Δηλαδη τι εννοειτε, η σχιζοφρενεια ειναι νοητικη και η καταθλιψη συναισθηματικη διαταραχη πχ?
Και αυτο εχει καμια σχεση με τον διαχωρισμο συναισθηματος-νοησης?
Σύμφωνοι! Ίσως να ακούστηκα λίγο απότομος με το να πω για προβληματικούς που θέλουν να γινουν καλλιτέχνες.
Όπως και να χει, δεν ανήκω στο χώρο αυτό (της τέχνης), αν και σπουδαγμένος, μικρός, στην εφηβεία μου, είχε τύχει να διαβάσω πολύ περίεργα βιβλία, για μετενσαρκώσεις, ζωή πέρα από τη ζωή, για την ανθρώπινη ύπαρξη και εννοείται πως αυτά δεν ήταν μαθήματα του σχολείου.
Πίσω στο θέμα τώρα, τα καλιτεχνικά, η μουσική είναι μαθήματα στο σχολειο για αυτό ακριβώς τον λόγο. Να αναδείξουν ένα διαφορετικό κομμάτι μας, ίσως και οι καθηγητές αυτών οι πιο "περίεργοι", δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδά θα γίνουν το ίδιο καλά στη μουσική η τα καλλιτεχνικά.
Πιστεύεις στην άποψη του όλα διδάσκονται;
Εγω ξερω οτι στην ψυχιατρικη υπαρχουν οι νευρωσεις, οι ψυχωσεις και οι διαταραχες προσωπικοτητας. Για την ψυχολογια-dsm-δεν ξερω, αλλα και εκει δεν νομιζω να λεει καποιος για τετοιο διαχωρισμο...Που ακριβως στηριζεται? Με ξενιζει λιγο. Και στη σχιζοφρενεια πχ υπαρχουν προβληματα του συναισθηματος, ως συμπτωματα κοινα. Μαλλον εκει μπερδευτηκατε και εσεις? Αλλα δεν καταλαβαινω απο που το πηρατε αυτο αρχικα, μου φαινεται δεν υπαρχει πουθενα (!).
Εκεί είναι το θέμα! Δεν διαχωρίζονται! Το dsm είναι το diagnostic and statistic manual for mental disorders. To χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι για να βγάλουν διάγνωση. Εγώ είχα διαβάσει κάπου ότι οι συναισθηματικές διαταραχές είναι πιο δύσκολες στην ίαση τους από τις άλλες και τρόμαξα.
Ναι αλλα ποιες ειναι οι συναισθηματικες διαταραχες και ποιες οι νοητικες? Μηπως αυτο ειναι τοσο αξιοπιστο οσο ο διαχωρισμος σε νοητικες και συναισθηματικες? Που το διαβασες? Εγω δεν μπορω να βγαλω ακρη ουτε να καταλαβω γιατι ειναι λιγοτερο η περισσοτερο σοβαρες η ποιες ειναι τελοσπαντων....
Το ζητούμενο στον άνθρωπο, πέρα απ' την επιστήμη της ψυχολογίας, είναι αυτό ακριβώς. Να φέρει σε ισορροπία τη σκέψη με το συναίσθημα. Εννοείται πως είναι δυο διαφορετικά λειτουργικά σε άμεση συνάρτηση το ένα με το άλλο. Κι όταν αυτό επιτυγχάνεται, υποτίθεται πως έχουμε το μοντέλο του "πλήρως λειτουργικού ατόμου".
Συναισθηματικές διαταραχές... κατάθλιψη. Αν δε τη βιώσει κανείς χωρίς καμιά πατερίτσα, δε την ξεπερνά ποτέ. Αλλά οι άνθρωποι φοβούνται να βιώνουν πράματα. Άρα φοβούνται και να βελτιωθούν.
Συναισθηματική υποτίθεται πως είναι η κατάθλιψη και νοητική η σχιζοφένεια για παράδειγμα. Είχα ακούσει και ψυχιάτρους να το λένε γι' αυτό και το πίστευα. Τέλος πάντων. Απλά είναι μια πρόχειρη διάκριση νομίζω για να καταλαβαίνουμε ποια σημεία "ρυπαίνει" περισσότερο η ασθένεια, γι αυτό το είδα και στο δημοσίευμα.
Όλα διδάσκονται ναι, θα έπρεπε τουλάχιστον, αλλά υπάρχει και η ροπή, μια έμφυτη τάση που θα κάνει κάποιος καλύτερους απ ότι άλλους. Ούτε εγώ έχω ανακαλύψει κάποια καλλιτεχνική φλέβα (εκτός αν η παραποίηση ή η λογοκλοπή ερωτικών ποιημάτων μεγάλων ποιητών είναι τέχνη;) στον εαυτό μου ίσως επειδή δεν το έψαξα ποτέ όσον έπρεπε ή γιατί είχα την εντύπωση ότι δεν κάνω για τέτοια, αν όμως μου είχε διδαχθεί ένα όργανο ή ζωγραφική ας πούμε τότε κάτι θα έκανα και γω... και τότε ίσως αποκτούσα και το ψώνιο του καλλιτέχνη (άσχετο αλλά πόσο μου την σπάνε οι τύποι που επειδή έχουν μια καλλιτεχνική ασχολία-ενδιαφέρον πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι, ευαίσθητοι ανήκουν σε μια ελίτ ανθρώπων)
Ναι αλλα κοιταξα τωρα το emotional disorder και περιλαμβανει τη σχιζοφρενεια. Αλλα ο διαχωρισμος λεει γινεται για εκπαιδευτικους σκοπους και υποψιαζομαι οτι ειναι παρωχημενος, σημερα πρεπει να γινεται με αλλα κριτηρια ο διαχωρισμος των ασθενειων. Η απαντηση στο ερωτημα ποιες ειναι σοβαροτερες πηγαζει απο το ποιες ειναι. Το προβλημα σου ειναι τελικα καταθλιψη-σχιζοφρενεια η νοηση-συναισθημα? Διοτι μαλλον ειναι ασχετα ερωτηματα. Στη σχιζοφρενεια υπαρχουν διαφορετικοι βαθμοι λειτουργικοτητας και πιθανον και ανταποκρισης στα φαρμακα.
Δεν είναι καθόλου "πρόχειρη" η διάκριση. Οι μεν έχουν αντίληψη του πραγματικού, οι δε όχι. Ας μη πάμε σε συνδιασμούς των δυο "ψυχασθενειών". Φυσικά και είναι πιο σοβαρό το να μη μπορείς να διαχωρίσεις το ψευδές σε σχέση με αυτό που υφίσταται. Αν θέλεις να εργαστείς, να είσαι σε επικοινωνία με κόσμο, να διδάξεις κ.λ.π. Άσχετα απ' το τί μπορεί να είναι πιο βαρύ σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Και ασφαλώς η κατάθλιψη μπορεί να ιαθεί και χωρίς φάρμακα. Και ίσως, πιο συμβολικά... ο έχων κατάθλιψη να αρνείται την ψύχωση, με όπλο την ίαση... καλό σας βράδυ!
Ναι έχεις δίκιο και γω πιστέυω η ψύχωση είναι πιο σοβαρή αλλά τώρα χαθήκαμε στους δρόμους της φιλοσοφίας και τα μπερδέψαμε λίγο... :p
Και διαβασες οτι η καταθλιψη μπορει να ειναι σοβαροτερη και θελεις τη γνωμη των μελων του φορουμ? Μαλιστα, παρα τη συζητηση νομιζω οτι το θεμα δεν καταληγει καπου. Η ψυχωση παντως αντιμετωπιζεται (μερικως-το κομματι των παραισθησεων) με φαρμακα, ενω στην καταθλιψη εχεις και τον εθισμο στα φαρμακα και τα περιεργα. Δεν ξερω που βασιζοταν αυτος που το ελεγε αυτο, μηπως επρεπε να ψαξεις περισσοτερο τις πηγες σου?
Εγώ θα σας απαντήσω... ποιητικά.
Ψύχωση είναι ό,τι δε συμμετέχει στα κοινωνικώς αποδεκτά... και κατάθλιψη ό,τι δε τα σηκώνει... :) ... άντε να πάμε να πιάσουμε καμιά γάτα τώρα!... βραδυνή βάρδια γαρ... :) ...
Βλέπω πως μπερδεύεσαι. Από τη μία προυποθέτεις καλλιτεχνική φλέβα από την άλλη δάσκαλο να διδάξει!
Σκέψου τα εξής. Δέκα παιδία να έχουν πατέρα τον Durer, και τα δέκα να βγούν ζωγράφοι; Γίνεται αυτό; Σαφώς και δεν έχω απάντηση γι'αυτό πέραν του ότι για κάποιους λόγους κάποια από αυτά δεν θα γινουν, η δεν θα αναπτύξουν την ίδια μαεστρία..
Ναι δυστυχώς.
Ωραια, καλυπτουμε ολο το φασμα. Ξερεις τι λεει μια φιλη μου? Σοβαροτερη ασθενεια ειναι αυτη που εχει ο καθενας!!
Τι χαζομάρες είναι αυτές; Ρωτάτε αν είναι καλύτερη η ψύχωση από την η κατάθλιψη... και τα δύο είναι είναι πολύ δυσάρεστα.
Σιγά μην κάνετε και τράμπα σε λίγο ...:p
Δεν κάνουμε διαγωνισμό δυστυχίας, απλά αναρωτιόμαστε ποια είναι πιο δύσκολη στην ίαση της.
Εγω δεν ξερω για την καταθλιψη, εσυ δεν ξερεις για την ψυχωση, να ρωτησουμε καποιον ψυχιατρο που ξερει και απο τα δυο? Η δεν ειναι αμεροληπτος γιατι δεν το ζει και θα λεει τις αρλουμπες που λενε?
Παντως η σχιζοφρενεια δε θεωρειται ιασιμη, αντιμετωπιζεται συμπτωματικα απλως, και υποτιθεται οτι ο καταναλωτης πετυχαινει μικροτερο η μεγαλυτερο ποσοστο λειτουργικοτητας και λιγοτερες η περισσοτερες υποτροπες.
Πιστευω οτι το φορουμ καποιους τους βοηθα πραγματικα,ενημερωνεσαι, διαβαζεις παρομοιες σκεψεις και συναισθηματα..
Τα μελη ειναι καθε ενα διαφορετικο,εγω προσωπικα βρισκω πολλους αρκετα ενδιαφεροντες.
Δεν καταλαβαινω το περι σακατηδες,τουλ. δεν θεωρω τον εαυτο μου εναν,απλως θεωρω οτι ολοι μας αντιμετωπιζουμε τα θεματακια μας,οπως γινεται και εκτος φορουμ εξαλλου :D
Εγω ειχα διαβασει οτι η εγκληματικοτητα σχετιζεται με την ευφυια. Οσο πιο χαμηλη ευφυια εχεις τοσο περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να εισαι εγκληματιας. Μετα επιφυλαξεως βεβαια , βαριεμαι να ασχοληθω σε βαθος με το θεμα.
Οσο για το σακατηδες well , ειναι απλα τα πραγματα εχεις ενα προβλημα αγωνιζεσαι δυο φορες σκληροτερα και το προσπερνας:)
Και τρεις και τεσσερις και οσες χρειαστει...
Που το ειχες διαβασει? Στα κιταπια του Χιτλερ η σε αυτα περι ευγονικης? Η σε καποιο αλλο ρατσιστικο εντυπο? Λοιπον οχι, ειναι ασχετα! Καποιοι απλα προσπαθησαν να δικαιολογησουν κοινωνικες αρνητικες συμπεριφορες καποτε λεγοντας οτι τα κανουν σε χαζους και επικινδυνους ανθρωπους. Υπαρχει και μια ιστορια που εμαθα προσφατα ακριβως πανω στο θεμα σχετικα με ευφυια, κοινωνικη θεση και λοβοτομη (sic!) αλλα ειναι λιγο μεγαλη.
Το σακάτηδες δεν το δέχομαι ούτε και εγώ. Απλώς αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και όσο πιο ώριμοι είμαστε τόσο πιο γρήγορα θ' αντεπεξέλθουμε.
Εσυ διαβασες οτι δεν ισχυει καπου?
Σε μια κοινωνια που εχει ως κυριο οπλο την ευφυια πολλες φορες , ο χαζος δυσκολευεται να επιζησει οπως επισης δυσκολευεται να μαθει τους "κανονες".
Τωρα ενδιαφερον θα ηταν μια ερευνα αλλα για τους λογους που παραθετεις ειναι δυσκολο και να πραγματοποιηθει.
Καλα, λοιπον στη διαρκεια του α παγκοσμιου πολεμου, σου λεω την ερευνα που πραγματοποιηθηκε, μετρησαν το δεικτη ευφυιας στους στρατευσιμους νομιζω, στον πληθυσμο δε θυμαμαι. Και ολως τυχαιως (sic!) πρωτοι βγηκαν οι σκανδιναβοι, μετα οι κεντροευρωπαιοι, μετα οι ιρλανδοι και μετα αλλοι και μετα οι μαυροι τελευταιοι. Και με βαση αυτη την ερευνα, που αν δεν το καταλαβες ηταν χαλκευμενη και βασιζοταν αποκλειστικα στις κοινωνικες προκαταληψεις της εποχης και ηταν ψευτικη, εγιναν απελασεις μαυρων και λοβοτομες (sic).
Η αποψη οτι ο εξυπνος θα ειναι και ευγενης κλπ μας πηγαινει πισω στην-καθολου ελιτιστικη..-εποχη λιγο μετα τον μεσαιωνα, με τους ιπποτες κλπ. και διαφορες τετοιες αποψεις, που ειχαν τον κοσμο και τον αρμεγαν και η εκκλησια τους ελεγε οτι εφταιγαν και το εχαφταν. Ειναι μια αντιληψη λοβοτομημενη η ιδια θα ελεγα, που αγνοει τη μιση κοινωνικη πραγματικοτητα και τις πραγματικες κοινωνικες συγκρουσεις. Θεωρουσα οτι τετοιες αντιληψεις ειχαν ξεπεραστει, αλλα οχι.
Η εννοια του "χαζου" ειναι απιστευτα πιο πολυπλοκη απο οσο φανταζεσαι, ο "εξυπνος" κοινωνικα αναπηρος πχ τι ειναι? Οσο για τους κανονες, τους ξερουν καλυτερα παντα οι ανθρωποι του "πεζοδρομιου" που τους θεωρουμε, ελιτιστικα και βλακωδως, "χαζους".
Οχι , απλως θες να με βγαλεις ρατσιστη ενω εσυ υπερανω. Δεν φταιει καποιος αν ειναι χαζος ουτε υπαρχει μετρησιμη ποσοτητσ της χαζομαρας φυσικα οπως και της εξυπναδας. Αλλα μιλαμε με λεξεις οπως χαζομαρα και εξυπνδα για να συνενοουμαστε οπως της εκλαμβανουμε.
Ουτε μπορεις να πεις οτι τα "τερατα" επιβιωσης , οι πιο πλουσιοι σε αυτο το κοσμο ειναι πιο εξυπνοι κιολας κλπ. κλπ. Γιατι υπαρχουν και αλλοι που δεν ασχολουνται καν με τον πλουτο. Ολα ειναι υποκειμενικα.
Εγω εχω διαβασει και το αλλο , οτι οι πιο ομορφοι και καπατσοι ανθρωποι μιας και επιλεγουν το καλυτερο ταιρι κανουν και πιο εξυπνα παιδια.
Αδικο ε? Και χαζος και ασχημος:P
Αδικος που ειναι αυτος ο κοσμος λοιπον...
Υπαρχει μετρησιμη ποσοτητα της εξυπναδας και της χαζομαρας, το τεστ iq. Εκτος αν αναφερεσαι στο συνολο των ανθρωπινων δεξιοτητων, οποτε θα σου πω οτι μετριεται και το eq και αλλες δεξιοτητες.
Οι πιο πλουσιοι προσπαθουν να πουλησουν ανωτεροτητα στους αλλους, για ευνοητους λογους, οπως εκαναν ανεκαθεν.
Υπαρχει μια θεωρητικη συσχετιση ομορφιας-ευφυιας, ως αποτελεσμα της μεγαλυτερης ανεσης στον χειρισμο καταστασεων και ανθρωπων. Αλλα αυτο ειναι πολυ λεπτομερεια, οχι κανονας.
Δεν υπαρχει λεπτομερεια...το συνολο του ανθρωπου βασιζεται στο dna του πρωταρχικα και στο περιβαλλον , με το πρωτο να κερδιζει ολο και περισσοτερο εδαφος απο οτι πιστευαν παλιοτερα.
Εγω ειμαι υπερ της ανομοιομορφιας , υπερ της δημοκρατιας κλπ. κλπ. και της ισοτητας αλλα δεν παυουμε να ειμαστε και ζουγκλα και να ειναι ενας αδικος κοσμος εκει εξω.
Οσο για την μετρησιμη ποσοτητα των δεξιοτητων, εχμ εγω τρεχω σαν παλαβος να προλαβω και εχω αρκετες δεξοτητες. Αλλοι που βλεπω οτι εχουν πολυ λιγοτερες δεξιοτητες την παιρνανε μελι-γαλα στο στυλ χαλααααααρα.
Την φιλοσοφια πως την μετρας αραγε? Τις πεποιθησεις? Και ποιος εχει δικιο σε μια ζωη που ειναι για 80 χρονια και μετα τελειωνει , ποιος την εζησε καλυτερα μεσα σε αυτο τον χρονο?
Χμ ξεφυγαμε:)
Το DNA παιζει ολο και λιγοτερο ρολο σε σχεση με το περιβαλλον σημερα, αλλα η θεωρια της εξελιξης, με διαφορες εκδοχες της, ισχυει. Η ζωη ειναι αδικη, αλλα οι αντιληψεις ειναι πολλες φορες ακομα πιο αδικες και κυριως σαφως αβασιμες και παραλογες.
Στη θεωρια της εξελιξης βασιζεται η καταρριψη των αποψεων περι ιδεατων ανθρωπων, εξυπνων, ομορφων κλπ. Κυριαρχουν αυτοι, αλλα ποιους θα θεωρησει η εξελιξη ως τετοιους ειναι αλλο θεμα.
Σηκώνει μεγάλη συζήτηση αυτό. Το έγκλημα μπορεί να ξεκινήσει από κλεψιά σε μικρή ηλικία και να φτάσει σε δολοφονία σε μεγάλη. Το κακό είναι ότι δεν κλέβουν μόνο αυτοί που δεν έχουν. Εκεί λες, οκ το παιδάκι έκλεψε ένα CD μουσικής από τον συμμαθητή του επειδή δεν μπορεί να το αγοράσει το ίδιο, υπό αυτή την έννοια λιγότερο εγκληματίας μπορεί να βγεί το άτομο που δεν έχει στερηθεί τα θέλω του σε μιρκή ηλικία, κι όμως κλεψιά μπορεί να την κάνει (και την έχουν κάνει) και παιδιά από πλούσιες οικογένειες, όπως επίσης και να κακοποιήσουν άλλα παιδία. Ένας παράγοντας λοιπόν που φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Πλούτος και τι αυτό συμβολίζει. Δεν είναι όμως έτσι απλά, όποιος έχει περισσότερα, όποιος κερδίζει περισσότερα οτι είναι πιθανο να κλέψει λιγότερο. Έχεις δει την ταινία Κόμης Μόντε Χρίστος? Ειναι το πλούσιο παιδάκι, το κακομαθημένο, που ζηλεύει το φτωχό παιδάκι επειδή με το μικρό και φτηνό δώρο αισθάνεται μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την ευχαρίστιση που αισθάνεται το πλούσιο παιδάκι με τα καράβια που έχει.
Συμπεριφορές που δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα και τα άγρια εκλήματα της.
Ο κόσμος είναι άδικος και μας θέλει σκληρούς, όχι το να δείχνουμε σκληροί αλλά να μπορούμε να αντέχουμε στις δυσκολίες.
Δεν θεωρώ πως πλούσιος=έξυπνος απαραίτητα, είναι όμως ένα θέμα το ότι με το χρήμα μπορείς να εξαγοράσεις την υγεία σου, σε κάθε διάσταση της. Όσα χρήματα και να έχεις όμως δεν μπορείς να εξαγοράσεις την αληθινή αγάπη. Αν την χάσεις απλά την έχασες. Μέσα σου, μέσα μας βασικά, την χάνουμε.
ελαφι καλα που το εντοπισες κ ετσι θα ξεμπερδευτει! θα τρελαθουμε εντελως αποψε!!!!