αυτο το φορουμ, καταληγει σε μ****κια.
Κριμα να μην μπορει να υπαρχει σεβασμος.
Λιγοι μπορουν να τον εκπροσωπήσουν.
αντιθέτως πρεπει επιτελους να ανοιξει η συζητηση... θεωρω ηλιθιο εν ετη 2017 ανθρωποι να πιστευουν ακομα σε παρθενες που τους περιμενουν στον παραδεισο και όλα οσα εχω αναφερει φιδια που μιλανε κλπ...
οσο εριστικοι γινοντε οσοι δεν πιστευουν άλλο τοσο γινοντε και αυτοι που πιστευουν... απλα εισαι από την άλλη μερια και δεν το βλεπεις
Αν αυτή η πίστη τον βοηθούσε στη ζωή και δεν του δημιουργούσε πρόβλημα, προφανώς και δε θα είχε ουσιαστικό νόημα κάποιος να τον "σώσει".
Αυτό ισχύει και για άλλες πίστες, που δεν αφορούν απαραίτητα θρησκείες και δόγματα.
Σχετικά με την ελευθερία, προφανώς και πάλι καθένας την αντιλαμβάνεται με το δικό του μοναδικό τρόπο, όπως και ο κομαντάντε τσεγκεβάρας.
Όσον αφορά το IQ, είναι απλά μια μονάδα μέτρισης, δημιουργημένη από τον άνθρωπο και η οποία μετρά κατα προσέγγιση τη "νοημοσύνη" του κάθε ανθρώπου.
Για το EQ ούτε λόγος έως τώρα...
η πιστη οντως ειναι το μονο αδιαπραγμάτευτο, μη επικαιροποιησιμο πραγμα αλλά αυτη ειναι και η βαση εξαλλου που αναπτυσσεται ο φανατισμός.Η αληθεια ειναι οτι η πιστη σε καποια θρησκεια μπορει να βοηθησει καποιους.
Δεν νομιζω ομως οτι χρειαζεται να πιστευεις καπου για να εισαι χαρουμενος. Οπως επισης δεν ειναι θεμα IQ αν πιστευει καποιος.Τοσοι επιστημονες υπαρχουν που ειναι θρησκοι... Και τοσοι πιστοί μεσα σε αυτο το φορουμ που δεν ειναι τοσο ευτυχισμενοι...Παντως μια που μιλαμε για εριστικη διαθεση το γεγονος ειναι (μιλωντας για τα ελληνικα πραγματα) οτι εκκλησια θελει να εχει τον αποκλειστικο λογο σε όλα. Τελευταιο παραδειγμα ο διωγμος του Φιλη απο το υπουργειο παιδειας.Ας γινει ο διαχωρισμος εκκλησιας-κρατους ...
oσα αναφερεις ειναι συμβολικα! η ουσια ειναι στο τι βιωνεις εσυ και στην πνευματικοτητα, κατα ποσο εσυ δινεις νοημα στη ζωη σου με βαση καποιες αρχες.
Οκ δεν πιστευεις, καλα κανεις!
επειδη ομως εσυ δεν πιστευεις, δεν θα κανεις καποιον να σταματησει να πιστευει γιατι εσυ ετσι θελεις. Πεφτεις στην παγιδα να φερεσαι ομοια με οποιον προσηλυτιζει, αλλα το πιανεις το θεμα απο την αντιθετη πλευρα.
Αφετερου αυτοπροσδιοριζεσαι σαν α-θεος αλλα ολο για θεο και θρησκειες μιλας. Τοτε τι σοι αθεος εισαι?? Δηλαδη εισαι αθεος για να λες οτι δεν υπαρχει θεος? σαν τον M87 ενα πραγμα που δεν πιστευει στην ψυχιατρικη-ψυχολογια και ποσταρει συνεχως κατεβατα για το ποσο αχρηστοι ειναι οι ψυχιατροι?... Spam ειναι αυτο. Εκτος κι αν θελεις να τραβηξεις την προσοχη με το να δειξεις οτι δεν αποτελεις μερος της μαζας των θεοσεβων, εισαι διαφορετικος, εχεις το κατι ξεχωριστο, και θελεις να αποκτησεις οπαδους για να νιωσεις οτι κατι κανεις με το να παιζεις τον αντιθετο ρολο. Ομως αυτη σου η τακτικη στο βαθος της ειναι μανιχαϊστικη. Καλο-κακο, θεος- α-θεος, φως-σκοταδι. Η σκεψη σου συγκροτειται πανω στο δυαδισμο ύπαρξη-ανυπαρξια. Δεν προτεινεις κατι νεο, δεν αναφερεις καποια νεα αποψη. Επαναλαμβανεις οσα ηδη εχουν ειπωθει κατι αιωνες τωρα...
Εγω πιστευω οτι αρνεισαι οποιαδηποτε θρησκεια σαν φιλοσοφια γιατι πιστευεις μονο στη σκεψη σου. Δε νομιζω οτι αντιλαμβανεσαι τι σημαινει πνευματικοτητα ουτε ειχες ποτε τετοια βιωματα. Και χαλιεσαι με αποτελεσμα σε αυτους που λενε <<η πιστη μου ειναι σωστη>>, εσυ να ανταπαντας <<οχι η δικη μου απιστια ειναι η σωστη>>. Το δικο σου εγω κοντρα στα εγω των υπολοιπων....
ακριβως το αντιθετο μαρα μου.. η αθεια δεν είναι θρησκεια για να προσηλυτισεις καποιον.. η αθεια είναι ελευθερια από οποιαδήποτε μορφη πνευματικου δογματος... η πραγμτικη πνευματικοτητα ερχετε μεσα από την αναζητηση της φυσικης και μεταφυσικης αληθειας οσο απιαστη και αν φανταζει ακομα αυτή... ειτε μεσω της επιστημης ειτε μεσω της φιλοσοφιας..
και αυτά που λες σαν συμβολικα δεν είναι καθλου συμβολικα για τους πιστους.. ολο το δογμα πχ. των χριστιανων βασιζετε στο ότι μια παρθενα γεννησε και ότι ενας νεκρος αναστηθηκε... όπως και το δογμα των ισλαμιστων ότι στον παραδεισο εχει παρθενες.. δεν είναι συμβολικα πραγματικα τα πιστευουν
ε το ιδιο μπορει να πει καποιος από την αντιθετη...ουτε και εσυ προτεινεις κατι νεο αλλα στηριζεσαι στο δεδομενο της υπαρξης εδω και χιλιαδες χρονια των θρησκειων...
για να τελειωνουμε με τις ονομασιες υλιστης-ιδεαλιστης μας κανει; διαφορετικα ας συνεχισουμε οπως εχει...
Χαρηκα μπαμπη. Συνεχιζω την απαντηση μου εδω, τα περι σωτηριας σου το απαντησε ηδη καποιος. Τον σπορο της αμφιβολιας τον εχουμε, αλλιως δεν θα καναμε συζητηση...εσυ δειχνεις ομως πολυ σιγουρος για οσα λες. Εσυ εχεις τον σπορο της αμφιβολιας μεσα σου για το αν τελικα υπαρχει καμια ανωτερη δυναμη; Αφηνεις το παραμικρο περιθωριο; Η τα εχεις δει ολα, τα εχεις ζησει ολα, εχεις καταστει μαρτυρας του συμπαντος σε διαγαλαξιακο και υποατομικο επιπεδο και ξερεις τι κινει τα παντα; Το τιποτα; Εστω οι παρθενες που γεννανε ειναι φουλ παραμυθι ου το απορριψαμε βαλαμε χι. Η θεωρια σου ποια ειναι δηλαδη; Ειμαστε ενα τιποτα που ερχεται απο το τιποτα, διαιωνιζει το τιποτα και πορευεται προς το τιποτα; Οι ιδιοι οι νομοι της φυσικης λενε πως η ενεργεια δεν εμφανιζεται απο το πουθενα ουτε εξαφανιζεται, απλα αλλαζει μορφες. Αμα εγω γουσταρω να θεωρησω αυτους τους νομους της φυσης απροσωπο Θεο/θεια δυναμη το βρισκεις μεμπτο η λαθος; Η λεξη ειναι που σε πειραζει;
Η θεωρεις οτι αμα αφησεις τη κατσαρολα σου αδεια μετα απο χρονια θα γινει το μπιγκ μπανγκ εκει μεσα χωρις κανενα υλικο και χωρις καμια ενεργεια απο εσενα και θα εμφανιστει σουπα;
Θα με ενδιεφερε πολυ να μην μου πεις σε τι δεν πιστευεις, αυτο το εχουμε εδραιωσει, αλλα πες μου σε τι πιστευεις...
δεν εχω καμια αμφιβολια στο αν υπαρχουν ανωτερες δυναμεις... οντα που ουτε καν μπορούμε να φανταστούμε... οντα που ισως ευθυνοντε και για την ανθρωπινη υπαρξη.. όπως εχω ξαναπει είμαι φαν της θεωριας περι ευφυούς παρέμβασης...
και ρωτω ποια η διαφορα του ανθρωπου με αυτά τα οντα σε συγκριση της.... ντολυς με τον ανθρωπο? είναι ο ανθρωπος θεος για αυτό το προβατακι? βεβαια όχι...
στο πρωτο πρωτο μου ποστ ειπα στο ότι πρεπει να ορισουμε τι εστι θεος... στο ποστ 3 αν θυμαμαι καλα...
αν παμε στην απλοικη σκεψη ότι καποιος θεος δημιουργησε τα παντα μετα πρεπει να παμε και στην απλοικη σκεψη ποιος δημιουργησε αυτόν τον θεο...
αν δεχτούμε ότι ο κοσμος είναι αυτοδημιούργητος και ισως γιατι όχι ολοι ειμαστε ένα κομματι αυτου του κοσμου και αυτό το ΟΛΟΝ θες να το αποκαλεσεις θεο το δεχομαι αρα κατά μια εννοια ο ιδιος ο ανθρωπος είναι ο θεος καθως και όλα τα οντα που ζουν σε αυτό το ΟΛΟΝ
και παμε στο ρεζουμε στο τι πιστευω... από οσα εχω διαβασει και βιωσει στα χρονια της τρελλας... κοινως ότι ειδα και ακουσα μεσα από την κλειδαροτρυπα...
ξεφευγω από την δημιουργια που θα ναι αναπαντητο ερωτημα για γενιες και γενιες ακομα και παω στην απλη δημιουργια του ανθρωπου....
και εχω ένα ερωτημα... ολες οι μυθολογιες των αρχαιων από ινδια μεχρι τους ινδιάνους στην αμερικη... σχεδόν ολες οι θρησκείες αναφερουν ένα συγκεκριμενο γεγονός αναφερουν έναν πολεμο στον ουρανο.... μαζικη φαντασιωση? ολων των αρχαιων? δεν νομιζω κατι συνεβη... και ρωτω αν εγινε αυτος ο πολεμος μεταξυ αθανατων ''θεων'' οι ηττημενοι τι γινανε?
Κοιτα...δεν ξερω αν πρεπει να χαρω με αυτο το ποστ σου γιατι απο αυτο φαινεται εν μερει να ερχεσαι στα λογια μου και φαινεται οτι δεν εισαι τοσο απολυτος και οτι εισαι ανοιχτος σε ερμηνειες (θα ηταν πολυ αλαζονικο το αντιθετο), η αν πρεπει να τρομαξω επειδη οσα λες παραπεμπουν σε σαιεντολογια :P
Οπως και να εχει, θετεις ολα τα ερωτηματα που προσωπικα με αποτρεπουν απο το να υποστηριξω την αθεια...η σχετικοτητα των ορισμων του "θεος" κλπ που ανεφερες ειναι θεμελιωδες κομματι της δικης μου θεωριας...οποτε ολα καλα μπαμπη μου... :P ειμαστε οκ...θεωρω καπου καταληξαμε λιγο πολυ :)
Απλα ρε παιδι μου χαλαρωσε λιγο με τους χριστιανους...καποιοι ειναι νορμαλ, και ζουν μια χαρα ζωες και δε πειραζουν κανεναν, νισαφι να τους σωσεις χαχα
τι λενε οι σειεντολογοι? περαν του ότι ένα φεγγαρι συναντουσα παντου διαφημησεις τους δεν ξερω τιποτα για αυτους.. α περα του ότι ο τομι κρουζ είναι πιστος σε αυτους..
καλα ότι ναναι....
θα μου λυσει κανεις/ καμια την απορια?
ανεφερα προηγούμενος ότι ολες οι μυθολογιες ολων των αρχαιων λαων αναφερουν έναν πολεμο μεταξυ των αθανατων.... ακομα και η αποκαλυψη αναφερει
“Και έγινε πόλεμος στον ουρανό· ο Μιχαήλ και οι άγγελοί του πολέμησαν ενάντια στον δράκοντα, και ο δράκοντας πολέμησε και οι άγγελοί του. Και δεν υπερίσχυσαν ούτε βρέθηκε πλέον τόπος γι’ αυτούς στον ουρανό. Και ρίχτηκε ο μεγάλος δράκοντας, το αρχαίο φίδι, που αποκαλείται ο διάβολος, και ο Σατανάς, που πλανάει ολόκληρη την οικουμένη, ρίχτηκε στη γη· και οι άγγελοι του ρίχτηκαν μαζί του”
η ελληνικη μυθολογια αναφερει ότι ο κρονος με τους τιτάνες κλειστηκαν στα ταρταρα στην διαμαχη με τους ολύμπιους....
να μην σας παω σε άλλες μυθολογιες και θρησκεις αλλα ολες αναφερουν περιπου τα ιδια...
λοιπον? οι ηττημενοι αθανατοι τι γιναν?
και γω για το διπολο λεω το οποιο ειναι υπαρκτο. Αθεισμός με την μια ή την αλλη μορφη υπαρχει απο πολυ παλιά ως φιλοσοφικό ρεύμα πριν την κυριαρχια του χριστιανισμου Η υπαρξη του στερητικου α δεν σημαινει οτι ο αθεισμος δεν προτεινει κατι ή αρκείται απλά στην αρνηση.Νομιζω ειναι λογικο να προσδιοριζεται καποιος ως αθειστης αφου οι θρησκειες προηγουνται. Σιγουρα ομως ο αθεισμος δεν προτεινει διαφορα φανταστικα σεναρια περι εξωγηινης παρεμβασης οπως αυτο της ταινιας "Prometheus" του Ridley Scott...(καλη ταινια παρεμπιπτόντως) :)
Εαν υπηρχαν 2-3 στην παρεα τωρα να μιλουν για δογματα περι καποιας θρησκειας, θα του την ειχατε πεσει για προσηλυτισμό.
Ειναι ξεκαθαρο οτι ψαχνατε χαιβανια να τσιμπησουν για να αρχισετε τις θεωρίες/προσπαθειες προσηλυτισμού αθεΐας, αγνωστικισμου...κι ουτε κι εσεις ξερετε τι αλλο.